Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 14 december 2015, 21:20   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard Minister-president Bourgeois haalt Vlaams-Schotse banden aan in Edinburgh

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president, is vandaag en morgen in Edinburgh voor een onderhoud met zijn ambtsgenoot first minister Nicola Sturgeon. Naar aanleiding hiervan vinden er ook een reeks andere vergaderingen en bezoeken plaats met belangrijke partners voor Vlaanderen.

Verbinding Zeebrugge - Rosyth

In juli 2015 kondigde DFDS Seaways en Forth Ports een investering aan van €6 miljoen in de vrachtroute tussen de Schotse haven Rosyth – vlakbij Edinburgh – en de haven van Zeebrugge.
Hiermee zal onder andere een aanpassing van de haveninfrastructuur en nieuwe milieu-technologie worden gefinancierd. De investering onderstreept het belang van de verbinding voor de Schotse economie, nota bene op vlak van de automobiel-, chemie- en voedingssectoren. De Vlaamse delegatie zal een toelichting krijgen in Rosyth, met presentaties van zowel de rederij DFDS als het havenbestuur van Rosyth – Forth Ports. De uitbouw van verdere activiteiten zal worden besproken.

Vlaamse innovatieve bedrijven

Het Oostendse bedrijf Laminaria is sinds enkele jaren bezig met de succesvolle ontwikkeling van technologie voor golfslagenergie. Na eerdere haalbaarheidsstudies en een proefproject, zal de technologie nu uitgetest worden op open zee aan de stormachtige Orkney eilanden in het Noorden van Schotland. Het zal doorgaan op testsites van de ‘European Marine Energy Centre’ (EMEC), het enige centrum ter wereld met de nodige faciliteiten voor de ontwikkeling van golfslag- en getijdenenergie. Laminaria en EMEC zullen een presentatie geven aan de delegatie van de minister-president.

Op de daaropvolgende zakenlunch zal ook West-Vlaams jonge ondernemer van het jaar Patrick Reyntjens uitleg geven over de activiteiten van zijn bedrijf GEOxyz in Schotland. GEOxyz is uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler op vlak van maritieme metingen en dienstverlening.


Culturele en academische partners in Schotland

De Vlaamse overheid werkt al jarenlang samen met verschillende Schotse universiteiten, musea en festivals om Vlaamse kunstenaars en academici er te ondersteunen. In 2016 zal de Scottish National Gallery een kleine tentoonstelling op het getouw zetten met werk van de grote Vlaamse barokmeesters Rubens, Jordaens en Van Dyck. Net aan de vooravond van de opening van die tentoonstelling, zal de gerenommeerde University of St Andrews – de oudste van Scotland, en de alma mater van prins William – een internationale slotconferentie organiseren over ‘Scotland and the Flemish People’. Tussen de 11e en 17e eeuw zijn er immers talrijke Vlamingen naar Schotland getrokken; het is geen toeval dat de achternaam ‘Fleming’ (Vlaming) opvallend veel voorkomt in Schotland. De conferentie sluit het onderzoeksproject af dat de historische Vlaamse impact op de Schotse economie, cultuur en samenleving in kaart brengt.

Voor beide initiatieven is de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in het Verenigd Koninkrijk de stuwende kracht. De verantwoordelijken van beide projecten zullen de minister-president meer uitleg geven over hun organisatie en de samenwerking met Vlaanderen.

Poltieke topcontacten

Na het Schotse onafhankelijkheidsreferendum trad toenmalig partijleider van de Scottish National Party (SNP), First Minister Alex Salmond af ten voordele van partijgenote Nicola Sturgeon. Sinds zij het roer als Schots premier en SNP-partijvoorzitter heeft overgenomen in november 2014 kent de partij ongekende successen. Het ledenaantal van de SNP is haast vervijfvoudigd, en de partij haalde 56 van de 59 Schotse zitjes binnen bij de Britse verkiezingen in mei 2015, waardoor het ook de derde grootste partij van het Verenigd Koninkrijk werd. In de opiniepeilingen staat de SNP met meer dan 50% eveneens op kop voor de komende Schotse parlementsverkiezingen in 2016.

Nicola Sturgeon geldt dus als een absoluut zwaargewicht en rijzende ster in het Britse poitieke landschap. Gezien de sterke banden die Vlaanderen steeds met Schotland onderhouden heeft en in het licht van het toekomstige referendum over Brits EU-lidmaatschap, wensen beide regeringsleiders elkaar te ontmoeten. Naast een onderhoud met Nicola Sturgeon, staan ook een ontmoetingen met Tricia Marwick (Schots parlementsvoorzitter) en Fiona Hyslop (Schots minister van Cultuur, Europa en Externe Betrekkingen) op de agenda.

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:15.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be