Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 18 februari 2014, 18:20   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard Open VLD : subsidie voor krantenverdeling van €200 miljoen

De regering schrijft binnenkort een aanbesteding uit om de kranten aan huis te bedelen bij abonnees. “Een belangrijke stap om het monopolie van bpost te doorbreken en de vrije markt te laten spelen”, zegt Open Vld Kamerlid Willem-Frederik Schiltz in een opiniestuk op knack.be. Maar hij vindt niet dat het een taak van de overheid is om de krant thuis te bezorgen en stelt de subsidie van €200 miljoen in vraag. “Die is achterhaald, doet de krantenwinkels oneerlijke concurrentie aan en het schrappen levert een forse besparing op.”

Het is de Europese Commissie die de Belgische overheid dwong om de krantenbedeling openbaar aan te besteden, vooraleer ze het nieuwe beheerscontract tussen bpost en de Belgische staat zou goedkeuren. Vandaag ontvangt bpost jaarlijks €200 miljoen subsidies om de krant ’s morgens tijdig in de bus van de abonnee te bezorgen.

Openbare aanbesteding
“Wij drongen als liberalen en voorvechters van de vrije markt reeds lange tijd aan op het doorbreken van het monopolie van bpost inzake krantenbedeling”, reageert Open Vld Kamerlid Willem-Frederik Schiltz tevreden. Hij deelt wel de bezorgdheid van de uitgevers en mogelijke kandidaten voor de aanbesteding. “Het zal een helse klus worden om de voorziene timing van januari 2016 te halen. Het BIPT moet de kwaliteitscriteria zoals bedelingsuur, te bedelen regio’s, foutenmarge… nog vastleggen. Voor ons is het belangrijk dat potentiële nieuwkomers de kans krijgen om een distributiesysteem op poten te zetten dat kan concurreren met het dicht vertakte distributienet van bpost. Daarom dring ik er op aan bij de regering om de kwaliteitseisen zo vlug mogelijk bekend te maken en flexibiliteit aan de dag te leggen zodat nieuwkomers daadwerkelijk kunnen meedingen naar het contract. Zo niet zal de monopoliepositie van bpost enkel bestendigd worden.” Van potentieel massaal jobverlies door toedoen van de aanbesteding is volgens de liberaal geen sprake. “Jobs zullen hooguit verschuiven.”

Kranten bedelen een overheidstaak?
Hoe dan ook zal de aanbesteding ervoor zorgen dat deze ‘overheidstaak’ zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. Maar Schiltz gaat verder en vraagt zich af of het bedelen van de abonnees op kranten wel een overheidstaak is. “Die subsidie had vroeger zeker haar bestaansrecht: ze gaf elke burger gelijke toegang tot informatie op een zelfde moment. Maar dat argument verliest haar kracht in dit digitaal en mobiel tijdperk. Elke burger heeft instant-toegang tot informatie via onder meer radio, tv, internet en moet niet langer met paard en kar over onverharde wegen naar het dorp trekken om nieuws te consumeren.” Het bestaansrecht van de subsidie is dus achterhaald. “Voedsel is ook een basisbehoefte, maar daarom subsidiëren we nog niet de post of grootwarenhuizen om onze boodschappen gratis aan huis te leveren”, werpt Schiltz op.

Ten tweede levert het schrappen van de subsidie een jaarlijkse besparing van maar liefst €200 miljoen op. “Er is een terechte vraag om het overheidsbeslag te doen dalen, maar vaak blijft men op de vlakte hoe dit doel te realiseren. Wel, dit is een concreet voorbeeld van een taak die niet langer door de overheid moet worden uitgevoerd. En het schrappen ervan levert een aanzienlijke besparing op.”

Concurrentievervalsing
Ten derde zou het schrappen van de subsidie de dagbladhandelaars verlossen van de concurrentievervalsing die ze nu lijdzaam ondergaan. “Elk jaar sluiten volgens cijfers van Unizo een honderdtal krantenwinkels de deuren, onder meer door de oneerlijke concurrentie veroorzaakt door de subsidie. Dit bleek nogmaals duidelijk in het voorjaar toen na overleg met de sector de Kamercommissie Bedrijfsleven besloot een overlegorgaan dagbladhandels op te richten. Het is tijd om het debat te openen en om de vrije markt te herstellen.”

De abonnee zal nog steeds zijn krant aan huis kunnen laten bezorgen, maar zal daar een eerlijke prijs voor betalen, of naar de krantenboer moeten gaan. Dat is de logische consequentie. “Maar de burger zal ook minder belastingen betalen, gezien de subsidie wegvalt.”

Rem op innovatie
Rest ten vijfde de vraag of het schrappen van de subsidie de gedrukte pers pijn zal doen. “Het klopt dat de verkoop van gedrukte kranten vandaag relatief standhoudt in vergelijking met het buitenland dankzij de subsidie. Die maakt dat de bedeling quasi gratis is, wat de kost voor krantenuitgevers drukt. Maar ik stel eveneens vast dat ons medialandschap de trein van de digitalisering mist. Ook daarvoor is de subsidie verantwoordelijk. Want de kranten missen tot op vandaag elk incentive om digitaal te innoveren.” Nochtans is dat volgens het liberale Kamerlid belangrijk om ook in de toekomst onze burgers van kwalitatief nieuws te voorzien. Dat digitaal de toekomst is, blijkt ook uit recente cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM). Die bewijzen dat het net door het inzetten op digitalisering is dat de kwaliteitskranten kunnen standhouden.

Schiltz besluit: “We moeten ons de vraag durven stellen of het geoorloofd is deze subsidie in stand te houden, wetende dat ze de vrije markt geweld aandoet, de concurrentie vervalst, en de digitalisering en overlevingskansen van de kranten hypothekeert. Daarom wil ik het debat openen met de sector en in het parlement, eventueel met een resolutie gericht aan de regering. Ook tijdens de komende onderhandelingen over het nieuwe beheerscontract dat vanaf 2016 ingaat, moet deze subsidie onderwerp van discussie zijn.”VOOR MEER INFORMATIE

Het integrale opiniestuk is te lezen op http://www.knack.be/nieuws/belgie/kr...on-129053.html

Thomas Vanwing, fractiewoordvoerder Open Vld
G

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Oud 29 juni 2021, 18:40   #2
Vlad
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Vlad's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 november 2012
Locatie: hondenkennel
Berichten: 15.317
Standaard

Vandaag is het voorstel van NV-A weggestemd om nu eindelijk te stoppen met het subsidiëren van twee van de rijkste mensen van het land en hun mediagroepen. Premier De Croo was vroeger nochtans ook voor het afschaffen ervan. 't Kan verkeren.
__________________
Vlaanderen: een grote grijsbruine industriezone met windmolens, bovengrondse hoogspanningskabels, zonnepanelen- en batterij'parken' alom. Nooit meer Groen!

Activisten: 'linksen' die zich rijkelijk laten betalen door de rijken om het volk te verdelen of zeer winstgevende markten voor hen te creëren.

Woke = virtuele deken vol bacillen ter verdelging van de oorspronkelijke bevolking
Vlad is offline   Met citaat antwoorden
Oud 29 juni 2021, 19:40   #3
De schoofzak
Secretaris-Generaal VN
 
De schoofzak's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juli 2004
Berichten: 76.581
Standaard

Den Dweil moet buigen voor de communistische principes van sossen en groensels.
__________________
Vlaanderen is niet van iedereen. Vlaanderen is enkel van hen die een inspanning doen om ertoe te behoren.

De grendel-grondwet moet wijken om eindelijk de broodnodige veranderingen te kunnen doorvoeren. Nadien kan de grondwet herstemd worden. Dat is nog gebeurd.

Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen. Geert Bourgeois (N-VA)
De schoofzak is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juli 2021, 13:12   #4
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 109.575
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Politics.be Bekijk bericht
De regering schrijft binnenkort een aanbesteding uit om de kranten aan huis te bedelen bij abonnees. “Een belangrijke stap om het monopolie van bpost te doorbreken en de vrije markt te laten spelen”, zegt Open Vld Kamerlid Willem-Frederik Schiltz in een opiniestuk op knack.be. Maar hij vindt niet dat het een taak van de overheid is om de krant thuis te bezorgen en stelt de subsidie van €200 miljoen in vraag. “Die is achterhaald, doet de krantenwinkels oneerlijke concurrentie aan en het schrappen levert een forse besparing op.”

Het is de Europese Commissie die de Belgische overheid dwong om de krantenbedeling openbaar aan te besteden, vooraleer ze het nieuwe beheerscontract tussen bpost en de Belgische staat zou goedkeuren. Vandaag ontvangt bpost jaarlijks €200 miljoen subsidies om de krant ’s morgens tijdig in de bus van de abonnee te bezorgen.

Openbare aanbesteding
“Wij drongen als liberalen en voorvechters van de vrije markt reeds lange tijd aan op het doorbreken van het monopolie van bpost inzake krantenbedeling”, reageert Open Vld Kamerlid Willem-Frederik Schiltz tevreden. Hij deelt wel de bezorgdheid van de uitgevers en mogelijke kandidaten voor de aanbesteding. “Het zal een helse klus worden om de voorziene timing van januari 2016 te halen. Het BIPT moet de kwaliteitscriteria zoals bedelingsuur, te bedelen regio’s, foutenmarge… nog vastleggen. Voor ons is het belangrijk dat potentiële nieuwkomers de kans krijgen om een distributiesysteem op poten te zetten dat kan concurreren met het dicht vertakte distributienet van bpost. Daarom dring ik er op aan bij de regering om de kwaliteitseisen zo vlug mogelijk bekend te maken en flexibiliteit aan de dag te leggen zodat nieuwkomers daadwerkelijk kunnen meedingen naar het contract. Zo niet zal de monopoliepositie van bpost enkel bestendigd worden.” Van potentieel massaal jobverlies door toedoen van de aanbesteding is volgens de liberaal geen sprake. “Jobs zullen hooguit verschuiven.”

Kranten bedelen een overheidstaak?
Hoe dan ook zal de aanbesteding ervoor zorgen dat deze ‘overheidstaak’ zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. Maar Schiltz gaat verder en vraagt zich af of het bedelen van de abonnees op kranten wel een overheidstaak is. “Die subsidie had vroeger zeker haar bestaansrecht: ze gaf elke burger gelijke toegang tot informatie op een zelfde moment. Maar dat argument verliest haar kracht in dit digitaal en mobiel tijdperk. Elke burger heeft instant-toegang tot informatie via onder meer radio, tv, internet en moet niet langer met paard en kar over onverharde wegen naar het dorp trekken om nieuws te consumeren.” Het bestaansrecht van de subsidie is dus achterhaald. “Voedsel is ook een basisbehoefte, maar daarom subsidiëren we nog niet de post of grootwarenhuizen om onze boodschappen gratis aan huis te leveren”, werpt Schiltz op.

Ten tweede levert het schrappen van de subsidie een jaarlijkse besparing van maar liefst €200 miljoen op. “Er is een terechte vraag om het overheidsbeslag te doen dalen, maar vaak blijft men op de vlakte hoe dit doel te realiseren. Wel, dit is een concreet voorbeeld van een taak die niet langer door de overheid moet worden uitgevoerd. En het schrappen ervan levert een aanzienlijke besparing op.”

Concurrentievervalsing
Ten derde zou het schrappen van de subsidie de dagbladhandelaars verlossen van de concurrentievervalsing die ze nu lijdzaam ondergaan. “Elk jaar sluiten volgens cijfers van Unizo een honderdtal krantenwinkels de deuren, onder meer door de oneerlijke concurrentie veroorzaakt door de subsidie. Dit bleek nogmaals duidelijk in het voorjaar toen na overleg met de sector de Kamercommissie Bedrijfsleven besloot een overlegorgaan dagbladhandels op te richten. Het is tijd om het debat te openen en om de vrije markt te herstellen.”

De abonnee zal nog steeds zijn krant aan huis kunnen laten bezorgen, maar zal daar een eerlijke prijs voor betalen, of naar de krantenboer moeten gaan. Dat is de logische consequentie. “Maar de burger zal ook minder belastingen betalen, gezien de subsidie wegvalt.”

Rem op innovatie
Rest ten vijfde de vraag of het schrappen van de subsidie de gedrukte pers pijn zal doen. “Het klopt dat de verkoop van gedrukte kranten vandaag relatief standhoudt in vergelijking met het buitenland dankzij de subsidie. Die maakt dat de bedeling quasi gratis is, wat de kost voor krantenuitgevers drukt. Maar ik stel eveneens vast dat ons medialandschap de trein van de digitalisering mist. Ook daarvoor is de subsidie verantwoordelijk. Want de kranten missen tot op vandaag elk incentive om digitaal te innoveren.” Nochtans is dat volgens het liberale Kamerlid belangrijk om ook in de toekomst onze burgers van kwalitatief nieuws te voorzien. Dat digitaal de toekomst is, blijkt ook uit recente cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM). Die bewijzen dat het net door het inzetten op digitalisering is dat de kwaliteitskranten kunnen standhouden.

Schiltz besluit: “We moeten ons de vraag durven stellen of het geoorloofd is deze subsidie in stand te houden, wetende dat ze de vrije markt geweld aandoet, de concurrentie vervalst, en de digitalisering en overlevingskansen van de kranten hypothekeert. Daarom wil ik het debat openen met de sector en in het parlement, eventueel met een resolutie gericht aan de regering. Ook tijdens de komende onderhandelingen over het nieuwe beheerscontract dat vanaf 2016 ingaat, moet deze subsidie onderwerp van discussie zijn.”VOOR MEER INFORMATIE

Het integrale opiniestuk is te lezen op http://www.knack.be/nieuws/belgie/kr...on-129053.html

Thomas Vanwing, fractiewoordvoerder Open Vld
G

Bron: politics.be
Oud nieuws. BusinessAM heeft dit schandaal al op 25 maart 2021, en met bakken uitgebreide info belicht.
Citaat:
Papieren kranten krijgen opnieuw honderden miljoenen van Vivaldi-regering
Liberalen willen subsidies afschaffen

Citaat:
Al jaren kondigden de Vlaamse liberalen aan dat ze graag de subsidie voor eens en altijd afschaffen. Het is een relict van het verleden, en bovendien gaat het om een bijzonder groot bedrag. Huidige vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) diende wetsvoorstellen in die zin in. Telefonisch gecontacteerd door Business AM weet men op het kabinet Van Quickenborne zelfs niet of het morgen op de agenda staat.
https://businessam.be/papieren-krant...aldi-regering/

WIJ betalen dus belastingen voor deze shit. En als we geen abonnement nemen krijgen we daar een betaalmuur bovenop.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 8 juli 2021, 15:51   #5
Vlad
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Vlad's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 november 2012
Locatie: hondenkennel
Berichten: 15.317
Standaard

We weten ondertussen waarom de liberalen een bocht genomen hebben. Zodat de mediagroepen in kwestie op het nieuws bleven zitten van Alexander De Croo die zijn functie als minister van communicatie misbruikte om aan telefoonnummers van pornosterren te geraken in de hoop er horizontaal mee te gaan.
__________________
Vlaanderen: een grote grijsbruine industriezone met windmolens, bovengrondse hoogspanningskabels, zonnepanelen- en batterij'parken' alom. Nooit meer Groen!

Activisten: 'linksen' die zich rijkelijk laten betalen door de rijken om het volk te verdelen of zeer winstgevende markten voor hen te creëren.

Woke = virtuele deken vol bacillen ter verdelging van de oorspronkelijke bevolking
Vlad is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 oktober 2022, 06:15   #6
Vlad
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Vlad's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 november 2012
Locatie: hondenkennel
Berichten: 15.317
Standaard

Baas post zet stap opzij om onderzoek naar gesjoemel rond de krantenbedelingssubsidies mogelijk te maken ... de post en de grote mediagroepen hebben blijkbaar gepoogd de belastingbetaler meer euro's te ontvreemden dan nodig voor de bedeling.
__________________
Vlaanderen: een grote grijsbruine industriezone met windmolens, bovengrondse hoogspanningskabels, zonnepanelen- en batterij'parken' alom. Nooit meer Groen!

Activisten: 'linksen' die zich rijkelijk laten betalen door de rijken om het volk te verdelen of zeer winstgevende markten voor hen te creëren.

Woke = virtuele deken vol bacillen ter verdelging van de oorspronkelijke bevolking
Vlad is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:49.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be