Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Onrust en terrorisme in Europa
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Onrust en terrorisme in Europa Parijs, Verviers, ... Discussies over de terreur van Islamitische Staat en Al Qaida op Europese bodem, Islamisten, Mohamedcartoons, en de opkomst van bewegingen Pegida, Vlativa, ...

Antwoord
 
Discussietools
Oud 15 september 2017, 19:39   #1
bembem
Secretaris-Generaal VN
 
bembem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 september 2013
Berichten: 20.425
Standaard Explosie in Londense metro: 29 gewonden...

Ik ben verbaasd dat er nog geen topic over geopend werd, maar deze morgen vond in de Londense metro een explosie plaats met 29 gewonden, geen doden evenwel, de politie is op zoek naar de dader....

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenl...se-metro.dhtml

Citaat:
29 gewonden na explosie in Londense metro: politie gaat uit van terreur, klopjacht naar daderDe meeste gewonden werden vertrappeld of liepen brandwonden op nadat een emmer in een plastic tas ontplofte. © Reuters & Twitter.

Deze ochtend rond kwart na acht (Britse tijd) heeft zich een explosie voorgedaan op de metro in Londen. 29 mensen zouden in het ziekenhuis liggen, niemand heeft levensbedreigende verwondingen. De politie gaat uit van een terroristische daad en meldt dat het om een "geïmproviseerde bom" gaat die allicht door middel van een timer tot ontploffing werd gebracht. Er is een klopjacht naar de dader.

In Londen is er na de ontploffing in de metro en naar aanleiding van de avondspits meer politie te zien aan metro- en treinstations, zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld. Een gebied van 50 meter rond Parsons Green is geëvacueerd terwijl specialisten zich bezighouden met de resten van het zelfgemaakte springtuig. In een deel van de District Line is er nog steeds geen metroverkeer. Acht gewonden die in het St. Thomasziekenhuis waren opgenomen, hebben dit opnieuw verlaten.

In de hoofdstad vindt ondertussen een klopjacht plaats naar een verdachte, aldus SkyNews. De identificatie gebeurde aan de hand van bewakingscamera's.

Incident
De politie van Londen meldde deze ochtend op Twitter "een incident" in het station Parsons Green. Dat ligt in Fulham, in het zuidwesten van de hoofdstad. Later op de dag werd duidelijk dat het om een terreurdaad ging. De politie riep de burgers op "rustig te blijven". "Al wie foto's heeft of informatie, wordt gevraagd die met ons te delen", klonk het ook op Twitter.

Op foto's van de trein op de District Line is een brandende plastic emmer in een plastic tas van Lidl te zien. Er hangen ook enkele draden uit. Een deel van de emmer staat nog in brand. Ooggetuigen hebben het over "een vuurbal die door het rijtuig raasde".

Pendelaars liepen brandwonden in het aangezicht op, er ontstond paniek en reizigers "renden voor hun leven". Eén getuige zegt tegen de krant The London Evening Standard dat de trein net de deuren had geopend toen hij een harde knal hoorde en een hete walm voelde. Ook zou hij een steekvlam hebben gezien. (lees hieronder verder)Op Twitter circuleert een foto van een witte emmer in een plastic zak die in brand staat. Er komen ook enkele draden uit. © Twitter (@Milky).

Vertrappeld
Een andere ooggetuige geeft aan The Telegraph een erg gedetailleerd relaas van de feiten. Richard Aylmer-Hall, een 53-jarige mediaconsultant, zat op de trein toen er rond 8.20 uur lokale tijd paniek uitbrak. Hij zag verscheidene gewonden toen ze probeerden te ontsnappen. Sommigen werden vertrappeld. "Ik zat rustig mijn krant te lezen en naar een podcast te luisteren. We waren net gestopt in Parsons Green en plots was er paniek. Mensen schreeuwden. Er was een vrouw op het perron die zei dat ze een tas, een flits en een knal had gezien en gehoord, dus het is duidelijk dat er een explosie was. Het metrostel zat overvol."

"Ik zag huilende vrouwen, er was paniek op de trappen die naar de straten leiden. Mensen werden omvergeduwd en vertrappeld. Ik zag twee vrouwen die door ambulanciers werden verzorgd. Daarna leek het wel of elke ambulance en brandweerwagen van Londen en elk type politiewagen passeerde."

Ooggetuige Emma Steveton getuigt via Buzzfeed UK: "Drie lagen mensen lagen bovenop me, het was vreselijk. Er was een jongetje die tegen de deur was geknald, zijn gezicht bloedde en hij schreeuwde. Een vrouw riep dat ze zwanger was. Het meest traumatische was het gewicht van al die lichamen op me. Ik dacht 'dit is het, ik ga dood'."

Er is intussen sprake van 29 gewonden, die worden behandeld in vier ziekenhuizen. Dat maakte de nationale gezondheidsdienst NHS bekend. De meeste mensen worden behandeld voor brandwonden. Eerder had de London Ambulance Service gezegd dat 19 mensen naar ziekenhuizen
werden gebracht. 10 anderen boden zichzelf aan. Geen enkel van hen zou zwaargewond zijn of in een levensbedreigende toestand verkeren, klonk het toen. 8 patiënten hebben het hospitaal al mogen verlaten.

Op Twitter doken onder meer beelden op van ambulanciers die mensen met brandwonden wegdragen. Een andere Twitteraar heeft foto's gepost van z'n haar dat deels weggebrand is door de explosie. (lees hieronder verder)

Timer
Het gaat allicht om een relatief kleine explosie, want het interieur van het metrostel en de tas die naast de plastic emmer stond, lijken nauwelijks beschadigd. Het voorwerp zou dan ook slechts gedeeltelijk ontploft zijn. Experten denken dat er een veel grotere ontploffing gepland was. Vermoedelijk ontplofte het ding door een timer. Tot nu toe zou nog niemand gearresteerd zijn en is het ook niet duidelijk hoe de bom in het metrostel beland is.

Volgens de krant London Evening Standard zou de bom erg eenvoudig geweest zijn. Hij zou hooguit 6 euro gekost hebben en hij zou in elkaar gestoken zijn aan de hand van instructies die de daders op het internet vonden. De krant zegt die info uit politiebronnen te hebben.

De Londense politie zelf omschreef de bom als een "geïmproviseerd explosief" (IED) zoals die veel in Afghanistan en Irak worden gebruikt. De politie vreest dat de extremisten deze methode gebruikten om op een eenvoudige manier veel leed en schade aan te richten.

Metrostation
Het metrostation is nog altijd gesloten. Momenteel rijden er geen metro's tussen Earls Court en Wimbledon, meldt het Londense openbaar vervoer. De politie vraagt de regio te vermijden. De Metropolitan Police voert uitgebreid onderzoek.

De vorige grote aanslag in Londen dateert van 4 juni, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen. Toen reed een man in op een menigte op London Bridge. Zeven mensen kwamen om het leven, een vijftigtal mensen raakten gewond.

...
Erg verontrustend, eens te meer daar ik komende tijd ettelijke uurtjes (een zevental) zal doorbrengen op Heathrow, ik zit nu echt wel met de bibber, maar dat terzijde.
bembem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 september 2017, 21:29   #2
vanderzapig
Parlementslid
 
vanderzapig's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2013
Berichten: 1.620
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bembem Bekijk bericht
Ik ben verbaasd dat er nog geen topic over geopend werd
Gewenning zeker?

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bembem Bekijk bericht
Erg verontrustend, eens te meer daar ik komende tijd ettelijke uurtjes (een zevental) zal doorbrengen op Heathrow, ik zit nu echt wel met de bibber, maar dat terzijde.
En ga je in Korea niet met de bibber zitten?
vanderzapig is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 september 2017, 22:04   #3
Infowarrior
Gouverneur
 
Geregistreerd: 21 maart 2008
Locatie: Thuis
Berichten: 1.385
Standaard

False flag!

En zelfs eentje die het vermelden zelfs niet waard is.

Walk on!
Infowarrior is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 september 2017, 22:10   #4
Piero
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Piero's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 20 februari 2010
Locatie: Nederland
Berichten: 11.522
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bembem Bekijk bericht
Ik ben verbaasd dat er nog geen topic over geopend werd, maar deze morgen vond in de Londense metro een explosie plaats met 29 gewonden, geen doden evenwel, de politie is op zoek naar de dader....

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenl...se-metro.dhtmlErg verontrustend, eens te meer daar ik komende tijd ettelijke uurtjes (een zevental) zal doorbrengen op Heathrow, ik zit nu echt wel met de bibber, maar dat terzijde.
Het lijkt er op dat alleen het ontstekingsmechanisme ontploft is. Mazzel.
Piero is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 september 2017, 22:18   #5
bembem
Secretaris-Generaal VN
 
bembem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 september 2013
Berichten: 20.425
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door vanderzapig Bekijk bericht
Gewenning zeker?
o_0

Citaat:
En ga je in Korea niet met de bibber zitten?
Natuurlijk, alleen is het zo dat ik pas nu (dit jaar) kon gaan anders was ik wel geweest wanneer het veiliger was
bembem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 september 2017, 22:30   #6
bembem
Secretaris-Generaal VN
 
bembem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 september 2013
Berichten: 20.425
Standaard

Intussen heeft IS de aanslag opgeëist:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170915_03074007

Citaat:
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft via haar persbureau Amaq de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontploffing in de Londense metro. De politie behandelt het incident als terrorisme, terwijl het dreigingsniveau naar het hoogste niveau is opgetrokken. Er zijn minstens 29 mensen verzorgd in ziekenhuizen, vooral voor brandwonden.De politie houdt een klopjacht op de persoon die de zelfgemaakte bom in de metro plaatste. Aan de halte Parsons Green ontplofte een witte emmer in een plastic zak in een dichtbevolkt metrostel.

De Britse premier Theresa May veroordeelt de 'laffe aanval', die volgens haar bedoeld was om veel schade aan te richten. Na de aanval trekt Groot-Brittannië het dreigingsniveau in het land op van 'ernstig' naar 'kritiek'. Dat is het hoogste niveau en betekent dat op elk moment een aanslag kan gebeuren. May zegt de Britten op openbare plaatsen meer gewapende agenten zullen zien.

Sylvain Pennec stond op tien meter van de ontploffing. 'Ik hoorde een ontploffing en zag overal vlammen. Mensen begonnen te vluchten, maar gelukkig stopten we aan de halte Parsons Green toen de deur openging.' Volgens Pennec brak paniek uit toen reizigers probeerden te vluchten. 'Mensen duwden elkaar omver om buiten te geraken.'

...
bembem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 september 2017, 23:34   #7
Wapper
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Wapper's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 juni 2014
Locatie: 't Steen
Berichten: 12.903
Standaard

Blijkbaar was het gebruikte poeier wat aan de slappe kant.
Amateurs die het licht menen gezien te hebben.
Wapper is offline   Met citaat antwoorden
Oud 16 september 2017, 06:31   #8
Universalia
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Universalia's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 december 2012
Locatie: Nieverans Les Bains
Berichten: 13.067
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Wapper Bekijk bericht
Blijkbaar was het gebruikte poeier wat aan de slappe kant.
Amateurs die het licht menen gezien te hebben.
En toch eisen ze het weer maar eens op ...

IS eist ontploffing Londense metro op, dreigingsniveau opgetrokken
__________________
Ik citeer Confucius: Als straffen niet op de juiste wijze worden opgelegd, weten de mensen niet waar ze aan toe zijn.
Ook citeer ik A. Einstein met graagte: Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld.
Universalia is offline   Met citaat antwoorden
Oud 16 september 2017, 11:30   #9
HOUZEE !
Minister
 
Geregistreerd: 30 oktober 2008
Berichten: 3.229
Standaard

Weeral mislukt, amateurs
HOUZEE ! is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:21.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be