Politics.be Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 28 november 2020, 00:11   #1
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard Spitzbergen waar het simpel bewijs van de snelle klimaatverandering gewoon bestaat.

Toevallig een uitzending op ZDF (Aspekte) over Spitzbergen.

Eigenlijk meer over cultuur dan over de natuur daar...

Maar ook over de klimaatverandering is sprake.

Daar gaat het vooral om het klimaat te redden..

Simpele bewijzen voor de snelle klimaatverandering ook t.o.v. meer dan duizend jaar geleden of vierduizend jaar. Gewoon door boringen enz...

Sinds 1971 is de gemiddelde wintertemperatuur met 7 graden gestegen, de winter is eigenlijk 2 maanden korter...
Sinds 1971 is de gemiddelde jaartemperatuur 4 graden gestegen.

Gewoon de ervaring van mensen die daar reeds 40 jaar of meer wonen...

ook deze bron:
https://www.scientias.nl/spitsbergen...-al-zichtbaar/
Spitzbergen: hier is de klimaatverandering al zichtbaar

4 januari 2020

Het is één van de snelst opwarmende gebieden op aarde. En de hogere temperaturen laten al jaren hun sporen na.

In de Noordelijke IJszee, zo’n 565 kilometer ten noorden van Noorwegen ligt de archipel Svalbard, bestaande uit 83 eilanden waaronder het hoofdeiland Spitsbergen en de oostelijke eilanden Edgeøya en Barentsøya. Wie zijn blik over het koude, kale en met sneeuw en ijs bedekte landschap laat glijden, kan niet anders dan onder de indruk zijn. “Het is indrukwekkend mooi,” zo bevestigt Wim Hoek, kwartairgeoloog aan de Universiteit Utrecht. Hoek weet waar hij het over heeft; in 2015 nam hij deel aan de Nederlandse SEES-expeditie die rondom het hoofdeiland – Spitsbergen – naar het oostelijk gelegen eiland Edgeøya leidde. “De natuur is er ongerept. Het is puur. En schoon.”

Enorme opwarming

Het vrijwel ongerepte karakter van Spitsbergen zou bijna doen vermoeden dat alles hier altijd zo geweest is. Maar wie de eilandengroep jaar na jaar bezoekt, weet wel beter. In de afgelopen decennia is Spitsbergen rap opgewarmd. Inmiddels ligt de gemiddelde temperatuur ‘s winters zo’n 7 graden(!) hoger dan in 1971. Het betekent heel concreet dat Spitsbergen in de afgelopen vijf decennia zo’n twee wintermaanden is kwijtgeraakt. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is in dezelfde periode zo’n 4 graden Celsius gestegen. Ter vergelijking: de gemiddelde wereldwijde temperatuur is sinds 1971 ‘slechts’ met 0,87 graden Celsius toegenomen.

Zee-ijs

Dat Spitsbergen zo sterk en zo snel opwarmt, is grotendeels te herleiden naar het afsmelten van het omringende zee-ijs. “Wanneer zonlicht op het ijs valt, wordt een groot deel van het licht – en dus ook de warmte – weerkaatst,” legt Hoek uit. “Maar als dat ijs verdwijnt, stuit het zonlicht op een donker waterlichaam dat veel meer licht en warmte absorbeert.” Dat het zee-ijs het veld ruimt, heeft twee redenen. Het wordt van bovenaf aangetast doordat de luchttemperatuur – als een gevolg van de wereldwijde opwarming – stijgt. Tegelijkertijd wordt het van onderaf aangetast doordat ook de oceaan die zich onder het zee-ijs verbergt, warmer wordt.

Veranderingen

De sterke temperatuurstijging leidt op Spitsbergen reeds tot zichtbare veranderingen, zo vertelt Geir Wing Gabrielsen, verbonden aan het Noorse poolinstituut, aan Scientias.nl. “Na 38 zomers in Kongsfjorden op Spitsbergen te hebben gewerkt, hebben met name de afname van het zee-ijs in de fjorden aan de westkust van Spitsbergen en de dramatische afname van veel gletsjers in Kongsfjorden een diepe indruk op me gemaakt.” Ook Hoek is – ondanks dat hij Spitsbergen tot op heden maar één keer bezocht heeft – op behoorlijke veranderingen gestuit. “Tijdens de SEES-expeditie hebben wij met een holle boor sedimenten uit de bodem van twee meertjes op Barentsøya en Edgeøya gehaald. De afzettingen die we zo boven haalden, vormen als het ware het archief van die meertjes en de omgeving eromheen.” Hoek en collega’s – waaronder hoofdauteur van het onderzoek, Lineke Woelders – boorden tot een diepte van zo’n 90 centimeter en haalden zo ‘het archief’ van de afgelopen 3500 tot 4000 jaar boven. De eerste resultaten van het onderzoek – gebaseerd op een analyse van de bovenste laag modder, afgezet in de laatste 100 jaar – werden in 2018 gepubliceerd en zijn volgens Hoek “onthutsend”: https://www.nature.com/articles/s41598-018-25148-7

“We hebben onze afzettingen verzameld in meertjes die slechts een paar meter boven de zeespiegel liggen en aan het begin van de zomer ijsvrij worden,” legt Hoek uit. “Wij waren er eind augustus, dus toen waren ze ijsvrij. Maar eind september bevriezen ze alweer.” Het betekent dat het groeiseizoen kort is. “Alleen als het meer ijsvrij is, kunnen algen, planten, mossen en kiezelwieren groeien en bloeien.” De door Hoek, Woelders en collega’s verzamelde afzettingen getuigen van het jaarlijks opbloeien van het leven in het meer, middels de hoeveelheid organisch materiaal die ze herbergen. “En wat wij in de bovenste laag modder zagen, was een enorme toename van het organische materiaal: bijna een verdubbeling ten opzichte van de basis.” Het wees op meer biologische activiteit en een langer groeiseizoen in de meren. In een poging die toename in organisch materiaal te verklaren, werkten Hoek, Woelders en collega’s samen met onderzoeker Jan Lenaerts die onder meer met behulp van satellietbeelden onderzoek doet naar de zee-ijsbedekking rondom Spitsbergen. “We zagen dat er een één op één relatie is tussen de toename van het organisch materiaal in de afzettingen en het verdwijnen van het zee-ijs,” vertelt Hoek. “Door de hogere temperaturen zien we een sterke afname van het zee-ijs in voornamelijk het voor- en najaar,” legt Lenaerts in een persbericht van de Universiteit Utrecht uit: https://www.uu.nl/nieuws/versnelde-e...jaren-negentig

“Dit proces versterkt zichzelf doordat wanneer het ijs is afgesmolten, het open water extra warmte kan opnemen, en de temperatuur verder stijgt. Datzelfde effect zien we op kleine schaal terug in het meer, met als gevolg dat dat het groeiseizoen een heel stuk langer is geworden.”

“Als je dieper in de boorkernen gaat kijken, zie je ook wel fluctuaties in de hoeveelheid organisch materiaal,” vertelt Hoek. “Maar die zijn veel kleiner. We hebben het dan over toenames van tussen 15 of 20 procent of in wat extremere gevallen misschien 25%. Maar sinds 1985 is de hoeveelheid organisch materiaal meer dan verdubbeld. Dat is in dit meer nog nooit voorgekomen. Zelfs het Middeleeuws klimaatoptimum (een significant warmere periode tussen 950 en 1250, red.) resulteert slechts in een toename van het organische materiaal van 25%. Dat is een flink verschil met wat we in de laatste 100 jaar zien. Hier gebeurt momenteel echt iets. En dat is puur te herleiden naar de temperatuurstijging die het gebied doormaakt.”

IJsberen

Onder meer algen profiteren dus van de hogere temperaturen en een langer groeiseizoen. Maar er zijn lang niet alleen maar winnaars. De hogere temperaturen maken het leven van veel organismen veel lastiger, zo weet Gabrielsen. “Met name de soorten die sterk afhankelijk zijn van zee-ijs worden hard geraakt door klimaatverandering. Denk aan ringelrobben, baardrobben, ijsberen en ivoormeeuwen.” Ook zijn er zorgen om de narwal – een soort die zeer gevoelig is voor verstoring van het leefgebied. Daarnaast lijken ook rendieren het kind van de rekening te zijn. Deze zomer nog werden er 200 dode rendieren aangetroffen op Spitsbergen. Het is te herleiden naar de mildere winters waarin er regen in plaats van sneeuw valt. Het water vormt een harde ijskorst op de grond. En waar rendieren sneeuw gemakkelijk opzij kunnen schuiven om de voor hen zo smakelijke vegetatie te kunnen bereiken, lukt het ze niet om door die ijskorst heen te breken, waardoor ze verhongeren.

Lawines

De mildere winters zijn overigens niet alleen een probleem voor dieren, maar ook voor de mensen die op Spitsbergen wonen. Een dikke laag ijzel maakt wegen soms onbegaanbaar. Daarnaast leiden de grotere schommelingen in temperatuur ertoe dat de sneeuw die op bergen en heuvels rust, herhaaldelijk bevriest en (deels) ontdooit, waardoor het gemakkelijker gaat glijden. “Het resulteert in meer lawines die weer resulteren in grote schade aan de infrastructuur,” aldus Gabrielsen.

Toekomst

Het feit dat Gabrielsen – en met hem vele anderen op Spitsbergen – de archipel in zo’n snel tempo voor zijn ogen ziet veranderen, is veelzeggend. En vooralsnog wijst niets erop dat het tij op korte termijn gekeerd gaat worden. Een recent klimaatrapport, in opdracht van het Noorse Miljødirektoratet geschreven door wetenschappers verbonden aan twaalf onderzoeksinstituten, schetst een weinig rooskleurig beeld voor de toekomst van Spitsbergen. Als de uitstoot van de broeikasgassen niet wordt beperkt, zal de jaarlijkse gemiddelde temperatuur op Spitsbergen in 2100 7 tot 10 graden hoger liggen. “Dat zou desastreus zijn voor alles wat op Spitsbergen leeft,” stelt Hoek. Gabrielsen onderschrijft dat. “Spitsbergen wordt reeds beïnvloed door klimaatverandering en de veranderingen vinden snel plaats. De vraag is nu hoe het ecosysteem zich hieraan gaat aanpassen. Zowel de voedselecologie als de voedselketen en de plekken waar de dieren zich nu voortplanten, zullen veranderen. Het ecosysteem zal winnaars en verliezers kennen. En de veranderingen op het gebied van permafrost, neerslag, zee-ijs, sneeuw en gletsjers zullen ook de inwoners van Spitsbergen beïnvloeden.”

“DE VERANDERINGEN TREDEN MET GROTE SNELHEID OP”

Het moge duidelijk zijn: op Spitsbergen kun je niet om klimaatverandering heen. En dan kun je je verbazen over het feit dat sommige mensen er nog steeds van overtuigd zijn dat klimaatverandering een begrip is dat in het rijk der fabelen thuishoort. “Mensen vragen wel eens: ‘waar maak je je druk om’?” vertelt Hoek. “‘In een ver verleden is de planeet toch ook al eens ijsvrij geweest?’ Dat is wel zo, maar toen hadden wij er de hand niet in en er geen last van, omdat we er nog niet waren.” Dat is nu radicaal anders. “En daar mag je je best zorgen over maken.”


Wetenschappers houden de situatie op Spitsbergen nauwlettend in de gaten. En ook Nederlandse onderzoekers zijn volgend jaar weer in de archipel te vinden; in 2020 vindt een tweede SEES-expeditie plaats en ook Hoek hoopt er weer bij te zijn. “En dan verwacht ik echt veranderingen te zien ten opzichte van 2015.” Want zo hard gaat het momenteel; de SEES-expeditie van 2020 voert naar een archipel die grofweg 1,5 graad warmer is dan in 2015 het geval was. “Waar het heengaat, weet ik niet. Maar het gaat wel erg snel nu,” concludeert Hoek.

Bronmateriaal:
"Svalbard has experienced warming of 4°C the last 50 years" - Bjerknes Centre for Climate Research
"Versnelde effecten opwarming rond Spitsbergen al merkbaar vanaf jaren negentig" - Universiteit Utrecht
Interview met Wim Hoek
Interview met Geir Wing Gabrielsen

Laatst gewijzigd door Micele : 28 november 2020 om 00:26.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 28 november 2020, 01:40   #2
Frankenstein
Minister-President
 
Geregistreerd: 26 april 2008
Berichten: 5.687
Standaard

Een groot probleem gaan de muggen worden in het Tundra gebied. Hun aantallen zullen stijgen en duur muggenseizoen zal langer worden. Het kan er misschien ooit toe leiden dat er geen zoogdier of vogel nog kan leven in dat gebied.

..

De zoutwater moerassen aan de kustreek van Guyana's hebben iets soortgelijks. Geen vogel of jaquar te bekennen. Enkel muskieten, termieten, kaaimannen en vissen. Stilstaan is geen optie. Je wordt letterlijk levend opgegeten door muskieten als de motor van een boot het begeeft. Er zijn namelijk geen natuurlijke vijanden, tegen muskieten, als kikkers en vleermuizen — door brakwater.

Laatst gewijzigd door Frankenstein : 28 november 2020 om 01:46.
Frankenstein is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 december 2020, 22:34   #3
PeterCC
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 2 december 2007
Berichten: 2.820
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Toevallig een uitzending op ZDF (Aspekte) over Spitzbergen.

Eigenlijk meer over cultuur dan over de natuur daar...

Maar ook over de klimaatverandering is sprake.

Daar gaat het vooral om het klimaat te redden..

Simpele bewijzen voor de snelle klimaatverandering ook t.o.v. meer dan duizend jaar geleden of vierduizend jaar. Gewoon door boringen enz...

Sinds 1971 is de gemiddelde wintertemperatuur met 7 graden gestegen, de winter is eigenlijk 2 maanden korter...
Sinds 1971 is de gemiddelde jaartemperatuur 4 graden gestegen.

Gewoon de ervaring van mensen die daar reeds 40 jaar of meer wonen...
(...)
Er is weinig twijfel over dat er over de laatste eeuwen een geleidelijke opwarming plaatsvindt.
Die opwarming laat zich meer voelen naargelang je verder van de evenaar verwijderd bent. Spitsbergen ligt heel noordelijk. Logisch dat Spitsbergen een sterkere opwarming ervaart dan wij.

Het klimaat is niet stabiel en is dat nooit geweest.
We mogen van geluk spreken dat het nu om een opwarming gaat en geen afkoeling zoals onze minder fortuinlijke voorouders in de 14 - 15 eeuw.
PeterCC is offline   Met citaat antwoorden
Oud 5 december 2020, 00:45   #4
Diego Raga
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Diego Raga's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 juni 2005
Berichten: 15.161
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Frankenstein Bekijk bericht
Een groot probleem gaan de muggen worden in het Tundra gebied. Hun aantallen zullen stijgen en duur muggenseizoen zal langer worden. Het kan er misschien ooit toe leiden dat er geen zoogdier of vogel nog kan leven in dat gebied.

..

De zoutwater moerassen aan de kustreek van Guyana's hebben iets soortgelijks. Geen vogel of jaquar te bekennen. Enkel muskieten, termieten, kaaimannen en vissen. Stilstaan is geen optie. Je wordt letterlijk levend opgegeten door muskieten als de motor van een boot het begeeft. Er zijn namelijk geen natuurlijke vijanden, tegen muskieten, als kikkers en vleermuizen — door brakwater.
Om daar komaf mee te maken, is het handig om over biotechnologie te beschikken:

DRIE LANDEN BESTRIJDEN KNOKKELKOORTS MET ONVRUCHTBARE MUGGEN

https://www.ipsnews.be/artikel/drie-...chtbare-muggen

Elke invasieve muggensoort kan onder controle gehouden worden met sterilisatie (door ioniserende bestraling van het sperma van de mannelijke larven), kwestie van prioriteiten te stellen.
__________________
Vrije meningsuiting bestaat niet, aangezien de Waarheid mag niet getoond worden, omdat de Grote Leugen regeert.
Diego Raga is offline   Met citaat antwoorden
Oud 6 december 2020, 16:02   #5
Universalia
Secretaris-Generaal VN
 
Universalia's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 december 2012
Locatie: Nieverans Les Bains
Berichten: 33.960
Standaard

Het begint overal al te ijzelen en er is ook sneeuw op komst.

Opwarming van de Aarde? (ok, even uit zijn haak trekken)

p.s.

Uni heeft géén boodschap aan ijzel en sneeuw dat mag wegblijven.
__________________
Ik citeer Confucius: Als straffen niet op de juiste wijze worden opgelegd, weten de mensen niet waar ze aan toe zijn.
Ook citeer ik A. Einstein met graagte: Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld.
Universalia is offline   Met citaat antwoorden
Oud 6 december 2020, 19:21   #6
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Universalia Bekijk bericht
Het begint overal al te ijzelen en er is ook sneeuw op komst.

Opwarming van de Aarde? (ok, even uit zijn haak trekken)

p.s.

Uni heeft géén boodschap aan ijzel en sneeuw dat mag wegblijven.
Tjonge toch, en dan nog op deze draad.

Laatst gewijzigd door Micele : 6 december 2020 om 19:25.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 december 2020, 13:31   #7
sbe4kdr
Banneling
 
 
Geregistreerd: 27 april 2020
Berichten: 2.170
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Tjonge toch, en dan nog op deze draad.
Klimaatverandering is zo oud als de straat en nog ouder.

Citaat:
Climate change has revealed a huge haul of ancient arrows in Norway
https://www.newscientist.com/article...ows-in-norway/
sbe4kdr is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 december 2020, 13:57   #8
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door sbe4kdr Bekijk bericht
Klimaatverandering is zo oud als de straat en nog ouder.
Neen, antropogene klimaatverandering is dat niet.

Uw linkje is niet relevant.

Citaat:
Het moge duidelijk zijn: op Spitsbergen kun je niet om klimaatverandering heen. En dan kun je je verbazen over het feit dat sommige mensen er nog steeds van overtuigd zijn dat klimaatverandering een begrip is dat in het rijk der fabelen thuishoort. “Mensen vragen wel eens: ‘waar maak je je druk om’?” vertelt Hoek. “‘In een ver verleden is de planeet toch ook al eens ijsvrij geweest?’ Dat is wel zo, maar toen hadden wij er de hand niet in en er geen last van, omdat we er nog niet waren.” Dat is nu radicaal anders. “En daar mag je je best zorgen over maken.”
Citaat:
https://www.epa.gov/climate-indicato...eenhouse-gasesThis figure shows concentrations of carbon dioxide in the atmosphere from hundreds of thousands of years ago through 2015, measured in parts per million (ppm). The data come from a variety of historical ice core studies and recent air monitoring sites around the world. Each line represents a different data source.
CO2 zit momenteel aan 414 ppm en verder stijgend...

Andere voorname broeikasgassen: (alle extra door menselijke oorzaak)
Methaan
Citaat:

This figure shows concentrations of methane in the atmosphere from hundreds of thousands of years ago through 2015, measured in parts per billion (ppb). The data come from a variety of historical ice core studies and recent air monitoring sites around the world. Each line represents a different data source.
N2O
Citaat:


This figure shows concentrations of nitrous oxide in the atmosphere from hundreds of thousands of years ago through 2015, measured in parts per billion (ppb). The data come from a variety of historical ice core studies and recent air monitoring sites around the world. Each line represents a different data source.
Verloop van andere specifieke gassen de laatste ~40 jaar:

Citaat:
Figure 4. Global Atmospheric Concentrations of Selected Halogenated Gases, 1978–2015This figure shows concentrations of several halogenated gases (which contain fluorine, chlorine, or bromine) in the atmosphere, measured in parts per trillion (ppt). The data come from monitoring sites around the world. Note that the scale increases by factors of 10. This is because the concentrations of different halogenated gases can vary by a few orders of magnitude. The numbers following the name of each gas (e.g., HCFC-22) are used to denote specific types of those particular gases.
Het gaat over het extra aan broeikasgassen door menselijke oorzaak.
Een korte uitleg:
Citaat:
http://cartogis.ugent.be/geologis/qu...invloeden.html

4.3 Klimaatverandering: oorzaken (antropogene invloeden)

Laatst gewijzigd door Micele : 9 december 2020 om 14:24.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 december 2020, 22:29   #9
sbe4kdr
Banneling
 
 
Geregistreerd: 27 april 2020
Berichten: 2.170
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Neen, antropogene klimaatverandering is dat niet.

Uw linkje is niet relevant.CO2 zit momenteel aan 414 ppm en verder stijgend...

Andere voorname broeikasgassen: (alle extra door menselijke oorzaak)
Methaan

N2O

Verloop van andere specifieke gassen de laatste ~40 jaar:


Het gaat over het extra aan broeikasgassen door menselijke oorzaak.
Een korte uitleg:
Uw verhaaltje van antropogene CO2 is net zo irrelevant.
Satteliet metingen vergelijken met ijsboringen is toch te zot voor woorden.
En gelukkig is dat ozongat gedicht.

Citaat:
Ozone depletion was significantly worse than in 2019, but better than in the early 2000s.
sbe4kdr is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 december 2020, 23:09   #10
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door sbe4kdr Bekijk bericht
Uw verhaaltje van antropogene CO2 is net zo irrelevant.
Dat zijn feiten van wetenschappers, geen verhaaltjes.
Citaat:
Satteliet metingen vergelijken met ijsboringen is toch te zot voor woorden.
Jouw rare zotte mening is alvast irrelevant.
Ice core datas worden met huidige ice core datas vergeleken.

Citaat:
https://www.carbonbrief.org/factchec...climate-change

FACTCHECKS 5 March 2019 15:26

Factcheck: What Greenland ice cores say about past and present climate change

https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_core

Citaat:
En gelukkig is dat ozongat gedicht.
Denk je? En wat heeft dat met antropogene broeikasgassen te maken? NIETS.

Tiens terwijl het ozongat over de zuidpool de laatste jaren eindelijk wat kleiner geworden is er af en toe (lente?) een groot ozongat boven de Noordpool.

Toevallig gevonden, moet ik nog eens nachecken.

Citaat:
Schockierend: Ein riesiges Ozonloch über dem Nordpol!

Ein riesiges Ozonloch - wahrscheinlich das größte, das jemals im Norden registriert wurde - wurde am Himmel über der Arktis entdeckt. Es ist vergleichbar mit dem bekanntesten Ozonloch in der Antarktis, das sich jedes Jahr über der südlichen Hemisphäre bildet.Aktuell erstreckt sich das riesige Ozonloch über einen Großteil des Nordpols und hat eine Fläche, die etwa dreimal so groß ist wie Grönland. Das Loch gefährdet nicht die Gesundheit der Menschen und wird wahrscheinlich in den kommenden Wochen wieder verschwinden. Es ist jedoch ein außergewöhnliches atmosphärisches Phänomen, das sicherlich in den Wissenschaftsbüchern festgehalten wird.

Ozon bildet eine Schutzdecke in der Stratosphäre. Diese befindet sich etwa 10 bis 50 Kilometer über dem Boden und schützt so das Leben vor ultravioletter Sonnenstrahlung. Im antarktischen Winter lassen eisige Temperaturen jedes Jahr Wolken in großer Höhe über dem Südpol verschwinden. Chemikalien wie Chlor und Brom, die aus Erfrischungsgetränken und anderen industriellen Quellen stammen, lösen Reaktionen auf den Oberflächen von Wolken aus und diese zerstören die Ozonschicht.

Der Nordpol verfügt im Allgemeinen nicht über die atmosphärischen Bedingungen, die für die Bildung der Art von Wolken in großer Höhe erforderlich sind, die die Reaktion mit der Ozonschicht auslösen. Aber dieses Jahr haben starke Winde aus dem Westen kalte Luft über dem Nordpol inim Polarwirbel eingeschlossen. Dadurch bilden sich Wolken und diese führen dann zu den chemischen Reaktionen, die die Ozonschicht abbauen.

https://www.daswetter.com/nachrichte...m-Nordpol.html

Laatst gewijzigd door Micele : 9 december 2020 om 23:37.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 december 2020, 23:44   #11
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Tiens terwijl het ozongat over de zuidpool de laatste jaren eindelijk wat kleiner geworden is er af en toe (lente?) een groot ozongat boven de Noordpool.

Toevallig gevonden, moet ik nog eens nachecken.
Klopt: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/ni...er%20Nederland.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 08:10   #12
sbe4kdr
Banneling
 
 
Geregistreerd: 27 april 2020
Berichten: 2.170
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Dat zijn feiten van wetenschappers, geen verhaaltjes.
Dat zijn geen feiten, het zijn nog allemaal theorieën.
Citaat:
Jouw rare zotte mening is alvast irrelevant.
Niet zotter dan mensen die geloven dat 400 ppm gas de aarde gaat opwarmen met energie die het gas van de aarde gekregen heeft.
Dat is een klassiek voorbeeld van een perpetuum mobile, sinds waanneer is dat wetenschap geworden.
Citaat:
Ice core datas worden met huidige ice core datas vergeleken.https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_core
Het staat nochtans letterlijk onder de tekst.
The data come from a variety of historical ice core studies and recent air monitoring sites around the world. Each line represents a different data source.

Citaat:
Denk je? En wat heeft dat met antropogene broeikasgassen te maken? NIETS.
Dit zijn echte antropogene stoffen die zogezegd voor een gat in de ozon gingen zorgen maar het gat blijft ook al worden er al jaren geen Cfk's meer gebruikt.

Citaat:
Tiens terwijl het ozongat over de zuidpool de laatste jaren eindelijk wat kleiner geworden is er af en toe (lente?) een groot ozongat boven de Noordpool.

Toevallig gevonden, moet ik nog eens nachecken.
sbe4kdr is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 09:56   #13
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door sbe4kdr Bekijk bericht
Dat zijn geen feiten, het zijn nog allemaal theorieën.
Gemeten feiten. Zie draadstarter.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 10:07   #14
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door sbe4kdr Bekijk bericht
Dat zijn geen feiten, het zijn nog allemaal theorieën.
Gemeten feiten. Zie draadstarter.
En het gaat daar zodanig snel dat de mensen die daar al hun heel leven wonen of regelmatig vertoeven, ook de onderzoekers, dat aan eigen lijf ervaren.

Citaat:
Niet zotter dan mensen die geloven dat 400 ppm gas de aarde gaat opwarmen met energie die het gas van de aarde gekregen heeft.
Dat zijn uw woorden.

Die 415 ppm heeft niet alleen natuurlijke oorsprong, ca. 100 tot 150 ppm daarvan zal door toedoen van de mens zijn, daar gaat het om.

"De mens" zorgt voor het onevenwicht in de natuurlijke CO2-kringloop.

En het extra broeikaseffect - en de extra temperatuurverhoging - door die extra gassen mag je negeren, wetenschappers doen dat niet.

Daarom al die "CO2-equivalent-maatregelen", wereldwijd.

Het moeten nog al zotte kiekens zijn die dat vandaag nog altijd als een hoax of *samenzwering van de wereldorde zien.

Hier uw samenzweringtheorieën die op de scholen geleerd wordt:

Het broeikaseffect


Het broeikaseffect is het beste wat de aarde ooit is overkomen. Dankzij het broeikaseffect is er leven op aarde en heeft de mens zich kunnen ontwikkelen. De gemiddelde temperatuur op aarde is 15 °C, zonder het broeikaseffect zou dit -18 °C zijn. De samenstelling van onze atmosfeer zorgt er dus voor dat een deel van de energie van de zon (onder de vorm van warmte) wordt vastgehouden binnen onze atmosfeer.

SOORTEN BROEIKASGASSEN

Er zijn natuurlijke broeikasgassen:

waterdamp, H2O (onderdeel van de watercyslus)
koolfstofdioxide, CO2 (ademhaling, branden)
methaan, CH4 (ontbinding in vochtige zones zoals moerassen en tropische wouden en vertering van dieren)
distikstofoxide, N2O (komt op een natuurlijke manier vrij via oceanen en bodem)

Er zijn bijkomende broeikasgassen van antropogene oorsprong:

koolstofdioxide, CO2 (verbranding fossiel brandstoffen zoals aardolie, -gas en steenkool, verwarming huizen, brandstof, ...)
methaan, CH4 (intensieve veeteelt)
distikstofoxide, N20 (chemische meststoffen, industriële procedures)

Er zijn nieuwe broeikasgassen van antropogene oorsprong:

ozon, O3 (verwarmingssystemen, industriële toepassingen, ...)
gefluoreerde koolwaterstoffen, F (koelsystemen zoals koelkast en airco)

GEVAAR

Hoe meer broeikasgassen, hoe meer zonnestraling wordt tegengehouden, hoe warmer het wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de afgelopen eeuw de gemiddelde temperatuur met 0,74 °C is gestegen. In de noordelijke zones zou de stijging tweemaal zo vlug verlopen.

Een stijging van de temperatuur gaat rechtstreeks gepaard met smelten van het gestockeerde ijs op de ijskappen.

De mens is hier dus recentelijk verantwoordelijk voor, en tevens slachtoffer. Denk maar aan extreme weerverschijnselen (droogtes, overstromingen), zeeniveau dat stijgt, planten- en diersoorten zijn bedreigd (kunnen niet vlug genoeg aanpassen, habitat verkleint, jacht is intensiever geworden) om nog maar te zwijgen over het smelten van de ijskappen (30% afgenomen in de 30 jaar tijd).
- - - - - - -

Een aluminiumhoedje gaat ook niet helpen.

* Kyoto-protocol

Het Protocol van Kyoto[1] of Verdrag van Kyoto werd in 1997 opgesteld in de Japanse stad Kioto (ook Kyoto) en regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het is een protocol onder het Klimaatverdrag.

Met het verdrag zijn industrielanden overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen – onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4), lachgas (N2O) en een aantal fluorverbindingen (HFK's, PFK's en zwavelhexafluoride (SF6)) – in 2008-2012 (ondertussen verlengd tot 2020) met gemiddeld 5,2% te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. De reductiepercentages verschillen van land tot land, naarmate economische kracht – economisch zwakkere landen krijgen lagere reductiepercentages – en huidige uitstoot (en ook wat bereidwilligheid).

Laatst gewijzigd door Micele : 10 december 2020 om 10:27.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 10:44   #15
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door PeterCC Bekijk bericht
Er is weinig twijfel over dat er over de laatste eeuwen een geleidelijke opwarming plaatsvindt.
Die opwarming laat zich meer voelen naargelang je verder van de evenaar verwijderd bent. Spitsbergen ligt heel noordelijk. Logisch dat Spitsbergen een sterkere opwarming ervaart dan wij.

Het klimaat is niet stabiel en is dat nooit geweest.
We mogen van geluk spreken dat het nu om een opwarming gaat en geen afkoeling zoals onze minder fortuinlijke voorouders in de 14 - 15 eeuw.
Voorouders? Ze gaan tot 4000 jaar terug.

Citaat:
Veranderingen

De sterke temperatuurstijging leidt op Spitsbergen reeds tot zichtbare veranderingen, zo vertelt Geir Wing Gabrielsen, verbonden aan het Noorse poolinstituut, aan Scientias.nl. “Na 38 zomers in Kongsfjorden op Spitsbergen te hebben gewerkt, hebben met name de afname van het zee-ijs in de fjorden aan de westkust van Spitsbergen en de dramatische afname van veel gletsjers in Kongsfjorden een diepe indruk op me gemaakt.” Ook Hoek is – ondanks dat hij Spitsbergen tot op heden maar één keer bezocht heeft – op behoorlijke veranderingen gestuit. “Tijdens de SEES-expeditie hebben wij met een holle boor sedimenten uit de bodem van twee meertjes op Barentsøya en Edgeøya gehaald. De afzettingen die we zo boven haalden, vormen als het ware het archief van die meertjes en de omgeving eromheen.” Hoek en collega’s – waaronder hoofdauteur van het onderzoek, Lineke Woelders – boorden tot een diepte van zo’n 90 centimeter en haalden zo ‘het archief’ van de afgelopen 3500 tot 4000 jaar boven. De eerste resultaten van het onderzoek – gebaseerd op een analyse van de bovenste laag modder, afgezet in de laatste 100 jaar – werden in 2018 gepubliceerd en zijn volgens Hoek “onthutsend”: https://www.nature.com/articles/s41598-018-25148-7
Citaat:
minder fortuinlijke voorouders in de 14 - 15 eeuw
Die hadden er veel plezier aan, en die kleine ijstijd was eerder 15e -18e eeuw

Pieter Bruegel de Oude 16e eeuw:


Geen modder en fijn schaatsen tijdens de drogere winters. Eindelijk langer propere schoenen.

Zelf meegemaakt in de 50-60ies.

Wat jij daar minder fortuinlijk aan vindt is mij een raadsel.
Bij de Nederlanders was het altijd groot feest tijdens de elfstedentochten.

Ik ken enkele oudere mensen die verhuist zijn naar streken (Zweden) waar ze opnieuw 4 jaargetijden kennen zoals in hun kinderjaren. Heerlijk.

Ik heb sowieso familie in Oostenrijk, in wat hoger gelegen stadjes.

Ze rijden zelfs met de roadster en open dak in het winterzonnetje met winterbanden. Verwarming aan natuurlijk.

En de auto wordt amper vuil door de drogere sneeuw, ginder strooit men de secundaire wegen nooit. En andere wegen enkel uitzonderlijk, ook in de steden.

https://www.welt.de/motor/news/artic...im-Winter.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Auftausalz#Verbot

Laatst gewijzigd door Micele : 10 december 2020 om 11:01.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 11:16   #16
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 40.856
Standaard

En om verdere discussies - over verleden eeuw, en aërosolen - te vermijden dit:

Wageningen University & Research

Oorzaken klimaatverandering


Klimaatverandering is niet nieuw. Zo heeft de verplaatsing van continenten door de honderden miljoenen jaren heen invloed had op de temperatuur op aarde. De verschuivingen veroorzaakten bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen. Hierdoor kwam soms veel CO2 vrij en warmde de aarde op. Door de continentenverschuiving komt ook jong gesteente aan het aardoppervlak dat CO2 chemisch bindt. Hierdoor raakt de atmosfeer op de lange termijn ook CO2 kwijt.

Ook vandaag de dag drukken natuurlijke invloeden een belangrijke stempel op het klimaat. Zo hebben we elke drie tot zeven jaar te maken met El Niño. Door het verzwakken van de passaatwinden kan het warme water vanuit het westelijk deel van de Pacific (Indonesië, Filipijnen) oostwaarts verplaatsen. Hierdoor stijgt de zeewatertemperatuur in een gebied ten westen van Peru. Dit verschijnsel zorgt vervolgens voor wereldwijde afwijkingen in bewolking, neerslag en temperatuur.

Klimaatveranderingen hebben dus veel verschillende oorzaken en de werking van ons klimaatsysteem is complex.

Invloed van de mens

Vanaf het begin van de Industriële Revolutie oefent de mens invloed uit op het klimaat. De gemiddelde wereldtemperatuur is sinds die tijd gestegen met ongeveer 0,8 graad Celsius. In Noordwest-Europa (waaronder Nederland) steeg de gemiddelde temperatuur met 1,5 graad. De zeespiegel is ongeveer twintig centimeter gestegen en de meeste gletsjers nemen sterk in omvang af.

Tot aan 1950 waren natuurlijke invloeden belangrijker dan de menselijke invloeden op het klimaat. Vanaf 1950 kan het verloop van de wereldgemiddelde temperatuur alleen goed worden verklaard door de menselijke invloed in rekening te brengen.

Desondanks was er halverwege de jaren ´40 tot halverwege de jaren ´70 sprake van een geringe dalende temperatuurtrend. Deze wordt in verband gebracht met een sterke toename van de hoeveelheid koelende aërosolen door de sterke industrialisering in de westerse wereld na de Tweede Wereldoorlog. Ook koelde het af doordat de zonneactiviteiten licht afnam en doordat er een aantal grote vulkaanuitbarstingen waren in de tweede helft van deze periode.

Volgens het meest recente rapport van het IPCC is het zeer waarschijnlijk (meer dan 90 procent kans) dat het grootste deel van de opwarming van de aarde in de afgelopen decennia is toe te schrijven aan de waargenomen toename van broeikasgassen.

CO2

Het meest bekende en belangrijkste broeikasgas is CO2. Ook zonder invloed van de mens varieert de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. De jaarlijkse koolstofcyclus zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden CO2 worden uitgewisseld tussen de biosfeer en de oceanen enerzijds en de atmosfeer anderzijds.

CO2 komt in grote hoeveelheden vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Er zijn harde bewijzen dat de CO2-concentratie in de lucht in geen 800.000 jaar (en hoogstwaarschijnlijk zelfs 60 miljoen jaar) zo hoog is geweest als nu. De trend lijkt te zijn dat de mondiale uitstoot van CO2 blijft toenemen, hoewel de economische crisis ervoor zorgde dat er in 2009 geen stijging was in de mondiale CO2-uitstoot. Nederland staat, per hoofd van de bevolking, hoog op de ranglijst van grootste CO2-emitters ter wereld.

Naast CO2 zijn methaan (CH4), lachgas (N2O), fluorbevattende gassen , ozon (O3) en waterdamp belangrijke broeikasgassen. Waterdamp heeft een bijzondere rol. Het versterkt de opwarming die wordt veroorzaakt door de uitstoot van andere broeikasgassen. Dit komt doordat een warmere atmosfeer meer water vasthoudt. De hoeveelheid waterdamp kan niet onafhankelijk door de mens worden verkleind of vergroot.Aërosolen

Minder bekend dan de broeikasgassen, zijn de aërosolen. Dit zijn stofdeeltjes in de atmosfeer die, naast CO2, in grote hoeveelheden vrijkomen bij verbranding van fossiele brandstoffen en hout. Een deel van de aërosolen heeft een koelende invloed op het klimaat, een ander deel heeft een opwarmend effect. Alle aërosolen bij elkaar zorgen voor een netto afkoelend effect. Hoe groot dit effect is, is zeer onzeker. Dit komt doordat we nog steeds niet goed begrijpen hoe de aërosolen de eigenschappen van wolken en de hoeveelheid wolken beïnvloeden.

Natuurlijke invloeden, broeikasgassen en aërosolen zorgen voor een onbalans in de in- en uitgaande straling in de atmosfeer. Dit noemen we stralingsforcering. Bij opwarming van de aarde komt er meer kortgolvige straling afkomstig van de zon binnen dan dat er langgolvige warmtestraling de atmosfeer verlaat. De temperatuurverandering op aarde stopt pas als de stralingsbalans is hersteld. Vanwege de grote capaciteit van oceanen om warmte op te nemen duurt het enige tijd voordat zo’n nieuw evenwicht bereikt is.

Onzekerheid

De onzekerheid over de omvang van de toekomstige mondiale opwarming is groot. Dit komt enerzijds doordat we nog niet weten hoe sterk de toekomstige uitstoot van broeikasgassen zal toenemen (wat afhangt van de toekomstige economische groei). Anderzijds is het onzeker hoe het klimaatsysteem daar precies op zal reageren (de zogenaamde klimaatgevoeligheid).

https://www.wur.nl/nl/artikel/Oorzak...andering-1.htm

Laatst gewijzigd door Micele : 10 december 2020 om 11:19.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 12:24   #17
Libro
Secretaris-Generaal VN
 
Libro's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 19 mei 2007
Berichten: 38.399
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door sbe4kdr Bekijk bericht
Dat zijn geen feiten, het zijn nog allemaal theorieën.

Niet zotter dan mensen die geloven dat 400 ppm gas de aarde gaat opwarmen met energie die het gas van de aarde gekregen heeft.
Dat is een klassiek voorbeeld van een perpetuum mobile, sinds waanneer is dat wetenschap geworden.

Het staat nochtans letterlijk onder de tekst.
The data come from a variety of historical ice core studies and recent air monitoring sites around the world. Each line represents a different data source.


Dit zijn echte antropogene stoffen die zogezegd voor een gat in de ozon gingen zorgen maar het gat blijft ook al worden er al jaren geen Cfk's meer gebruikt.
De coronacrisis heeft aangetoond, dat wetenschappers uiteenlopende meningen hebben die zij wetenschappelijk kunnen onderbouwen. En wat ik vooral onthoud, is dat wetenschappers bereid zijn hun huik naar de wind van de politici te zetten als dit het beleid ten goede komt.
__________________
Imperium Libri
“Of all the preposterous assumptions of humanity over humanity, nothing exceeds most of the criticisms made on the habits of the poor by the well-housed, well- warmed, and well-fed.” - Herman Melville
Libro is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 december 2020, 23:10   #18
sbe4kdr
Banneling
 
 
Geregistreerd: 27 april 2020
Berichten: 2.170
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Gemeten feiten. Zie draadstarter.
En het gaat daar zodanig snel dat de mensen die daar al hun heel leven wonen of regelmatig vertoeven, ook de onderzoekers, dat aan eigen lijf ervaren.

Dat zijn uw woorden.

Die 415 ppm heeft niet alleen natuurlijke oorsprong, ca. 100 tot 150 ppm daarvan zal door toedoen van de mens zijn, daar gaat het om.

"De mens" zorgt voor het onevenwicht in de natuurlijke CO2-kringloop.

En het extra broeikaseffect - en de extra temperatuurverhoging - door die extra gassen mag je negeren, wetenschappers doen dat niet.

Daarom al die "CO2-equivalent-maatregelen", wereldwijd.

Het moeten nog al zotte kiekens zijn die dat vandaag nog altijd als een hoax of *samenzwering van de wereldorde zien.

Hier uw samenzweringtheorieën die op de scholen geleerd wordt:

Het broeikaseffect


Het broeikaseffect is het beste wat de aarde ooit is overkomen. Dankzij het broeikaseffect is er leven op aarde en heeft de mens zich kunnen ontwikkelen. De gemiddelde temperatuur op aarde is 15 °C, zonder het broeikaseffect zou dit -18 °C zijn. De samenstelling van onze atmosfeer zorgt er dus voor dat een deel van de energie van de zon (onder de vorm van warmte) wordt vastgehouden binnen onze atmosfeer.

SOORTEN BROEIKASGASSEN

Er zijn natuurlijke broeikasgassen:

waterdamp, H2O (onderdeel van de watercyslus)
koolfstofdioxide, CO2 (ademhaling, branden)
methaan, CH4 (ontbinding in vochtige zones zoals moerassen en tropische wouden en vertering van dieren)
distikstofoxide, N2O (komt op een natuurlijke manier vrij via oceanen en bodem)

Er zijn bijkomende broeikasgassen van antropogene oorsprong:

koolstofdioxide, CO2 (verbranding fossiel brandstoffen zoals aardolie, -gas en steenkool, verwarming huizen, brandstof, ...)
methaan, CH4 (intensieve veeteelt)
distikstofoxide, N20 (chemische meststoffen, industriële procedures)

Er zijn nieuwe broeikasgassen van antropogene oorsprong:

ozon, O3 (verwarmingssystemen, industriële toepassingen, ...)
gefluoreerde koolwaterstoffen, F (koelsystemen zoals koelkast en airco)

GEVAAR

Hoe meer broeikasgassen, hoe meer zonnestraling wordt tegengehouden, hoe warmer het wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de afgelopen eeuw de gemiddelde temperatuur met 0,74 °C is gestegen. In de noordelijke zones zou de stijging tweemaal zo vlug verlopen.

Een stijging van de temperatuur gaat rechtstreeks gepaard met smelten van het gestockeerde ijs op de ijskappen.

De mens is hier dus recentelijk verantwoordelijk voor, en tevens slachtoffer. Denk maar aan extreme weerverschijnselen (droogtes, overstromingen), zeeniveau dat stijgt, planten- en diersoorten zijn bedreigd (kunnen niet vlug genoeg aanpassen, habitat verkleint, jacht is intensiever geworden) om nog maar te zwijgen over het smelten van de ijskappen (30% afgenomen in de 30 jaar tijd).
- - - - - - -

Een aluminiumhoedje gaat ook niet helpen.

* Kyoto-protocol

Het Protocol van Kyoto[1] of Verdrag van Kyoto werd in 1997 opgesteld in de Japanse stad Kioto (ook Kyoto) en regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het is een protocol onder het Klimaatverdrag.

Met het verdrag zijn industrielanden overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen – onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4), lachgas (N2O) en een aantal fluorverbindingen (HFK's, PFK's en zwavelhexafluoride (SF6)) – in 2008-2012 (ondertussen verlengd tot 2020) met gemiddeld 5,2% te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. De reductiepercentages verschillen van land tot land, naarmate economische kracht – economisch zwakkere landen krijgen lagere reductiepercentages – en huidige uitstoot (en ook wat bereidwilligheid).
Een feitje aanhalen is geen bewijs voor exuberante theorieën.
Dat zijn niet mijn woorden, dat is elementaire thermodynamica.
De 7 miljard mensen zijn ook een opslag van CO2, 16 kg C per mens.
CO2 cyclus is zo ingewikkeld dat hij nog niet duidelijk gekend is. Dat heb ik al eens aangehaald.
Broeikaseffect is nog nooit bewezen.
Het aanhalen van 'samenzweringtheorie' maakt eigenlijk ieder verdere discussie met u overbodig op wetenschappelijke grond aangezien daaruit blijkt dat je niet rationeel nadenkt maar gewoon wat napapegaait.
Zowat alles wat er rond zweeft wordt blijkbaar nu al een broeikasgas genoemd, is dat nodig om de getalletjes van de modellen te doen kloppen.
Ten tijden van de dino's was het warm, weinig ijs en 2000 ppm CO2 en meer in de atmosfeer.
Als dat heden ten dage in school geleerd wordt is het niet moeilijk te begrijpen dat België zakt gelijk een steen in de wereldranglijst van onderwijsniveau.
Citaat:
is het beste wat de aarde ooit is overkomen. Dankzij het broeikaseffect is er leven op aarde en heeft de mens zich kunnen ontwikkelen
Wat is dat nu voor een belachelijke uitspraak, de aarde is niets overkomen maar een product van universele wetten.
sbe4kdr is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 december 2020, 22:24   #19
PeterCC
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 2 december 2007
Berichten: 2.820
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
(...)
Tiens terwijl het ozongat over de zuidpool de laatste jaren eindelijk wat kleiner geworden is er af en toe (lente?) een groot ozongat boven de Noordpool.

Toevallig gevonden, moet ik nog eens nachecken.
Dat ozongat.

Wat is ozon? Dat is O3. O3 is onstabiel en heel reactief en reageert met van alles en nog wat en verdwijnt daardoor snel.
Waar komt dan dat ozon in de bovenste luchtlagen vandaan?

Dat komt door UV-straling van de zon die invalt op de atmosfeer en in de bovenste luchtlagen wordt geabsorbeerd door zuurstof waarbij zuurstof, moleculair zuurstof: O2, wordt omgezet in O3. Het is voornamelijk zuurstof die ons beschermt voor de voor het (huidige) leven op aarde schadelijke UV-straling van de zon.
(ongetwijfeld ken je de scherpe geur van ozon zoals vb als je aan het lassen bent. Dat is dus ozonvorming door het UV van de lasboog.)

De cyanobacteriën waren de eerste levensvormen op aarde die het trukje van de fotosynthese "uitgevonden" hebben 2 - 3 miljard jaar geleden. Die hebben met hun afvalproduct, zuurstof, de hele atmosfeer vergiftigd. Maar die zuurstof zorgde dus voor de absorptie van UV-straling en daardoor werden er kansen geboden voor nieuwe en complexere levensvormen op aarde waarvan wij er één zijn.

Waarom heb je dan een "gat" in de ozon-laag boven de noordpool op het einde van onze winter en een "gat" in de ozon-laag op de zuidpool op het einde van onze zomer?

Simpel. Omdat er in onze winter geen rechtstreeks zonlicht invalt op de noordpool en tijdens onze zomer omdat er geen rechtstreeks zonlicht invalt op de zuidpool. Daardoor reageert dat reactieve ozon daar geleidelijk weg en bereikt een minimum op het moment dat er weer voldoende invallende straling is om nieuw ozon te vormen en dat herstel is een opbouwend proces en loopt iets achter en valt voor de noordpool in onze lente en voor de zuidpool in onze herfst.

Meer moet je daar niet achter zoeken.
PeterCC is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 december 2020, 22:57   #20
PeterCC
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 2 december 2007
Berichten: 2.820
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
(...)
Die hadden er veel plezier aan, en die kleine ijstijd was eerder 15e -18e eeuw
(...)
Je bent een romantische ziel, blijkbaar. Sneeuw en ijs. Sleeën, schaatsen. Winterplezier.

Nee, in de praktijk was die periode helemaal niet plezierig.

Vanaf de 14e eeuw waren er de eerste tekenen dat er met het klimaat iets aan het veranderen was. Mislukte oogsten, jaren na elkaar, hongersnood.

Het duurde wel wat langer dan de 15e eeuw, dat klopt. Het is meer vanaf de 17e, 18e eeuw dat het klimaat terug begon op te warmen. Alleszins van voor de industriële revolutie.
PeterCC is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:56.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be