Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Diverse > Over koetjes en kalfjes...
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Over koetjes en kalfjes... Op verzoek van de gebruikers van dit forum: een hoekje waarin je over vanalles en nog wat kan praten... De boog moet namelijk niet altijd gespannen staan hé.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 22 december 2010, 17:33   #1
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 101.648
Standaard Witloof.

Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.

Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt.

Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub?
__________________
Citaat:
Ta gueule!

Laatst gewijzigd door Xenophon : 22 december 2010 om 17:34.
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 17:37   #2
Zwartengeel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 22 juli 2005
Berichten: 34.995
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Xenophon Bekijk bericht
Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.

Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt.

Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub?
Die eerste zin liet werkelijk het ergste vermoeden, maar gelukkig gaat het hier maar over witloof.
Zwartengeel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 17:40   #3
roger verhiest
Eur. Commissievoorzitter
 
roger verhiest's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 november 2007
Locatie: 2100 Meneghem
Berichten: 9.288
Standaard

Als onderdeel van een wokgerecht of gewoon als groente met aardappeltjes en een kottelletje ?
__________________


Tempo toleras
sed vero aperas
roger verhiest is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 17:40   #4
Derk de Tweede
Secretaris-Generaal VN
 
Derk de Tweede's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 januari 2005
Locatie: Ergens tussen Dollard en Duinkerken
Berichten: 37.539
Standaard

Bij ons zeggen ze witlof.....
Derk de Tweede is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 17:42   #5
Zwartengeel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 22 juli 2005
Berichten: 34.995
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Derk de Tweede Bekijk bericht
Bij ons zeggen ze witlof.....
Zoiets?

Naam: 66752.jpg
Bekeken: 199
Grootte: 25,9 KB
Zwartengeel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 17:45   #6
roger verhiest
Eur. Commissievoorzitter
 
roger verhiest's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 november 2007
Locatie: 2100 Meneghem
Berichten: 9.288
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Derk de Tweede Bekijk bericht
Bij ons zeggen ze witlof.....
of Brussels lof ; alle varianten zijn volkomen goed Nederlands : witloof, wit lof,
brussels lof...(E-o cikorio)
__________________


Tempo toleras
sed vero aperas
roger verhiest is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:02   #7
circe
Secretaris-Generaal VN
 
circe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 22 december 2002
Locatie: Antwerpen
Berichten: 49.144
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Xenophon Bekijk bericht
Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.

Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt.

Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub?
Bij het huidige witlof hoef je het hartje er niet uit te snijden, is niet meer bitter.

Ik bak het rauwe witlof heel zachtjes in de koekepan met een beetje boter. Dikke stronken snijd ik in twee; regelmatig draaien. Peper en zout.
Dan (als het zo 3/4 gaar is) sprenkel ik er een halve citroen over (doet : kissekissekisse in de pan) en dan een goede soeplepel van die bruine kinnekessuiker erover (honing zou het ook wel doen). Dat carameliseert dan allemaal samen (boter, witloofsap, citroen, bruine suiker) en vormt een kleverig laagje rondom de stronkjes!
Sindsdien eet ik het alleen maar gestoofd op die manier.

rauwe witlofsla: + zure appel + grof gehakte walnoten (of amandelschilfers), wat rozijnen, halve of hele uitgeperste appelsien, geperste teentjes knoflook, fijngesnipperd sjalotje, olie, citroensap (of/en lepeltje mayo). Best wel te doen in de zomer.
__________________
Waarom islam"fobie"?

Betaalt U ook mee de religieuze halal taks die het terrorisme financiert? Kijk hoeveel er verdiend wordt met halal certificatie van dingen die totaal niet hoeven gecertificeerd te worden. https://www.youtube.com/watch?v=YVPngzSE94o

Laatst gewijzigd door circe : 22 december 2010 om 18:04.
circe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:04   #8
SDX
Secretaris-Generaal VN
 
SDX's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 oktober 2008
Locatie: Thuis
Berichten: 25.740
Standaard

Ik ook, maar niet in stukken hakken.
SDX is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:08   #9
Hertog van Gelre
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Hertog van Gelre's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 augustus 2005
Locatie: De Nederlanden
Berichten: 16.099
Standaard

Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in;

de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet).

Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan.

Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat.

Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden.

Smakelijk!
Hertog van Gelre is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:09   #10
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 101.648
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zwartengeel Bekijk bericht
Die eerste zin liet werkelijk het ergste vermoeden, maar gelukkig gaat het hier maar over witloof.
gelukkig.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door roger verhiest Bekijk bericht
Als onderdeel van een wokgerecht of gewoon als groente met aardappeltjes en een kottelletje ?
Ja, gewoon als groenten bij gekookte aardappelen en een stukje vlees.
__________________
Citaat:
Ta gueule!
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:10   #11
circe
Secretaris-Generaal VN
 
circe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 22 december 2002
Locatie: Antwerpen
Berichten: 49.144
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre Bekijk bericht
Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in;

de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet).

Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan.

Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat.

Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden.

Smakelijk!
ieuw! is dit "witloof met ham en kaassaus" op z'n Hollands?
Die banaan tot daar aan toe...
__________________
Waarom islam"fobie"?

Betaalt U ook mee de religieuze halal taks die het terrorisme financiert? Kijk hoeveel er verdiend wordt met halal certificatie van dingen die totaal niet hoeven gecertificeerd te worden. https://www.youtube.com/watch?v=YVPngzSE94o

Laatst gewijzigd door circe : 22 december 2010 om 18:11.
circe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:10   #12
roger verhiest
Eur. Commissievoorzitter
 
roger verhiest's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 november 2007
Locatie: 2100 Meneghem
Berichten: 9.288
Standaard

één stronje witloof in stukken hakken en mengen onder salade, geeft het slkaatje een frisse smaak. de hele stronk witloof gestoofd met citroensap is een klassieke groentebereiding. De gestoofde en in stukken gehakte vorm is minder gebruikelijk, maar zou het volgens mij wel goed doen in een wokschotel (met chinese kool ?)
__________________


Tempo toleras
sed vero aperas
roger verhiest is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:12   #13
Hertog van Gelre
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Hertog van Gelre's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 augustus 2005
Locatie: De Nederlanden
Berichten: 16.099
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door circe Bekijk bericht
ieuw! is dit "witloof met ham en kaassaus" op z'n Hollands?
Wat nou 'ieuw!' ? Het is hartstikke lekker met een knapperig korstje...
Hertog van Gelre is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:14   #14
SDX
Secretaris-Generaal VN
 
SDX's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 oktober 2008
Locatie: Thuis
Berichten: 25.740
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre Bekijk bericht
Wat nou 'ieuw!' ? Het is hartstikke lekker met een knapperig korstje...
Wordt dat dan niet erg droog, zo zonder sausje derop?
SDX is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:17   #15
Hertog van Gelre
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Hertog van Gelre's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 augustus 2005
Locatie: De Nederlanden
Berichten: 16.099
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door SDX Bekijk bericht
Wordt dat dan niet erg droog, zo zonder sausje derop?
Neen. Onderin de schaal smelt de kaas en de boter en vermengt zich met het vocht uit de witlof (en de ham). Alleen bovenop vormt zich een lichtbruin korstje.
Hertog van Gelre is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:18   #16
Hertog van Gelre
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Hertog van Gelre's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 augustus 2005
Locatie: De Nederlanden
Berichten: 16.099
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door circe Bekijk bericht
Bij het huidige witlof hoef je het hartje er niet uit te snijden, is niet meer bitter.
Speciaal voor jou: Als je het hartje er niet uitsnijdt is het ook niet meer halal.
Hertog van Gelre is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:19   #17
SDX
Secretaris-Generaal VN
 
SDX's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 oktober 2008
Locatie: Thuis
Berichten: 25.740
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre Bekijk bericht
Neen. Onderin de schaal smelt de kaas en de boter en vermengt zich met het vocht uit de witlof (en de ham). Alleen bovenop vormt zich een lichtbruin korstje.
Aahja, ik had over de boter heen gelezen, my bad.

Misschien toch (nog) maar eens proberen, maar dan zonder ham, ik eet mn vriendjes niet op.
SDX is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:19   #18
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 101.648
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door circe Bekijk bericht
Bij het huidige witlof hoef je het hartje er niet uit te snijden, is niet meer bitter.

Ik bak het rauwe witlof heel zachtjes in de koekepan met een beetje boter. Dikke stronken snijd ik in twee; regelmatig draaien. Peper en zout.
Dan (als het zo 3/4 gaar is) sprenkel ik er een halve citroen over (doet : kissekissekisse in de pan) en dan een goede soeplepel van die bruine kinnekessuiker erover (honing zou het ook wel doen). Dat carameliseert dan allemaal samen (boter, witloofsap, citroen, bruine suiker) en vormt een kleverig laagje rondom de stronkjes!
Sindsdien eet ik het alleen maar gestoofd op die manier.

rauwe witlofsla: + zure appel + grof gehakte walnoten (of amandelschilfers), wat rozijnen, halve of hele uitgeperste appelsien, geperste teentjes knoflook, fijngesnipperd sjalotje, olie, citroensap (of/en lepeltje mayo). Best wel te doen in de zomer.
Ik heb gemerkt dat als ik pure azijn en bouillon gebruik om de witloof in te stoven het resultaat werkelijk zoet-zuur is, in tegenstelling met een beetje citroen te gebruiken. Na het droogbakken in honing dan uiteraard.

De stronken eerst aanbakken doe ik niet meer, ik hak ze in stukken en begin gelijk te stoven, het aanbakken komt erna dus.
__________________
Citaat:
Ta gueule!
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:19   #19
roger verhiest
Eur. Commissievoorzitter
 
roger verhiest's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 november 2007
Locatie: 2100 Meneghem
Berichten: 9.288
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre Bekijk bericht
Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in;

de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet).

Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan.

Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat.

Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden.

Smakelijk!
Hier doet men het zo :
men kookt de gehele stronkjes en rolt ze in ham.
Men maakt een witte kaassaus met nootmuskaat, van geraspte gruyere of emmental.

De beboterde ovenschotel wordt gevuld met de hamrolletjes witloof
en vervolgens overgoten met de kaassaus.

Het geheel wordt overdekt met paneermeel en stukjes boter

ca. 20 min in over voorverwarmd op 220 ° C

opdienen met aardappelpuree.

----

De combinatie oude en jonge Hollandse kaas lijkt me ook wel wat
__________________


Tempo toleras
sed vero aperas
roger verhiest is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 december 2010, 18:28   #20
Sus Iratus
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2008
Locatie: Muzelmaniakië
Berichten: 6.999
Standaard

Ik pleeg mijn lof in grove stukken te snijden en dan aan de kook te brengen en nog even laten doortrekken (niet te lang, want ik heb mijn lof het liefst niet helemaal kapotgekookt). Intussen maak ik dan een kaas- en hamsaus, of als alternatief een saus van kaas en gebakken spekskes, en kook tevens de aardappels.
Van de aardappels puree maken uiteraard en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Als vlees er serveer ik er een karbonade o.i.d. bij. En die kaas- en hamsaus dient natuurlijk in riante hoeveelheden over het lof uitgegoten te worden.
Sus Iratus is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:22.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be