Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 24 februari 2025, 07:25   #1
Hoofdstraat
Secretaris-Generaal VN
 
Hoofdstraat's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 19 april 2017
Berichten: 26.203
Standaard CO2 is niet de juiste maatstaf

CO2 is niet de juiste maatstaf om vervuiling te meten of die beruchte klimaat verandering, het is net goed voor de natuur.

https://www.ad.nl/buitenland/aarde-w...nter~ab0d34e7/

Klimaatverandering bezorgt velen kopzorgen, maar bossen doen er hun voordeel mee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Tropische bomen werken efficiënter dankzij het stijgende CO2-gehalte in de lucht. ,,Het zorgt waarschijnlijk al een eeuw lang voor extra fotosynthese in tropisch bos”, zegt Sophie Zwartsenberg. De ontdekking verklaart ten dele waarom onze opwarmende aarde steeds groener kleurt.
Hoofdstraat is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 februari 2025, 11:39   #2
Vlad
Secretaris-Generaal VN
 
Vlad's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 november 2012
Locatie: Toxandrië
Berichten: 23.424
Standaard

Het is niet omdat iets goed is voor de natuur, of niet slecht, dat het dat is voor de mens(heid). Als de aarde gemiddeld 5° opwarmt is dat niet goed of slecht voor de natuur maar willen we ons echt allemaal zoals dikke vetzaksocialisten De Decker, Jambon of Bracke van de ene aircogekoelde ruimte naar de andere aircogekoelde ruimte laten vervoeren in aircogekoelde voertuigen. Mag de aarde nog leefbaar blijven voor de normale rechtse zichzelf voortbewegende mensen ?
__________________
Ga maar na. De regering De Wever is een voortzetting van de regering Di Rupo. Er wordt op dezelfde plaatsen bespaard en gesmost. We zijn gestrikt.

In de meltingpot gaat alles kapot.
Vlad is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 februari 2025, 16:42   #3
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.386
Standaard fyi, CO2-EQUIVALENT van 7 gassen...

Overigens er zijn 7 broeikasgassen die onder het klimaatverdrag van Parijs vallen.
Citaat:
https://www.europarl.europa.eu/topic...de-veroorzaken

Klimaatverandering: de broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaken

Koolstofdioxide is slechts één van de vele broeikasgassen. Ontdek meer over het effect van deze gassen op de opwarming van de aarde, hun oorsprong en hun aandeel in de EU-uitstoot.

Publicatiedatum: 23-03-2023
Laatste update: 23-03-2023 - 17:45

Gefluoreerde broeikasgassen worden door de mens gemaakt en hebben een hoog opwarmingsvermogen van de aarde.

De EU neemt maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen omdat ze geassocieerd worden met klimaatverandering. Het bekendste broeikasgas is kooldioxide (CO2), maar andere gassen, die in kleinere hoeveelheden in de atmosfeer aanwezig zijn, kunnen meer opwarming veroorzaken.

Wat doen broeikasgassen?

Broeikasgassen werken net als het glas in een serre: ze absorberen de warmte van de zon die van het aardoppervlak afstraalt, houden die vast in de atmosfeer en voorkomen dat die naar de ruimte ontsnapt. Het broeikaseffect houdt de temperatuur van de aarde warmer dan anders het geval zou zijn, wat het leven op aarde ondersteunt.

Veel broeikasgassen komen van nature voor in de atmosfeer, maar menselijke activiteiten dragen bij tot de accumulatie ervan. Daardoor wordt het broeikaseffect in de atmosfeer versterkt en verandert het klimaat van onze planeet, wat leidt tot veranderingen in sneeuw- en neerslagpatronen, een stijging van de gemiddelde temperaturen en meer extreme klimaatgebeurtenissen zoals hittegolven en overstromingen.

Bekijk meer feiten en cijfers over klimaatverandering.

Welke broeikasgassen zijn er?

Er zijn verschillende soorten broeikasgassen en hun potentieel om de aarde op te warmen varieert.

De gassen die van nature in de atmosfeer voorkomen - maar ook door menselijke activiteiten ontstaan - zijn onder andere koolstofdioxide, methaan (CH4) en distikstofoxide (N2O).

Gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) zijn door de mens gemaakte gassen die in de industrie worden gebruikt en een hoog aardopwarmingsvermogen hebben, vaak enkele duizenden keren sterker dan CO2. Zij zijn onder meer fluorkoolwaterstoffen (HFK's), perfluorkoolwaterstoffen (PFK's), zwavelhexafluoride (SF6) en stikstoftrifluoride (NF3).

F-gassen worden vaak gebruikt ter vervanging van stoffen die de ozonlaag afbreken - door de mens gemaakte chemicaliën die, zodra ze worden uitgestoten, de bovenste atmosfeer bereiken en de beschermende ozonlaag vernietigen. In tegenstelling tot ozonafbrekende stoffen beschadigen F-gassen de ozonlaag in de atmosfeer niet.

De volgende zeven soorten broeikasgassen vallen onder het Kyoto Protocol en het Klimaatakkoord van Parijs, die de wereldwijde reactie op de klimaatverandering moeten coördineren:

Koolstofdioxide

CO2 wordt op natuurlijke wijze geproduceerd door dieren tijdens de ademhaling en door de ontbinding van biomassa. Het komt ook in de atmosfeer terecht door de verbranding van fossiele brandstoffen en chemische reacties. Het wordt uit de atmosfeer verwijderd door planten via fotosynthese, een proces dat zonlicht omzet in energie. Daarom spelen bossen een belangrijke rol bij het opvangen van koolstof.

Methaan

Methaan is een kleurloos gas dat het hoofdbestanddeel is van aardgas. De uitstoot ervan is het gevolg van de productie en het vervoer van steenkool, aardgas en olie, alsook van veehouderij en andere landbouwpraktijken, landgebruik en door het vergaan van organisch afval op stortplaatsen voor stedelijk afval. In 2021 waren de meeste methaanemissies afkomstig van de landbouw, bosbouw en visserij.

Distikstofoxide

Dit gas ontstaat voornamelijk als gevolg van microbiële werking in de bodem, het gebruik van stikstofhoudende meststoffen, de verbranding van hout en bij de chemische productie. Het wordt uitgestoten bij landbouw- en industriële activiteiten en bij landgebruik; de verbranding van fossiele brandstoffen en afval; en de behandeling van afvalwater. In de EU hebben landbouw, bosbouw en visserij in 2021 de meeste distikstofoxide uitgestoten.

Fluorkoolwaterstoffen

Fluorkoolwaterstoffen vertegenwoordigen ongeveer 90% van de uitstoot van gefluoreerde gassen en de EU streeft ernaar deze tegen 2050 volledig te elimineren.

Zij worden voornamelijk gebruikt om warmte te absorberen in koelkasten, diepvriezers, airconditioners en warmtepompen; als drijfgas in astma-spuiten en technische spuitbussen; als blaasmiddel voor schuim en in brandblussers. In 2021 waren ze vooral te vinden in de groot- en detailhandel, de reparatie van motorvoertuigen en motorfietsen.

Perfluorkoolstoffen

Perfluorkoolstoffen zijn door de mens gemaakte samenstellingen die vaak in industriële productieprocessen worden gebruikt.

Zwavelhexafluoride

Zwavelhexafluoride wordt gewoonlijk gebruikt bij de isolatie van elektriciteitsleidingen.

Stikstoftrifluoride

Stikstoftrifluoride wordt gebruikt als schoonmaakgas in productieprocessen om ongewenste ophopingen op onderdelen van microprocessoren en circuits tijdens de bouw te reinigen.

Broeikasgassen en hun effect op de opwarming van de aarde

Aangezien broeikasgassen niet allemaal hetzelfde aardopwarmingsvermogen hebben, wordt hun effect gewoonlijk omgerekend in een CO2-equivalent om vergelijkingen zinvol te maken.

In 2021 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen door economische activiteiten in de EU 3,6 miljard ton CO2-equivalent, 22% minder dan in 2008.

CO2 vertegenwoordigt bijna 80% van het volume van alle broeikasgasemissies in de EU in 2021, gevolgd door methaan met meer dan 12%.

Methaan blijft niet zo lang in de atmosfeer als CO2 - maar het absorbeert veel meer zonne-energie, is een gevaarlijke luchtvervuiler en lekkages kunnen explosies veroorzaken.

Samen zijn alle F-gassen slechts goed voor ongeveer 2,5% van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Maar zelfs als ze in kleinere hoeveelheden worden uitgestoten, houden ze veel effectiever warmte vast dan CO2.

Meer feiten en cijfers over de uitstoot van broeikasgassen per EU-land en sector.
[...]
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 24 februari 2025 om 16:55.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 februari 2025, 08:56   #4
Hoofdstraat
Secretaris-Generaal VN
 
Hoofdstraat's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 19 april 2017
Berichten: 26.203
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vlad Bekijk bericht
Het is niet omdat iets goed is voor de natuur, of niet slecht, dat het dat is voor de mens(heid). Als de aarde gemiddeld 5° opwarmt is dat niet goed of slecht voor de natuur maar willen we ons echt allemaal zoals dikke vetzaksocialisten De Decker, Jambon of Bracke van de ene aircogekoelde ruimte naar de andere aircogekoelde ruimte laten vervoeren in aircogekoelde voertuigen. Mag de aarde nog leefbaar blijven voor de normale rechtse zichzelf voortbewegende mensen ?
Meer CO2 betekent meer planten, meer vocht in de lucht, minder droogte, meer regen.

Dat je chemische broeikasgassen uit de lucht haalt begrijp ik volkomen, maar rommelen met de natuurlijke gassen omdat je denkt dat ze dit of dat effect gaan hebben is iets heel anders. Het lijkt me onmogelijk de bio-werking van heel de aardbol zomaar bij te sturen zonder dat je onverwachte effecten hebt zodat je het gewoon nog erger maakt.

Ze zeggen dat de kleine ijstijd ontstaan is door het verdwijnen van de zuid Amerikaanse culturen zodat de oerwouden dan enorm konden uitbreiden, dat zorgde hier blijkbaar voor een lange koudegolf. Het is allemaal niet zo simpel en klimaat zal altijd veranderen, dat willen bijsturen is spelen voor God, we weten allemaal hoe goed dat werkt.
Hoofdstraat is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 februari 2025, 12:47   #5
Vlad
Secretaris-Generaal VN
 
Vlad's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 november 2012
Locatie: Toxandrië
Berichten: 23.424
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hoofdstraat Bekijk bericht
Meer CO2 betekent meer planten, meer vocht in de lucht, minder droogte, meer regen.

Dat je chemische broeikasgassen uit de lucht haalt begrijp ik volkomen, maar rommelen met de natuurlijke gassen omdat je denkt dat ze dit of dat effect gaan hebben is iets heel anders. Het lijkt me onmogelijk de bio-werking van heel de aardbol zomaar bij te sturen zonder dat je onverwachte effecten hebt zodat je het gewoon nog erger maakt.

Ze zeggen dat de kleine ijstijd ontstaan is door het verdwijnen van de zuid Amerikaanse culturen zodat de oerwouden dan enorm konden uitbreiden, dat zorgde hier blijkbaar voor een lange koudegolf. Het is allemaal niet zo simpel en klimaat zal altijd veranderen, dat willen bijsturen is spelen voor God, we weten allemaal hoe goed dat werkt.
Ik heb niet de indruk dat er wetenschappers zijn die het een goed idee vinden om almaar meer broeikasgassen de lucht in te spuwen, om alle ooit onder de grond opgeslagen CO2 terug vrij te geven.
__________________
Ga maar na. De regering De Wever is een voortzetting van de regering Di Rupo. Er wordt op dezelfde plaatsen bespaard en gesmost. We zijn gestrikt.

In de meltingpot gaat alles kapot.
Vlad is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 februari 2025, 13:14   #6
Hoofdstraat
Secretaris-Generaal VN
 
Hoofdstraat's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 19 april 2017
Berichten: 26.203
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vlad Bekijk bericht
Ik heb niet de indruk dat er wetenschappers zijn die het een goed idee vinden om almaar meer broeikasgassen de lucht in te spuwen, om alle ooit onder de grond opgeslagen CO2 terug vrij te geven.
En meer CO2 zorgt voor meer bossen die meer CO2 uit de lucht halen. Dat heeft een nivellerende werking, de aarde is dit al miljarden jaren gewoon.
Het grootste probleem is gewoon dat we met teveel zijn, het is simpel, al wat we doen voor het milieu is zorgen dat we nog meer kunnen aangroeien.

Scientists calculate how much CO2 is being removed from the atmosphere
https://www.euronews.com/green/2023/...the-first-time

.

Laatst gewijzigd door Hoofdstraat : 25 februari 2025 om 13:15.
Hoofdstraat is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 februari 2025, 14:33   #7
jogo
Eur. Commissievoorzitter
 
Geregistreerd: 30 december 2007
Berichten: 8.389
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hoofdstraat Bekijk bericht
En meer CO2 zorgt voor meer bossen die meer CO2 uit de lucht halen. Dat heeft een nivellerende werking, de aarde is dit al miljarden jaren gewoon.
Het grootste probleem is gewoon dat we met teveel zijn, het is simpel, al wat we doen voor het milieu is zorgen dat we nog meer kunnen aangroeien.

Scientists calculate how much CO2 is being removed from the atmosphere
https://www.euronews.com/green/2023/...the-first-time

.
Dat staat er niet.
Eerder dat bossen de extremen kunnen temperen.
Plekken met de grootste concentratie mensen geven niet de hoogste CO2 uitstoot, wat de mensen uitrichten speelt ook een rol.
Ellendig bestaan zorgt net voor meer aangroei (milieuzorg is daar een luxe zorg)
jogo is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 februari 2025, 21:27   #8
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.386
Standaard

Een weetje over de Zweden en hun duurzame bosbouw.

Citaat:
https://www.max-hout.nl/nieuws/bosbe...weden-duurzaam

Zweden heeft nu meer bos dan een eeuw geleden!

Meer dan 70% van het landschap in Zweden is bedekt met bossen. Zweden heeft bijna 1% van ’s werelds commerciële bosgebieden en levert 10% van het gezaagde hout, pulp en papier dat op de wereldmarkt wordt verhandeld. En toch is in minder dan 100 jaar tijd het bosbezit verdubbeld!!

Zweden heeft nu meer bossen dan een eeuw geleden. Ze hanteren een duurzaam bosbouwmodel. Doordat er meer bomen groeien dan er omgezaagd worden, neemt het aantal bossen toe. Lang was er sprake van achteruitgang. In 1903 werd de bosbouwwet aangenomen met als doel deze achteruitgang te keren. Voor iedere gekapte boom moest een nieuwe worden geplant. De wetgeving beperkte ook het oogsten van hout. In 1993 maakte Zweden zijn bossen “een nationale hulpbron” en zorgde het ervoor dat de industrie zowel economisch, sociaal als ecologisch duurzaam werd.
En nog een weetje over Zweden:
Citaat:
https://www.reddit.com/r/todayilearn...planted/?tl=nl

Vandaag geleerd dat de Zweedse marine in de jaren 1830 300.000 eikenbomen plantte om in de verre toekomst te gebruiken voor scheepsbouw. Toen ze in 1975 bericht kregen dat de bomen volgroeid waren, hadden ze er weinig aan, omdat moderne oorlogsschepen van metaal worden gebouwd.
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 25 februari 2025 om 21:37.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:25.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be