Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 26 september 2017, 13:13   #1
Paul Nollen
Parlementslid
 
Geregistreerd: 24 juli 2005
Berichten: 1.524
Standaard Een installatie voor ventilatie kan uw gezondheid schaden

In het verleden was er zeker een probleem van te weinig verluchting (Sick Building Syndrome) . Dit werd veroorzaakt door gassen die uit bouwmaterialen, bekledingen, meubelplaten enz... vrijkwamen. Ook de te lage toevoer van lucht voor de kachel of teveel mensen in een klein lokaal kon gezondheidsproblemen opleveren.
Met de mechanische verluchting (ventilatoren en kanalen) manifesteert zich echter een ander "Sick Building Syndrome". Slecht onderhouden (schimmels, stof, insecten,..) ventilatiekanalen, geluidsdempers en andere installatieonderdelen geven aanleiding tot gezondheidsproblemen. Ook met de anti schimmel coatings en reinigingsproducten is op te letten. Op sommige van die producten staat "waarschijnlijk kankerverwekkend" ???

Naast de problemen met de brandveiligheid die we hebben aangekaart op http://forum.politics.be/showthread.php?t=239741 is er dus nog een probleem dat belangrijk is voor wie mechanische ventilatie heeft geïnstalleerd of dit overweegt.

De antwoorden die ik van de officiële instanties ontvangen heb zijn volgens mij onvoldoende. Aan u zelf dus om u te informeren, zoals ook blijkt uit de antwoorden.

Citaat:
Vlaams Energieagentschap
Koning Albert II-laan 20 bus 17
1000 Brussel

Uw origineel bericht van 03-06-2016 om 10:32:54 :

Geachte,

sinds kort zijn er aan de bouwheer bij nieuwbouwwoningen verplichtingen opgelegd betreffende verluchting. Uit deze verplichtingen blijkt dat het bijna verplicht is een mechanisch verluchtingsysteem te plaatsen (ventilatoren, filters, warmtewisselaar edm.) Bij controle van een nieuwbouwappartement, dat in orde is met de elektrische en ventilatie keuring, blijkt dat, voor zo ver ik kan zien, de luchtkanalen volledig uitgevoerd zijn in soepele leidingen met geribde binnen oppervlakte. Gezien de leidingen verzonken zijn aangebracht is het traject niet te volgen. Er zijn geen luiken of openingen gevonden die zouden toelaten de luchtkanalen op eenvoudige en doeltreffende wijze te reinigen en te ontsmetten. Uit voorgaande zouden mettertijd ernstige gezondheidsrisico's kunnen ontstaan (geribbelde binnen oppervlakten en geen toegangsopeningen of luiken van de luchtkanalen).
Ook blijkt in de slaapkamer een hoge modulerende toon hoorbaar (voor jonge mensen) die blijkt uit de inblaasopening te komen. De ventilatoren staan niet opgesteld in het appartement zelf zodat ik niet kon zien of er geluidsdemping voorzien is. Mogelijk dat de aan de binnenzijde geribde luchtkanalen zorgen voor enige geluidsdemping bij hoge tonen maar dit lijkt mij geen oplossing. Het betreft een nieuwe installatie zodat ik mag aannemen dat het geluid mettertijd zal toenemen als het van de ventilatoren afkomstig is. Ik kon dus enkel aanraden om de inblaasopening af te dichten in afwachting van een afdoende oplossing voor het geluidprobleem.

Citaat:
Als antwoord op uw bericht van 03-06-2016 geven wij graag het volgende mee:

De verplichtingen zijn niet echt 'sinds kort' opgelegd. Ze gelden sinds 2006.
De EPB-regelgeving verplicht een minium ventilatievoorzieningen, maar verplicht niet om dat louter op mechanische wijze te doen. Systemen met natuurlijke toevoer of natuurlijke afvoer zijn eveneens toegelaten.

Wij noteren uw bezorgdheid omtrent de uitvoering en de kwaliteit.

Op uw bezorgdheden is echter al deels een antwoord. De regelgever is immers ook bezorgd over de kwaliteit van ventilatiesystemen en wenst dat de kwaliteit verbetert en een voldoende niveau behaalt.
Sinds 2016 moet elk nieuwbouw-woonproject via het kwaliteitskader ventilatie 'passeren'.
Daar wordt afgetoetst in welke mate de uitvoering en kwaliteit stroken met de richtlijnen die zijn uitgewerkt in de technische specificaties voor ventilatiesystemen.

Meer info vindt u op:
http://www.energiesparen.be/epb/prof...eit-ventilatie

Citaat:
Uw origineel bericht van 07-06-2016 om 10:41:35 :


bedankt voor uw antwoord. Dit http://economie.fgov.be/nl/binaries/...325-269531.pdf lijkt al een stap in de goede richting. Voor zover ik kan zien blijft het echter bij een vrijblijvend verslag.

Citaat:
http://www.ikventileerverstandig.be/faq/ :
Dit betekent niet noodzakelijk dat de prestaties van de ventilatie-installatie voldoende zijn om in de EPB-regelgeving boetes te vermijden of evenmin dat de installatie perfect zal werken. Het betekent enkel dat er betrouwbare informatie over de installatie ter beschikking is die betrokken partijen moet toelaten om in te schatten of de installatie voldoet aan de wensen en/of eisen.
Het toezicht op de eventuele ontwikkeling van micro-organismen, en de behandeling ervan, zeker op daarvoor gevoelige plaatsen (bevochtiging, koeling, waterafvoer of plaatsen waar waterplassen gevormd kunnen worden door condensatie of afvoer, geribde binnenwanden van luchtkanalen,..) , lijkt mij te ontbreken. Het type luchtfilters dat gebruikt dient te worden (afhankelijk van oa de buitenluchtomstandigheden) lijkt mij vrijblijvend . Er wordt verwezen naar een norm die men enkel betalend kan verkrijgen maar er wordt blijkbaar niets specifiek opgelegd.
Ook dient dit verslag voor zo ver ik kan vinden niet aan de eventuele huurder te worden voorgelegd.
__________________
Paul Nollen is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:32.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be