![]() |
Registreren kan je hier. Problemen met registreren of reageren op de berichten? Een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam. |
|
Registreer | FAQ | Forumreglement | Ledenlijst |
Over koetjes en kalfjes... Op verzoek van de gebruikers van dit forum: een hoekje waarin je over vanalles en nog wat kan praten... De boog moet namelijk niet altijd gespannen staan hé. |
![]() |
|
Discussietools |
![]() |
#1 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 28.851
|
![]() Ja, ik weet het, kaaskroketten zijn behoorlijk 18de eeuw maar mijn dochter is er nu eenmaal zot van en alles voor mijn dochter dus...
... met kerst komen er (als voorgerecht ofzo) kaaskroketten op tafel. Zelfgemaakte, dat spreekt. Dus juliie voelen me al komen: recepten, tips, do's & don'ts,... laat maar komen!! Voorlopig ben ik van plan om het recept van Peter Goossens te volgen (Njam). Normaal zit je met recepten van Goossens altijd goed en bijkomend maakt hij met dezelfde basis ook nog ham/witloof-kroketten en dat lijkt me ook wel eens lekker. Go!!
__________________
It's just a ride. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
|
![]() Nodig een specialist terzake uit.
KAASKROKETTEN KAAS : Ook KEES in de volksmond = een Hollander KROKETTEN : Worden daar uit de muur getrokken, maar daarop kan een uitzondering gemaakt worden. Laatst gewijzigd door Henri1 : 18 december 2022 om 15:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
|
![]() Citaat:
Lees dit dan eens: Een kaaskroket is een kroket met een kaasvulling. In Nederland is ze slechts hier en daar verkrijgbaar in automatiek of snackbar. In België vind je de kaaskroket, net als de vleeskroket wel regelmatig in frietkotten. Soms zijn ze handgemaakt. Vaker staat de kaaskroket op het menu van restaurants als voorgerecht en op het menu van cafés als snack. De kaaskroket is dan kleiner dan de reguliere vleeskroket. De smaak van een kaaskroket wordt vooral bepaald door de soort kaas die is gebruikt. Niet de gehele vulling van de kroket bestaat overigens uit kaas; het is een mengsel van bloem, boter, melk, kaas en kruiden of drank zoals kirsch. Het paneermeel dat bij de bereiding van kaaskroketten wordt gebruikt is in het algemeen wat fijner van korrel. Daar staat er weer iemand met z'n billen bloot hé. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
|
![]() Daar gaat het hier niet om.
U beweerde dat het een Nederlands fenomeen is. Effe googelen op wiki en daar staat net het tegenovergestelde. In Nederland zeldzaam in de muur en in de snackbar. In België verkrijgbaar in iedere frituur en zelfs in restaurants met naam. Het gaat er niet om of het lekker is, het gaat er om dat u weeral met de billen bloot staat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
|
![]() Citaat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Secretaris-Generaal VN
|
![]() Daar ging het topic dan ook niet over.
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 101.358
|
![]() Jij hebt liever dit hé Henri?
![]()
__________________
Citaat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
|
![]() Misschien eens kijken bij dagelijkse kots.
Hier, gratis de link om zelf oerdegelijke Belgische kaaskroketten te maken. https://dagelijksekost.een.be/gerechten/kaaskroketten Beslag voor de kaaskroketten 200 g boter200 g Parmezaanse kaas (blokje)200 g gemalen Emmentaler200 g bloem1 liter melk1 dl roomeen scheut olijfolienootmuskaatpeperzout Zet een ketel op een matig vuur. Weeg de boter en de bloem zorgvuldig. Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in de ketel. Voeg de bloem bij de gesmolten boter. Roer met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt. Voeg de melk toe aan de roux en roer continu met de garde tot de saus dik wordt. Nu heb je een dikke bechamelsaus. Zet het vuur uit. Roer vanaf nu met een houten lepel. Strooi de gemalen Emmentaler in de pot en laat de kaas al roerend smelten in de warme bechamelsaus. Breek of snijd het stuk Parmezaanse kaas in stukjes en maal de kaas fijn in de blender of je hakmolentje. Laat ook de gemalen kaas al roerend smelten in de dikke saus. Scheid in twee potjes de dooiers en de eiwitten van de eieren. We gebruiken enkel de dooiers, die voor een extra goede binding zorgen en het krokettenbeslag ook gladder maken. Voeg de room toe aan het kommetje met eigelen en klop de dooiers los. Voeg het mengsel van room en eigeel toe aan het kaasmengsel en roer tot je een smeuïg mengsel krijgt. Proef en kruid de basis voor de kaaskroketten met een beetje zout en peper. Voeg (naar smaak) ook wat versgeraspte nootmuskaat toe. Roer een laatste keer. Neem een ruime rechthoekige ovenschaal en wrijf de binnenkant in met een scheut olijfolie. Zo haal je het afgekoelde krokettenbeslag achteraf makkelijk uit de vorm. Stort de dikke saus in de vorm en strijk de bovenzijde glad. Snijd een vel bakpapier ter grootte van de ovenschaal (of ietsje groter) en leg het bovenop het beslag. Strijk met je handen over het papier, zodat er geen lucht onder zit. Nu zal er geen droog korstje gevormd worden tijdens het afkoelen. Zet de schaal in de koelkast en laat het beslag voor de kroketten gedurende enkele uren volledig afkoelen en opstijven. Het paneren 200 g paneermeelenkele eetlepels bloem Wanneer het beslag opgesteven is kan je de kroketten afwerken. Alles begint met het paneren. Voorzie drie schoteltjes met daarin een royale hoeveelheid bloem, losgeklopte eieren en het paneermeel. Voorzie een potje met warm water om het mes telkens in onder te dompelen terwijl je vierkantjes uit het beslag snijdt. Draai de schotel met het afgekoelde beslag om en stort het voorzichtig uit op je werkplank. Snij het krokettenbeslag in vierkantjes van ongeveer 5 X 5 cm. Let op: hoe groter je de kroketten snijdt, hoe langer ze moeten bakken. Ook de kans op barsten vergroot. Verwarm regelmatig je mes even in het warme water, zodat het als door boter glijdt tijdens het snijden van de vierkantjes. Haal elke zijde van de kroket eerst door de bloem en klop de overtollige bloem er voorzichtig af. Haal ze vervolgens door het schoteltje met de losgeklopte eieren. Let erop dat elke zijde goed bedekt is met een laagje ei. Zoniet, dan gaat het later fout aflopen… Haal vervolgens elke kroket door het paneermeel. Let er alweer op dat er een laag paneermeel rond de hele kroket kleeft. Verzamel de gepaneerde kaaskroketten op een vlakke schaal. Opmerking: Je kunt de kroketten ‘voor de veiligheid’ ook dubbel paneren. Maar eigenlijk hoort dat niet. De afwerking 1 bakje tuinkers1 citroen Verhit het frituurvet tot 170° C. Bak de kaaskroketten kroketten goudbruin. Bak niet teveel kroketten tegelijk. (bv. 2 per bakbeurt in een kleine friteuse) Let op: Luister goed naar het frituurvet. Van zodra het geknetter of het gesis luider wordt, betekent het dat de kaaskroketten aan het barsten zijn. Dan moet je ze meteen uit het hete vet halen. Serveer de kroketten met wat verse tuinkers en een partje citroen. TIP Maak enkele insnijdingen in het vruchtvlees van elk partje citroen, zodat de tafelgasten het zonder spatconcert kunnen uitknijpen over hun verse kroketjes. Kroketten die je teveel hebt kan je invriezen. Stop ze wel in een goed afgesloten doos, en leg er wat bakpapier tussen als je ze stapelt. Laatst gewijzigd door reservespeler : 18 december 2022 om 18:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
|
![]() Citaat:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaaskroket De vleeskroket is een Franse uitvinding. Maar spartel gerust verder Rik, u zult nooit of te nimmer toegeven dat u het mis heeft / had. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 13 mei 2015
Locatie: Vlaams-Brabant
Berichten: 76.177
|
![]() Citaat:
![]()
__________________
https://forum.politics.be/showpost.p...&postcount=322 ‘…De blauwe Minister van Justitie plaste tegen een politiecombi…’ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Eur. Commissievoorzitter
Geregistreerd: 15 mei 2011
Berichten: 9.907
|
![]() En ze willen die massaal komen installeren bij ons. Ze komen dan aan in werkbusjes met gele nummerplaat, die werklieden met een plat Haagsch of Rotterdamsch accent.
Laatst gewijzigd door Weyland : 18 december 2022 om 19:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 14 maart 2013
Locatie: Kinshasa aan de Dender
Berichten: 40.739
|
![]() Lekker, kaaskroketten, zoals garnaalkroketten dat ook zijn
__________________
Hope is nothing more than a postponed disappointment |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 28 maart 2009
Berichten: 56.649
|
![]() ik lust ze allebei
![]()
__________________
"Je kan niet zeggen dat de zwart-gele leeuw een symbool van de collaboratie is. (klik)" (Bruno De Wever - historicus) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 23 augustus 2002
Berichten: 47.355
|
![]() Citaat:
Dit als extra info, ivm de te kiezen kaas |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Eur. Commissievoorzitter
Geregistreerd: 15 mei 2011
Berichten: 9.907
|
![]() Zelfs kroketten maken kunnen Belgen beter.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 27 april 2004
Berichten: 43.539
|
![]() Citaat:
Ik heb vandaag zelf kroketten gebakken, verse handgemaakte die ik kocht. En zachtjes in frietvet op 170° laten bakken en max. 10 stuks. Ze kwamen er goed uit. Volgens mijn vrouw mag je de temperatuur pas wat hoger zetten als ze er al in liggen. Heb ik gedaan maar vond ze wat te hard gebakken. Daarna nog een keer 10 stuks en wat minder verhoogt en rapper uitgehaald en die vond ik heel goed.
__________________
Misschien heb ik me wel vergist. Of niet ? Laatst gewijzigd door Mambo : 19 december 2022 om 00:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Eur. Commissievoorzitter
Geregistreerd: 24 augustus 2009
Locatie: In koerentaine
Berichten: 8.987
|
![]() De kaaskroket is een mislukte garnaalkroket
__________________
|
![]() |
![]() |