Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Buitenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Buitenland Internationale onderwerpen, de politiek van de Europese lidstaten, over de werking van Europa, Europese instellingen, ... politieke en maatschappelijke discussies.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 10 maart 2004, 21:20   #1
Vicky
Parlementslid
 
Vicky's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 april 2002
Berichten: 1.549
Standaard

President Rwanda doodde voorganger


NCR Handelsblad


ROTTERDAM, 10 MAART. De huidige president van Rwanda, Paul Kagame, heeft tien jaar geleden opdracht gegeven tot de aanslag op de toenmalige president Juvénal Habyarimana. Die moord vormde het startsein voor de genocide in Rwanda.


Tot die conclusie komt de Franse antiterreurdivisie DNAT na zes jaar onderzoek in een verslag waarop het Franse dagblad Le Monde de hand heeft gelegd. De Verenigde Naties hebben het onderzoek naar de aanslag gesaboteerd, aldus het onderzoeksrapport.

Het Rwandese bloedbad heeft in 1994 binnen honderd dagen het leven gekost aan 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's.

Volgens de Franse krant kan de onthulling niet leiden tot vervolging van president Kagame in Frankrijk, omdat hij volgens de Franse wet als staatshoofd juridische onschendbaarheid geniet. Kagame was leider van de Tutsi-rebellenbeweging FPR. De FPR zou op 6 april 1994 het Falcon-vliegtuig met president Habyarimana (een Hutu) en diens Burundese collega Cyprien Ntaryamira boven de Rwandese hoofdstad Kigali hebben neergehaald.

Tegen tien andere rebellenleiders die volgens het rapport medeverantwoordelijk waren voor de aanslag, zou wel een internationaal arrestatiebevel kunnen worden uitgevaardigd, net zoals tegen twee met name genoemde rebellen die de twee fatale luchtdoelraketten zouden hebben afgevuurd. Nabestaanden van de Franse bemanning van het vliegtuig hadden om het onderzoek gevraagd.

De Rwandese regering heeft de beschuldigingen onmiddellijk met klem ontkend. VN-secretaris Kofi Annan zei ,,verbaasd'' te zijn over de conclusies, met name over de beschuldiging in het onderzoeksrapport dat de VN de zwarte doos van het neergehaalde vliegtuig zouden hebben verdonkeremaand en naar het hoofdkantoor in New York zouden hebben overgebracht. Volgens Annan hebben de Fransen bij de VN geen onderzoek gedaan. De onthullingen komen op een pijnlijk moment voor Rwanda. Begin volgende maand wordt de genocide van tien jaar geleden herdacht.

Onze correspondent Koert Lindijer sprak vorige maand met de Rwandese legerleider James Kabarebe over het Franse onderzoeksrapport dat in de maak was. Ze speculeerden ook over een mogelijke beschuldiging dat de huidige Rwandese regering verantwoordelijk was voor de fatale moordaanslag.

Kabarebe voerde twee redenen aan waarom de toenmalige rebellen het vliegtuig onmogelijk kunnen hebben neergehaald. Ze beheersten niet het gebied vanwaar de luchtdoelraketten zijn afgeschoten. Ze konden ook niet weten wanneer het vliegtuig zou landen. Die informatie hadden wel de Franse experts die op het vliegveld waren gestationeerd. De conclusie van Kabarebe: de Fransen hebben zelf de hand in de aanslag gehad.

Een lid van het speciale 'netwerk commando' dat door rebellengeneraal Kagame met de aanslag zou zijn belast, zegt in Le Monde dat de Tutsi-balling Kagame zich er terdege van bewust was dat het vermoorden van de Hutu-president tot een slachting onder Tutsi's zou leiden. Hutu-extremisten hadden die genocide al maanden voorbereid. Volgens het commandolid heeft Kagame de Tutsi's in eigen land opgeofferd om aan de macht te komen. Een andere Rwandese dissident zegt in de krant dat ,,Paul Kagame weinig waardering had voor de Tutsi's in het binnenland'' die zich in zijn eigen ogen te zeer hadden aangepast aan de meerderheid van de Hutu's.

Het Franse onderzoeksverslag is gebaseerd op honderden getuigenissen, onder andere van dissidenten binnen de rebellenbeweging FPR. Volgens Le Monde heeft Frankrijk een aantal van die dissidenten geholpen om Rwanda te ontvluchten. De Rwandese autoriteiten zouden sommige informanten van de Franse onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière hebben vermoord.

Het rapport zal de moeizame betrekkingen tussen Frankrijk en de Rwandese regering nog verder verslechteren. De Rwandese regering heeft de Fransen steeds verweten dat ze het vorige Hutu-regime tot het bittere einde steunden, ook toen die regering steeds extremistischer en racistischer werd. Maar een Franse parlementaire commissie concludeerde eind 1998 dat Frankrijk op geen enkele manier medeplichtig was aan de volkerenmoord. Ze vond wel dat de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en België hadden gefaald. De Rwandese regering sprak destijds over ,,een witwasoperatie''.

In augustus 1993 sloot de Rwandese Hutu-regering een vredesakkoord met de Tutsi-rebellen en de ongewapende oppositie dat in een machtsdeling voorzag. Een vredsmissie van 2.500 VN-militairen moest toezien op naleving van dat akkoord. In het kader van dat akkoord werden 600 FPR-rebellen in de hoofdstad Kigali gestationeerd. Zij zagen van dichtbij hoe de genocide werd voorbereid door Hutu-extremisten die niks wilden weten van het akkoord. Waarschuwingen van de Canadese VN-commandant in Rwanda werden door het hoofdkantoor in New York genegeerd. Pas op 17 juli 1994 kwam een einde aan het bloedbad toen de Tutsi-rebellen aan de macht kwamen.

De Rwandese president is vanaf vandaag tot vrijdag op staatsbezoek in België waar hij door de koning wordt ontvangen.



10 maart 2004
Vicky is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 maart 2004, 14:26   #2
1handclapping
Europees Commissaris
 
1handclapping's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 juli 2003
Locatie: Antwerpen-Deurne
Berichten: 7.132
Standaard

Stel dat er een Irakdissident voor het gedoe in Irak er in geslaagd was om
Saddam Hoesein te vermoorden en hij na de burgeroorlog die hierop zou gevolgd zijn president van Irak zou zijn geworden...
De kans op vervolging van die persoon is O % of minder ...

Maar goed - het gaat hier blijkbaar in de eerste plaats over het vergoeden van de nabestaanden van de franse slachtoffers & dan is de these
dat de huidige ruandese president iets met de aanslag te maken had vanzelfsprekend interessanter dan de these dat het over hutu extremisten ging die nu eenmaal niet vervolgbaar zijn en bijgevolg ook geen schadevergoeding zullen kunnen betalen...
__________________
Deze gebruikersnaam wordt niet meer benut - maar wel mijn werkelijke naam : Roger Verhiest
1handclapping is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 maart 2004, 15:06   #3
Confucius
Gouverneur
 
Geregistreerd: 1 april 2003
Berichten: 1.020
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door 1handclapping
Stel dat er een Irakdissident voor het gedoe in Irak er in geslaagd was om
Saddam Hoesein te vermoorden en hij na de burgeroorlog die hierop zou gevolgd zijn president van Irak zou zijn geworden...
De kans op vervolging van die persoon is O % of minder ...

Maar goed - het gaat hier blijkbaar in de eerste plaats over het vergoeden van de nabestaanden van de franse slachtoffers & dan is de these
dat de huidige ruandese president iets met de aanslag te maken had vanzelfsprekend interessanter dan de these dat het over hutu extremisten ging die nu eenmaal niet vervolgbaar zijn en bijgevolg ook geen schadevergoeding zullen kunnen betalen...
Sorry, ik heb het altijd een beetje moeilijk met dergelijke stellingen: de belgen en de fransen waren verantwoordelijk omdat ze hun biezen gepakt hebben in plaats van door militair ingrijpen de genocide die toch duidelijk gepland was te voorkomen. Waren de Belgen verantwoordelijk voor de genocide of de opgehitste Hutu's ? Moest Verhofstad zich gaan excuseren omdat we de levens van onze soldaten niet verder wensten te hypothekeren. Je zult je nog herinneren dat er insinuaties waren indertijd dat de Belgen het vliegtuig van Habiryamana hadden neergehaald.

De nederlanders keken toe terwijl de Servische Bosniërs in Sebrenizca duizenden burgers afslachten. Waren zij verantwoordelijk voor deze moorden of waren het de Serviërs ? Hadden ze zich zelf ook moeten laten afslachten terwijl ze niet eens een mandaat van de VN hadden.

De Israeli's zagen de moorden in Palestijnse vluchtelingen kampen in Sabra en Chatillia door Libanese militia gebeuren maar grepen niet in. Waren zij rechtstreeks verantwoordelijk of was er een Libanese nationalistische beweging die de Palestijnen zagen uitgroeien tot een staat in de staat zoals dat eerder in Jordanië had geleid tot de aanval op Palestijnse kampen ? Ok, het kwam Israel goed uit, maar het waren hun soldaten niet die de moorden uitvoerden. Toch worden zijn nog altijd meer geviseerd dan de eigenlijke daders.

Je zou kunnen zeggen: schuldig door nalatigheid.
Ik bedoel maar, aan alles gaat een verhaal vooraf, maar ik krijg soms de indruk dat in plaats van de echte moordenaars derden zwaarder aangepakt worden omdat dat meer in het linkse verhaal past. Als je dat nog een beetje verder trekt dan kan je zeggen dat de VN voor alles de schuld draagt omdat ze niet tijdig ingrijpen en conflicten in de kiem smoren. Nu krijgen we situaties, waarbij dat diegene die ingrijpt of zich verdedigt beschuldigd wordt van nalatigheid en dat meestal door diegenen die zelf niets doen. Niet toevallig zijn dat altijd die landen waar politiek links een aversie voor heeft.
__________________
Laten we de kerk in het midden van het dorp houden !!!
Confucius is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 maart 2004, 07:54   #4
Knipp
Banneling
 
 
Knipp's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 januari 2004
Locatie: Virtuix Omni
Berichten: 7.552
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door 1handclapping
Stel dat er een Irakdissident voor het gedoe in Irak er in geslaagd was om
Saddam Hoesein te vermoorden en hij na de burgeroorlog die hierop zou gevolgd zijn president van Irak zou zijn geworden...
De vergelijking is volstrekte onzin.
Rwanda was een genocide van groteske orde, geen burgeroorlog.
De rol van Kagame dient verder onderzocht.

Dubbele moraal as usual :

Als het om Mobutu ging en als het om Kagame gaat, zijn we 'pragmatisch'.
Als het om Saddam gaat, zijn we blij dat de massamoordenaar en dictator
omvergeworpen is.
Knipp is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:34.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be