Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Staatsinrichting
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Staatsinrichting Vlaanderen versus Wallonië? Een unitaire, federale, confederale staat of meteen Vlaanderen onafhankelijk. Dit is het forum bij uitstek voor discussies over de Belgische staatsinrichting.

Bekijk resultaten enquête: Moet België aansluiten bij Frankrijk?
Ja, zondermeer 27 22,31%
Ja, maar in beperkte vorm, een sterk samenwerkingsverband 3 2,48%
Misschien 4 3,31%
Nee, ik hou het liever klein 87 71,90%
Aantal stemmers: 121. Je mag niet stemmen in deze enquête

Antwoord
 
Discussietools
Oud 11 oktober 2008, 23:19   #361
Boontjes
Parlementslid
 
Geregistreerd: 4 april 2005
Berichten: 1.600
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
Ach man, ga toch eens langs bij een Vlaamse "warme bakker". Bij veel bakkers zal je zelfs geen stokbrood vinden.
In welk apenland leef jij?ELKE warme bakker heeft stokbrood (enfin, behalve in jouw streek).
Elk groot warenhuis heeft stokbrood!
Elke Vlaming drinkt zijn wijntje.
Elke Vlaming eet zijn Franse kost (of haal jij kroketten uit de muur zoals in Holland?)
Elke Vlaming is iet of wat Bourgondiër (of is hij misschien 'zwarte-kousen-Calvinist'
Ons levenswijze is 100% Frans - maar dat maakt ons nog geen Fransen, dat is juist. Maar we zijn zeker geen Calvinistische Ollanders
En wat bindt ons?-> juist, onze levenswijze! En zeker niet de taal, want tussen Maaseik en Veurne spreekt men 50 verschillende talen...Misschien is dat onze zwakte: Frans van levenswijze, mijlenver verwijderd van de Ollanders, en we broebelen maar wat onder elkaar.
Boontjes is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:21   #362
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Boontjes Bekijk bericht
In welk apenland leef jij?ELKE warme bakker heeft stokbrood (enfin, behalve in jouw streek).
Elk groot warenhuis heeft stokbrood!
Elke Vlaming drinkt zijn wijntje.
Elke Vlaming eet zijn Franse kost (of haal jij kroketten uit de muur zoals in Holland?)
Elke Vlaming is iet of wat Bourgondiër (of is hij misschien 'zwarte-kousen-Calvinist'
Ons levenswijze is 100% Frans - maar dat maakt ons nog geen Fransen, dat is juist. Maar we zijn zeker geen Calvinistische Ollanders
En wat bindt ons?-> juist, onze levenswijze! En zeker niet de taal, want tussen Maaseik en Veurne spreekt men 50 verschillende talen...Misschien is dat onze zwakte: Frans van levenswijze, mijlenver verwijderd van de Ollanders, en we broebelen maar wat onder elkaar.
Inderdaad, ik leef - net als u trouwens - in het apenland dat de naam "België" draagt.

Onze levenswijze Frans? Haal maar eens een Fransman uit de Loirestreek naar hier en probeer hem eens wijs te maken dat "onze levenswijze 100% Frans" is. De man lacht zich te pletter!
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:23   #363
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Boontjes Bekijk bericht
In welk apenland leef jij?ELKE warme bakker heeft stokbrood (enfin, behalve in jouw streek).Elk groot warenhuis heeft stokbrood!
Elke Vlaming drinkt zijn wijntje.
Elke Vlaming eet zijn Franse kost (of haal jij kroketten uit de muur zoals in Holland?)
Elke Vlaming is iet of wat Bourgondiër (of is hij misschien 'zwarte-kousen-Calvinist'
Ons levenswijze is 100% Frans - maar dat maakt ons nog geen Fransen, dat is juist. Maar we zijn zeker geen Calvinistische Ollanders
En wat bindt ons?-> juist, onze levenswijze! En zeker niet de taal, want tussen Maaseik en Veurne spreekt men 50 verschillende talen...Misschien is dat onze zwakte: Frans van levenswijze, mijlenver verwijderd van de Ollanders, en we broebelen maar wat onder elkaar.
Dacht ik toch ook ja.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:26   #364
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Boontjes Bekijk bericht
Maar we zijn zeker geen Calvinistische Ollanders
De werkelijkheid op z'n Boontjes: "Ollanders" zijn schijnbaar allemaal calvinistisch... Alweer een bladzijde uit Boontjes Grote Sprookjesboek.
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:27   #365
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
De werkelijkheid op z'n Boontjes: "Ollanders" zijn schijnbaar allemaal calvinistisch... Alweer een bladzijde uit Boontjes Grote Sprookjesboek.
Sprookjes bevatten vaak een kern van waarheid. U zou dit moeten weten.

Laatst gewijzigd door system : 11 oktober 2008 om 23:30.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:28   #366
Adam Smith
Europees Commissaris
 
Adam Smith's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 september 2007
Locatie: Brabant, NL, EU
Berichten: 6.417
Standaard

Ten eerste Kroketten zijn uitgevonden in..... Frankrijk. Ten tweede, maar dat is vast tegen dovemansoren, is maar een minderheid in Nederland calvinistisch; de grootste christenlijke groep is in Nederland Rooms Katholiek. Ten derde in vrijwel ieder land heb je dialecten (want ook al vind jij het totaal verschillende talen, zolang ze niet erkend zijn blijven het dialecten.) Tot slot ten vierde jij vind misschien dat jullie meer gemeen hebben met het Franse, maar 100% lijkt me overdreven, aangezien je tenminste nog in het Nederlands schrijft!
__________________
  • "Es wird niemals so viel gelogen wie vor der Wahl, während des Krieges und nach der Jagd." Otto von Bismarck

Laatst gewijzigd door Adam Smith : 11 oktober 2008 om 23:29.
Adam Smith is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:32   #367
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Adam Smith Bekijk bericht
Ten eerste Kroketten zijn uitgevonden in..... Frankrijk. Ten tweede, maar dat is vast tegen dovemansoren, is maar een minderheid in Nederland calvinistisch; de grootste christenlijke groep is in Nederland Rooms Katholiek. Ten derde in vrijwel ieder land heb je dialecten (want ook al vind jij het totaal verschillende talen, zolang ze niet erkend zijn blijven het dialecten.) Tot slot ten vierde jij vind misschien dat jullie meer gemeen hebben met het Franse, maar 100% lijkt me overdreven, aangezien je tenminste nog in het Nederlands schrijft!
Culinair hebben meer invloed ondergaan van de Fransen en ook een beetje van de Duitsers (tenminste in Limburg toch). Van de Nederlanders weinig.
Maar toch hebben we een specifieke Belgische keuken gecreeërd.

Laatst gewijzigd door system : 11 oktober 2008 om 23:33.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:33   #368
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Sprookjes bevatten vaak een kern van waarheid. U zou dit moeten weten.
Inderdaad, "vaak"; niet "altijd".
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:34   #369
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Culinair hebben meer invloed ondergaan van de Fransen en ook een beetje van de Duitsers (tenminste in Limburg toch). Van de Nederlanders weinig.
Maar toch hebben we een specifieke Belgische keuken gecreeërd.
Kunt u eens van die "specifieke Belgische" gerechten aanhalen die ontstaan zijn onder invloed van de Fransen?
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:36   #370
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
Inderdaad, "vaak"; niet "altijd".

Inderdaad.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:36   #371
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
Kunt u eens van die "specifieke Belgische" gerechten aanhalen die ontstaan zijn onder invloed van de Fransen?
Ik wist wel dat u dit ging vragen. Maar daarvoor is het nu te laat. Misschien een andere keer.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:37   #372
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Culinair hebben meer invloed ondergaan van de Fransen en ook een beetje van de Duitsers (tenminste in Limburg toch). Van de Nederlanders weinig.
Maar toch hebben we een specifieke Belgische keuken gecreeërd.
Bijkomende opmerking: wat ga je als "specifieke Belgische keuken" beschouwen? De uitvindsels van allerlei chef-koks? Of de gewone, dagdagelijkse volkskeuken?
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:37   #373
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Ik wist wel dat u dit ging vragen. Maar daarvoor is het nu te laat. Misschien een andere keer.
'n Schijnbaar moeilijke vraag dus, die opzoekingswerk vereist...
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:45   #374
Hertog van Gelre
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Hertog van Gelre's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 augustus 2005
Locatie: De Nederlanden
Berichten: 16.099
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door C2C Bekijk bericht
Moet Belgie een Franse provincie blijven?
Vraag verbeterd.
Hertog van Gelre is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:51   #375
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
'n Schijnbaar moeilijke vraag dus, die opzoekingswerk vereist...
Effe dan om u te plezieren.



Ik citeer:


De Franse keuken heeft onmiskenbaar zijn invloed gehad op de Belgische. Franse koks en gastronomen zoals Carême, Escoffier en Brillat-Savarin hebben het keuken- en degustatiegebeuren gestructureerd, verbeterd en gedocumenteerd hetgeen geleid heeft tot de "Haute Cuisine" en de "Cuisine classique".
"Haute Cuisine" refereerde naar het koken in restaurants en hotels van wereldklasse: arbeidsintensieve bereidingen en presentaties, exclusieve ingrediënten, uitgebreide wijnkelders en efficiënt werkende keukenbrigades met een strenge hiërarchie.
Die referentie geldt nog steeds maar het resultaat (de gerechten) heeft de invloeden van modernere stromingen niet kunnen ontlopen.
De "Cuisine classique" (klassieke keuken) is voornamelijk gebaseerd op de werken van Escoffier en kwam pas onder druk in 1972 door een "nieuwe" keuken.

Die "nouvelle cuisine" is een culinaire stroming die in 1972 door enkele culinaire critici (Gault & Millau) die naam werd gegeven. Enkele Franse chefs (Fernand Point, les frères Troisgros, Michel Guérard, Paul Bocuse) wilden zich losmaken van zware, "overkookte" gerechten met ingewikkelde benamingen. Ze begonnen de originele smaak en textuur van de ingrediënten te bewaren en gebruikten lichtere sausen (zonder bloem). Kooktechnieken zoals stomen en pocheren kregen meer waarde.
Voor het degusteren werd de presentatie, voornamelijk het kleurenpalet, even belangrijk als geuren en smaken. De nadruk werd gelegd op het gebeuren in de keuken en de bereidingen en presentaties in de zaal werden aanzienlijk gereduceerd door het aankleden van de borden in de keuken zelf.
De invloed van de nieuwe keuken is vandaag nog merkbaar alhoewel het presenteren van minuscule porties op veel te grote borden tot het verleden behoort.

Laatst gewijzigd door system : 12 oktober 2008 om 00:10.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 oktober 2008, 23:55   #376
Adam Smith
Europees Commissaris
 
Adam Smith's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 september 2007
Locatie: Brabant, NL, EU
Berichten: 6.417
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Culinair hebben meer invloed ondergaan van de Fransen en ook een beetje van de Duitsers (tenminste in Limburg toch). Van de Nederlanders weinig.
Maar toch hebben we een specifieke Belgische keuken gecreeërd.
De Nederlandse basiskeuken verschilt niet veel van de Vlaamse en de Duitse. Het kan zo zijn dat de 'haute cuisine' in Nederland pas later breder is verbreid, dan bij jullie in Vlaanderen/Belgie (zo je wilt) In het algemeen is de Nederlandse keuken door Duitsland en Frankrijk beinvloedt; de Belgisch/Vlaamse keuken 'an sich' gaan vloeiend* in elkaar over. U (of jij?) heeft het over een erg hardnekkig vooroordeel. Het is maar net hoe groot of klein je de verschillen wilt maken. (*=hetzelfde geldt voor Noordelijk Frankrijk t.o.v. Belgie en Westelijk Duitsland t.o.v. Nederland (en kleine delen van Belgie) )
__________________
  • "Es wird niemals so viel gelogen wie vor der Wahl, während des Krieges und nach der Jagd." Otto von Bismarck
Adam Smith is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 oktober 2008, 00:12   #377
system
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 oktober 2006
Berichten: 40.545
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Adam Smith Bekijk bericht
De Nederlandse basiskeuken verschilt niet veel van de Vlaamse en de Duitse. Het kan zo zijn dat de 'haute cuisine' in Nederland pas later breder is verbreid, dan bij jullie in Vlaanderen/Belgie (zo je wilt) In het algemeen is de Nederlandse keuken door Duitsland en Frankrijk beinvloedt; de Belgisch/Vlaamse keuken 'an sich' gaan vloeiend* in elkaar over. U (of jij?) heeft het over een erg hardnekkig vooroordeel. Het is maar net hoe groot of klein je de verschillen wilt maken. (*=hetzelfde geldt voor Noordelijk Frankrijk t.o.v. Belgie en Westelijk Duitsland t.o.v. Nederland (en kleine delen van Belgie) )
Zonder vooroordelen. Deze verschillen beginnen nu te verminderen. Maar de Hollandse keuken vroeger was gewoon een slechte keuken naar onze maatstaven. Karig en niet lekker. En de Duitse was een andere keuken dan bij ons.

Laatst gewijzigd door system : 12 oktober 2008 om 00:13.
system is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 oktober 2008, 00:16   #378
Adam Smith
Europees Commissaris
 
Adam Smith's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 september 2007
Locatie: Brabant, NL, EU
Berichten: 6.417
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Zonder vooroordelen. Deze verschillen beginnen nu te verminderen. Maar de Hollandse keuken vroeger was gewoon een slechte keuken naar onze maatstaven. Karig en niet lekker. En de Duitse was een andere keuken dan bij ons.
Bedoel je de Hollandse of de Nederlandse keuken wil ik als Brabander graag weten?
__________________
  • "Es wird niemals so viel gelogen wie vor der Wahl, während des Krieges und nach der Jagd." Otto von Bismarck

Laatst gewijzigd door Adam Smith : 12 oktober 2008 om 00:18.
Adam Smith is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 oktober 2008, 07:15   #379
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
Effe dan om u te plezieren.



Ik citeer:


De Franse keuken heeft onmiskenbaar zijn invloed gehad op de Belgische. Franse koks en gastronomen zoals Carême, Escoffier en Brillat-Savarin hebben het keuken- en degustatiegebeuren gestructureerd, verbeterd en gedocumenteerd hetgeen geleid heeft tot de "Haute Cuisine" en de "Cuisine classique".
"Haute Cuisine" refereerde naar het koken in restaurants en hotels van wereldklasse: arbeidsintensieve bereidingen en presentaties, exclusieve ingrediënten, uitgebreide wijnkelders en efficiënt werkende keukenbrigades met een strenge hiërarchie.
Die referentie geldt nog steeds maar het resultaat (de gerechten) heeft de invloeden van modernere stromingen niet kunnen ontlopen.
De "Cuisine classique" (klassieke keuken) is voornamelijk gebaseerd op de werken van Escoffier en kwam pas onder druk in 1972 door een "nieuwe" keuken.

Die "nouvelle cuisine" is een culinaire stroming die in 1972 door enkele culinaire critici (Gault & Millau) die naam werd gegeven. Enkele Franse chefs (Fernand Point, les frères Troisgros, Michel Guérard, Paul Bocuse) wilden zich losmaken van zware, "overkookte" gerechten met ingewikkelde benamingen. Ze begonnen de originele smaak en textuur van de ingrediënten te bewaren en gebruikten lichtere sausen (zonder bloem). Kooktechnieken zoals stomen en pocheren kregen meer waarde.
Voor het degusteren werd de presentatie, voornamelijk het kleurenpalet, even belangrijk als geuren en smaken. De nadruk werd gelegd op het gebeuren in de keuken en de bereidingen en presentaties in de zaal werden aanzienlijk gereduceerd door het aankleden van de borden in de keuken zelf.
De invloed van de nieuwe keuken is vandaag nog merkbaar alhoewel het presenteren van minuscule porties op veel te grote borden tot het verleden behoort.
Nergens is er sprake van een of andere specifieke Belgische volkskeuken. Wat heir beschreven staat, is de keuken van restaurants die de Franse stijl volgen. Slechts minimale elementen hiervan zijn bij individuen in de huiskeuken doorgedrongen.
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 oktober 2008, 07:26   #380
Zwartengeel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 22 juli 2005
Berichten: 34.995
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Boontjes Bekijk bericht
En zeker niet de taal, want tussen Maaseik en Veurne spreekt men 50 verschillende talen...Misschien is dat onze zwakte: Frans van levenswijze, mijlenver verwijderd van de Ollanders, en we broebelen maar wat onder elkaar.
Ja, en tussen Sluis en Delfzijl spreken ze daarentegen allemaal dezelfde standaardtaal...
Zwartengeel is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:04.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be