Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 23 oktober 2024, 09:57   #1
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.398
Standaard Huizen met "minder dan 20 euro energiekost per maand"

En op termijn gepland is om die energiekost uiteindelijk naar 0 € te brengen.

Dat is verwarming en electriciteit, plaatselijk opgewekt via zon en wind (komt later) en voldoende batterijopslag, per woning 10 kWh (later 15 kWh) en een gemeenschappelijk batterijpark. (later kleine windmolens die vanaf 2 m/sec stroom leveren)

Een van de energiezuinigste wijken van Europa ligt straks in Houthalen.

En vooral de bouwwijze telt ook mee, in amper 5 weken is zo een huis klaar.

Toen ik dat las in mijn krant wou ik toch eerst de prijs weten: vanaf 360.000 € alles mogelijke inbegrepen, awel dat valt best mee voor 120 m² woonvlakte (3slpk) op 2 are grond, en overdekte pakeergarage. Volledig instapklaar, en zelfs de aangelegde tuin en hekwerk is inbegrepen (via info https://stellarh.be/ )

Citaat:
Houthalen krijgt een van de energiezuinigste wijken van Europa: “Slechts 20 euro energiekosten per maand”

Houthalen-Helchteren - Zestien woningen met een E-peil van -20, een gemeenschappelijk batterijpark en een overdekte parkeergarage vol zonnepanelen. Dat is Stellar H, een van Europa’s energiezuinigste wijken die het Genkse bedrijf Kepler in Houthalen zal bouwen. “Gezinnen betalen er maar twintig euro per maand aan energie.”

Thomas Jansen, Vandaag om 03:00

Op amper vijf weken tijd de energiezuinigste woning bouwen met materialen van topkwaliteit. Dat is sinds het ontstaan begin 2023 het succesrecept van Kepler. In hun eerste jaar bouwde het Genkse bedrijf 69 woningen, goed voor een omzet van 22 miljoen euro. Maar intussen ligt de lat hoger. In 2026 moet dat al één woning per werkdag worden, met een omzet van 75 miljoen euro. Al die woningen worden gebouwd in de fabriekshal van 22.800 vierkante meter in Genk, om vandaaruit volledig afgewerkt onder begeleid transport naar de bouwgrond vervoerd te worden.

Nu legt Kepler de lat nog een beetje hoger. Vanaf december start de bouw van Stellar H in Houthalen, vlakbij de Bronweg en de Hoogstraat, op een boogscheut van de Grote Baan. De nieuwe wijk moet een van Europa’s energiezuinigste woonomgevingen worden. Die groene buurt zal ten eerste bestaan uit zestien Kepler-woningen, die steevast een E-peil van -20 hebben. In mensentaal: ze brengen meer energie op dan dat ze verbruiken. “Dat halen we door een combinatie van zeer goede isolatie, zestien zonnepanelen, de meest robuuste houtskeletbouw en een thuisbatterij van tien kilowattuur”, zegt Dennis Vangeneugden, bestuurder van Kepler. “Dat maakt dat onze huizen de meest energiezuinige op de markt zijn.”

“De combinatie van een woning met een E-peil van -20 en de gedeelde voorzieningen maakt dat een gezin maandelijks minder dan twintig euro zal betalen aan energiekosten” Dennis Vangeneugden, Bestuurder Kepler

1 megawatt

Maar dat is niet alles. In Stellar H komt daarnaast ook een overdekte parkeergarage met 128 zonnepanelen. Die opgewekte energie wordt opgeslagen in een gemeenschappelijk batterijpark van één megawatt. “Dat maakt het mogelijk om de energie te verdelen over alle bewoners in de wijk”, zegt Vangeneugden. “De combinatie van een woning met E-peil van -20 en de gedeelde voorzieningen maakt dat een gezin maandelijks minder dan twintig euro zal betalen aan energiekosten. Meer nog, wie snel intekent op een woning, krijgt een jaar lang gratis energie cadeau. Maar in principe kost ons dat dus ook amper iets. (lacht)”

Met Stellar H wil Kepler een baanbrekende, duurzame en groene woonomgeving bouwen die de standaard zet voor energiezuinig wonen in Europa. En dus wordt er ook al verder vooruitgekeken. “Op termijn willen we de energiekosten voor de bewoners in Stellar H terugdringen tot nul euro”, zegt Vangeneugden. “Daarvoor onderhandelen we met een Nederlandse firma, die kleine windmolens op huizen bouwt. Die kunnen de energieproductie opvangen wanneer de zon niet of minder schijnt én wekken al stroom op vanaf een windsnelheid van twee meter per seconde. Als we dan de thuisbatterij nog vervangen door een exemplaar van 15 kilowattuur, dan is er in principe geen externe energie meer nodig.”

Ook naast de energievoorzieningen kiest Kepler steevast voor de beste kwalitatieve materialen van A-merken. Denk aan Miele, Vandersanden en Daikin. Als klant moet je dan ook niets meer kiezen.

Kostprijs

Vanaf vandaag start meteen ook de verkoop van de woningen in Stellar H. Kepler maakt zich sterk dat de bouw nog voor de zomer van 2025 afgerond zal zijn. De kostprijs? “Voor 285.000 euro heb je al een nieuwbouwwoning van 120 vierkante meter met drie slaapkamers, op een stuk grond van twee are”, zegt Vangeneugden. “Inclusief alle kosten, zoals notariskosten, btw, … kom je dan uit op zo’n 360.000 euro. Op die manier maken we energiezuinig wonen mogelijk voor iedereen. Duurzame energie-oplossingen vereisen vaak een grote investering vooraf, wat veel mensen ontmoedigt of verhindert dat ze er volledig van profiteren. Terwijl zij op de lange termijn juist het meeste zullen winnen. Dat heeft ook de gemeente Houthalen-Helchteren goed begrepen. Het bestuur denkt echt mee in de duurzame energietransitie, veel gemeenten zouden daar iets van kunnen leren.”

Alain Yzermans (Vooruit), burgemeester van Houthalen-Helchteren, is dan ook blij met de komst van Stellar H, dat deze week een vergunning kreeg. “We hebben goed overlegd met de mensen van Kepler en vinden dit een heel mooi project”, zegt Yzermans. “Het past helemaal in onze visie op de ontwikkeling van het centrum en op duurzaamheid in onze gemeente. De prijsklasse van de woningen zit niet in het hoogste segment en het project richt zich bovendien op gezinnen. Voor Houthalen-Helchteren is Stellar H absoluut een stap vooruit.”

Meer info: https://stellarh.be/
(ook woningen met 144 m² en 4 slaapkamers, zie project Stellar H, met details van alle loten: * per lot aanklikken)

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20241022_96548764
idem: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241022_96548764
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 23 oktober 2024 om 10:22.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 23 oktober 2024, 16:47   #2
De schoofzak
Secretaris-Generaal VN
 
De schoofzak's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juli 2004
Berichten: 82.096
Standaard

Daar spreekt men toch al jaren over? Met wat komt gij nu af.

Het gaat natuurlijk wel om nieuwbouw. En die moet dan nog goed georiënteerd kunnen worden.

Neem nu mijn redelijk recent appartement. Helaas net niet recent genoeg om zonnepanelen te hebben, dus ook geen laadpaal op mijn overdekte en mijn niet-overdekte parkeerplaats. En ook geen warmtepomp.
Ik betaal nu ongeveer 50 tot 55 euro per maand aan gas en elektro.
Mocht ik nu zonnepanelen laten plaatsen, dan zal me dat wel wat centen kosten. Maar met hoeveel gaat mijn energie-factuur (kunnen) dalen?
__________________
Vlaanderen is niet van iedereen. Vlaanderen is enkel van hen die een inspanning doen om ertoe te behoren.

De grendel-grondwet moet wijken om eindelijk de broodnodige veranderingen te kunnen doorvoeren. Nadien kan de grondwet herstemd worden. Dat is nog gebeurd.

Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen. Geert Bourgeois (N-VA)
De schoofzak is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 oktober 2024, 09:23   #3
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.398
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De schoofzak Bekijk bericht
Daar spreekt men toch al jaren over? Met wat komt gij nu af.
Spreken? De bouw is net begonnen, en nog een lat hoger namelijk -20 , dan de 69 woningen die sindsdien al gebouwd zijn. Lees nog eens...

Citaat:
Op amper vijf weken tijd de energiezuinigste woning bouwen met materialen van topkwaliteit. Dat is sinds het ontstaan begin 2023 het succesrecept van Kepler. In hun eerste jaar bouwde het Genkse bedrijf 69 woningen, goed voor een omzet van 22 miljoen euro. Maar intussen ligt de lat hoger. In 2026 moet dat al één woning per werkdag worden, met een omzet van 75 miljoen euro. Al die woningen worden gebouwd in de fabriekshal van 22.800 vierkante meter in Genk, om vandaaruit volledig afgewerkt onder begeleid transport naar de bouwgrond vervoerd te worden.

Nu legt Kepler de lat nog een beetje hoger. Vanaf december start de bouw van Stellar H in Houthalen, vlakbij de Bronweg en de Hoogstraat, op een boogscheut van de Grote Baan. De nieuwe wijk moet een van Europa’s energiezuinigste woonomgevingen worden. Die groene buurt zal ten eerste bestaan uit zestien Kepler-woningen, die steevast een E-peil van -20 hebben.
In mensentaal: ze brengen meer energie op dan dat ze verbruiken
. “Dat halen we door een combinatie van zeer goede isolatie, zestien zonnepanelen, de meest robuuste houtskeletbouw en een thuisbatterij van tien kilowattuur”, zegt Dennis Vangeneugden, bestuurder van Kepler. “Dat maakt dat onze huizen de meest energiezuinige op de markt zijn.”
In elk geval komen ze heel goed uit de kosten en is dus een winstgevend systeem. Op 5 weken bouwen spaart men heel wat aan manuren.

Citaat:
Met wat komt gij nu af.
Stuur best een klachtmailtje naar die kranten. (een vorm van reklame, ik weet het...)

Platte daken maken de oriëntatie eenvoudiger, bovendien heeft oost-west zijn voordelen**.

Citaat:
Oost-west: **beter voor het elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet krijgt het de komende jaren zwaar. Veel woningen gaan van het gas af en de populariteit van bijvoorbeeld de warmtepomp en de elektrische auto neemt snel toe. Tegelijkertijd liggen op steeds meer daken zonnepanelen. De woningen en kantoorgebouwen kunnen lang niet alle energie die ze produceren zelf afnemen. De overtollige stroom leveren ze dus terug aan het elektriciteitsnet. Dat doen ze vooral aan het begin van de middag, wanneer de zon het hoogst staat. Over enkele jaren zou die piek rond het middaguur wel eens een probleem voor het net kunnen worden. Een batterij waarmee u thuis energie opslaat kan een deeloplossing zijn, maar het is een stuk handiger als we de productie van stroom wat meer over de dag kunnen verdelen. En dat is nu precies wat zonnepanelen op het oosten en westen doen. Die produceren op zonnige dagen namelijk vooral in de ochtend en in de namiddag veel stroom.
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 25 oktober 2024 om 09:50.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:40.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be