Dat doe je toch niet, zo van die ballonnetjes laten, als partijvoorzitter ...
tenzij je Magnjet heet ?
(zelfs niet al vind ik dat hij een punt heeft, een groot punt zelfs ...)
Zijn ze daar nu allemaal zot geworden?
O neen. Ik denk dat ze toch verkiezingen willen.
Titel: Corona kan turbo zetten op federale formatie
‘Alle opties op tafel’
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200313_04887747
Citaat:
Joachim Coens wil tegen maandag een ‘coalition of the willing’. Door de coronacrisis liggen alle opties opnieuw op tafel. En het moet snel gaan.
Van onze redacteur Bart Brinckman
Joachim Coens: ‘Het moet nu echt uit zijn met veto’s.’ pn
BrusselDe speeltijd is voorbij. Het coronavirus veroorzaakt niet alleen een gezondheidscrisis, de economische crisis kan nog veel harder toeslaan. Het federale budget kleurt bloedrood. En het ergste moet nog komen. De groeicijfers kunnen op de schop, een recessie dreigt en onnoemelijk veel bedrijven en burgers dreigen in moeilijkheden te komen.
De escalerende gevolgen van het coronavirus maken koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) zeker niet werkloos. Zij zetten hun gesprekken voor de vorming van een nieuwe federale regering voort. CD&V-voorzitter Joachim Coens hoopt dat er tegen maandag een ‘coalition of the willing’ op de been kan worden gebracht. Hij spreekt over een ‘beperkt maar slagkrachtig kabinet’ en benadrukt dat hij enkele weken geleden al wees op de noodzaak van een ‘coronaregering’.
Voor hem lijdt het geen twijfel dat zowel de N-VA als de PS deel moet uitmaken van deze ‘urgentieregering’. De twee partijen spelen ook een belangrijke rol in de respectievelijk Vlaamse en Waalse regering. Er zal een behoorlijk staaltje van samenwerkingsfederalisme nodig zijn om de economische gevolgen te tackelen. Coens: ‘Het moet nu echt uit zijn met veto’s. Elke partij die haar verantwoordelijkheid wil nemen, moet kunnen meedoen.’
Opnieuw praten met N-VA
‘Elke partij die haar verantwoordelijkheid wil nemen, moet kunnen meedoen’ Joachim Coens CD&V-voorzitter
Diverse bronnen suggereren alvast dat de koninklijke opdrachthouders opnieuw met de N-VA praten. Een andere goed?*geplaatste bron geeft aan dat ‘alle opties op tafel liggen’. Het impliceert dat de onderhandelingen de Vivaldi-optie (paarsgroen met CD&V) overstijgen. Meteen hangt het niet alleen meer van CD&V af. De vraag rijst of de PS het nog kan maken om in deze tijden de N-VA af te wijzen. Voor de Franstalige socialisten kan corona een geschikt argument vormen om dan toch met de N-VA in zee te gaan.
Het zou Coens ook goed uitkomen. Zo schreef Het Nieuwsblad over de toenemende tegenstelling tussen de Vlaamse en de Kamerfractie. In die laatste fractie zouden er almaar meer stemmen opgaan om toch maar in de richting van Vivaldi op te schuiven. Daarbij groeit de vrees dat een aanhoudende patstelling kan leiden tot nieuwe verkiezingen. Volgens Coens weerspiegelt het stuk de discussie die de week voordien binnen de fractie werd gevoerd, maar waaruit uiteindelijk de vragen werden gedistilleerd om aan de leden voor te leggen. Die kozen met bijna een tweederdemeerderheid voor een regering met een Vlaamse meerderheid, dus met de N-VA. Meteen kan de bocht niet meer worden gemaakt.
Gisteren kopte Le Soir met het bericht dat CDH en Défi bereid waren om een paars-groene regering te depanneren wanneer CD&V uiteindelijk afhaakt. Het bleef een merkwaardige demarche, uitgerekend op het moment dat de coronacrisis ontploft. De kleine partijtjes willen niet samen in een regering, dat zou de PTB het monopolie van de Franstalige oppositie geven. Wel wil de ene of de andere het kabinet aan een meerderheid helpen. Een paars-groene regering met het CDH heeft 80 zetels, een met Défi 77. Dat blijft nipt.
Zieke man van Europa
Bovendien wezen kandidaat-Open VLD-voorzitters Egbert Lachaert en Bart Tommelein enkele weken geleden tijdens een debat – door corona is de campagne opgeschort – een paars-groene regering met het CDH maar zonder CD&V uitdrukkelijk af. Het verkleint niet alleen de Vlaamse meerderheid, het is onzeker dat dit uitgroeit tot een stabiele meerderheid. De kans dat Open VLD in zo’n scenario stapt, lijkt klein.
De noodsituatie doet denken aan 2011. Ook toen veroorzaakten externe omstandigheden bijkomende druk. Negen jaar geleden woedde na de bankencrisis een Europese schuldencrisis. België werd kwetsbaar. Bart De Wever (N-VA) vond het land de ‘zieke man van Europa’, ratingbureaus dreigden met een slechtere kredietscore, wat de rente kon laten exploderen.
Voor Dewael en Laruelle tekent zich een opportuniteit van formaat af. Maandag leveren ze een eindverslag af aan de koning. Ze kunnen dit weekend versnellen om zo veel mogelijk partijen ervan te overtuigen hun verantwoordelijkheid op te nemen.
|