Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Diverse > Over koetjes en kalfjes...
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Over koetjes en kalfjes... Op verzoek van de gebruikers van dit forum: een hoekje waarin je over vanalles en nog wat kan praten... De boog moet namelijk niet altijd gespannen staan hé.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 18 december 2022, 14:32   #1
BigF
Secretaris-Generaal VN
 
BigF's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 28.851
Standaard Kaaskroketten.

Ja, ik weet het, kaaskroketten zijn behoorlijk 18de eeuw maar mijn dochter is er nu eenmaal zot van en alles voor mijn dochter dus...

... met kerst komen er (als voorgerecht ofzo) kaaskroketten op tafel.

Zelfgemaakte, dat spreekt.

Dus juliie voelen me al komen: recepten, tips, do's & don'ts,... laat maar komen!!

Voorlopig ben ik van plan om het recept van Peter Goossens te volgen (Njam).
Normaal zit je met recepten van Goossens altijd goed en bijkomend maakt hij met dezelfde basis ook nog ham/witloof-kroketten en dat lijkt me ook wel eens lekker.

Go!!
__________________
It's just a ride.
BigF is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 15:52   #2
Henri1
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
Standaard

Nodig een specialist terzake uit.

KAASKROKETTEN

KAAS : Ook KEES in de volksmond = een Hollander

KROKETTEN : Worden daar uit de muur getrokken, maar daarop kan een uitzondering gemaakt worden.

Laatst gewijzigd door Henri1 : 18 december 2022 om 15:52.
Henri1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 15:59   #3
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Nodig een specialist terzake uit.

KAASKROKETTEN

KAAS : Ook KEES in de volksmond = een Hollander

KROKETTEN : Worden daar uit de muur getrokken, maar daarop kan een uitzondering gemaakt worden.

Lees dit dan eens:

Een kaaskroket is een kroket met een kaasvulling. In Nederland is ze slechts hier en daar verkrijgbaar in automatiek of snackbar. In België vind je de kaaskroket, net als de vleeskroket wel regelmatig in frietkotten. Soms zijn ze handgemaakt.

Vaker staat de kaaskroket op het menu van restaurants als voorgerecht en op het menu van cafés als snack. De kaaskroket is dan kleiner dan de reguliere vleeskroket.

De smaak van een kaaskroket wordt vooral bepaald door de soort kaas die is gebruikt. Niet de gehele vulling van de kroket bestaat overigens uit kaas; het is een mengsel van bloem, boter, melk, kaas en kruiden of drank zoals kirsch. Het paneermeel dat bij de bereiding van kaaskroketten wordt gebruikt is in het algemeen wat fijner van korrel.


Daar staat er weer iemand met z'n billen bloot hé.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 16:04   #4
Henri1
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler Bekijk bericht
Daar staat er weer iemand met z'n billen bloot hé.
Eet jij graag rommel ?

Ik niet.
Henri1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 16:17   #5
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Eet jij graag rommel ?

Ik niet.
Daar gaat het hier niet om.

U beweerde dat het een Nederlands fenomeen is.
Effe googelen op wiki en daar staat net het tegenovergestelde.

In Nederland zeldzaam in de muur en in de snackbar.
In België verkrijgbaar in iedere frituur en zelfs in restaurants met naam.

Het gaat er niet om of het lekker is, het gaat er om dat u weeral met de billen bloot staat.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 17:30   #6
Henri1
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler Bekijk bericht
Daar gaat het hier niet om.

U beweerde dat het een Nederlands fenomeen is.
Effe googelen op wiki en daar staat net het tegenovergestelde.

In Nederland zeldzaam in de muur en in de snackbar.
In België verkrijgbaar in iedere frituur en zelfs in restaurants met naam.

Het gaat er niet om of het lekker is, het gaat er om dat u weeral met de billen bloot staat.
Gaat u hier ontkennen dat kroketten uit de muur trekken geen Hollands fenomeen is ?
Henri1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 17:35   #7
maddox
Secretaris-Generaal VN
 
maddox's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 september 2002
Locatie: vilvoorde
Berichten: 70.130
Stuur een bericht via MSN naar maddox
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Gaat u hier ontkennen dat kroketten uit de muur trekken geen Hollands fenomeen is ?
Daar ging het topic dan ook niet over.
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen.
maddox is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 18:04   #8
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 101.358
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Eet jij graag rommel ?

Ik niet.
Jij hebt liever dit hé Henri?

__________________
Citaat:
Ta gueule!
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 18:09   #9
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Gaat u hier ontkennen dat kroketten uit de muur trekken geen Hollands fenomeen is ?
Van Henri: "Gaat u hier ontkennen dat kroketten uit de muur trekken geen Hollands fenomeen is ?


Ik ga dat niet ontkennen.
U heeft gelijk over wat u hierboven schrijft.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 18:11   #10
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
Standaard

Misschien eens kijken bij dagelijkse kots.

Hier, gratis de link om zelf oerdegelijke Belgische kaaskroketten te maken.
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/kaaskroketten


Beslag voor de kaaskroketten
200 g boter200 g Parmezaanse kaas (blokje)200 g gemalen Emmentaler200 g bloem1 liter melk1 dl roomeen scheut olijfolienootmuskaatpeperzout
Zet een ketel op een matig vuur.

Weeg de boter en de bloem zorgvuldig. Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in de ketel.
Voeg de bloem bij de gesmolten boter. Roer met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt.
Voeg de melk toe aan de roux en roer continu met de garde tot de saus dik wordt. Nu heb je een dikke bechamelsaus. Zet het vuur uit.
Roer vanaf nu met een houten lepel. Strooi de gemalen Emmentaler in de pot en laat de kaas al roerend smelten in de warme bechamelsaus.
Breek of snijd het stuk Parmezaanse kaas in stukjes en maal de kaas fijn in de blender of je hakmolentje. Laat ook de gemalen kaas al roerend smelten in de dikke saus.
Scheid in twee potjes de dooiers en de eiwitten van de eieren. We gebruiken enkel de dooiers, die voor een extra goede binding zorgen en het krokettenbeslag ook gladder maken.

Voeg de room toe aan het kommetje met eigelen en klop de dooiers los.
Voeg het mengsel van room en eigeel toe aan het kaasmengsel en roer tot je een smeuïg mengsel krijgt.
Proef en kruid de basis voor de kaaskroketten met een beetje zout en peper. Voeg (naar smaak) ook wat versgeraspte nootmuskaat toe. Roer een laatste keer.
Neem een ruime rechthoekige ovenschaal en wrijf de binnenkant in met een scheut olijfolie. Zo haal je het afgekoelde krokettenbeslag achteraf makkelijk uit de vorm.
Stort de dikke saus in de vorm en strijk de bovenzijde glad. Snijd een vel bakpapier ter grootte van de ovenschaal (of ietsje groter) en leg het bovenop het beslag. Strijk met je handen over het papier, zodat er geen lucht onder zit. Nu zal er geen droog korstje gevormd worden tijdens het afkoelen.
Zet de schaal in de koelkast en laat het beslag voor de kroketten gedurende enkele uren volledig afkoelen en opstijven.
Het paneren
200 g paneermeelenkele eetlepels bloem
Wanneer het beslag opgesteven is kan je de kroketten afwerken. Alles begint met het paneren. Voorzie drie schoteltjes met daarin een royale hoeveelheid bloem, losgeklopte eieren en het paneermeel.

Voorzie een potje met warm water om het mes telkens in onder te dompelen terwijl je vierkantjes uit het beslag snijdt.

Draai de schotel met het afgekoelde beslag om en stort het voorzichtig uit op je werkplank.

Snij het krokettenbeslag in vierkantjes van ongeveer 5 X 5 cm. Let op: hoe groter je de kroketten snijdt, hoe langer ze moeten bakken. Ook de kans op barsten vergroot. Verwarm regelmatig je mes even in het warme water, zodat het als door boter glijdt tijdens het snijden van de vierkantjes.

Haal elke zijde van de kroket eerst door de bloem en klop de overtollige bloem er voorzichtig af.

Haal ze vervolgens door het schoteltje met de losgeklopte eieren. Let erop dat elke zijde goed bedekt is met een laagje ei. Zoniet, dan gaat het later fout aflopen…

Haal vervolgens elke kroket door het paneermeel. Let er alweer op dat er een laag paneermeel rond de hele kroket kleeft.

Verzamel de gepaneerde kaaskroketten op een vlakke schaal. Opmerking: Je kunt de kroketten ‘voor de veiligheid’ ook dubbel paneren. Maar eigenlijk hoort dat niet.

De afwerking
1 bakje tuinkers1 citroen
Verhit het frituurvet tot 170° C.

Bak de kaaskroketten kroketten goudbruin. Bak niet teveel kroketten tegelijk. (bv. 2 per bakbeurt in een kleine friteuse)

Let op: Luister goed naar het frituurvet. Van zodra het geknetter of het gesis luider wordt, betekent het dat de kaaskroketten aan het barsten zijn. Dan moet je ze meteen uit het hete vet halen.

Serveer de kroketten met wat verse tuinkers en een partje citroen.

TIP Maak enkele insnijdingen in het vruchtvlees van elk partje citroen, zodat de tafelgasten het zonder spatconcert kunnen uitknijpen over hun verse kroketjes.
Kroketten die je teveel hebt kan je invriezen. Stop ze wel in een goed afgesloten doos, en leg er wat bakpapier tussen als je ze stapelt.

Laatst gewijzigd door reservespeler : 18 december 2022 om 18:12.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 18:19   #11
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Gaat u hier ontkennen dat kroketten uit de muur trekken geen Hollands fenomeen is ?
BTW: We hebben het over kaaskroketten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaaskroket


De vleeskroket is een Franse uitvinding.

Maar spartel gerust verder Rik, u zult nooit of te nimmer toegeven dat u het mis heeft / had.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 18:43   #12
Dadeemelee
Secretaris-Generaal VN
 
Dadeemelee's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 mei 2015
Locatie: Vlaams-Brabant
Berichten: 76.177
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Ja, ik weet het, kaaskroketten zijn behoorlijk 18de eeuw maar mijn dochter is er nu eenmaal zot van en alles voor mijn dochter dus...

... met kerst komen er (als voorgerecht ofzo) kaaskroketten op tafel.

Zelfgemaakte, dat spreekt.

Dus juliie voelen me al komen: recepten, tips, do's & don'ts,... laat maar komen!!

Voorlopig ben ik van plan om het recept van Peter Goossens te volgen (Njam).
Normaal zit je met recepten van Goossens altijd goed en bijkomend maakt hij met dezelfde basis ook nog ham/witloof-kroketten en dat lijkt me ook wel eens lekker.

Go!!
Rond kerst zijn er in de supermarkten altijd ‘artisanale’ kroketten te koop. De enkele keren dat ik zelf geprobeerd heb kroketten te maken vielen die altijd uiteen in het frietvet.
__________________
https://forum.politics.be/showpost.p...&postcount=322
‘…De blauwe Minister van Justitie plaste tegen een politiecombi…’
Dadeemelee is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 19:45   #13
Weyland
Eur. Commissievoorzitter
 
Geregistreerd: 15 mei 2011
Berichten: 9.907
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Nodig een specialist terzake uit.

KAASKROKETTEN

KAAS : Ook KEES in de volksmond = een Hollander

KROKETTEN : Worden daar uit de muur getrokken, maar daarop kan een uitzondering gemaakt worden.
En ze willen die massaal komen installeren bij ons. Ze komen dan aan in werkbusjes met gele nummerplaat, die werklieden met een plat Haagsch of Rotterdamsch accent.

Laatst gewijzigd door Weyland : 18 december 2022 om 19:46.
Weyland is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 20:07   #14
Skobelev
Secretaris-Generaal VN
 
Skobelev's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 maart 2013
Locatie: Kinshasa aan de Dender
Berichten: 40.739
Standaard

Lekker, kaaskroketten, zoals garnaalkroketten dat ook zijn
__________________
Hope is nothing more than a postponed disappointment
Skobelev is nu online   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 20:22   #15
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.649
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Skobelev Bekijk bericht
Lekker, kaaskroketten, zoals garnaalkroketten dat ook zijn
Toch een groot verschil tussen de twee hoor.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 20:26   #16
Zipper
Secretaris-Generaal VN
 
Zipper's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 maart 2009
Berichten: 56.649
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler Bekijk bericht
Toch een groot verschil tussen de twee hoor.
ik lust ze allebei
__________________






Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Another Jack Bekijk bericht
Voor mijn part wordt Brussel en omstreken voor 90% islamitisch!
Zipper is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2022, 23:19   #17
Herr Flick
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 23 augustus 2002
Berichten: 47.355
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler Bekijk bericht
Lees dit dan eens:

Een kaaskroket is een kroket met een kaasvulling. In Nederland is ze slechts hier en daar verkrijgbaar in automatiek of snackbar. In België vind je de kaaskroket, net als de vleeskroket wel regelmatig in frietkotten. Soms zijn ze handgemaakt.

Vaker staat de kaaskroket op het menu van restaurants als voorgerecht en op het menu van cafés als snack. De kaaskroket is dan kleiner dan de reguliere vleeskroket.

De smaak van een kaaskroket wordt vooral bepaald door de soort kaas die is gebruikt. Niet de gehele vulling van de kroket bestaat overigens uit kaas; het is een mengsel van bloem, boter, melk, kaas en kruiden of drank zoals kirsch. Het paneermeel dat bij de bereiding van kaaskroketten wordt gebruikt is in het algemeen wat fijner van korrel.


Daar staat er weer iemand met z'n billen bloot hé.
onze chef heeft in den tijd gezegd, dat alles wat ge in de chaplure draait om in het frietvet te bakken, ge extra goed moet kruiden, zeker ook met zout, anders zou de smaak zwakjes zijn .

Dit als extra info, ivm de te kiezen kaas
Herr Flick is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2022, 00:31   #18
Weyland
Eur. Commissievoorzitter
 
Geregistreerd: 15 mei 2011
Berichten: 9.907
Standaard

Zelfs kroketten maken kunnen Belgen beter.
Weyland is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2022, 00:33   #19
Mambo
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 27 april 2004
Berichten: 43.539
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Dadeemelee Bekijk bericht
Rond kerst zijn er in de supermarkten altijd ‘artisanale’ kroketten te koop. De enkele keren dat ik zelf geprobeerd heb kroketten te maken vielen die altijd uiteen in het frietvet.
Misschien staat de temperatuur iets te hoog?

Ik heb vandaag zelf kroketten gebakken, verse handgemaakte die ik kocht.
En zachtjes in frietvet op 170° laten bakken en max. 10 stuks.
Ze kwamen er goed uit.

Volgens mijn vrouw mag je de temperatuur pas wat hoger zetten als ze er al in liggen. Heb ik gedaan maar vond ze wat te hard gebakken.
Daarna nog een keer 10 stuks en wat minder verhoogt en rapper uitgehaald en die vond ik heel goed.
__________________
Misschien heb ik me wel vergist.
Of niet ?

Laatst gewijzigd door Mambo : 19 december 2022 om 00:37.
Mambo is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2022, 02:49   #20
koe de poing
Eur. Commissievoorzitter
 
koe de poing's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 augustus 2009
Locatie: In koerentaine
Berichten: 8.987
Standaard

De kaaskroket is een mislukte garnaalkroket
__________________
r
koe de poing is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:37.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be