Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Binnenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Binnenland Onderwerpen omtrent de binnenlandse politiek kunnen hier terecht. Let er wel op dat dit subforum enkel over dergelijk algemene zaken gaat die niet thuishoren in de themafora.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 13 juni 2004, 01:30   #1
Rr00ttt
Eur. Commissievoorzitter
 
Geregistreerd: 10 december 2003
Berichten: 8.214
Standaard

Maar spijtig dat het nu pas bekend wordt, het zou de klap nog erger maken.

Uit DS


Administratie meldt gat in de kas aan volgende regering
Tekort begroting 2004 zal meer dan half miljard euro bedragen

22:00:58

BRUSSEL _ Uit een nota die de Vlaamse administratie opstelde voor de volgende Vlaamse regering blijkt dat de begroting 2004 zal eindigen met een tekort van meer dan een half miljard euro en dat de aftredende regering uitgavenbeloften heeft nagelaten die het zeer moeilijk tot onmogelijk maken de Vlaamse begrotingen ook in 2005 en 2006 af te sluiten zoals het hoort.
De Vlaamse administratie raamt het tekort voor 2004 op 561 miljoen euro. Enkele maanden geleden had ook de Serv, de Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen een tekort voorspeld voor 2004 van 0,5 tot 0,7 miljard euro. Maar de Vlaamse regering had dat weggewuifd. Nu bevestigt de Vlaamse administratie het gat in de kas.

Haar berekeningen staan in de ,,Bijdrage van de Vlaamse administratie aan het regeerakkoord van de aantredende Vlaamse regering’’. Dat is een geheel van beleidsvoorbereidende nota’s waarin de Vlaamse administratie, ten behoeve van de volgende regering, de problemen en beleidsmogelijkheden voor de volgende jaren schetst. Het zijn nota’s die ze schrijft zonder dat de regerende ploeg die kan ,,uitzuiveren’’.

In het ambtenarees luidt het: ,,Het blijkt dat het bijzonder moeilijk zal zijn in de jaren 2004-2005 en zelfs gedeeltelijk 2006 het vorderingensaldo te realiseren, tenzij er significante structurele saneringen worden doorgevoerd. Om het vertrouwensklimaat binnen de Vlaamse economie niet te schaden, werd bewust een hoog verbintenissenniveau aangehouden dat echter niet compatibel bleek met het werkelijke inkomstenniveau dat afbrokkelde als gevolg van de aanhoudend lage conjunctuur. In afwachting van het herstel van de conjunctuur en dus van de inkomsten, diende de uitvoeringsvertraging het financieringsverschil te compenseren.’’

In het Nederlands betekent dit: in 2004 en 2005 is er zeker een tekort en misschien in 2006 ook; dat komt omdat men, toen er minder geld binnenkwam, het niet opportuun vond de tering naar de nering te zetten; er werden nog veel beloftes gedaan waarvan de betaling naar ,,later’’ werd verschoven. Dat wordt verder in de tekst bevestigd: ,,Door in de afgelopen jaren de toegenomen verbintenissenruimte vertraagd te honoreren, door het niet toekennen van toereikende betalingskredieten, zijn de uitstaande verplichtingen in belangrijke mate aangegroeid.” Dat betekent: de betalingen werden uitgesteld en de ,,impliciete schuld’’ is daardoor toegenomen; dat zijn uitgaven die nog niet gebeurd zijn maar waarover de regering wel vaste beloftes gedaan heeft.

Vorige week kwam al zo’n dossier naar boven: Kind&Gezin meldde toen dat de regering aan meer kinderdagverblijven bouwensubsidies beloofd had dan ze had ingeschreven in de begroting. Eerder kaartte de oppositie al aan dat de regering De Lijn verplicht had leningen aan te gaan om het tekort van 2003 te maskeren en naar 2004 te verschuiven. De regering ontkende telkens.

Geen ruimte voor nieuwe initiatieven

De boodschap van de administratie aan de nieuwe regering is dat er voor de komende jaren zo goed als geen beleidsruimte is voor nieuwe initiatieven, tenzij de nieuwe regering zwaar bezuinigt om het teveel aan uitgaven van haar voorganger weg te werken. Dat zou echter leiden tot een ,,stop and go-beleid’’ want in de jaren 2007 en 2008 komt er dan plots weer geld beschikbaar, ingevolge het Lambermontakkoord. Het uitvlakken van de tekorten van 2004, 2005 en 2006 met de ruimte die er wel is voor 2007 en 2008 is thoeretisch mogelijk maar past niet in de afspraken met de federale regering en de andere deelstaten.

De administratie laat ruimte voor een andere oplossing. Bij de berekening van de budgettaire mogelijkheden van Vlaanderen, wordt immers niet vertrokken van de echte inkomsten en uitgaven, maar van de afspraken over het budgettair beleid die gemaakt werden met de federale overheid en de andere deelstaten. Die houden in dat Vlaanderen elk jaar een aanzienlijk overschot moet hebben op zijn begroting (,,vorderingssaldo’’) om de federale regering en de andere deelstaten toe te laten met tekorten te werken. Die afspraken staan maar vast tot 2005. Het is dus mogelijk dat Vlaanderen weigert die afspraken te verlengen.
Rr00ttt is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 juni 2004, 01:34   #2
Tzuvar Raemborr
Minister
 
Tzuvar Raemborr's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 maart 2004
Berichten: 3.495
Standaard

Toch wel toevallig dat het bericht net te laat komt.

We zullen maar hopen dat al het andere samen genoeg is om VLD of SPA (allebei zou te hoopvol zijn) een Agalev scenario te laten ondergaan...

Go CD&V/NVA! Alles beter dan paars!
__________________
I'm still standing, better than I ever did,
Looking like a true survivor, feeling like a little kid.
__________________
But I'm stubborn, like those garbage bags that time cannot decay,
I'm junk but I'm still holding up this little wild bouquet.
Tzuvar Raemborr is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 14:51.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be