Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 5 oktober 2011, 13:10   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard CD&V : gelijk en sneller behandeld

Ondernemers, bouwers en verbouwers voortaan gelijk en sneller behandeld Gewestelijke administraties kunnen beroep aantekenen tegen stedenbouwkundige vergunningen of milieuvergunningen, uitgereikt door lokale besturen - meestal ontvoogde gemeentebesturen - of de Bestendige Deputaties.

Uit de antwoorden van minister Muyters op enkele mondelinge en schriftelijke vragen van Lode Ceyssens en Koen Van den Heuvel, bleken spectaculaire verschillen in de beroepspraktijk van de verschillende provinciale buitendiensten van de gewestelijke administratie. Het werd duidelijk dat de verschillende provinciale cellen op een andere manier hun beroepsbevoegdheid invulden. Door te pas en te onpas in beroep te gaan ondergroeven de gewestelijke ambtenaren bovendien de autonomie die de gemeenten vaak al verwierven.

Vlaams volksvertegenwoordigers Lode Ceyssens en Koen Van den Heuvel maken de problematiek concreet.
“Een gelijkaardige beslissing van een schepencollege kan in Antwerpen passeren, terwijl er in Limburg prompt een beroep volgt bij de Bestendige Deputatie door de gewestelijke administratie,” stelt Lode Ceyssens. Koen Van den Heuvel vult aan: “In Antwerpen ging de gewestelijke administratie dan weer veel vaker in beroep tegen beslissingen van de Bestendige Deputatie dan in andere provincies.”

Op basis van deze bevindingen pleitten beide volksvertegenwoordigers op 17 mei 2011 voor een uniformere toepassing van de beroepsmogelijkheden door Gewestelijke ambtenaren over de provinciegrenzen heen. Ze stelden voor de beroepsbevoegdheid te beperken tot de leidende ambtenaren van de verschillende betrokken agentschappen. Op deze manier zou er per beleidsveld slechts één ambtenaar beroep kunnen indienen. Die ambtenaar wordt dan persoonlijk verantwoordelijk voor een uniforme toepassing over heel Vlaanderen.

Lode Ceyssens en Koen Van den Heuvel zijn zeer verheugd dat de regering deze aanbeveling zeer snel heeft opgevolgd. Zo snel dat ze vandaag al ter stemming voorligt in de bevoegde commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening.

Dit betekent dat de bijhorende decreetwijzigingen begin 2012 al van kracht zullen zijn, waarna er per beleidsveld slechts één verantwoordelijke zal zijn voor het indienen van beroepen binnen de gewestelijke administraties.
De regering gaat zelfs verder. Ze stipuleert in de Memorie van Toelichting dat ook sectorale leidende ambtenaren (niet alleen de ambtenaren die bevoegd zijn voor de vergunningen, maar ook adviesverlenende instanties zoals natuur en bos, Wegen en Verkeer,...) een integrale afweging moeten maken, waardoor ze dus niet louter het belang van hun eigen sector voor ogen mogen houden. Ambtenaren van bijvoorbeeld Wegen en Verkeer moeten dan in eer en geweten de afweging maken of het in beroep gaan wel opweegt tegen de gevolgen van deze beroepsgang voor initiatiefnemers, of dit nu overheden of particulieren zijn.

Koen Van den Heuvel en Lode Ceyssens hopen dat de grote discrepanties tussen de beroepspraktijken in de verschillende provinciale buitendiensten nu definitief tot het verleden behoren.

“Hiermee gaat het aantal beroepen ongetwijfeld dalen en dit is dus een goede zaak voor de vereenvoudiging en versnelling van vergunningen,” zegt Lode Ceyssens.

“Alle ondernemers, bouwers en verbouwers, kunnen voortaan op een gelijke behandeling rekenen,” besluit Koen Van den Heuvel.

Contact:

Lode CEYSSENS Vlaams Parlementslid
Koen VAN DEN HEUVEL Vlaams Parlementslid
Hans KNOP Persverantwoordelijke CD&V-fractie | Vlaams Parlement - 1011 Brussel

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:03.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be