Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Maatschappij en samenleving
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Maatschappij en samenleving Dit subforum handelt over zaken die leven binnen de maatschappij en in die zin politiek relevant (geworden) zijn.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 15 september 2006, 22:51   #1
waarnemer
Burgemeester
 
Geregistreerd: 21 september 2004
Berichten: 530
Standaard De meerderheid heeft toch altijd gelijk?

Ik begrijp het niet helemaal. De meerderheid, de grootste partij, de snelst groeiende partij (kiezen wat U het beste past) heeft toch altijd gelijk.?En de groenen waren toch weggestemd? En we weten nu toch ook dat het allemaal betutteling was.

Ook in de VS was het toch duidelijk. Gedaan met die flauwe kul over de opwarming van de aarde. Die wetenschappers konden voor hun eigen publiek wel gelijk krijgen, in een goede politieke discussie stonden ze nergens.

En ondanks dat, weer zo een uitzonderlijke zomer. En nu lees ik dat de opwarming van de aarde veel sneller gaat dan voorspeld. Dat soorten uitsterven in een tempo vergelijkbaar met het uitsterven van de dinosaurussen. Dat eilanden beginnen onder te lopen. Dat mensen hun leven verliezen bij overstromingen, bij heviger wordende stormen, bij hittegolven.

Dat kan toch niet, dat hadden we toch allemaal weggestemd? Is dit wel democratisch?
waarnemer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 september 2006, 23:11   #2
4m4
Vreemdeling
 
Geregistreerd: 19 september 2006
Berichten: 3
Standaard

Ik denk niet dat democratie betekend dat zij die de luidste stem hebben of in de meerderheid zijn automatisch gelijk hebben. (Ik denk zelfs dat voor zoiets heel specifieke termen bestaan )
Dat ze meestal het laatste woord hebben staat denk ik wel buiten twijfel, doch dit geen alleenrecht op "het grote gelijk" inhoud.
Democratie wil net zeggen dat elke bevolkingsgroep (etnisch, religieus het maakt niet uit) het recht heeft om te spreken en om gehoord te worden.
Dat elk deel, elke groep en elke stem even belangrijk en volwaardig is.

Maar zo gaat het er in realiteit natuurlijk niet aan toe.

De grote meerderheid die automatisch gelijk zou hebben over complexe thema's die meestal worden versimplificieerd tot een ja/nee vraag is maar een heel rudimentaire vorm van wat democratie zou kunnen inhouden.
4m4 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 september 2006, 23:16   #3
netslet
Minister-President
 
netslet's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 mei 2006
Locatie: Isla Tortuga
Berichten: 5.278
Standaard

Arrow's Paradox
netslet is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 september 2006, 23:59   #4
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

De democratie is omwille van deze reden een van mensheid's grootste zegen maar ook de grootste vloek.
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 september 2006, 06:31   #5
La Chunga
Minister
 
La Chunga's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 juni 2006
Locatie: Waar ik me thuisvoel...Overal dus
Berichten: 3.534
Standaard

Al te veel wordt democratie beschouwd als hoogste waarde binnen onze rechtsstaat. Dit is een grote misvatting die - zoals het verleden, het heden en waarschijnlijk de toekomst aantonen - leidt tot eigenaardige situaties. Denk ik bijvoorbeeld aan de jodenvervolging in nazi-Duitsland. Een meerderheid van de Duitse bevolking zag toen geen graten in het beperken van de vrijheden van de Joden. Niet enkel van Joden trouwens.

Een principe dat steeds voorop moet staan is, dat democratie ondergeschikt is aan enkele basisrechten van de mens (leven, eigendom, zelfbeschikking, gelijkwaardigheid) waarin de individuele vrijheid om vrijwillig en geweldloos te handelen (zonder hierin de vrijheid voor een ander te belemmeren) centraal staat, meer nog, als hoogste waarde gelden.

Een democratie kan vanuit deze optiek slechts een rechtsgeldige beslissing bij meerderheid nemen wanneer die beslissing geen inbreuk pleegt op de individuele vrijheid. Wanneer dit wel gebeurt, pleegt een meerderheid geweld jegens een minderheid. De minderheid heeft in dit geval het recht op zelfverdediging.

Democratie is een gegeven waar mensen zich voortdurend blind op staren en dat dikwijls als argument wordt gebruikt door een meerderheid om de vrijheid van een minderheid aan banden te leggen.

Niet dat ik pleit voor de afschaffing van de democratie, eerder pleit ik voor een betere plaatsing van die democratie op de waardenschaal van een rechtsstaat. Die plaats is geenszins de eerste plaats. Wie anders beweert, begeeft zich op glad ijs of begrijpt - bewust of onbewust - de betekenis van rechtsstaat niet.
__________________
Let your sympathies and your compassion be always with the under dog in the fight--this is magnanimity; but bet on the other one--this is business. - Mark Twain
La Chunga is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:24.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be