Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Maatschappij en samenleving
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Maatschappij en samenleving Dit subforum handelt over zaken die leven binnen de maatschappij en in die zin politiek relevant (geworden) zijn.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 3 juni 2011, 13:24   #41
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Tavek... da klopt natuurlijk allemaal...
Maar baat zo'n zaak maar eens uit in de 'praktijk'...
Alhoewel ik dat ook nog niet gedaan heb, begrijp ik wel met wat problemen die allemaal geconfronteerd (kunnen) worden...
Als wij werken betalen we ook belastingen. Waarom zou dat voor een cafebaas en zijn personeel anders moeten zijn ?
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 13:25   #42
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gehuigert Bekijk bericht
Leuke getuigenis op DSO:
Volgens mij het probleem in de horeca: de bazen worden niet snel rijk genoeg naar hun zin.
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 13:27   #43
Savatage
Secretaris-Generaal VN
 
Savatage's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 december 2004
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 21.732
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AdrianHealey Bekijk bericht
Tegelijkertijd klage ndat de prijzen al hoog zijn en voorstander zijn van deze kassa's vind ik interessant. Jullie zijn jullie er toch van bewust dat prijzen alleen maar zullen verhogen, dan?
Dat de horeca hier in België zich eens aan de wet houdt zou al een mooi begin zijn. Er zijn weinig sectoren waar er zoveel zwartwerk en geknoei met zwart geld voorkomen als in de horeca, terwijl ze lang niet streng gecontroleerd worden. Onlangs kregen ze een BTW-verlaging na lang zagen in ruil voor wat meer controles. Nu komen ze weer af met hun paniekerig gedoe over horeca-uitbaters die de eindjes aan elkaar moeten knopen ...

Wat ze met hun prijzen doen staat los van hun zwarte kassa/zwartwerk. Die btw-verlaging in 2009 heeft zero invloed gehad op de prijzen van drankjes/eten, laat staan dat ze nu ineens hun prijzen drastisch gaan wijzigen als ze gecontroleerd worden.
Savatage is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 13:32   #44
Herr Flick
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 23 augustus 2002
Berichten: 47.602
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gehuigert Bekijk bericht
Leuke getuigenis op DSO:
Die zijne baas had overschot van gelijk...

zal er hard genoeg voor moeten fakken hebben...

En met al dat geld op de bank, zal hij er nu tijd voor hebben om het op te doen ook, dus geld rolt en de economie draait.

Eigenlijk zou iedereen het op die manier moeten kunnen doen.
Herr Flick is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 13:33   #45
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 102.111
Standaard

Belgie, waar men het recht op zwartwerken afdwingt langs het grondwettelijk hof.

Vertel het maar in het buitenland, men gaat vragen of je gek bent.
__________________
Citaat:
Ta gueule!
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 15:41   #46
gehuigert
Europees Commissaris
 
gehuigert's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 augustus 2008
Berichten: 6.094
Standaard

http://www.standaard.be/artikel/deta...MF20110603_110

‘Er is geen excuus voor zwartwerk’

Citaat:
De horecazaken die bij Comeos zijn aangesloten, houden zich wel aan het engagement dat ze aangingen met de overheid: in ruil voor een btw-verlaging worden geregistreerde kassa’s in de handelszaken geplaatst. Dat schrijft de federatie van distributieketens vrijdag in een persbericht.

‘We blijven achter het engagement staan dat we in 2009 zijn aangegaan’, zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. In ruil voor een verlaging van de btw op maaltijden naar 12 procent werd in 2009 afgesproken dat alle restaurants vanaf 1 januari 2013 verplicht met een geregistreerde kassa moeten werken.

‘Onze leden bewijzen dat de afspraak zijn vruchten afwerpt’, aldus Michel. ‘Dankzij de btw-verlaging kunnen we meer mensen aan het werk stellen. We pleiten voor een nieuwe btw-verlaging, net omdat die de tewerkstelling een nieuwe boost geeft.’

'Officieel werken loont'

Comeos geeft een duidelijke boodschap: ‘Officieel werken loont, en de valsspelers moeten eruit’. ‘Er is geen excuus voor zwartwerk’, zegt Stef Meulemans, voorzitter van Bemora, de beroepsfederatie voor restaurantketens aangesloten bij Comeos.

‘We hebben als handelaars ook een sociale verantwoordelijkheid, en door zwarte circuits te gedogen of zelfs te promoten, zadel je de maatschappij met onnodige problemen op’, klinkt het.

De geregistreerde kassa’s houden alle verrichtingen bij. ‘Om iemand in het zwart een loon te kunnen betalen, heb je zwart geld nodig’, zegt Meulemans. ‘We schakelen het zwart geld bij de bron uit, waardoor je automatisch het probleem van het zwartwerk van de baan helpt.’

Onder meer Carestel, Colmar, Lunch Garden, McDonald's, Pizza Hut, Pain Quotidien, Quick en The Foodmaker zijn aangesloten bij Comeos.
__________________
La vie n'est bonne qu'à deux choses, découvrir les mathématiques et enseigner les mathématiques
~Siméon Poisson (Wiskundige)

]*-~{&O@o._.o@O&}~-*[
gehuigert is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 15:48   #47
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek Bekijk bericht
Als wij werken betalen we ook belastingen. Waarom zou dat voor een cafebaas en zijn personeel anders moeten zijn ?
Veronderstel... U hebt een eetcafé en ineens 'smijt' men daar een autobus of twee 'binnen'...

Hoe zou U dat oplossen?
Liefst niet al te theoretisch... maar realistisch...
Niet van zo... Die 2 bussen 'weigeren'... Of die uitbater moet maar zorgen dat hij constant 2 onverwachte bussen kan bedienen...

Of stel.... U bent een uitbater met 1 kelner...
En die meldt zich plots ziek...

(met een beetje verbeelding zijn er wel honderden situaties in te beelden dat men genoodzaakt kan zijn om naast de pot te pissen, wat in een café regelmatig gebeurt... )
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 15:51   #48
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Savatage Bekijk bericht
Dat de horeca hier in België zich eens aan de wet houdt zou al een mooi begin zijn. Er zijn weinig sectoren waar er zoveel zwartwerk en geknoei met zwart geld voorkomen als in de horeca, terwijl ze lang niet streng gecontroleerd worden. Onlangs kregen ze een BTW-verlaging na lang zagen in ruil voor wat meer controles. Nu komen ze weer af met hun paniekerig gedoe over horeca-uitbaters die de eindjes aan elkaar moeten knopen ...

Wat ze met hun prijzen doen staat los van hun zwarte kassa/zwartwerk. Die btw-verlaging in 2009 heeft zero invloed gehad op de prijzen van drankjes/eten, laat staan dat ze nu ineens hun prijzen drastisch gaan wijzigen als ze gecontroleerd worden.
U gaat ze toch niet met bankiers vergelijken?
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 15:52   #49
gehuigert
Europees Commissaris
 
gehuigert's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 augustus 2008
Berichten: 6.094
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Veronderstel... U hebt een eetcafé en ineens 'smijt' men daar een autobus of twee 'binnen'...

Hoe zou U dat oplossen?
Liefst niet al te theoretisch... maar realistisch...
Niet van zo... Die 2 bussen 'weigeren'... Of die uitbater moet maar zorgen dat hij constant 2 onverwachte bussen kan bedienen...

Of stel.... U bent een uitbater met 1 kelner...
En die meldt zich plots ziek...

(met een beetje verbeelding zijn er wel honderden situaties in te beelden dat men genoodzaakt kan zijn om naast de pot te pissen, wat in een café regelmatig gebeurt... )
Als dat gebeurt, zoek je de geschikte vertegenwoordigers voor de sector en zorg je dat de bevoegde ministers een legale oplossing uitdokteren.

Maar goed, ik ken genoeg medestudenten die in't zwart werken en die doen dat op zeer regelmatige basis. Niet omdat er toevallig voor de eerste keer in het leven van die baas twee bussen zijn café binnenstappen.
__________________
La vie n'est bonne qu'à deux choses, découvrir les mathématiques et enseigner les mathématiques
~Siméon Poisson (Wiskundige)

]*-~{&O@o._.o@O&}~-*[
gehuigert is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 15:54   #50
Steve_M
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Steve_M's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 januari 2005
Berichten: 13.586
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Veronderstel... U hebt een eetcafé en ineens 'smijt' men daar een autobus of twee 'binnen'...

Hoe zou U dat oplossen?
Liefst niet al te theoretisch... maar realistisch...
Niet van zo... Die 2 bussen 'weigeren'... Of die uitbater moet maar zorgen dat hij constant 2 onverwachte bussen kan bedienen...

Of stel.... U bent een uitbater met 1 kelner...
En die meldt zich plots ziek...

(met een beetje verbeelding zijn er wel honderden situaties in te beelden dat men genoodzaakt kan zijn om naast de pot te pissen, wat in een café regelmatig gebeurt... )
Ja, dat de horeca systematisch in het zwart werkt, heeft te maken met die ene keer dat er eens een autobus of twee binnenvalt.

Dat er 1/3 van de horecazaken zal moeten sluiten is veel eenvoudiger te verklaren: er is gewoon een overaanbod, vooral in de cafésector. De mensen hebben gewoon meer andere mogelijkheden om zich te amuseren. Bovendien trekt de sector ook een boel prutsers aan die denken snel en gemakkelijk veel poen te verdienen.

Bij mij in de buurt was er vorig jaar een of ander genie op het briljante plan gekomen een zoveelste koffiecafé te beginnen. 20 plaatsen, 2,40 € voor een gewone koffie, maar wel altijd minstens twee en soms drie man personeel. Nu is het hier sowieso al geen heel toeristische buurt, maar in het weekend waren ze dicht en in de week gingen ze rond een uur of tien open, zodat eventuele klanten die op weg naar hun werk een meeneemkoffie (van 2,40 €, maar kom) zouden kunnen kopen er ook al niet terecht konden. Ik gokte dat ze zes maanden zouden open zijn, uiteindelijk zijn het er negen geworden.

EDIT: het is mij trouwens niet helemaal duidelijk hoe dat kassasysteem trouwens iets gaat veranderen aan het systeem van de dagcontracten en zo.

Laatst gewijzigd door Steve_M : 3 juni 2011 om 15:57.
Steve_M is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:01   #51
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Veronderstel... U hebt een eetcafé en ineens 'smijt' men daar een autobus of twee 'binnen'...

Hoe zou U dat oplossen?
Liefst niet al te theoretisch... maar realistisch...
Niet van zo... Die 2 bussen 'weigeren'... Of die uitbater moet maar zorgen dat hij constant 2 onverwachte bussen kan bedienen...

Of stel.... U bent een uitbater met 1 kelner...
En die meldt zich plots ziek...

(met een beetje verbeelding zijn er wel honderden situaties in te beelden dat men genoodzaakt kan zijn om naast de pot te pissen, wat in een café regelmatig gebeurt... )
Dagcontracten ? Weekcontracten ?

Opties genoeg hoor, er is geen enkele reden om het in het zwart te doen, buiten de hogere kost.
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:02   #52
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Steve_M Bekijk bericht
Ja, dat de horeca systematisch in het zwart werkt, heeft te maken met die ene keer dat er eens een autobus of twee binnenvalt.

Dat er 1/3 van de horecazaken zal moeten sluiten is veel eenvoudiger te verklaren: er is gewoon een overaanbod, vooral in de cafésector. De mensen hebben gewoon meer andere mogelijkheden om zich te amuseren. Bovendien trekt de sector ook een boel prutsers aan die denken snel en gemakkelijk veel poen te verdienen.

Bij mij in de buurt was er vorig jaar een of ander genie op het briljante plan gekomen een zoveelste koffiecafé te beginnen. 20 plaatsen, 2,40 € voor een gewone koffie, maar wel altijd minstens twee en soms drie man personeel. Nu is het hier sowieso al geen heel toeristische buurt, maar in het weekend waren ze dicht en in de week gingen ze rond een uur of tien open, zodat eventuele klanten die op weg naar hun werk een meeneemkoffie (van 2,40 €, maar kom) zouden kunnen kopen er ook al niet terecht konden. Ik gokte dat ze zes maanden zouden open zijn, uiteindelijk zijn het er negen geworden.

EDIT: het is mij trouwens niet helemaal duidelijk hoe dat kassasysteem trouwens iets gaat veranderen aan het systeem van de dagcontracten en zo.
Dat zal allemaal wel kloppen...
Wat ook klopt dat is dat men op een ministerie werkt of op een 'bureau' van 9 tot 17 uur... of helemaal niet werkt... alles simpel is...

Maar hun living moet in het zwart geschilderd worden, hun tuin in het zwart aangelegd, hun huis in het zwart ge- of verbouwd... En vroeger hun kuisvrouw in het zwart betaald...

Of klopt dat niet?
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:03   #53
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek Bekijk bericht
Dagcontracten ? Weekcontracten ?

Opties genoeg hoor, er is geen enkele reden om het in het zwart te doen, buiten de hogere kost.
Tsja...
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:05   #54
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Tsja...
De horeca is duur, men stopt de btw verlaging in eigen zak en nog steeds is het niet genoeg.

Ofwel ben je een fatsoenlijke bedrijfsleider ofwel een clochard die denkt even snel geld te pakken. Dat laatste soort kan niet snel genoeg overkop gaan.
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:07   #55
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Pas op, he... Ik ben geen horeca man.. Heb er - gelukkig - zelfs geen aandelen in....

Maar ik weet hoe mensen zijn... Van niemand (de meesten toch) mag er iets in het zwart gedaan worden... maar de meesten willen alles in het zwart...

Of niet?

Laatst gewijzigd door freelancer : 3 juni 2011 om 16:09.
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:10   #56
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gehuigert Bekijk bericht
http://www.standaard.be/artikel/deta...MF20110603_110

‘Er is geen excuus voor zwartwerk’
Citaat:
Onder meer Carestel, Colmar, Lunch Garden, McDonald's, Pizza Hut, Pain Quotidien, Quick en The Foodmaker zijn aangesloten bij Comeos.
Dat zijn wel eetfabrieken,,,
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:14   #57
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Pas op, he... Ik ben geen horeca man.. Heb er - gelukkig - zelfs geen aandelen in....

Maar ik weet hoe mensen zijn... Van niemand (de meesten toch) mag er iets in het zwart gedaan worden... maar de meesten willen alles in het zwart...

Of niet?
In het zwart, ik doe er niet aan. Het wordt pas dikke lol als uw "verver int zwart" van uw stelling dondert.....

Dan gaan de poppen aant dansen
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:14   #58
gehuigert
Europees Commissaris
 
gehuigert's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 augustus 2008
Berichten: 6.094
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door freelancer Bekijk bericht
Dat zijn wel eetfabrieken,,,
Ja, als ze dingen opsommen, moeten ze bekende (en dus grote) bedrijven noemen he. Wat zijn ze ermee om café Jos uit Nazareth daarin te vermelden
__________________
La vie n'est bonne qu'à deux choses, découvrir les mathématiques et enseigner les mathématiques
~Siméon Poisson (Wiskundige)

]*-~{&O@o._.o@O&}~-*[
gehuigert is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:23   #59
kelt
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 29 juli 2004
Berichten: 36.341
Standaard

Als Horeca Vlaanderen effectief een juridische procedure start,dan zal ieder en elk lid van Horeca Vlaanderen asap verstrengde controles tegen zwartwerk mogen tegemoetzien...

Je kan toch niet verwachten dat de wetgever dergelijke dingen over zich heen kan laten gaan?
kelt is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 juni 2011, 16:25   #60
freelancer
Banneling
 
 
Geregistreerd: 23 februari 2011
Berichten: 7.192
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek Bekijk bericht
In het zwart, ik doe er niet aan. Het wordt pas dikke lol als uw "verver int zwart" van uw stelling dondert.....

Dan gaan de poppen aant dansen
Inderdaad... dan is het bal...

Maar ik zou die zwartschilders toch geen eten willen geven...
Zelfs niet als het doppers zijn...
freelancer is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 15:01.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be