Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Buitenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Buitenland Internationale onderwerpen, de politiek van de Europese lidstaten, over de werking van Europa, Europese instellingen, ... politieke en maatschappelijke discussies.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 3 februari 2005, 13:31   #1
Hrafnar
Banneling
 
 
Hrafnar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 oktober 2004
Berichten: 723
Standaard Uitslag enquête EU-grondwet: 44% tegen en 30% voor, 23% weet het nog niet

Onderstaand bericht is oorspronkelijk door Graver op de fora van de Graverdammer en Polinco geplaatst. Aangezien de reguliere media hier om "overklaarbare redenen" niet of nauwelijks aandacht aan wensen te schenken (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid past dit niet in hun pro-Europese straatje), acht ik het noodzakelijk om het één en ander ook hier onder de aandacht van de mensen te brengen.

Citaat:
Over een aantal maanden kunt u in een raadplegend referendum uw stem laten horen over de invoering van de Europese grondwet. Hoe denkt u over dit referendum? En gaat u hieraan meedoen? Ruim 21.000 leden van het TweeVandaag Opinie Panel vulden de enquête over de Europese grondwet in.

Hier volgen enkele resultaten:

Hoe belangrijk vindt u dat er een raadplegend referendum over de Europese grondwet komt?

Een grote meerderheid van de respondenten vindt is van mening dat het raadplegend referendum belangrijk is. Maar liefst 79 procent vindt het belangrijk tot zeer belangrijk dat er een raadplegend referendum komt. 17 procent hecht er geen of nauwelijks waarde aan.

Een aantal EU-lidstaten houdt referenda die bindend zijn. In Nederland kan het parlement de uitslag van de raadpleging negeren. Wat vindt u daarvan?

Een zeer ruime meerderheid van 74 procent is niet te spreken over een eventueel negeren van de uitslag door de regering. Slechts een kleine groep van 20 procent van de panelleden is het hiermee eens.

Bent u van plan op de dag van het referendum te gaan stemmen?

9 procent van de panelleden moet hier nog even over nadenken, en maar 10 procent zegt niet te gaan stemmen. Liefst 81 procent geeft aan van plan te zijn de weg naar de stembus te maken.

De 10 procent die niet gaat stemmen heeft daar de volgende redenen voor:

Voor 6 procent is het simpel, deze mensen hebben geen stemrecht. 10 procent van de niet-stemmers is niet geïnteresseerd en liefst 43 procent wil wegblijven omdat het referendum niet bindend is. 22 procent van de mensen die niet gaan stemmen zijn van mening dat de Europese Unie niets goeds opleveren en 19 procent vindt dat de EU geen boodschap aan de burger heeft.

81 procent van alle geenquêteerden wil wel een stem uitbrengen. Weten zij al of zij voor of tegen de Grondwet zijn?

Een groot deel van de stemmers, 44 procent, stemt tegen de grondwet. Dat er veel onduidelijkheid bestaat, bewijst de 23 procent die nog niet weet of het voor of tegen wordt, 3 procent stemt blanco en 30 procent van de stemmers is voor de Grondwet.

Wat zijn de argumenten voor?

15 procent zegt gebruik te maken van zijn of haar stemrecht, voor 42 procent is het een belangrijke stap in de geschiedenis van Europa. 28 procent is van mening dat het Europa democratischer maakt en 10 procent denkt dat de wet meer rechten geeft aan de Europese burgers. 5 procent ziet dankzij de Grondwet een minder bureaucratisch Europa.

Van de panelleden is 44 procent tegen de Grondwet. Waarom zijn zij hier tegen?

Nederland geeft teveel zeggenschap weg, vindt 40 procent. Volgens 27 procent levert de EU niets goeds op en 21 procent meent dat de EU geen boodschap aan de burger heeft. 9 procent denkt dat toekomstige lidstaten als Turkije minder invloed krijgen als er geen Grondwet is. 3 procent is tegen omdat het referendum niet bindend is.

Bron: Twee vandaag

Op DIT moment hebben we gewonnen! EN DAT STAAT GENOTEERD! Enorme verschuivingen t.a.v. dit resultaat bij het daadwerkelijke referendum zullen wij met zeer veel wantrouwen bestuderen, dus wees gewaarschuwd, Nicolaï!!!

MAARRR ...

Een verbazingwekkende, doodse, ijzige stilte!

Naar opgave van 2-vandaag vulden 21.000 mensen de enquète in. Dat is geen steekproefje meer á la Maurice de Hond of Interview/NSS, nee, DAT IS EEN REPRESENTATIEVE UITSLAG. Met een statistische marge van zo'n 5 tot 7% up or down is dit de uitslag van het referendum in mei. En w�*t voor een uitslag, dus dat is NIEUWS, en wat verwachten we dan? Nou ..?

Dan verwachten we dus wat er altijd gebeurt als 2-vandaag direkt na het journaal van 18:00 uur NIEUWS brengt: Namelijk: Een melding in een of meerdere van de televisiejournaals, een itempje daarover in Netwerk om 20:15 en / of een verwijzing in NOVA om 22:15. Maar vandaag? DOODSE STILTE! En niet alleen op de TV:

Niets op de webstek van de Telegraaf ...
Niets op de webstek van Novum ...
Niets op nu.nl ...
Niets op Fok.nl, de politiek-correcte nieuwsvolgende namaak-Graverdammer ...
Niets op enige webstek waarvan de koppen door kranten.com worden vertoond ...
Niets op de webstek van het ANP ...
Niets op de webstek van AT5 ...
Niets op Planet.nl ...

... en ga zo maar even door: De enigen die melding maken van deze uitslag zijn 2-vandaag en de Graverdammer, en daar is dan nu Polinco aan toegevoegd:

JE ZOU ER HAAST IETS VAN GAAN DENKEN ...

Groeten van Graver

Bron: Polinco
Hrafnar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 februari 2005, 14:10   #2
Dimitri
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 5 november 2002
Berichten: 12.386
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hrafnar
Onderstaand bericht is oorspronkelijk door Graver op de fora van de Graverdammer en Polinco geplaatst. Aangezien de reguliere media hier om "overklaarbare redenen" niet of nauwelijks aandacht aan wensen te schenken (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid past dit niet in hun pro-Europese straatje), acht ik het noodzakelijk om het één en ander ook hier onder de aandacht van de mensen te brengen.

...
Naar opgave van 2-vandaag vulden 21.000 mensen de enquète in. Dat is geen steekproefje meer á la Maurice de Hond of Interview/NSS, nee, DAT IS EEN REPRESENTATIEVE UITSLAG. Met een statistische marge van zo'n 5 tot 7% up or down is dit de uitslag van het referendum in mei. En w�*t voor een uitslag, dus dat is NIEUWS, en wat verwachten we dan? Nou ..?
...
Ik verwacht niks, maar ik denk wel twee dingen, nl. dat de schrijver van het artikel geen enkel verstand van statistiek heeft én dat hij de voorwaarden waaronder deze 'enquête' is gehouden niet kent.

Wat lezen we immers op de website van Twee Vandaag:
"Disclaimer: representativiteit
Het TweeVandaag Opinie Panel is het grootste in zijn soort.
De uitslagen van onze peilingen zijn op dit moment niet noodzakelijk representatief. Er wordt nog gewerkt aan een methode om de representativiteit te verbeteren. Op korte termijn zal deze methode onderdeel gaan uitmaken van het systeem om de uitkomsten te berekenen."

Vandaar dat er dus geen aandacht aan wordt geschonken in de media: het heeft geen enkele representatieve waarde, dus het is alleen interessant om te kijken naar de redenen die mensen opgeven voor hun keuze.

Maar denken dat de representativiteit stijgt als je 21.000 deelnemers aan je enquête hebt i.p.v. bijv. 2.100 slaat ook nergens op. Het gaat er alleen om dat je steekproef een afspiegeling vormt van de bevolking. Dat kun je controleren a.d.h.v. feitelijke statistische gegevens van het CBS (verhouding man-vrouw, inkomensgroepen, opleidingsniveaus, verhoudingen tussen politieke en religieuze overtuigingen, enz.). Uiteraard moet je ook rekening houden met de bereidheid om te gaan stemmen: mensen die niet gaan stemmen moet je natuurlijk uit de steekproef laten!
Maar hoe groot die steekproef is boeit totaal niet: een steekproef van een paar honderd mensen kan al representatief zijn voor heel Nederland. Als alle relevante bevolkingsgroepen (mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, rijken, armen, enz.) maar in de juiste verhoudingen in je steekproef zijn opgenomen, dat is het enige criterium en alleen daarom heb je een bepaald aantal deelnemers nodig.
Dimitri is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:34.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be