Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Mobiliteit & verkeersveiligheid
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Mobiliteit & verkeersveiligheid Een nieuw themaforum!

Antwoord
 
Discussietools
Oud 17 maart 2023, 11:01   #1
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.405
Standaard Openbaar (snel)laden kan tot 56% goedkoper.

Indien de subsidies die de laadpaalbedrijven krijgen nu eens zouden doorgerekend worden ten bate van de klant. Blijkbaar bestaat daar een wet van.

De meeste subsidies zijn vooral voor laadpaalbedrijven die 100% groene stroom leveren. Ook snellaadpunten dus. Want dat zijn de duurste per kWh.

Duits onderzoek, voor wat het waard is.

Citaat:
https://teslamag.de/news/oekostrom-e...billiger-57351

Ökostrom-Anbieter: Elektroauto-Laden wäre bei Weitergabe von Subventionen 56% billiger

Groenestroomaanbieder: Het opladen van elektrische auto's zou 56% goedkoper zijn als er subsidies zouden worden doorberekend

17. März 2023 | 10 Kommentare

Vergelijkingsportal Verivox meldde in februari dat wie zijn elektrische auto altijd thuis oplaadde, het afgelopen jaar fors lagere energiekosten had dan het tanken van een verbrandingsmotor, ondanks stijgende elektriciteitsprijzen. Bij het laden aan openbare gelijkstroomzuilen is de situatie momenteel echter omgekeerd, blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van groenestroomaanbieder Lichtblick. Elektriciteit voor elektrische auto's kan 56 procent goedkoper worden als de exploitanten van laadstations staatssubsidies doorberekenen aan hun klanten.

Elektrische auto elektriciteit duurder dan benzine

Volgens een persbericht van Lichtblick is deze informatie gebaseerd op een eis van 20 kilowattuur per 100 kilometer voor een VW ID.3 en 6 liter verbruik voor een typische benzinemotor. Fossiele brandstof zou in januari resulteren in energiekosten van 10,47 euro per 100 kilometer tegen 1.745 euro per liter Super E10. Volgens Lichtblick zou je met een elektrische auto gemiddeld 0,52 euro per kilowattuur betalen voor AC-laadpalen en 0,63 euro voor gelijkstroom. In het eerste geval zouden de totale kosten met 10,42 euro minimaal lager zijn dan voor benzine, en met 12,51 euro fors hoger voor snelladen.

Dat de exploitanten van de palen een subsidie voor zichzelf houden, die eigenlijk duidelijk voor hun klanten bedoeld is, draagt volgens de groenestroomaanbieder bij aan de hoge kosten van openbaar laden: sinds maart is de Duitse stroomprijsrem in werking met terugwerkende kracht tot het begin van het jaar, voor grote afnemers zoals de operators voor 70 procent van de vraag in het voorgaande jaar. De wet stelt dat deze ontlasting "moet worden doorberekend" aan laadpaalklanten, schrijft Lichtblick. Maar aan deze oproep werd geen gehoor gegeven: van de 17 ondervraagde aanbieders verklaarde er slechts één het effect van de rem door te willen geven, en dat ook pas vanaf het einde van het jaar.

Dit alleen al zou volgens Lichtblick de prijs per kilowattuur bij wisselstroomzuilen (hetzelfde zou moeten gelden voor gelijkstroom, maar dit wordt niet genoemd) met 4 cent doen dalen. Een elektrische auto onderweg opladen zou met 9,60 euro per 100 kilometer ruim 8 procent goedkoper zijn dan tanken met benzine. Met gelijkstroom zouden de kosten 11,80 euro bedragen. Het zou dus nog steeds duurder zijn dan het verbrandingsequivalent, maar minder significant.

25 cent inkomsten per kWh uit BKG-quotum

Bovendien steken de exploitanten van laadstations volgens Lichtblick gewoon een andere, veel hogere subsidie in eigen zak voor elektrische auto-elektriciteit: de betalingen als onderdeel van het BKG-quotum, dat ze ontvangen voor elk verkocht kilowattuur. Volgens de aanbieder waren deze inkomsten oorspronkelijk bedoeld om laadnetwerken uit te breiden. Omdat dit maar langzaam vordert en ook apart wordt gesubsidieerd, eist het bedrijf dat de GHG-opbrengsten ook moeten worden doorberekend aan de laadklanten. En dat zou een nog groter prijseffect hebben, want in 2022 zouden die oplopen tot 25 cent per kilowattuur.

In plaats van 52 cent per kilowattuur zou gelijkstroom van elektrische auto's aan openbare zuilen gemiddeld slechts 23 cent kosten als de prijsrem en het BKG-quotum zouden worden doorberekend, berekent Lichtblick – 56 procent minder dan nu. Voor snelladen zou er een overeenkomstige reductie van zo'n 40 procent zijn tot 38 cent per kilowattuur of 7,60 euro per 100 kilometer, dus ook ver onder het niveau van de verbrandingsmotor.
Aangezien in andere landen de laadprijzen deels nog hoger kunnen zijn zal het hier ook niet veel anders zijn.

Nu dat er in enkele jaren steeds meer EVs openbaar moeten gaan (snel) laden, hebben die toch een veel hogere omzet. En kan er ook wel iets af voor de klant neem ik aan.

In elk geval verwacht ik dat het openbaar laden goedkoper gaat worden.
Snelladen zou dan ~38 cent/kWh mogen kosten aan huidige energieprijzen.
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 17 maart 2023 om 11:16.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 juli 2023, 11:32   #2
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.405
Standaard

Ik zal het maar hier bijzetten ipv een nieuwe draad te openen, het is immers snellaadnieuws uit de USA.

USA gaat hun aantal snellaadpunten van de huidige 32.000 eerst verdubbelen en dan naar 182.000 uitbreiden. Die 182k is geschat nodig tegen 2030.
Want het wagenpark stekkerwagens zal tegen dan 30 tot 42 miljoen tellen, schat men.

Zoveel mogelijk snellaad(parken) met groene stroom...

USA heeft nu quasi een officiële snellaadstandaard NCAS (DC), alle merken zullen desnoods hun laadpoorten moeten aanpassen. De JV is er nu.

Of voor oude EVs neemt men een adapter. De Japanse standaard Chademo sterft snel uit. De Europese CCS1 is er ook nog maar die is eigenlijk ook te traag.

https://electrek.co/2023/07/26/auto-...north-america/
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:15.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be