Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Diverse > Forumsessies met politici > Forumsessies met politici (2007) > Bram Boriau (sp.a) - 5 tot 11 maart
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Bram Boriau (sp.a) - 5 tot 11 maart Voorzitter Animo (°1980), geboren te Schaarbeek. De grote commerciële concerns die het huidige cultuurbeleid domineren, zijn hem een doorn in het oog.

 
 
Discussietools
Oud 16 maart 2007, 00:02   #1
Raven
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Raven's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 maart 2004
Locatie: Nabij het Reigersnest
Berichten: 10.447
Standaard Kernenergie = Negatieve energie?

Het standpunt van de SP-A kan moeilijk duidelijker. Naar aanloop van de verkiezingen zonet een groot pamflet gezien met in grote letters "Positieve energie!, in plaats van Kernenergie".

Samen met de alom gekende mening van Vandelanotte zou ik haast beginnen denken dat het verkeerd is om pro-kernenergie te zijn, "negatief" om net niet het woordje "verzuurd" te gebruiken.

Nieuwschierig als ik ben, vraag ik mij dan toch af hoe SP-denkt het plebs, en die is toch de prioriteit van de socialistische partij hoop ik, van goedkope energie (wat kernenergie thans is) te voorzien?

Om u wat perspectief te geven, electrabel is een van de toonzetters wat betreft hernieuwbare energiebronnen zonder "dwaas" beginnen te doen. (Ik weet dan wel dat er obscure energieproducenten zijn volledig op alternatieve energieën die prijzen vragen als 15 cent per kilowatt-uur en een verbruik-plafond opleggen die je met je frigo & fritketel alleen al haalt; en u nog eens verplichten aandelen te kopen, enzoverder).

Electrabel haalt 5300 Megawatt-uur uit hernieuwbare energie. Het is 13% van hun totaal productie, en dat verdient een pluim. Maar alvorens dit als propanda dient voor hernieuwbare energie, even de schaduwzijde vermelden. Dit is europese productie, en 5000 MW-uur komt uit WATERkracht. Sommige streken lenen zich daar immers bijzonder goed toe en het is een rendabele manier van energieopwekking (al ben ik blij dat ik geen vissen persoonlijk ken). Helaas zijn er zo geen streken in België.

Gelukkig komt er een volle 16 MW-uur uit Belgische windenergie (veel meer komt uit Portugal dat, net als spanje, kan profiteren van de gunstige stranden en fikse zee en atlantische wind). En dat zijn dan ingenieuze machines, want wind heeft nu eenmaal het fundamentele probleem dat het een bijzonder energie-arm medium is

Echter politiek & fysica verschillen nogal eens, en Vandelanotte denkt hier alvast anders over. Hij lijkt alvast overtuigt dat lucht, ondanks een factor 1000 lichter dan water, veel potentieel heeft en dat de overschakeling enkel nog een kwestie van wilskracht is.

Nu moeten we toch even realistisch zijn... ons energie-gebruik zal alleen maar stijgen (en we kunnen enkel dromen van een lineaire stijging). Ondanks de vele inspanningen komt nog geen 0.5% van de totale productie door Electrabel van windenergie, en dat zal heus niet van grootte-orde veranderen.

Andere landen zoals Nederland hebben de politieke moed opgebracht om te erkennen dat kernenergie nodig is in een opwarmende wereld waar er tenminste een engagement is om de kyoto-normen (die veel te zwak zijn) te halen. Waarom kan de SP-A dan niet deze maturiteit aan de dag leggen?

Of heeft de SP-A soms een geheime energiebron achter de hand? Iets gratis misschien ?
__________________
NEE tegen assimilatie! NEE tegen racisme!
Raven is offline  
Oud 17 maart 2007, 13:48   #2
rikbe
Europees Commissaris
 
rikbe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 juni 2006
Locatie: Vlaanderen/Jutland
Berichten: 7.098
Stuur een bericht via Skype™ naar rikbe
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raven Bekijk bericht
Of heeft de SP-A soms een geheime energiebron
achter de hand? Iets gratis misschien ?
Hmm alle werklozen in een tredmolen zetten. Zou dat geen oplossing zijn?
rikbe is offline  
 


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 13:06.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be