Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Mobiliteit & verkeersveiligheid
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Mobiliteit & verkeersveiligheid Een nieuw themaforum!

Antwoord
 
Discussietools
Oud 24 april 2025, 15:36   #1
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.407
Standaard Nieuw wereldrecord EV op circuit: 3.717 km/24u, 155 kmu gemiddeld incl. bijladen.

Recente BEV te traag over lange afstanden?

3.717 km in 24 uur afgelegd, het vorige record (3.425 km in 2019) werd met bijna 300 km ruim verbroken.

Ideaal snelladen voor zo een record is blijkbaar van 5% naar 50% capaciteit, dat was dan 40 keer x <10 minuten nodig inbegrepen in die 24 uur.

Gereden werd aan zo goed mogelijk aangehouden 210 kmu, uiteraard op afgesloten circuit (Nardo-ovaal).

Of Mercedes maakt reeds reklame voor zijn aangekondige CLA:
Citaat:
https://www.msn.com/de-ch/autos/nach...zj?ocid=ASUDHP

Nieuwe Mercedes CLA legt 3717 kilometer af in 24 uur: in de ‘één-liter-auto’ op jacht naar elektrische records

Slechts één jaar voor de marktintroductie heeft de nieuwe Mercedes CLA het actieradiusrecord voor elektrische auto's verbroken. We laten zien hoe het nieuwe record in Zuid-Italië tot stand is gekomen en leggen uit welke technologie in het nieuwe elektrische instapmodel van Mercedes zit.

Zuid-Duitsers juichen op Zuid-Italiaans asfalt: Mercedes heeft op het hogesnelheidscircuit van Nardò een nieuw actieradiusrecord voor elektrische auto's gevestigd. De drie wisselende coureursduo's legden in 24 uur precies 3.717 kilometer af – een afstand van Trondheim in Noord-Noorwegen naar Istanbul aan de Bosporus. In 2019 zette Porsche de toon in Apulië door in 24 uur tijd een afstand van 3.425 kilometer af te leggen in een pre-productiemodel van de Taycan.

Het prototype van het middenklassemodel CLA, dat medio 2025 op de markt komt en nu door Mercedes wordt gebruikt, heeft er nog eens 300 kilometer bijgekregen. Begin april 2024 vond de grote finale van het topgeheime "Project N" (N voor Nardò) plaats. Maar pas nu kondigde Mercedes de historische duurloop aan – niet het eerste record dat de Duitse autofabrikant in Zuid-Italië behaalde.

De CLA werd niet toevallig gekozen voor de recordrit: als eerste van verschillende nieuwe elektrische instapmodellen is de CLA, die tot nu toe alleen als conceptauto is gepresenteerd, gebaseerd op de nieuwe Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA). Kernelement is het zogenaamde skateboardchassis, waarop na de CLA sedan onder meer een shooting brake en twee SUV's in het nieuw gedefinieerde instapsegment zullen volgen.

Sneller opladen, verder rijden

Het MMA-platform is volledig ontworpen voor efficiëntie: het vermogen van de zelfontwikkelde 272 pk (200 kW) sterke elektromotor wordt via een tweeversnellingsbak op de achteras overgebracht. Terwijl de eerste versnelling zorgt voor een snelle acceleratie, is de CLA in de tweede versnelling (vanaf maximaal 110 km/u) duidelijk energiezuiniger, wat uiteindelijk de actieradius ten goede komt. De modellen met vierwielaandrijving hebben een extra elektromotor van 109 pk (80 kW) op de vooras, die razendsnel wordt ingeschakeld als dat nodig is. Dat zorgt voor een aanzienlijke reductie van de wrijvingsverliezen.

Dit alles resulteert in een extreem laag verbruik van slechts 12,0 kilowattuur per 100 kilometer. De ingebouwde 85 kWh-batterij moet volgens de WLTP een actieradius tot 750 kilometer bieden – daarom noemt Mercedes het de "één-liter-auto van het elektrische tijdperk" met een efficiëntie van 93 procent. Bovendien past Mercedes in de CLA voor het eerst een 800-volt elektrische architectuur toe – tot nu toe beschikte alleen de futuristische technologiedrager Vision EQXX, die eveneens meerdere actieradiusrecords vestigde, over deze technologie. Het 800-volt-elektrische systeem biedt verschillende voordelen, vooral wat betreft de laadsnelheid: de DC-snellader kan maximaal 320 kW vermogen leveren – dit komt overeen met een actieradius van 300 kilometer in tien minuten. Mercedes spreekt van een “nieuwe dimensie in laadtijd”.

Van het labo naar de straat

Een groot deel van de technologie is afkomstig van de Electric Software Hub (ESH) in Sindelfingen (D), die in 2022 werd geopend. In de innovatiecentrum van Mercedes worden elektrische auto's met behulp van het zogenaamde top-downproces ontwikkeld tot serieproductierijp. Van boven naar beneden – van de eerste softwarecode op de bovenste verdieping tot het voltooide elektrische voertuig op de verdiepingen eronder – blijven software en hardware in de auto stromen totdat ze uiteindelijk zijn geïntegreerd in complete voertuigprototypes.

Een blik achter de schermen bij het ESH leert dat alleen een meteorietinslag midden op het 12,6 kilometer lange testcircuit in Nardò de recordrun in april had kunnen voorkomen. Op de hightech testbanken op de begane grond kunnen de ontwikkelaars alle denkbare omgevingen simuleren: of het nu kronkelende landwegen of rechte snelwegen zijn, sneeuw, grind of asfalt, van -30 tot +50 graden Celsius. Ook de aerodynamica van de nog steeds gecamoufleerde CLA werd in de windtunnel bijgesteld om deze zo dicht mogelijk bij die van het productiemodel te laten aansluiten. Dit betekende dat de recordpoging in Zuid-Italië vooraf in het laboratorium in Sindelfingen kon worden geoefend – de daadwerkelijke ‘live’-rit in Nardò was in feite slechts een verificatie van de simulatie.

40 keer herladen

Maar dat doet geen afbreuk aan de prestaties van de ingenieurs en testrijders. De recordrit was bepaald geen kinderfeestje: met een zo constant mogelijke topsnelheid van 210 km/u maakte de CLA zijn 12,7 kilometer lange rondjes – steeds onder toezicht van het "Mission Control Center" in Sindelfingen. Zoals berekend in de simulaties moesten de testcoureurs na ongeveer 20 minuten een pitstop maken om hun accu's onder echte omstandigheden op te laden, namelijk bij een openbaar snellaadstation langs de baan. Tijdens de laadpauzes van iets minder dan tien minuten werd de accu gevuld van iets minder dan 5 tot 50 procent – ??dit is het venster waarin elektrische auto's het snelst opladen. De CLA moest 40 keer van de baan om op te laden, maar bereikte aan het einde van de recordrit toch nog een indrukwekkende gemiddelde snelheid van 154,9 km/u. Dit alles bracht enorme stress met zich mee voor het team en de techniek. Maar uiteindelijk kon het Mercedes-team toch nog feestvieren – en een nieuw record vestigen in Nardò.
Ik heb dit eerder toevallig gevonden via deze link over hoe Mercedes de electrische toekomst ziet, en waar ze ook over hun nieuwe CLA hadden die dit jaar nog zou uitkomen. Ook over het autonoom level 3 rijden op de Autobahn, en Mercedes vindt e-fuels zeker geen alternatief voor BEV.

De CLA begint met een middenklasse-vierdeurscoupé (break komt later), reeds in maart aangekondigd, wie mooie fotos en wat specs wil zien kan dat via
Citaat:
https://www.autogids.be/autonieuws/n...cedes-cla.html
Hier is de nieuwe Mercedes CLA: de beloofde gamechanger?

Geschreven door Steven Appelmans op 13-03-2025

Met ingehouden adem kijken ze in Stuttgart uit naar de ontvangst van de nieuwe CLA. De ‘vierdeurscoupé’ luidt dan ook een nieuwe generatie Mercedessen in…

Samenvatting 2025 Mercedes CLA

Nieuw MMA-platform, nieuw MB.OS
Eerst elektrisch, daarna ook hybride
Eerst als vierdeurscoupé, daarna als Shooting Brake
800V-architectuur: snelladen aan 320 kW
Batterij van 85 kWh: rijbereik van bijna 800 km

De Mercedes CLA bouwt op het gloednieuwe, modulaire MMA-platform van het merk, een technische basis die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor elektrische voertuigen. Omdat de Europese EV-verkoop minder voorspoedig verloopt dan oorspronkelijk gedacht, werd deze EV-architectuur alsnog aangepast aan verbrandingsmotoren. Mild Hybrids die echter pas later aan het gamma zullen worden toegevoegd.

2025 Mercedes CLA

Je kan opnieuw kiezen tussen twee koetswerkvormen - zoals vanouds is dat de vierdeurscoupé en een break - al wordt ook die Shooting Brake pas in een later stadium aan het aanbod van de Mercedes CLA toegevoegd.

Langer en ruimer

Met 4,72 meter in de lengte is de CLA opnieuw 4 centimeter langer geworden. Belangrijker echter is dat de wielbasis – plus 6 centimeter – ook die trend volgt. Een stuit die alvast de passagiers vooraan meer beenruimte bezorgt (+ 1,1 centimeter). Vreemd genoeg moet je het achteraan stellen met 7 millimeter minder.

Een verschil dat evenwel goedgemaakt zou moeten worden door de bijkomende hoofdruimte. Dankzij het standaard panoramische dak dat zich van de vooruitstijl tot helemaal achteraan uitrolt zou je kruin voor- en achteraan respectievelijk 1,6 en 2,8 centimeter meer beweegruimte krijgen. Waarmee eindelijk ook de iets meer uit de kluiten gewassen medemens zich comfortabel zou moeten kunnen nestelen.

2025 Mercedes CLA

Ook het koffervolume gaat er trouwens met 55 liter op achteruit, al wordt dat deficit in de elektrische CLA’s goedgemaakt door de 101 liter grote frunk. En ja, ook die ‘voorkoffer’ is een primeur voor de vierdeurscoupé en bij uitbreiding Mercedes. Nu, mocht bagagevolume een issue zijn: er volgt nog een CLA Shooting Brake, al willen de Duitsers ook daar nog niet te veel info over kwijt.
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 24 april 2025 om 16:00.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 april 2025, 08:30   #2
Herr Flick
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 23 augustus 2002
Berichten: 47.294
Standaard

Knappe ingenieur die heeft berekend wat de optimale laadtijd is om op die manier zo zuinig mogelijk te rijden. Dat op een afgesloten circuit waarin dat dus allemaal optimaal geregeld kan worden.

Laat ons eens een serieuze race rijden, We laten de EV's in kwestie vertrekken in Trondheim en ze helemaal naar Palermo rijden.
Herr Flick is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 april 2025, 09:03   #3
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.407
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Herr Flick Bekijk bericht
Knappe ingenieur die heeft berekend wat de optimale laadtijd is om op die manier zo zuinig mogelijk te rijden.
Niet echt, zo snel mogelijk aankomen inclusief laadtijden, want 210 kmu is allesbehalve zuinig.
Wil je echt zuinig rijden met een EV zit je zeker onder 80 kmu, records zijn er meestal met ca. 40 kmu.

Een ingenieur hoef je daarvoor niet te zijn, gewoon ervaringsdeskundig is genoeg, of een laadgrafiek kunnen lezen, die overal te vinden zijn.

Citaat:
Dat op een afgesloten circuit waarin dat dus allemaal optimaal geregeld kan worden.
Daar zijn idd geen files. Maar die snelllaadpaal die ze gebruiken is een gewone openbare snellaadpaal van 350 kW. Die vind je langs de snelwegen ook. Zijn in de regel allemaal tot 800 of 1000 Volt compatible. Want 800 Volt batterijpacks zijn bijna normaal geworden. Die Mercedes kan aan 320 kW piek laden, ook dankzij zijn temperatuurmanagement. En als die die piek 9 minuten kan aanhouden (of pakweg gemiddeld 300 kW over 10 minuten) hoef je maar te rekenen wat er bijkomt. Dat is 50 kWh erbij.

Citaat:
Laat ons eens een serieuze race rijden, We laten de EV's in kwestie vertrekken in Trondheim en ze helemaal naar Palermo rijden.
Langs de openbare weg kun je niet racen.

Maar als je alledaagse 1000 km trips wil weten die van Bjorn Nyland in Noorwegen/Zweden gedaan worden - op gelimiteerde snelwegen met verkeer - heb je hier een Nederlandstalige link en lange lijst:

Citaat:
https://www.carblogger.nl/1000km-test-elektrische-auto/

1000km-test met elektrische auto’s

In zijn “1000 km challenge” test EV-vlogger Bjørn Nyland hoe snel hij met een bepaalde elektrische auto 1000 km af kan leggen in Noorwegen en Zweden. De eindtijd zegt iets over de efficiëntie van de auto en over de laadsnelheid. Als een elektrische auto bijvoorbeeld wel een goede range heeft, maar niet snel kan laden, dan verlies je tijd bij het laden en krijgt de auto geen goede eindtijd. De Nissan X-Trail e-power is een hybride (“fossil car”) en vormt een referentieauto, maar verbruikt 4 x zo veel energie als de Nio ES8 met batterijwissels.

(laatste update: 24 april 2025 10:05)

Ook het verbruik aan 200 kmu kan je daar terug vinden:
https://www.carblogger.nl/test-prakt...trische-autos/ (speed selecteren)
Een plofwagen gebruikt in de regel 5 tot 6 maal meer energie dan een EV, helaas is de energietank of kWh van een batterijpack van een BEV veel kleiner. Een vol batterijpack van 85 kWh komt grof overeen met 8,5 liter brandstof.

Als je die lijst bekijkt zie je de gemiddelde snelheden inclusief laden, die gaan al boven 110 kmu voor de top 5, en dit bij gelimiteerde snelwegen.
100 kmu gemiddeld over 1000 km haalt elke deftige BEV. Er wordt dan in de regel 4 tot 6 maal geladen onderweg over 1000 km naargelang hun parameters. Maar dat laden zal niet langer duren dan een koffiepauze, toch als je snel mogelijk wilt aankomen. Bjorn Nyland maakt daar al vele jaren YT-filmpjes van en verdient daar goed mee. Alle mogelijke parameters staan er bij.

"EV-websites" nemen die gegevens ook over, zoals hier een voorbeeld van juli 2021: (ondertussen laden de meeste BEV wat sneller, en sowieso veel meer snelle snellaadpalen naargelang het BEV-wagenpark groeit)
Citaat:
https://insideevs.com/news/521066/te...record-1000km/

The 2021 Tesla Model 3 Long Range AWD with an 82 kWh battery completed the distance in 9 hours and 20 minutes, which is the new record. We guess that it might be further improved once the Tesla Model S Long Range/Plaid will enter the European market.

The result is more than an hour better than in the case of one of the previous tests in the winter (10 hours and 25 minutes) at around 0°C, with some traffic and lower charging power.

Test conditions:

Date: July 11, 2021, Sunday (but traffic was surprisingly high)
Temperatures: 17-22°C (20°C on average)
Start: 100% State of Charge (SOC)
Number of stops for charging: 4 (usually until charging power will fall to 120 kW or less)
Total time: 9 hours and 20 minutes
Average speed (total): 111 km/h (69 mph)

Average efficiency: 186 Wh/km (299 Wh/mile)

Charging stops:

Charging: after 400 km (249 miles) at a Tesla Supercharger (V3)
Charging: after 569 km (354 miles) at a non-Tesla charger (IONITY)
Charging: after 735 km (457 miles) at a non-Tesla charger
Charging: after 868 km (539 miles) at a non-Tesla charger (IONITY)
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 25 april 2025 om 09:27.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 april 2025, 10:05   #4
Herr Flick
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 23 augustus 2002
Berichten: 47.294
Standaard

Ik weet ook wel dat het de bedoeling was om zo snel mogelijk te zijn en zo ver mogelijk te geraken, vandaar mijn bemerking zuinig.

Bovendien is het helemaal niet de bedoeling om elektrische voertuigen met benzine of diesel of diesel elektrische of waterstof, of wat mij betreft een fluxcapacitor te gaan vergelijken.

Nee een soort rally stijl Monte Carlo of Mille Miglia voor elektrische voertuigen.

Een rit op de weg met verschillende etapes waarin fabrieks en of prive teams het tegen elkaar opnemen om zo snel mogelijk en zonder brokken de rit uit te doen. Over gewone wegen, dus ook de verkeersregels volgen etc...

Met bvb iets breekbaars aan boord , een kristalen vaas bvb met 500 ml water in die je dus van Trondheim naar Palermo moet brengen. Tussendoor krijg je in ware Top Gear stijl ook nog wat challenges te verwerken.

Bvb. Goede ronde tijd neerzetten op de Nurburgring. De Alpen over, niet via de klassieke autostrade maar gebruik makend van de passen die daar zijn. Een etappe waar je 150 km een paardenvan of caravan moet trekken. Over de kasseien van de hel van het noorden, Naar de Ikea om 6 Billy kasten. Kom een uitermate coole roadtrip die het comfort en uithouding test van het voertuig.

Op het einde telt de tijd die je gereden hebt en hoeveel water er nog in uw kristallen vaas zit, en of die nog heel is natuurlijk.

Af en toe moet ge eens zot kunnen doen en terug de emotie in de auto brengen. Veel cooler dan rondetijden op een ovaal circuit neerzetten.

Mij lijkt dat wel iets knap om te doen.

Laatst gewijzigd door Herr Flick : 25 april 2025 om 10:05.
Herr Flick is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 april 2025, 10:26   #5
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.407
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Herr Flick Bekijk bericht
Ik weet ook wel dat het de bedoeling was om zo snel mogelijk te zijn en zo ver mogelijk te geraken, vandaar mijn bemerking zuinig.

Bovendien is het helemaal niet de bedoeling om elektrische voertuigen met benzine of diesel of diesel elektrische of waterstof, of wat mij betreft een fluxcapacitor te gaan vergelijken.

Nee een soort rally stijl Monte Carlo of Mille Miglia voor elektrische voertuigen.

Een rit op de weg met verschillende etapes waarin fabrieks en of prive teams het tegen elkaar opnemen om zo snel mogelijk en zonder brokken de rit uit te doen. Over gewone wegen, dus ook de verkeersregels volgen etc...

Met bvb iets breekbaars aan boord , een kristalen vaas bvb met 500 ml water in die je dus van Trondheim naar Palermo moet brengen. Tussendoor krijg je in ware Top Gear stijl ook nog wat challenges te verwerken.

Bvb. Goede ronde tijd neerzetten op de Nurburgring. De Alpen over, niet via de klassieke autostrade maar gebruik makend van de passen die daar zijn. Een etappe waar je 150 km een paardenvan of caravan moet trekken. Over de kasseien van de hel van het noorden, Naar de Ikea om 6 Billy kasten. Kom een uitermate coole roadtrip die het comfort en uithouding test van het voertuig.

Op het einde telt de tijd die je gereden hebt en hoeveel water er nog in uw kristallen vaas zit, en of die nog heel is natuurlijk.

Af en toe moet ge eens zot kunnen doen en terug de emotie in de auto brengen. Veel cooler dan rondetijden op een ovaal circuit neerzetten.

Mij lijkt dat wel iets knap om te doen.
Is idd leuk, maar is wslk al allemaal gedaan met electrische wagens.

De uitdaging en en avontuur het met electrische wagens te doen en er echt te geraken is wslk (veel) groter (geweest) dan met een brandstofwagen. (nu al minder omdat de EV alles plant voor jou, en laadpunten in overvloed)

Ik weet bvb dat ze met EVs naar het basecamp van de Mt. Everest gereden zijn, en dat was al een heel tijdje geleden, in 2022:
https://electrek.co/2022/07/18/tesla...est-base-camp/


Wat ik gisteren echt nieuw en interessant vond zijn de uitspraken van die techniek-Chef van Mercedes over China en hun mobiliteit.

En waarom die zo snel met EVs vertrouwd geraakt zijn tov "het conservatieve Westen".

Ze zijn daar in China praktisch in 20 jaar of 1 generatie van de gebruikelijke fiets naar de (electrische) auto gebombardeerd, terwijl het Westen zich 100 jaren of meer konden gewennen aan steeds betere autos met verbrandingsmotoren, die dus hier van generatie tot generatie doorgegeven werden, dus de auto met al hun mechanische knopjes... hetzelfde met andere dingen... Ook de eerste autoritten was de auto van papa... en als passagier sowieso.

En de gemiddelde Chinees die daar met een Mercedes EQS rijdt is nog geen 40 jaar, terwijl die in Europa gemiddeld rond de 60 jaar zijn.

Dit artikel, stukje vertaald:
Citaat:
https://www.blick.ch/auto/news_n_tre...d20637771.html

Maar zelfs met de relatief geavanceerde elektrische auto's lijken veel mensen geen zin te hebben om de technologie te omarmen en over te stappen van benzine naar elektriciteit. Hoe verklaart u deze scepsis?

Daar zijn veel redenen voor. Als fabrikant moeten we de verschillende markten goed begrijpen: Europese klanten denken anders dan Chinese of Amerikaanse klanten. Zo is de gemiddelde koper van een S-Klasse in China eind dertig, terwijl dit in Europa rond de zestig is. De Chinese klant is zeer technisch onderlegd en wil alle mogelijke digitale snufjes in zijn auto hebben. Europeanen zijn over het algemeen conservatief: ze willen minder digitale functies en geven de voorkeur aan echte mechanische knoppen.

Zijn er nog andere redenen?

Anderzijds speelt regelgeving een belangrijke rol, die van land tot land verschilt. China promoot elektrische auto's op grote schaal en het is voor klanten veel gemakkelijker om een ??kentekenplaat te krijgen voor een elektrische auto dan voor een auto met een verbrandingsmotor. Dit was een geweldige motivatie voor de mensen daar en een van de redenen waarom elektrische auto's zo populair werden in China. Bovendien is de auto-industrie in China nog maar een paar jaar oud: 15 jaar geleden waren fietsen nog erg populair in het straatbeeld. De gewenning aan 130 jaar verbrandingsmotorvoertuigen op wegen zoals wij die hier hebben, is daar nooit voorgekomen.
__________________
De vuile waarheid over ICE (vanaf 1 min 35")
https://www.youtube.com/watch?v=mk-LnUYEXuM
Nederlandse versie: https://www.youtube.com/watch?v=kekJgcSdN38

Laatst gewijzigd door Micele : 25 april 2025 om 10:54.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:06.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be