Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 22 oktober 2011, 12:50   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard Voka : Vlaamse regering hervormt successiedecreet

Vrijstelling schenkingsrechten stimuleert continuïteit ondernemingenDe Vlaamse regering besliste vandaag om vanaf 1 januari 2012 schenkingen van familiale ondernemingen en vennootschappen vrij te stellen. “Die beslissing is een goede zaak voor de continuïteit van onze ondernemingen”, vindt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “Het stimuleert ondernemers immers om de overdracht van de onderneming niet blijvend voor zich uit te schuiven, maar net om ze tijdig te plannen.”

“De nieuwe regeling is heel wat eenvoudiger dan de vroegere. Die zorgde voor hoge administratieve lasten bij de onderneming en hoge inningskosten bij de overheid”, zegt Libeer. “Onder een aantal voorwaarden kunnen vanaf volgend jaar de aandelen van een familiebedrijf geschonken worden zonder dat er schenkingsrechten verschuldigd zijn. Bij een overlijden betalen de erfgenamen in rechte lijn drie procent, en anderen zeven procent.”

Stimulus is nodig

Uit een enquête die Voka in februari 2011 hield onder 900 familiale ondernemingen bleek dat 68,5% van de ondernemers geen idee had over wat er met het bedrijf zou gebeuren wanneer zij ermee stopten. De helft was daar zelfs ongerust over. “Door ondernemers te stimuleren om al in een vroeg stadium na te denken over de overdracht van het bedrijf, kan die onzekerheid weggenomen worden. Volgens onderzoek start men idealiter wanneer de opvolger 35 jaar is. De nieuwe regeling vormt zo’n stimulus”, aldus Libeer.

“Natuurlijk kan men een overlijden niet altijd voorzien. Net daarom kan men zich tegen zulke tegenslagen verzekeren. Maar men mag niet wachten met het regelen van de overdracht tot men te oud begint te worden om de onderneming te leiden. Dat is niet goed voor de continuïteit van de onderneming en zorgt voor een kennisverlies, omdat de bedrijfsleider zijn knowhow niet of onvoldoende kon doorgeven”, besluit Libeer.

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 05:28.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be