Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 7 september 2010, 12:40   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard Open VLD : Onduidelijkheid en ergernis troef over opleidingscheques

“Aanpassing van het systeem van de opleidingscheques te plots en te overhaast" Open Vld betreurt de manier waarop de aanpassing van het systeem van opleidingscheques is aangepakt. Vlaams Volksvertegenwoordiger Irina De Knop heeft vier fundamentele kritieken: (1) werknemers die geen hogeschooldiploma hebben, kunnen niet genieten van een verhoogd bedrag van 500 euro aan opleidingcheques voor het behalen van HBO5-opleiding in het volwassenenonderwijs, (2) het is onduidelijk of de nascholing van directeurs en leerkrachten nog kunnen via opleidingcheques, (3) de lijst van niet-arbeidsmarktgerichte opleidingen is onvoldoende verfijnd en (4) de maatregel is te plots in voege getreden waardoor de sector niet de nodige voorbereidingen heeft kunnen treffen. “Met amper 5 werkdagen tussen de beslissing en de ingang van de nieuwe maatregel lijkt het er op of de Vlaamse Regering overhaast is te werk gegaan en in hun besparingsijver onvoldoende oog hebben gehad voor de consequenties voor individuele cursisten." Het Vlaams parlementslid zal beide ministers hierover ondervragen in het Parlement.

Op 23 juli 2010 keurde de Vlaamse Regering een aanpassing goed aan het systeem van de opleidings- en begeleidingscheques voor werknemers. Opleidingscheques zijn een instrument die voor werknemers de financiële drempel moet helpen wegnemen voor het volgen van opleidingen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat mensen met de cheques hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren. Maar steeds vaker worden de cheques ook gebruikt voor het volgen van opleidingen uit persoonlijke interesse, bv. kook- en wijncursussen of opleidingen fotografie. Intussen zou 60 procent van de opleidingscheques voor dergelijke opleidingen gebruikt worden. Via de aanpassing, die zijn ingang kent op 1 augustus 2010, wil de Vlaamse Regering de arbeidsmarktgerichtheid van het systeem verhogen en besparen.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Irina De Knop staat positief tegenover het initiatief van de Vlaamse Regering om het oneigenlijke gebruik van opleidingscheques te stoppen maar betreurt de manier waarop de beslissing tot stand is gekomen. Irina De Knop: “Het is jammer dat de maatregel zonder overleg met de verschillende onderwijspartners is genomen. Er heerst namelijk grote onduidelijkheid over de juiste modaliteiten van de nieuwe regeling. Zo heeft het Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten besloten voorlopig geen opleidingcheques voor navorming van onder andere directeurs en leerkrachten meer te aanvaarden. Bovendien kunnen cursisten die een niet-arbeidsmarktgerichte opleiding volgen, en in principe geen recht hebben op een opleidingscheque, toch genieten van een ondersteuning indien ze deze opleiding volgen in het kader van hun persoonlijk ontwikkelingsplan bij de VDAB. Deze uitzonderingsmaatregel is noodzakelijk maar compliceert wel de inschrijving van cursisten bij de opleidingscentra. De minister van Werk moet dan ook dringend een onderhoud beleggen met de verschillende vertegenwoordigers uit de onderwijskoepels en netten om duidelijkheid te scheppen over de toepassingssfeer van het systeem van opleidingscheques en naderhand de lijst van de niet-arbeidsmarktgerichte opleidingen verfijnen.”

Daarnaast lijkt het er op of de Vlaamse Regering, in het bijzonder de minister van Werk en de minister van Onderwijs, overhaast zijn te werk gegaan. Werknemers die geen diploma hoger onderwijs hebben en een bachelor- of lerarenopleiding volgen, krijgen een opleidingscheque van maximaal plafond van 500 euro per kalenderjaar. Sinds het decreet van 30-4-2009 betreffende het hoger beroepsonderwijs behoren de HBO5-opleidingen (graduaatopleidingen) integraal tot het hoger onderwijs. Bijgevolg horen de werknemers die een HBO5-opleiding volgen, ook in aanmerking te komen voor een verhoogde tegemoetkoming (500 euro in plaats van 250 euro) maar in de praktijk blijkt dat dit niet het geval is. Irina De Knop: “Als er nu één specifieke doelgroep is die moet kunnen genieten van de verhoogde tegemoetkoming, zijn het wel de werknemers die een HBO5-opleiding in het volwassenenonderwijs volgen. Het inschrijvingsgeld van het volwassenenonderwijs is duurder dan in het hoger onderwijs en de cursist betaalt een extra bijdrage voor het cursusmateriaal. Ofwel hebben beide ministers moedwillig de HBO5-opleidingen uit het systeem van de opleidingscheques gesloten, ofwel kennen beide ministers onvoldoende hun materie. Hoe dan ook vraag ik met aandrang om deze anomalie en onrechtvaardige situatie uit de wereld te helpen en de HBO5-opleidingen, met terugwerkende kracht, vanaf 2010, mee onder de nieuwe maatregel op te nemen.”

Ten slotte is de beslissing door de Vlaamse Regering, in volle vakantieperiode en net voor de start van het nieuwe academiejaar, veel te laat genomen. Eind vorige maand vroeg Vormingplus, dat dertien opleidingscentra voor volwassenen heeft in Vlaanderen en Brussel, aan de minister van Werk om een overgangsregeling in te voeren tot 1 januari 2011. Irina De Knop: “Met amper 5 werkdagen tussen de beslissing van de Vlaamse Regering tot aanpassing van het systeem en de ingang van de maatregel is het voor alle belanghebbenden wel heel moeilijk om zich tijdig en op behoorlijke wijze te kunnen instellen op de nieuwe regeling. Sommige centra voor volwassenenonderwijs zijn pas 14 dagen na de inwerkingtreding van de nieuwe maatregel in kennis gesteld. Pijnlijker wordt het wanneer cursisten moeten constateren dat hun eerder toegekende opleidingscheque niet meer aanvaard wordt en ze plotsklaps een pak centen moeten opleggen voor hun module. De timing van de maatregel kan dan ook op weinig begrip van de opleidingsinstellingen rekenen en is geen toonbeeld van deugdelijk bestuur. Ik pleit er dan ook voor dat de minister van Werk alsnog een overgangsmaatregel invoert tot 1 januari 2011 om de opleidingscentra de kans te geven zich convenabel te kunnen instellen op de wijziging.”


VOOR MEER INFORMATIE


Irina De Knop,
Vlaams parlementslid



Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:45.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be