Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 9 februari 2011, 13:20   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard WWF : gasboringen in de Middellandse zee bedreigen zeeflora en fauna.

Rome, Italië, 9 februari 2011 – Enorme gasvelden in de Levantzee, in het oosten van het Middellandse zeegebied, veroorzaakt competitie voor het aanvatten van boringen. Hierbij wordt de bezorgdheid om het schaden van uitzonderlijke mariene biodiversiteit, net als wettelijk bindende beperkingen op diepzee-exploitatie, aan de kant geschoven.

« De diepzeebodem in de Levant wemelt van unieke levensvormen. WWF veroordeelt ten strengste ondoordachte boringen in plaatsen rijk aan biodiversiteit. Dit zou onomkeerbare schade kunnen veroorzaken, » zegt Dr. Sergi Tudela, Head of fisheries bij WWF Mediterranean. « Deze unieke mariene ecosystemen zijn bijzonder fragiel, en kwetsbaar voor inmenging van buitenaf. Leven heeft zich namelijk ontwikkeld in zeer stabiele en laagenergetische leefomgevingen: dit heeft geleid tot uitzonderlijk zeldzame ecosystemen. »

Het recent ontdekte Levantische gasveld, dat zich bevindt op 135 kilometer van de kust van Israel, is de grootste gasvondst van het laatste decennium: het volume wordt geschat op … Eerder dit jaar werd al een gasveld ontdekt in de westelijke Nijldelta: dit bevindt zich op 80 kilometer ten noordwesten van Alexandrië, in Egyptische waters.

Bovenop deze twee gasreservoirs bevindt zich echter een delicaat marien ecosysteem, met ondermeer zeldzame soorten diepzeesponzen, wormen, weekdieren en koudwaterkoralen. Sommige van deze soorten zijn duizenden jaren oud.

De Levantzee is beschermd door wetgeving. De UN General Fisheries Commission for the Mediterranean heeft, in de gehele Middellandse Zee, destructieve vispraktijken met sleepnetten verboden in waters dieper dan 1000 meter. Bovendien werden twee diepzeegebieden uitgeroepen tot Restricted Areas, waar er extra beperkingen worden opgelegd vanwege de zeebodems waarde en kwetsbaarheid.

Ook de Nijldelta is de thuis van een unieke biologische rijkdom. Het leven is er niet zozeer afhankelijk van zonlicht, zoals meestal het geval op aarde, maar van gassen die uit de zeebodem sijpelen. Daarom komt het gebied in aanmerking om te worden erkend als Specially Protected Area of Mediterranean Importance (SPAMI).

Ook de Europese Unie legt haar lidstaten op om het mariene milieu, op Europees en internationaal niveau, te beschermen tegen destructieve menselijke activiteit. Lidstaten moeten er bovendien voor zorgen dat het milieu in de Middellandse Zee, inclusief de Egeïsch-Levantische zee, in goede staat wordt gebracht of gehouden.

WWF roept de oostelijke staten in de Middellandse Zee (in het bijzonder Cyprus, Egypte, Israël en Libanon) en de EU op om de hoogst mogelijke milieustandaarden in plaats te brengen voor de huidige en toekomstige gas- en oliediepzeeboringen in de oostelijke mediterrane regio; dit zowel voor verkennende boringen als voor toekomstige commerciële exploitatie.

Milieueffectenrapporten moeten worden ondernomen en uitgevoerd. Om onomkeerbare schade in die gebieden met de meest waardevolle biodiversiteit te vermijden, moeten industriële ontwikkeling en boorpraktijken in de diepzee worden verboden.

“Zorgvuldige milieueffectenrapporten moeten de mogelijke gevolgen van diepzeeboringen op de integriteit, structuur en functionering van ecosystemen nagaan. Dit moet gebeuren voordat gasexploitanten voet zetten in de Middellandse Zee,” zegt Tudela. “Eenmaal een diepzee-ecosysteem het slachtoffer wordt van boringen, kan het een millennium of langer duren voordat het in zijn unieke vorm teruggroeit. De meest fragiele en waardevolle onderzeegebieden moeten dus vrij blijven van gasexploratie.”

Verschillende legaal bindende akkoorden verplichten landen om omvattende milieueffectenrapporten te ondernemen alvorens olie- en gasexploratie in de regio goed te keuren. Het meest recente is het Offshore Protocol – of het ‘Protocol for the Protection of the Mediterranean Sea Against Pollution Resulting from Exploration and Exploitation of the Continental Shelf and the Seabed and its Subsoil’. Dit protocol werd van kracht in december 2010, en legt nog strengere controles op voor bijzonder beschermde gebieden, zoals de zones die de nieuwe gasvelden huisvesten.



For more information

Gemma Parkes, WWF Mediterranean, +39 346 387 3237, [email protected]




- Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.



Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 februari 2011, 23:02   #2
thefishdoesntthink
Gouverneur
 
thefishdoesntthink's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 30 januari 2009
Locatie: are
Berichten: 1.094
Standaard

Gasland is expanding!
http://www.gaslandthemovie.com/
__________________
because the fish knows everything.

Laatst gewijzigd door thefishdoesntthink : 9 februari 2011 om 23:02.
thefishdoesntthink is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 15:50.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be