Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Buitenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Buitenland Internationale onderwerpen, de politiek van de Europese lidstaten, over de werking van Europa, Europese instellingen, ... politieke en maatschappelijke discussies.

Discussie gesloten
 
Discussietools
Oud 3 juli 2006, 09:49   #1
Jacki
Vreemdeling
 
Geregistreerd: 22 maart 2006
Berichten: 47
Standaard BB is watching you: Swift-affaire

Ontreddering en verwarring na onthullingen Swiftgate

Walter De Smedt (Comité I):

'Schandalig', zo noemde president George W. Bush de onthullingen van The New York Times. De krant had het vorige week aangedurfd om te berichten over het geheime Amerikaanse programma om de internationale bankverrichtingen te screenen, onder meer via de superdatabank van Swift, en dit alles zogenaamd in het kader van de 'oorlog' tegen het terrorisme.

Door Georges Timmerman

BRUSSEL l Aan deze kant van de Atlantische Oceaan veroorzaakt Swiftgate vooral verontwaardiging, maar ook ontreddering, verwarring en pijnlijke stiltes. 'Dit is naar alle waarschijnlijkheid illegaal', aldus senator Hugo Vandenberghe (CD&V).



Bush en zijn partijgenoten besloten te schieten op de pianist. "Dit maakt het moeilijker om de oorlog tegen de terreur te winnen", fulmineerde de president. Zijn woordvoerder meende dat de publicatie "het leven van Amerikanen in gevaar kan brengen". Vicepresident Dick Cheney veroordeelde de publicatie als "erg schadelijk" en Congreslid Peter King wil de krant voor de rechter slepen. "De New York Times heeft zijn eigen arrogante, elitaire en linkse prioriteiten boven de belangen van het Amerikaanse volk geplaatst", zei King. "Ik vraag aan de minister van Justitie een onderzoek te openen en een strafprocedure in te leiden tegen de krant, haar journalisten, de redacteurs die aan het stuk gewerkt hebben en de verantwoordelijke uitgever."

Kort na de aanslagen van 11 september 2001 werd het Terrorist Finance Tracking Program in het leven geroepen door middel van een in vage termen geformuleerde ambtelijke dagvaarding, zonder tussenkomst van de Amerikaanse gerechtelijke autoriteiten en zonder enige vorm van democratische controle door het parlement. Op die manier kregen de CIA, het FBI en andere Amerikaanse geheime diensten inzage in de databank van Swift en dus toegang tot wereldwijde en vertrouwelijke gegevens over het internationale geldverkeer. Vergelijkbare, maar kleinere programma's werden opgezet bij Western Union en First Data Corporation.

De coöperatieve vennootschap Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) heeft zijn hoofdzetel in Terhulpen bij Brussel en registreert dagelijks meer dan elf miljoen transacties. Bijna achtduizend banken, beursmakelaars en andere financiële instellingen uit meer dan tweehonderd landen zijn aangesloten bij Swift. Het bedrijf is zelf geen bank en is dus niet onderworpen aan het beroepsgeheim van bankiers of aan controle door de Nationale Bank en de Bankcommissie. Swift fungeert enkel als doorgeefluik van gegevens over financiële transacties.



Onderzoeken bij de vleet



Aan deze kant van de Atlantische Oceaan veroorzaakt Swiftgate vooral verontwaardiging, maar ook ontreddering, verwarring en pijnlijke stiltes. "Dit kan bijna niet legaal zijn", opperde een Nederlands Europarlementslid. "Naar alle waarschijnlijkheid illegaal", meent ook senator Hugo Vandenberghe (CD&V), die lid is van de parlementaire begeleidingscommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

Formeel wist de Belgische regering van niets. De afgelopen week werden onderzoeken bij de vleet besteld. Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) vroeg eerst de staatsveiligheid en de Cel voor Financiële Informatieverwerking, de antiwitwascel, om de zaak te onderzoeken. De staatsveiligheid wist van niets, de CFI was wel op de hoogte maar bleek onbevoegd. Daarop vroeg de regering het College voor Inlichtingen en Veiligheid te bekijken of de Belgische wet werd nageleefd, de belangen van de Belgen niet zijn geschonden en de controlemechanismen eventueel moeten worden aangepast.

Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin (PS) van haar kant vroeg aan het Comité I om na te gaan of de staatsveiligheid op de hoogte was en of ze haar taak als beschermer van de belangen van de rechtsstaat en het naleven van de mensenrechten heeft vervuld. De mening van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, die moet waken over de privacy van de burgers, is voorlopig nog niet gevraagd.



Juridisch vacuüm



Swiftgate past in de aangroeiende reeks van onthullingen over hoe de regering-Bush in haar strijd tegen de terreur steeds meer in een juridisch vacuüm verzeilt. Zo dwong de Amerikaanse regering de Europese luchtvaartmaatschappijen om, in strijd met de Europese regels ter bescherming van de privacy, persoonlijke gegevens over passagiers door te spelen. Op dezelfde manier legden de VS allerlei verplichtingen op inzake het screenen van containers en bedrijven aan de Europese havens.

In dezelfde reeks passen de illegale ontvoeringen van terreurverdachten op Europees grondgebied, de CIA-vluchten en het bestaan van geheime gevangenissen en martelpraktijken.

"Het is zeer goed denkbaar dat het Terrorist Finance Tracking Program door de CIA gebruikt wordt als alibi om andere dingen te doen", zegt een kenner van de intelligence community. "Onder de noemer van de war on terror krijgen de Amerikaanse inlichtingendiensten de kans om operaties op te zetten die in normale omstandigheden ondenkbaar zouden zijn. Bestaat de mogelijkheid dat het programma ook gebruikt wordt om economische of financiële gegevens van Europese concurrenten van Amerikaanse bedrijven te verzamelen? Niemand kan op die vraag antwoorden, want er bestaat geen extern toezicht op het programma." In Belgische economische kringen wordt in elk geval enige ongerustheid gesignaleerd.

Opvallend is de parallel met Echelon, het Amerikaans-Britse spionagesysteem dat via satellieten vrijwel alle vormen telecommunicatie kan afluisteren. Ondanks het feit dat de Europese lidstaten elk hun eigen wetgeving hebben ontwikkeld om de privacy van hun burgers te beschermen, staan ze compleet machteloos tegen een systeem als Echelon, dat buiten hun bereik volop de privacy van die burgers schendt.

"Of er illegale zaken gebeurd zijn in België moeten de lopende onderzoeken uitwijzen", zegt een insider. "Feit is dat de hoofdzetel van Swift in ons land is gevestigd. Ter verdediging wordt nu aangevoerd dat de CIA enkel toegang kreeg tot de database van het Amerikaanse filiaal van Swift. Maar hoe kan er een onderscheid gemaakt worden tussen een buitenlandse en een binnenlandse database?"

Vraag blijft ook waarom de centrale banken van de G10, inclusief de Europese Centrale Bank en dus ook de Nationale Bank van België, door Swift werden ingelicht. Wars van alle afleidingsmanoeuvres en theoretisch-juridische haarklieverij blijft de realiteit dat persoonsgebonden gegevens van Europese burgers zonder vorm van controle zijn doorgegeven aan een buitenlandse inlichtingendienst, wat een schending betekent van de Belgische privacywetgeving en de Europese regels terzake. De federale regering zit duidelijk verveeld met dit pijnlijke tot onmogelijke dossier. "De cruciale vraag is: wie wist wat en wanneer?", stelt Vandenberghe. Op die vragen moet voor de senator in de komende weken een duidelijk antwoord komen.

"De grote les uit dit verhaal is: we zijn te naïef", zegt magistraat Walter De Smedt, lid van het Comité I. "België moet dringend, net zoals Frankrijk en Duitsland, maatregelen treffen om ons economische en wetenschappelijk potentieel te beschermen tegen de grote bondgenoot. Het Comité I hamert al vijf jaar op deze nagel. Maar niemand doet er iets aan, tenzij een handvol bedrijven die diefstal of computerkraak aan den lijve hebben ondervonden."

Of de sinds het vertrek van topman Koes Dassen onthoofde staatsveiligheid opgewassen is tegen die taak, is zeer de vraag. De dienst werpt steevast tegen dat hij wacht op duidelijke instructies van de regering en de mankracht en de technische middelen ontbeert om op dit terrein efficiënt te kunnen optreden.

België moet dringend zijn economisch en wetenschappelijk potentieel beschermen tegen de grote bondgenoot

Bron: De Morgen 1/07/06
Jacki is offline  
Oud 3 juli 2006, 09:52   #2
Bierke
Minister-President
 
Bierke's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 juni 2006
Berichten: 4.767
Standaard

Lol Swift doet toch enkel grensoverschrijdende overschrijvingen.. en niet van 10 euro hé
Persoonlijk denk ik dat het eerder bedrijfspionage is omdat de amerikaanse economie het gewoon niet goed doet.
Bierke is offline  
Oud 3 juli 2006, 09:57   #3
Arnold
Minister
 
Arnold's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 maart 2004
Berichten: 3.201
Standaard

Pure c/p zonder eigen mening die imho nog in een ander subforum thuishoort ook.

mvg,
Arnold.
Arnold is offline  
Discussie gesloten



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:56.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be