Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Binnenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Binnenland Onderwerpen omtrent de binnenlandse politiek kunnen hier terecht. Let er wel op dat dit subforum enkel over dergelijk algemene zaken gaat die niet thuishoren in de themafora.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 1 januari 2020, 19:09   #1
De schoofzak
Secretaris-Generaal VN
 
De schoofzak's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juli 2004
Berichten: 82.096
Standaard 'Er zijn maar twee pistes: een harakiri-regering of nieuwe verkiezingen'

Titel: 'Er zijn maar twee pistes: een harakiri-regering of nieuwe verkiezingen'
link: https://www.knack.be/nieuws/belgie/e...3467795ce6dab&

Hoe vaak is het al gezegd geweest op dit forum?

Citaat:
Herman Matthijs (UGent, VUB)

Hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën

Naar aanleiding van het nieuwe jaar analyseert professor Herman Matthijs (UGent, VUB) de politieke stand van zaken.

23Keer gedeeld

Elio Di Rupo en Bart De Wever

Het minste wat men kan zeggen is dat de federale regeringsvorming niet echt vlot. Dat heeft meerdere gronden: veel verliezers bij de stembusgang op 26 mei 2019, de grote hoeveelheid kleine partijen, de tegengestelde uitslag met centrumrechts in Vlaanderen versus echt links in de twee Franstalige Gewesten, én samenvallende verkiezingen. Gevolg van dit alles is dat men nu met liefst tien partijen aan tafel zit.

De recente kerstpeiling van Het Laatste Nieuws/ VTM heeft dit alles er niet eenvoudiger op gemaakt. Het resultaat was 'du jamais vu': een Vlaams politiek landschap waarbij twee partijen op federaal niveau meer dan 20 procent halen en liefst vijf partijen die rond de 10 procent draaien. Dat deed de vraag naar cardiologische en bloeddrukverlagende medicijnen stijgen onder politici.

Informateurs

Intussen zitten we aan de vierde informatiepoging om een federale regering te vormen. Nu met een verrassende tandem, namelijk de nieuwe voorzitters van MR en CD&V, Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. Zij kregen de eer om naar een regering te zoeken. Daarmee lanceert het Paleis opnieuw de band tussen deze twee partijen. Het is de vraag of dit een goede zaak is voor het CDH en Open VLD. Bij de MR liggen er nog facturen klaar voor de Brusselse coalitie, waar ze geen deel van uitmaakt en Open VLD wel, en het paars-groene lobbywerk van de Open VLD-top. En het kleine CDH dreigt alleen te komen staan.

Er zijn maar twee pistes: een harakiri-regering of nieuwe verkiezingen.
Herman Matthijs

Beide informateurs vertegenwoordigen samen 26 zetels in de Kamer. Bovendien zijn beiden neofieten en voorzitters met een 'rechtser' politiek imago dan hun voorgangers. De MR verloor op 26 mei wel zes zetels, maar langs de rechterkant is in Franstalig België alles vrij gekomen. De Vlaamse christendemocraten verloren ook zes zetels en daar valt op dat CD&V een bocht naar rechts aan het nemen is, met verklaringen over een strenger justitie- en migratiebeleid. De N-VA wil naar het centrum, CD&V wil naar rechts en Open VLD naar links. Daardoor zullen veel zetels gaan schuiven bij een volgende verkiezing.

Open VLD is meer dan verdeeld over de favoriete keuze van de top in de Melsensstraat voor een linkse paars-groene regering. Die combinatie is met 76 zetels hoe dan ook te krap. Bovendien staat Open VLD, die al 20 jaar federaal meebestuurt, voor een moeilijke voorzittersverkiezing. De Vlaamse liberalen kunnen zich ook geen verkiezingsnederlaag meer veroorloven, want dan ontstaat er een echt existentieel probleem.

Voor CD&V geldt hetzelfde: het kan zich geen verkiezingsnederlaag meer permitteren. De partij heeft de sleutel in handen om paars-groen te depanneren. Maar de Vlaamse christendemocraten zijn niet correct behandeld geweest door Paul Magnette (PS) tijdens zijn formatiepogingen. Bovendien stelt zich de vraag wie er dan in de Wetstraat 16 mag komen. Maar CD&V heeft nog een tweede sleutel in handen. Want als voorzitter Joachim Coens een Vlaamse meerderheid wil in een nieuwe federale regering, moet de N-VA erbij komen. Een nieuwe samenwerking CD&V met N-VA zou het politiek schaakspel een andere dimensie geven.

Indien Open VLD en CD&V zonder N-VA in de federale regering stappen, hebben de Vlaams-nationalisten een groots probleem met de Vlaamse regering, die maar niet uit de startblokken geraakt. Bovendien is het niet zeker dat een gezamenlijke oppositie met het Vlaams Belang electoraal goed zal uitdraaien voor N-VA.

Het Vlaams Belang zit ondertussen in een zetel en kan de winst opstrijken bij een nieuwe verkiezingsronde. In het verleden werd de positie van de andere Vlaamse partijen verzwakt door het cordon. Maar nu de optelsom van het Vlaams Belang en de N-VA een Vlaamse meerderheid vormt, ontstaat er een nog nooit geziene politieke situatie. Als er toch een federale regering zou komen, staat het Vlaams Belang wel voor de uitdaging om de hoge peilingpercentages te behouden.

Die laatste opmerking geldt ook voor de PVDA-PTB. De SP.A wordt opgejaagd door de PVDA en kan zich niet meer veel verkeerde stappen veroorloven, want de kiesdrempel is echt nabij. Bovendien wordt het voor socialisten een moeilijke oefening om federaal te besturen en Vlaams niet. Hetzelfde geldt ook voor Groen.

Optelsom

Wie er ook in een eventuele nieuwe federale regering geraakt, het wordt een compromis dat op geen applaus zal worden onthaald bij de achterban. Over alle items zijn de tegenstellingen immens: begroting, fiscaliteit, migratie, arbeidsmarkt, defensie, staatshervorming, abortus, euthanasie enzovoort. Bovendien is er een structureel probleem dat al jaren niet wordt aangepakt: de overheden leven in dit land boven hun stand. Vergelijk dat eens met Nederland, dat over het jaar 2019 een begrotingsoverschot van liefst 14 miljard haalde.

In ons land zit men nu met niet minder dan tien partijen rond de tafel. De vraag is wie er afvalt en wanneer? Een regering met een Vlaamse meerderheid is alleen mogelijk met de hulp van de N-VA. Het zal een zeer moeilijke race worden om te besturen tegen de nummer één en twee in Vlaanderen, tegen N-VA en Vlaams Belang. Zeker omdat N-VA en Vlaams Belang samen aan een meerderheid geraken in de peilingen. Trouwens een zogenaamde Vivaldi-coalitie (paars-groen met de christendemocraten) is erg links voor de Vlaamse uitslag van 26 mei. En begin maar te besturen met acht partijen...

Het politiek landschap heeft er nog nooit zo onoverzichtelijk bijgelegen. Dat heeft zeker ook de maken met ons kiesstelsel met provinciale kiesomschrijvingen en een kiesdrempel van 5 procent. Dat stelsel zal moeten worden hervormd met als doel om minder partijen in het parlement te krijgen. Alleen, welke partij durft een dergelijke hervorming aan?

Staatshervorming

Er moet zeker een staatshervorming komen, want zonder een goed werkend institutioneel systeem, kan een sociaaleconomisch-budgettair beleid niet optimaal functioneren. En dan gaat dit land helemaal aansluiten bij de zuidelijke Europese landen met een massief verlies aan welvaart tot gevolg.

Op één van de laatste dagen van 2019 hebben de vijf Franstalige partijvoorzitters die aan tafel zitten het licht gezien en aangekondigd dat ze over een staatshervorming willen spreken. Merkwaardig dat de Franstalige leiders daarover samen komen, op een dergelijke Vlaamse bijeenkomst is het nog wachten.

Een staatshervorming zal hoe dan ook veel meer moeten omvatten dan een doorverwijzing naar een senaatscommissie. De kern van een gesprek over een staatshervorming zal gaan over geld, met andere woorden: hoeveel alimentatie wil het rijkere Vlaanderen geven aan de twee armere deelstaten?

Noodregering

Het idee van een noodregering heeft blijkbaar nogal wat aanhang. Maar wie gaat in zo'n regering zetelen en welk beleid wordt er dan gevoerd? De meeste dossiers zijn budgettaire problemen en daardoor is alles aan alles gekoppeld.

Als er dus een nieuwe regering zou komen, moet er een akkoord zijn over alles. Ondertussen stijgt de macht van de drie partijen die deel uitmaken van de regering in lopende zaken. De MR, CD&V en Open VLD hebben prioritair de informatie en definiëren de begrippen 'lopende zaken' en 'voorlopige kredieten' steeds ruimer.

Nieuwe verkiezingen

Als men er niet uitgeraakt, dient de politieke wereld zich maar opnieuw tot de kiezers te wenden. Want een geblokkeerde politieke situatie vereist een democratische vraag aan het kiezerspubliek. De kans is klein dat er momenteel voor een dergelijk scenario een meerderheid te vinden is in de Kamer. Buiten het Vlaams Belang en de communisten (samen 30 zetels) zijn er geen echte supporters voor nieuwe federale verkiezingen.

Er is wel een probleem met de provisoire regering, die slechts kan steun op 38 zetels van de 150 Kamerzetels. Een mogelijkheid bestaat erin om te wachten op de volgende Paaspeiling en dan te beslissen. Het concept van Israel en Spanje om nieuwe verkiezingen te houden als er binnen een bepaalde termijn geen akkoord mogelijk is voor een regering, verdient zeker een parlementair debat.

Trouwens, in een democratie heeft de kiezer altijd gelijk. Een politieke partij die de verkiezingen verliest, kan daar maar één schuldige voor aanwijzen: zichzelf, met als voornaamste reden dat ze te weinig heeft gepresteerd voor de trouwe achterban en potentiële nieuwe kiezers. Bovendien wordt een beleid nooit door de kiezers afgestraft, wel het gebrek aan een beleid. Waarom zijn de Zweedse partijen afgegaan op 26 mei jongstleden? Het antwoord luidt: omdat ze te weinig heeft gedaan voor de electorale achterban.

In feite bestaat de keuze op federaal niveau tussen een Harakiri-regering of nieuwe verkiezingen. Op naar een nieuwjaar, dat U maar éénmaal in uw leven gaat meemaken: een gezond 2020!
__________________
Vlaanderen is niet van iedereen. Vlaanderen is enkel van hen die een inspanning doen om ertoe te behoren.

De grendel-grondwet moet wijken om eindelijk de broodnodige veranderingen te kunnen doorvoeren. Nadien kan de grondwet herstemd worden. Dat is nog gebeurd.

Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen. Geert Bourgeois (N-VA)
De schoofzak is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 19:24   #2
Hypochonder
Secretaris-Generaal VN
 
Hypochonder's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 december 2008
Berichten: 21.895
Standaard

Harakiri-regering: laat maar komen.

Nieuwe verkiezingen: laat maar komen.
Hypochonder is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 20:02   #3
De gemuilkorfde
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
De gemuilkorfde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 maart 2010
Berichten: 16.696
Standaard

Volgens het principe "beter één vogel in de hand dan tien in de lucht", denk ik dat er toch maar beter nieuwe verkiezingen komen in plaats van die harikiri regering.
Het lijkt onmogelijk, maar je weet maar nooit dat ze met 7 of 8 samen regeren, een internationale context hebben die betert, de 5 jaar uitdoen en er sterker uitkomen.
Heel weinig waarschijnlijk, maar verkiezingen met de huidige polls lijkt mij beter.
__________________
Deze kaste van beroepspolitici die de politiek mismeestert en dan een potje gaat jammeren over antipolitiek, die kaste mandaatmaniakken, die moet weg. (Jonathan Holslag)
De gemuilkorfde is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 20:46   #4
Henri1
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 15 juli 2008
Locatie: GROOT LUIK (Liège)
Berichten: 64.878
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De schoofzak Bekijk bericht
Titel: 'Er zijn maar twee pistes: een harakiri-regering of nieuwe verkiezingen'
link: https://www.knack.be/nieuws/belgie/e...3467795ce6dab&

Hoe vaak is het al gezegd geweest op dit forum?
Wil uwe OpperGod dan verkiezingen?
En waren die van 26/05 niet geldig dan?
Henri1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 21:03   #5
De schoofzak
Secretaris-Generaal VN
 
De schoofzak's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juli 2004
Berichten: 82.096
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Wil uwe OpperGod dan verkiezingen?
En waren die van 26/05 niet geldig dan?
Ze zijn wel geldig, maar niet veel geld waard.
De grondwettelijke actoren lukken er niet in om een uitvoerende macht, met een meerderheid van de stemmen, te benoemen.

Er zijn al bananenrepubliek-achtige alternatieven geopperd, zoals een expertenregering, maar zelfs dat pakt geen verf.

Het zit op een dood spoor.
__________________
Vlaanderen is niet van iedereen. Vlaanderen is enkel van hen die een inspanning doen om ertoe te behoren.

De grendel-grondwet moet wijken om eindelijk de broodnodige veranderingen te kunnen doorvoeren. Nadien kan de grondwet herstemd worden. Dat is nog gebeurd.

Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen. Geert Bourgeois (N-VA)
De schoofzak is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 21:03   #6
Zucht
Secretaris-Generaal VN
 
Zucht's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 augustus 2007
Berichten: 21.211
Standaard

Gaan we dan elke 6 maanden blijven verkiezingen organiseren tot er een regering gevormd kan worden ?
Of denkt men dat Vlamingen gaan denken. Hmmm, ik ga niet voor N-VA maar voor OVLD stemmen omdat die wel met Magnette willen regeren ?
Of dat ze in Wallonie denken. Hmm, ik zal ipv Ecolo toch maar MR stemmen want die zijn niet zo erg gekant tegen N-VA.
__________________
I wish nothing but the best for you too.
Zucht is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 21:20   #7
De gemuilkorfde
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
De gemuilkorfde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 maart 2010
Berichten: 16.696
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zucht Bekijk bericht
Gaan we dan elke 6 maanden blijven verkiezingen organiseren tot er een regering gevormd kan worden ?
Of denkt men dat Vlamingen gaan denken. Hmmm, ik ga niet voor N-VA maar voor OVLD stemmen omdat die wel met Magnette willen regeren ?
Of dat ze in Wallonie denken. Hmm, ik zal ipv Ecolo toch maar MR stemmen want die zijn niet zo erg gekant tegen N-VA.
Klopt, maar als het na 6 maanden nog altijd niet lukt, hoeveel tijd moet je ze dan geven...?
__________________
Deze kaste van beroepspolitici die de politiek mismeestert en dan een potje gaat jammeren over antipolitiek, die kaste mandaatmaniakken, die moet weg. (Jonathan Holslag)
De gemuilkorfde is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 21:28   #8
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Citaat:
Titel: 'Er zijn maar twee pistes: een harakiri-regering of nieuwe verkiezingen'
link: https://www.knack.be/nieuws/belgie/e...3467795ce6dab&

Herman Matthijs (UGent, VUB)

Hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën

Naar aanleiding van het nieuwe jaar analyseert professor Herman Matthijs (UGent, VUB) de politieke stand van zaken.

23Keer gedeeld

Elio Di Rupo en Bart De Wever

Het minste wat men kan zeggen is dat de federale regeringsvorming niet echt vlot. Dat heeft meerdere gronden: veel verliezers bij de stembusgang op 26 mei 2019, de grote hoeveelheid kleine partijen, de tegengestelde uitslag met centrumrechts in Vlaanderen versus echt links in de twee Franstalige Gewesten, én samenvallende verkiezingen. Gevolg van dit alles is dat men nu met liefst tien partijen aan tafel zit.

De recente kerstpeiling van Het Laatste Nieuws/ VTM heeft dit alles er niet eenvoudiger op gemaakt. Het resultaat was 'du jamais vu': een Vlaams politiek landschap waarbij twee partijen op federaal niveau meer dan 20 procent halen en liefst vijf partijen die rond de 10 procent draaien. Dat deed de vraag naar cardiologische en bloeddrukverlagende medicijnen stijgen onder politici.

Informateurs

Intussen zitten we aan de vierde informatiepoging om een federale regering te vormen. Nu met een verrassende tandem, namelijk de nieuwe voorzitters van MR en CD&V, Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. Zij kregen de eer om naar een regering te zoeken. Daarmee lanceert het Paleis opnieuw de band tussen deze twee partijen. Het is de vraag of dit een goede zaak is voor het CDH en Open VLD. Bij de MR liggen er nog facturen klaar voor de Brusselse coalitie, waar ze geen deel van uitmaakt en Open VLD wel, en het paars-groene lobbywerk van de Open VLD-top. En het kleine CDH dreigt alleen te komen staan.

Er zijn maar twee pistes: een harakiri-regering of nieuwe verkiezingen.
Herman Matthijs

Beide informateurs vertegenwoordigen samen 26 zetels in de Kamer. Bovendien zijn beiden neofieten en voorzitters met een 'rechtser' politiek imago dan hun voorgangers. De MR verloor op 26 mei wel zes zetels, maar langs de rechterkant is in Franstalig België alles vrij gekomen. De Vlaamse christendemocraten verloren ook zes zetels en daar valt op dat CD&V een bocht naar rechts aan het nemen is, met verklaringen over een strenger justitie- en migratiebeleid. De N-VA wil naar het centrum, CD&V wil naar rechts en Open VLD naar links. Daardoor zullen veel zetels gaan schuiven bij een volgende verkiezing.

Open VLD is meer dan verdeeld over de favoriete keuze van de top in de Melsensstraat voor een linkse paars-groene regering. Die combinatie is met 76 zetels hoe dan ook te krap. Bovendien staat Open VLD, die al 20 jaar federaal meebestuurt, voor een moeilijke voorzittersverkiezing. De Vlaamse liberalen kunnen zich ook geen verkiezingsnederlaag meer veroorloven, want dan ontstaat er een echt existentieel probleem.

Voor CD&V geldt hetzelfde: het kan zich geen verkiezingsnederlaag meer permitteren. De partij heeft de sleutel in handen om paars-groen te depanneren. Maar de Vlaamse christendemocraten zijn niet correct behandeld geweest door Paul Magnette (PS) tijdens zijn formatiepogingen. Bovendien stelt zich de vraag wie er dan in de Wetstraat 16 mag komen. Maar CD&V heeft nog een tweede sleutel in handen. Want als voorzitter Joachim Coens een Vlaamse meerderheid wil in een nieuwe federale regering, moet de N-VA erbij komen. Een nieuwe samenwerking CD&V met N-VA zou het politiek schaakspel een andere dimensie geven.

Indien Open VLD en CD&V zonder N-VA in de federale regering stappen, hebben de Vlaams-nationalisten een groots probleem met de Vlaamse regering, die maar niet uit de startblokken geraakt. Bovendien is het niet zeker dat een gezamenlijke oppositie met het Vlaams Belang electoraal goed zal uitdraaien voor N-VA.

Het Vlaams Belang zit ondertussen in een zetel en kan de winst opstrijken bij een nieuwe verkiezingsronde. In het verleden werd de positie van de andere Vlaamse partijen verzwakt door het cordon. Maar nu de optelsom van het Vlaams Belang en de N-VA een Vlaamse meerderheid vormt, ontstaat er een nog nooit geziene politieke situatie. Als er toch een federale regering zou komen, staat het Vlaams Belang wel voor de uitdaging om de hoge peilingpercentages te behouden.

Die laatste opmerking geldt ook voor de PVDA-PTB. De SP.A wordt opgejaagd door de PVDA en kan zich niet meer veel verkeerde stappen veroorloven, want de kiesdrempel is echt nabij. Bovendien wordt het voor socialisten een moeilijke oefening om federaal te besturen en Vlaams niet. Hetzelfde geldt ook voor Groen.

Optelsom

Wie er ook in een eventuele nieuwe federale regering geraakt, het wordt een compromis dat op geen applaus zal worden onthaald bij de achterban. Over alle items zijn de tegenstellingen immens: begroting, fiscaliteit, migratie, arbeidsmarkt, defensie, staatshervorming, abortus, euthanasie enzovoort. Bovendien is er een structureel probleem dat al jaren niet wordt aangepakt: de overheden leven in dit land boven hun stand. Vergelijk dat eens met Nederland, dat over het jaar 2019 een begrotingsoverschot van liefst 14 miljard haalde.

In ons land zit men nu met niet minder dan tien partijen rond de tafel. De vraag is wie er afvalt en wanneer? Een regering met een Vlaamse meerderheid is alleen mogelijk met de hulp van de N-VA. Het zal een zeer moeilijke race worden om te besturen tegen de nummer één en twee in Vlaanderen, tegen N-VA en Vlaams Belang. Zeker omdat N-VA en Vlaams Belang samen aan een meerderheid geraken in de peilingen. Trouwens een zogenaamde Vivaldi-coalitie (paars-groen met de christendemocraten) is erg links voor de Vlaamse uitslag van 26 mei. En begin maar te besturen met acht partijen...

Het politiek landschap heeft er nog nooit zo onoverzichtelijk bijgelegen. Dat heeft zeker ook de maken met ons kiesstelsel met provinciale kiesomschrijvingen en een kiesdrempel van 5 procent. Dat stelsel zal moeten worden hervormd met als doel om minder partijen in het parlement te krijgen. Alleen, welke partij durft een dergelijke hervorming aan?

Staatshervorming

Er moet zeker een staatshervorming komen, want zonder een goed werkend institutioneel systeem, kan een sociaaleconomisch-budgettair beleid niet optimaal functioneren. En dan gaat dit land helemaal aansluiten bij de zuidelijke Europese landen met een massief verlies aan welvaart tot gevolg.

Op één van de laatste dagen van 2019 hebben de vijf Franstalige partijvoorzitters die aan tafel zitten het licht gezien en aangekondigd dat ze over een staatshervorming willen spreken. Merkwaardig dat de Franstalige leiders daarover samen komen, op een dergelijke Vlaamse bijeenkomst is het nog wachten.

Een staatshervorming zal hoe dan ook veel meer moeten omvatten dan een doorverwijzing naar een senaatscommissie. De kern van een gesprek over een staatshervorming zal gaan over geld, met andere woorden: hoeveel alimentatie wil het rijkere Vlaanderen geven aan de twee armere deelstaten?

Noodregering

Het idee van een noodregering heeft blijkbaar nogal wat aanhang. Maar wie gaat in zo'n regering zetelen en welk beleid wordt er dan gevoerd? De meeste dossiers zijn budgettaire problemen en daardoor is alles aan alles gekoppeld.

Als er dus een nieuwe regering zou komen, moet er een akkoord zijn over alles. Ondertussen stijgt de macht van de drie partijen die deel uitmaken van de regering in lopende zaken. De MR, CD&V en Open VLD hebben prioritair de informatie en definiëren de begrippen 'lopende zaken' en 'voorlopige kredieten' steeds ruimer.

Nieuwe verkiezingen

Als men er niet uitgeraakt, dient de politieke wereld zich maar opnieuw tot de kiezers te wenden. Want een geblokkeerde politieke situatie vereist een democratische vraag aan het kiezerspubliek. De kans is klein dat er momenteel voor een dergelijk scenario een meerderheid te vinden is in de Kamer. Buiten het Vlaams Belang en de communisten (samen 30 zetels) zijn er geen echte supporters voor nieuwe federale verkiezingen.

Er is wel een probleem met de provisoire regering, die slechts kan steun op 38 zetels van de 150 Kamerzetels. Een mogelijkheid bestaat erin om te wachten op de volgende Paaspeiling en dan te beslissen. Het concept van Israel en Spanje om nieuwe verkiezingen te houden als er binnen een bepaalde termijn geen akkoord mogelijk is voor een regering, verdient zeker een parlementair debat.

Trouwens, in een democratie heeft de kiezer altijd gelijk. Een politieke partij die de verkiezingen verliest, kan daar maar één schuldige voor aanwijzen: zichzelf, met als voornaamste reden dat ze te weinig heeft gepresteerd voor de trouwe achterban en potentiële nieuwe kiezers. Bovendien wordt een beleid nooit door de kiezers afgestraft, wel het gebrek aan een beleid. Waarom zijn de Zweedse partijen afgegaan op 26 mei jongstleden? Het antwoord luidt: omdat ze te weinig heeft gedaan voor de electorale achterban.

In feite bestaat de keuze op federaal niveau tussen een Harakiri-regering of nieuwe verkiezingen. Op naar een nieuwjaar, dat U maar éénmaal in uw leven gaat meemaken: een gezond 2020!
Dat sluit verrekt goed aan bij hetgeen ik net schreef in een andere draad.

https://forum.politics.be/showpost.p...0&postcount=97
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 23:06   #9
Yarisken
Provinciaal Gedeputeerde
 
Geregistreerd: 3 augustus 2011
Berichten: 805
Standaard

Idd
Dus Vlaanderen stemt rechts
Walbanie stemt links
We moeten 11 miljard besparen
Meeste partijen hangen rond de 10 percent ...

Idd kamikaze.
BDW en Vlaams Belang kunnen rustig afwachten tot de Franstaligen afkomen.
Yarisken is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2020, 23:37   #10
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Citaat:
Trouwens, in een democratie heeft de kiezer altijd gelijk. Een politieke partij die de verkiezingen verliest, kan daar maar één schuldige voor aanwijzen: zichzelf, met als voornaamste reden dat ze te weinig heeft gepresteerd voor de trouwe achterban en potentiële nieuwe kiezers. Bovendien wordt een beleid nooit door de kiezers afgestraft, wel het gebrek aan een beleid.
Kareltje zal het niet graag horen.

Citaat:
In feite bestaat de keuze op federaal niveau tussen een Harakiri-regering of nieuwe verkiezingen.
Panda en co zullen het niet graag horen.

Citaat:
Op naar een nieuwjaar, dat U maar éénmaal in uw leven gaat meemaken: een gezond 2020!
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 00:15   #11
Don Quichote
Banneling
 
 
Geregistreerd: 1 juni 2003
Berichten: 3.350
Standaard

In de fed regering stappen en hopen op een sterk resultaat in 2024....

Joatjoat...

En ook nog de komende legislatuur heeel onaangename maatregelen moeten nemen.

In PS stijl ongetwijfeld , te weten;
- 1/3 besparingen
- 1/3 belastingen
- 1/3 andere

Lees: 97 % belastingen voor Vlaanderen.

Joatjoat.
Don Quichote is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 06:53   #12
Garry
Secretaris-Generaal VN
 
Garry's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 20 augustus 2007
Berichten: 25.665
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Wil uwe OpperGod dan verkiezingen?
En waren die van 26/05 niet geldig dan?
Zeker,... hou dan rekening met de uitslag daarvan en stel een regering samen zoals van die uitslag zou verwacht moeten worden.

Maar laat dat nu juist bij jullie een probleem zijn. Jullie vinden de verkiezing wel geldig maar je wil de uitslag niet respecteren. Schijnbaar een moeilijke keuze voor jullie.
Garry is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 08:59   #13
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Garry Bekijk bericht
Zeker,... hou dan rekening met de uitslag daarvan en stel een regering samen zoals van die uitslag zou verwacht moeten worden.

Maar laat dat nu juist bij jullie een probleem zijn. Jullie vinden de verkiezing wel geldig maar je wil de uitslag niet respecteren. Schijnbaar een moeilijke keuze voor jullie.
Ze zijn vastgeroest in hun eigen grote ongelijk en kunnende waarheid niet aan. Verder dan wat zinloos trollen komen ze niet.
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:05   #14
Vette Pois(s)on
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Vette Pois(s)on's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2007
Berichten: 13.752
Standaard

prachtige tijden

het belgische gespartel is zo leuk
__________________
Vette Pois(s)on is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:06   #15
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Don Quichote Bekijk bericht
In de fed regering stappen en hopen op een sterk resultaat in 2024....

Joatjoat...

En ook nog de komende legislatuur heeel onaangename maatregelen moeten nemen.

In PS stijl ongetwijfeld , te weten;
- 1/3 besparingen
- 1/3 belastingen
- 1/3 andere

Lees: 97 % belastingen voor Vlaanderen.

Joatjoat.
Ze krijgen nochtans de pap in de mond: ofwel nieuwe verkiezingen ofwel meteen hari kiri plegen. Het probleem is dat ze allemaal goed wéten dat ze met nieuwe verkiezingen óók hari kiri plegen. Ze opteren dus voor 4,5 jaar chemo om de ongeneeslijke belzieke kanker te bestrijden. Om al die tijd doodziek te zijn. Daarna is het evengoed afgelopen.
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:07   #16
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vette Pois(s)on Bekijk bericht
prachtige tijden

het belgische gespartel is zo leuk
Het werd tijd dat de rollen eens worden omgekeerd.
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:14   #17
Witte Kaproen
Secretaris-Generaal VN
 
Witte Kaproen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 8 september 2013
Berichten: 32.911
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Don Quichote Bekijk bericht
In de fed regering stappen en hopen op een sterk resultaat in 2024....

Joatjoat...

En ook nog de komende legislatuur heeel onaangename maatregelen moeten nemen.

In PS stijl ongetwijfeld , te weten;
- 1/3 besparingen
- 1/3 belastingen
- 1/3 andere

Lees: 97 % belastingen voor Vlaanderen.

Joatjoat.
De finale doodssteek van dit land.

Vlaanderen wil niet dieper in eigen vlees blijven snijden om de transfers naar de Walen te kunnen blijven betalen.
Witte Kaproen is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:29   #18
Anna List
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 106.558
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De gemuilkorfde Bekijk bericht
Klopt, maar als het na 6 maanden nog altijd niet lukt, hoeveel tijd moet je ze dan geven...?
volgens mij gaat het efficiënter zijn van de partijfinanciering telkens na verkiezingen op te schorten tot er een nieuwe regering is.

ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat we dan telkens binnen de drie maanden een regering gaan hebben.
Anna List is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:32   #19
Vrijheideerst
Secretaris-Generaal VN
 
Vrijheideerst's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 april 2011
Berichten: 32.448
Standaard

Eigenlijk zou zo'n "vormingstermijn" van drie maanden in de grondwet moeten worden opgenomen.
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel Bekijk bericht
De witte is niet de enige op dit forum die zich grandioos belachelijk maakt.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel Bekijk bericht
Ik heb nooit beweerd dat De Wever geen klootzak is. Maar ik heb hem nooit horen vloeken. Noch pornoactrices versieren.
Vrijheideerst is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2020, 09:32   #20
Anna List
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 106.558
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hypochonder Bekijk bericht
Harakiri-regering: laat maar komen.

Nieuwe verkiezingen: laat maar komen.
ze zullen eerder voor de derde piste kiezen.

regering in lopende zaken die de bevoegdheden in lopende zaken veel ruimer interpreteert dan ooit door de wetgever bedoeld was.
Anna List is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:25.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be