![]() |
Registreren kan je hier. Problemen met registreren of reageren op de berichten? Een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam. |
|
Registreer | FAQ | Forumreglement | Ledenlijst |
Over koetjes en kalfjes... Op verzoek van de gebruikers van dit forum: een hoekje waarin je over vanalles en nog wat kan praten... De boog moet namelijk niet altijd gespannen staan hé. |
![]() |
|
Discussietools |
![]() |
#1 |
Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 10 januari 2003
Berichten: 13.400
|
![]() Ik ga vandaag voor het eerst in mijn leven mosselen koken. De vraag is alleen hoe je dat doet. De ene website lijkt de andere tegen te spreken. Zitten hier ervaringsdeskundigen op het forum?
Voorlopig ben ik tot de volgende bevindingen gekomen: Ik ga ervan uit dat mosselen eerst gewassen moeten worden. Mijn moeder deed dat, geloof ik, in zout water waarbij ze melk goot (dat van die melk vind ik op geen enkele site terug, ik weet ook niet of dat water per se zout moet zijn). De zware, kapotte en niet-sluitende mosselen moeten eruit gegooid worden. De 'baarden' moeten verwijderd worden. Vervolgens moeten die beesten in een kom water snel aan de kook worden gebracht. De kom mag niet te vol zijn, aangezien de mosselen bij het opengaan meer plaats gaan innemen. Het koken van de mosselen mag maximaal 5 minuten duren. Is dat zo'n beetje de essentie? P.S. Aangezien een kilo nogal veel lijkt, zou ik er een aantal nog enige dagen in een emmer als huisdier willen bewaren. Hoe leg ik dat aan boord? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Eur. Commissievoorzitter
Geregistreerd: 23 juli 2003
Berichten: 9.858
|
![]() Volgens mij klopt dat wel zo ongeveer: de mosselen zijn trouwens gaar wanneer ze open zijn (je houdt dus beter dat in 't oog dan je te richten op die vijf minuten koken).
Het gebruik van melk is inderdaad zo'n grootmoedersmiddeltje waarvan het gebruik me onduidelijk lijkt... Zout water wordt gebruikt omdat dat beter wast (nog zo'n grootmoedersregeltje zegt dat je ook groenten beter eerst een keer spoelt in zout water, en daarna nog een keer in kraantjeswater) en omdat onze mosselen uit de zoute zee komen, wat een specifieke smaak met zich meebrengt. Het verdient ook aanbeveling om de mosselen te koken in water met groenten (selder, prei, ...), evt. wat witte wijn toevoegen. PS: ne kilo is zo ongeveer de portie voor één persoon ![]()
__________________
Out of the blue, into the black Laatst gewijzigd door Turkje : 5 april 2006 om 12:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Parlementslid
Geregistreerd: 2 april 2005
Berichten: 1.545
|
![]() Het verdient aanbeveling de groenten (ajuin en selder) een beetje te laten stoven vooraleer de mosselelen erbij te doen. Nooit koken in water daar de mosselen zelf water genoeg bevatten. Eventueel een goeie geut witte wijn. Zeer groot vuur en pot regelmatig opschudden (de onderste gaan eerst open). Ikzelf doe er ook geen zout bij.
Smakelijk! Laatst gewijzigd door puud : 5 april 2006 om 13:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Minister-President
Geregistreerd: 23 juni 2005
Berichten: 4.999
|
![]() Normale portie : 1 kg
Voor "grote eters" : 1,5 kg Goed reinigen in koud water van de kraan (zeker de "baarden" verwijderen) en dan direkt in de pot met groensels. Als het de eerste keer is dat je mosselen klaarmaakt, kan je een klassieke groentenmengeling gebruiken met ajuin (in grove ringen gesneden) en groene selder (in grove blokjes). Nadien kan je haast eindeloos experimenteren: ik doe er graag ook nog een grofgesneden teentje look bij en een rood pepertje (ontdaan van die venijnige pitjes -- handschoenen bij het hanteren van die dingen). Een geut goeie witte wijn (geen halfzure bocht dus) zorgt voor een leuke smaaktoets. Zoals puud al zei: geen water toevoegen en liefst ook geen zout. Een paar goeie draaien van de pepermolen volstaan. Bij het koken het deksel op de pot zetten (dan stijgt de temperatuur snel in de pot) en regelmatig eens controleren of de schelpen open staan. Na een paar minuten opschudden, maar niet té geweldig om de schelpen niet kapot te slaan. Nooit te lang koken, want dan krijg je rubber-met-een-vage-mosselsmaak. Smakelijk... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 10 januari 2003
Berichten: 13.400
|
![]() Citaat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 27 juni 2005
Berichten: 42.814
|
![]() Doe er zeker witte wijn bij
![]() Géén zoete ![]() PS euh, zegt de vegetarier ![]() Laatst gewijzigd door lombas : 5 april 2006 om 14:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 17 februari 2003
Berichten: 11.300
|
![]() Ook niet vergeten de zeepokken te verwijderen.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 10 januari 2003
Berichten: 13.400
|
![]() Merci voor de tips. 't Zal toch een beetje 'trial and error' worden, vrees ik...
Nog een vraagje voor na de maaltijd: moeten de schelpen bij het restafval of in de GFT-zak? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 27 juni 2005
Berichten: 42.814
|
![]() Citaat:
![]()
__________________
Born but to die, and reas'ning but to err. (Pope)
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 11 januari 2003
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 12.249
|
![]() Ga naar sluis, zoek en restaurant, en bestellen maar!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Secretaris-Generaal VN
|
![]() of in Philippine. njam njam...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 10 januari 2003
Berichten: 13.400
|
![]() Het is vrij goed gelukt, denk ik. Een wrede bedoening al bij al. Hopelijk nemen die beestjes geen wraak in mijn maag...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 29.104
|
![]() Vergeet de look niet!!
En de mosselschelpen mogen NIET in het GFT dacht ik. Melk werd vroeger toegevoegd omdat dat het zuur van een eventueel slechte mossel zou neutraliseren. Ikzelf doe het nooit. Het lijkt mij ook niet echt efficient. P.s. Vergeet de look niet!! |
![]() |
![]() |