Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 15 november 2021, 06:27   #1
ArjanD
Gouverneur
 
ArjanD's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 mei 2009
Locatie: Maastricht (NL)
Berichten: 1.235
Standaard Walvis en dolfijn intelligentie en vrouwen in de filosofie

Vanuit een genetisch en fysiologisch perspectief blijken de hersenneuronen van walvissen erg op die van een mens te lijken en walvissen hebben een 6x groter brein dan mensen.

Naam: whale-vs-human-brain-400w.jpg
Bekeken: 60
Grootte: 16,2 KB

Als het gaat om de vraag: wat maakt een dierenbrein anders dan dat van een mens? (waarom is een mens intelligenter), is het antwoord van de wetenschap "corticale neuronen" (grijze materie).

Citaat:
Meer specifiek is hogere intelligentie in verband gebracht met grotere corticale grijze stof in de prefrontale en posterieure temporale cortex bij volwassenen (corticale neuronen).
Een studie in 2019 toonde aan dat orka's meer corticale neuronen hebben dan mensen en een hersenstructuur waardoor ze veel meer informatie sneller kunnen verwerken dan een menselijk brein kan. Dit is pas onlangs ontdekt. Tot een paar jaar geleden was het niet bekend dat walvissen die neuronen ook hebben.

Citaat:
De orka heeft meer grijze stof en meer corticale neuronen dan welk zoogdier dan ook, inclusief de mens.
Naam: orca-whale-190.jpg
Bekeken: 59
Grootte: 18,3 KB

Bultruggen hebben mensachtige hersencellen (spindel corticale neuronen)
Bultruggen en orka's hebben een soort hersencel die alleen bij mensen wordt gezien, meldden onderzoekers.
Bron: https://www.nbcnews.com/id/wbna15920224

Walvissen hebben dezelfde hersencellen die 'ons menselijk maken'
Bron: https://www.newscientist.com/article...make-us-human/

Zijn walvissen diepe denkers?
Walvis- en dolfijnhersenen bevatten gespecialiseerde hersencellen die spindelneuronen worden genoemd. Deze worden geassocieerd met geavanceerde vaardigheden zoals herkennen, onthouden, redeneren, communiceren, waarnemen, aanpassen aan verandering, probleemoplossing en begrip. Dus het lijkt erop dat ze diepe denkers zijn! Niet alleen dat, maar het deel van hun hersenen dat emoties verwerkt (limbisch systeem) lijkt complexer dan het onze.

De vraag zou zijn: wat zou een orka doen met geavanceerde 'hersentechnologie'? Als een orka naar een mens kijkt met een meer uitgebreide 'bewuste ervaring', hoe zou dat dan zijn?

Kan een orka met de juiste opleiding en culturele opvoeding gemaakt worden om te presteren in wetenschap of filosofie?

Verwilderde kinderen kunnen een voorbeeld geven. Wanneer wetenschappelijke tests worden uitgevoerd op een verwilderd kind om hun intelligentie te meten, kan de IQ-score 1 zijn. Met tientallen jaren onderwijs en een hoogwaardige opvoeding kunnen dergelijke mensen echter in staat zijn professor te worden.

Het wilde kind: de grens tussen mens en dier vervagen
Het proces van mens worden en dus geïdentificeerd worden als mens, wordt aangeleerd door socialisatie en cultuur.
Bron: https://www.animalsandsociety.org/hu...r-2016/7365-2/

Walvistaal begrijpen

Een poging om walvistaal te leren is gestart in april 2021 en er werd opgemerkt dat het filosofie vereist, wat kan verklaren waarom er weinig serieuze inspanningen zijn om walvissen en dolfijnen te begrijpen.

Project CETI (Cetacean Translation Initiative) dateert uit 2017 van wetenschappers die zich in het onderwerp wilden verdiepen en blijkbaar helemaal opnieuw moesten beginnen.

(2021) Baanbrekende poging gelanceerd om walvistaal te decoderen
Bron: https://www.nationalgeographic.com/a...uage-of-whales

Filosoof John C. Lilly richtte eind jaren vijftig het Communication Research Institute op en publiceerde onderzoek dat suggereerde dat zijn pogingen om met dolfijnen te praten, werkten.

Naam: dolphin-philosophy-450w.jpg
Bekeken: 67
Grootte: 39,6 KB

"Het gevoel van vreemdheid kwam over ons toen de geluiden van deze kleine walvis meer en meer woorden leken te vormen in onze eigen menselijke taal. We voelden dat we in de aanwezigheid waren van Iets, of Iemand die zich aan de andere kant van de transparante barrière bevond”

Bron: https://www.johnclilly.com/

Walvis- en dolfijnintelligentie

Onderstaande website, opgericht in 2016, geeft een overzicht van de nieuwste walvis- en dolfijnwetenschap.

(2021) Wat weten we over intelligentie bij walvissen en dolfijnen?
"Zouden walvissen net zo slim, zo niet slimmer kunnen zijn dan mensen?
Bron: https://whalescientists.com/intellig...ales-dolphins/

In het volgende artikel over de intelligentie van dolfijnen en de toekomst van de mensheid, wordt gesuggereerd dat de ultieme staat van zijn voor levensvormen is om zoiets als een walvis te worden.

(2021) Dolfijnintelligentie en de toekomst van de mensheid
We zien geen bewijs van superbeschavingen in de melkweg, omdat de enigen die blijven bestaan degenen zijn die het riskante pad van technologie opgeven en in plaats daarvan onderdompeling in de natuur nastreven.

Verouderde beschavingen vernietigen zichzelf of veranderen in een soort walvis.

Bron: https://aeon.co/essays/dolphin-intel...-cosmic-future

Walvis en dolfijn geest

In de volgende podcast wordt de geest van walvissen besproken.

(2017) The Minds of Whales
Hoe is het om een walvis te zijn? Hoe denken ze en wat voelen ze? Twee internationaal erkende walvisexperts - prijswinnende auteur Philip Hoare en zeebioloog Luke Rendell - bespreken het innerlijke leven van walvissen met filosofieprofessor Jonathan Birch.
Bron: https://blogs.lse.ac.uk/theforum/the-minds-of-whales/

--

Als niet bekend is wat te beschermen, hoe kan de mens dan gemotiveerd worden?

Industriële bedrijven hebben de oceaan gebruikt als stortplaats voor giftig afval. Gevaarlijke industriële chemicaliën hopen zich al 150 jaar op in de oceaan. Onlangs gaf de CEO van een oliemaatschappij met $ 180 miljard USD omzet de opdracht om een tanker vol giftig afval in de oceaan te lozen, wat erop wijst dat het vaker gebeurt dan verwacht. (zie https://forum.politics.be/showthread.php?t=261761)

Tientallen dode walvisbaby's die de afgelopen jaren in Noorwegen zijn aangespoeld, laten zien dat ze kort na hun geboorte al besmet zijn met dodelijke hoeveelheden giftige chemicaliën.

Dode baby-orka onthult schadelijke chemische niveaus in baby-walvissen
Een necropsie van een 10 dagen oude orka die in 2017 in Noorwegen aanspoelde, heeft onthuld dat deze iconische walvissen, zelfs als kalveren, vol giftige chemicaliën zitten, vindt een nieuwe studie.
Bron: https://www.livescience.com/orca-whales-toxicology.html

Japan heeft onlangs een zending walvisvlees geweigerd omdat het besmet was met giftige chemicalien.

Japan weigert Noorwegens giftige walvisvlees
Giftige chemicaliën die zijn aangetroffen in een lading walvisvlees zetten de Noorse walvisjacht in de schijnwerpers.
Bron: https://www.theguardian.com/environm...xic-whale-meat

Het feit dat walvisvlees uit Noorwegen inmiddels te verontreinigd is om in Japan te worden geaccepteerd, en het feit dat walvisbaby's vol met dodelijke chemicaliën aanspoelen, is een aanwijzing dat de vervuiling door giftig afval zich in de oceanen ophoopt tot zo'n mate dat individuele walvissen niet eens meer gezond geboren kunnen worden.

Dierethiek

De dierethiek van de filosofie en de effecten ervan op hoe mensen cultureel met dieren omgaan, toont het belang van filosofie aan om het welzijn van dieren in mens-dierrelaties te verbeteren.

(2019) Dierethiek: een belangrijk opkomend onderwerp voor de samenleving
De geest en het bewustzijn van dieren zijn door de wetenschap in een 'zwarte doos' geplaatst. Dierlijke geesten kregen geen aandacht en daarom wisten mensen in het algemeen niets van dierlijke geesten.
Bron: https://cosmosmagazine.com/society/a...our-and-ethics

Net als dierethiek en de effecten ervan op mens-dierrelaties, kan de filosofie van walvissen en dolfijnen culturele verandering in mens-oceaanrelaties stimuleren.

Dierethiek evolueert op basis van vooruitgang in intelligentie en morele overwegingen. Het kan een argument zijn dat mensen verstandig moeten kiezen wanneer ze daartoe in staat zijn. Een groter vermogen in intelligentie en morele consideratie voor dieren brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, en als zodanig evolueert de mens natuurlijk cultureel naar een staat van minder geweld tegen en betere zorg voor het welzijn van dieren.

Als voorbeeld, de Amerikaanse filosoof Henry David Thoreau zei ooit het volgende over de verbetering van de menselijke ethische praktijk in het algemeen:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henry David Thoreau
“Wat mijn eigen praktijk ook mag zijn, ik twijfel er niet aan dat het een deel is van het lot van de mensheid, in zijn geleidelijke verbetering, om te stoppen met het eten van dieren, net zo zeker als de wilde stammen zijn gestopt met het eten van elkaar wanneer ze kwam in contact met de meer beschaafde.”
Hij had gelijk. Millennials (Gen. Y) hebben een wereldwijde verschuiving gedreven weg van het eten van dieren en Gen Z versnelt een verschuiving naar veganisme.

(2018) Millennials drijven de wereldwijde verschuiving weg van vlees
Een wereldwijde vermindering van de vleesconsumptie tussen 2016 en 2050 zou tot acht miljoen levens per jaar kunnen redden en $ 31 biljoen aan lagere kosten als gevolg van gezondheidszorg en klimaatverandering. (Nationale Academie van Wetenschappen).
Bron: https://www.forbes.com/sites/michael...way-from-meat/

Op dezelfde manier kan de walvis- en dolfijnfilosofie culturele verandering stimuleren om de mens-oceaanrelaties te verbeteren.

Vrouwen structureel uitgesloten van filosofie

Vrouwen zijn structureel uitgesloten van filosofie, wat kan helpen verklaren waarom vorderingen in moraliteit en ethiek ten behoeve van dieren en de natuur ontbreekt. Vrouwen zijn door de geschiedenis heen duidelijk gemaakt dat hun plaats niet in de filosofie ligt.

Citaat:
“Hoewel er sinds de vroegste tijden vrouwelijke filosofen zijn, en enkelen werden tijdens hun leven als filosofen aanvaard, zijn bijna geen vrouwelijke filosofen de filosofische westerse canon binnengegaan. Pas in de afgelopen 25 jaar is er een kleine verandering opgetreden met de opkomst van de feministische filosofie.

Bron: Wikipedia: Vrouwen in de filosofie
Wanneer structurele ontmoediging is ingebed in de geschiedenis van de filosofie, dan kunnen vrouwen de studie filosofie vermijden met het oog op zelfbescherming, misschien omdat ze willen voorkomen te worden gedwongen om een feministische krijgersmentaliteit aan te nemen en verstrikt te raken in politiek.

Als vrouwen zouden deelnemen aan filosofie, zou de wereld dan beter zijn? Zouden dieren en de oceaan beter worden behandeld? Zou er een beter begrip zijn waarom het belangrijk is om respect voor de natuur te hebben?

Wanneer mannen de filosofie domineren, kan het logisch zijn dat vrouwen structureel gedomineerd blijven door mannen in veel andere gebieden van de mensheid.

Mannelijke dierenethiek: "dieren hebben geen geest, martel ze zoals je wilt"

Filosoof René Descartes - "de vader van de moderne filosofie" - betoogde dat dieren geen geest hebben en dat het oké is om ze voor de lol te martelen. René Descartes martelde en ontleedde dieren in zijn lezingen en beweerde over hun kreten van pijn dat deze kreten slechts automatische reacties waren.

De invloed van filosoof René Descartes op dierenwelzijn duurt tot op de dag van vandaag.

De traditionele christelijke benadering van dierenmishandeling werd geformaliseerd als een filosofie door René Descartes (1596-1650). Zijn Verhandeling (1637) en Meditaties (1641) informeerden de katholieke houding over dieren in de 21e eeuw. ... In lezingen martelde en ontleedde hij dieren, terwijl hij over hun pijnkreten beweerde dat deze kreten slechts automatische reacties waren. Voltaire, die door de kerk als haar grootste vijand werd beschouwd, was geschokt door dergelijke vertoningen.

Informatief is de reactie van de Franse filosoof Voltaire (François-Marie Arouet) die getuige was van het martelen van dieren dat hij op verhelderende wijze beschreef:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Voltaire
Houd dan hetzelfde beeld van de hond die zijn baas heeft verloren (René Descartes), die hem in alle straten heeft gezocht met kreten van verdriet, die onrustig en rusteloos het huis binnenkomt, naar beneden gaat, naar boven gaat; gaat van kamer naar kamer, vindt eindelijk in zijn studeerkamer de meester die hij liefheeft, en getuigt van zijn blijdschap door zacht gejammer, fouillering en liefkozingen.

Er zijn barbaren die deze hond grijpen, die de mens zo ver overtreft in trouw en vriendschap, en hem aan een tafel nagelen en hem levend ontleden, om je de mesaraische aderen te laten zien! Je ontdekt in hem allemaal dezelfde gevoelsorganen als in jezelf. Antwoord mij, monteur, heeft de natuur alle gevoelsbronnen in dit dier zodanig ingericht dat hij het misschien niet voelt?
Voltaire (1694-1778), Bêtes, Dictionnaire Philosophique.

--

Vrouwen en moraliteit

Naam: lady-of-justice-300-300w.png
Bekeken: 58
Grootte: 58,1 KB

De correlatie tussen vrouwen en moraliteit bestaat sinds de oudheid.

Vrouwe Justitia is een allegorische personificatie van de morele kracht in rechtsstelsels.

Citaat:
De oorsprong van Vrouwe Justitia was Justitia, de godin van Justitie in de Romeinse mythologie. De personificatie van gerechtigheid die de weegschaal in evenwicht houdt, dateert van de godin Maat, en later Isis, van het oude Egypte.
In de oude Egyptische religie is Ma'at de godin van waarheid, wijsheid, gerechtigheid en moraliteit. Ze vertegenwoordigde leiderschap, filosofie en recht.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Philosophy Now magazine
"Females may offer valuable perspectives that males may not be as inclined to see. The fact that gods and sages are typically identified as ‘male’, shows how out-of-balance we are, and demonstrates a major skewing by males for control and domination."
https://forum.philosophynow.org/view...hp?f=5&t=33671
Wanneer mannen de filosofie domineren, kan het logisch zijn dat vrouwen structureel gedomineerd blijven door mannen in veel andere gebieden van de mensheid.

Als vrouwen zouden deelnemen aan filosofie, zou de wereld dan beter zijn? Zouden dieren en de oceaan beter worden behandeld? Zou er een beter begrip zijn waarom het belangrijk is om respect voor de natuur te hebben?

Wanneer het gaat om de studie van betekenisvolle ervaring in bijvoorbeeld dolfijnen en walvissen, beschikken vrouwen over capaciteiten die daarvoor beter geschikt zijn?

--

Wat te leren van walvis- en dolfijnintelligentie?

Gezien het potentieel dat walvissen en dolfijnen een fysiologische capaciteit hebben waardoor ze intelligenter kunnen zijn dan mensen, kan het belangrijk zijn dat de mens hun intelligentie kan herkennen en begrijpen als ze ooit hopen buitenaards leven te ontdekken, op de juiste manier te herkennen en te begrijpen .

De filosofische zombietheorie geeft aan dat het onmogelijk is om te weten of een ander mens bij bewustzijn is. Hieruit blijkt dat het heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om aspecten van betekenisvolle ervaring te communiceren.

In het licht van de intentie van de mensheid om buitenaards leven te ontdekken en om voorspoed en overleving op langere termijn veilig te stellen in het aangezicht van 'het universum' (dat vol kan zijn met levende wezens), is het erg belangrijk dat de mens methoden ontdekt om begrip of louter ' plausibele overweging' te verkrijgen van betekenisvolle ervaring in andere levensvormen.

Laatst gewijzigd door ArjanD : 15 november 2021 om 06:52.
ArjanD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 november 2021, 12:40   #2
Nietzsche
Secretaris-Generaal VN
 
Nietzsche's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 april 2012
Berichten: 39.777
Standaard

Allemaal heel interessant. En ik ontken ook zeker niet de intelligentie van deze dieren. Maar op de vraag of deze dieren misschien wel intelligenter zijn dan wij: waarom onderzoeken wij dan hen? en zij niet ons?
Nietzsche is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 november 2021, 15:04   #3
ArjanD
Gouverneur
 
ArjanD's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 mei 2009
Locatie: Maastricht (NL)
Berichten: 1.235
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Nietzsche Bekijk bericht
Allemaal heel interessant. En ik ontken ook zeker niet de intelligentie van deze dieren. Maar op de vraag of deze dieren misschien wel intelligenter zijn dan wij: waarom onderzoeken wij dan hen? en zij niet ons?
Dat betreft een redenatie door walvis wetenschappers op basis van hersenonderzoek dat aantoont dat walvissen beschikken over neuronen die bij mensen in verband zijn gebracht met 'menselijke intelligentie', met daarbij het feit dat walvissen die neuronen al miljoenen jaren langer hebben gehad met meer geavanceerde hersenstructuren als gevolg. In een Orka bijvoorbeeld, zouden de hersenen in staat moeten zijn om veel meer informatie sneller te kunnen verwerken dan een menselijk brein, niet slechts door de beschikking over meer 'menselijke intelligentie' neuronen, maar ook door een meer geavanceerde structuur.

(2021) Wat weten we over intelligentie bij walvissen en dolfijnen?
"Zouden walvissen net zo slim, zo niet slimmer kunnen zijn dan mensen?
Bron: https://whalescientists.com/intellig...ales-dolphins/

Een poging om de taalbarrière tussen mensen en walvissen te overbruggen is in het verleden geïnitieerd door een walvis.

Het verhaal van een walvis die de taalkloof probeerde te overbruggen om met mensen te communiceren
Een walvis begon te proberen menselijke spraak te leren en uit te drukken in een schijnbare poging om communicatie tussen soorten op gang te brengen.

De wetenschap achter de mimiek van de walvis en zijn schijnbare motieven onthult iets urgents en angstaanjagends: de spectrale uitstortingen van een jonge witte walvis die mensen roept door zowel tijd als een enorme taalkundige kloof.

https://www.smithsonianmag.com/scien...ans-180951437/

Als een walvis de juiste groeimogelijkheid zou krijgen, zou het dier zich dan kunnen ontwikkelen tot een wezen waarvan de 'intelligentie' te vergelijken is met die van een mens?

Er is ontdekt dat bultruggen andere dieren redden van aanvallende orka's en haaien. Walvisexperts zijn van mening dat het motief altruïstisch gedrag of empathie is.

Naam: animal-saved-by-whale.jpg
Bekeken: 48
Grootte: 44,5 KB

Waarom beschermen bultruggen andere dieren?
Bultruggen zijn in staat tot geavanceerd denken, besluitvorming, probleemoplossing en communicatie, zegt Marino, de uitvoerend directeur van het Kimmela Center for Animal Advocacy. Deze eigenschappen zijn die van een soort met een hoog ontwikkelde mate van algemene intelligentie die in staat is tot empathische reacties.”
https://www.nationalgeographic.com/a...ales-explained

Onlangs werd een zee-biologe gered van een haai door een bultrug:

Mariene bioloog: Bultrug heeft me gered van een haai
Hij bleef zijn oog naast me houden en ik begreep niet wat hij me probeerde te vertellen. Uiteindelijk duwde hij me op zijn vin recht uit het water. Toen zag ik een haai dichtbij en de walvis deed wat hij kon om de haai bij me weg te houden.”
https://www.bbc.com/news/av/world-asia-42630468

Sinds orka's op zeehonden jagen, is het opmerkelijk dat ze nooit één keer een fout hebben gemaakt. Ook niet in oude verhalen.

Er zijn berichten dat orka's mensen hebben gered van verdrinking en van haaien op open zee. In oude verhalen van zeelieden en recenter. De overlevenden beschrijven ook een bijzondere verbinding, alsof er 'communicatie heeft plaatsgevonden' tussen de mens en de orka.

Orka's beschermden mensen tegen haaien en redden drenkelingen op open zee
https://www.youtube.com/watch?v=r1ZkkHesyjg

--

M.b.t. menselijke intelligentie. Het is ook nog de vraag of intelligentie en de menselijke geest 'ontstaat' in de hersenen.

Er bestaan mensen met maar 5-10% hersenweefsel die een normaal leven leiden met vrouw en twee kinderen, werkzaam als gemeente-ambtenaar, en soms zelfs een hoog IQ hebben en een academische graad kunnen behalen.

"Elke bewustzijnstheorie moet kunnen verklaren waarom zo'n persoon, die 90 procent van zijn neuronen mist, nog steeds normaal gedrag vertoont", zegt Axel Cleeremans, professor filosofie van de cognitieve wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles in België.

Dan is er bijvoorbeeld nog ESP (Extrasensory perception) en remote viewing. Volgens bijvoorbeeld de CIA is ESP en remote viewing echt mogelijk, wat iets zou kunnen impliceren over het bewustzijn.

http://watkinsmagazine.com/the-reali...chic-abilities
https://thirdeyespies.com/ (gratis op YouTube)

Ook bijna dood ervaringen (BDE) leveren bewijs dat bewustzijn mogelijk niet in de hersenen ontstaat.

De AWARE-AWAreness tijdens REsuscitation-studie door Sam Parnia, directeur van het Human Consciousness Project aan de Universiteit van Southampton, kan het bewijs leveren dat bewustzijn onafhankelijk is van de hersenen.

(2019) Gaat het bewustzijn door na hersen Flat-line?
Hoe kunnen mensen die na een hartstilstand zijn teruggebracht uit de dood melden dat ze heldere en levendige herinneringen en herinneringen hebben gehad zonder een functionerend brein? De studie van bijna-doodervaringen daagt het idee uit dat ons bewustzijn in de hersenen ontstaat.
https://www.sca-aware.org/sca-news/l...he-heart-stops

Citaat:
Dr. Sam Parnia bestudeert wat er met de menselijke geest en het bewustzijn gebeurt nadat mensen de drempel van de dood hebben overschreden.

Dr. Sam Parnia schat dat een man in het onderzoek vijf minuten lang bewust was zonder waarneembare hersenactiviteit, een tijd, zei hij, "wanneer er geen enkele menselijke ervaring zou mogen plaatsvinden". De man kon gebeurtenissen en mensen nauwkeurig beschrijven.

Bewijs uit AWARE en andere onderzoeken, zegt hij, verhoogt de mogelijkheid dat de geest of het bewustzijn - de psyche, het 'zelf', het ding dat 'me Sam maakt' en dat ons uniek maakt tot wie we zijn - niet afkomstig is uit de hersenen en kan een afzonderlijke, onontdekte wetenschappelijke entiteit zijn.

De moderne wetenschap mist gewoon de middelen om het aan te tonen. Wanneer we sterven en de hersenen en het hart niet meer functioneren, wordt die entiteit die we bewustzijn noemen of het zelf niet noodzakelijk 'onmiddellijk vernietigd'.

Op het moment dat het hart stopt, sluiten de hersenen vanuit functioneel perspectief, zei hij. "Maar paradoxaal genoeg begonnen we te zien dat miljoenen mensen nu zijn gereanimeerd, en velen van hen hebben melding gemaakt van deze zeer heldere, goed gestructureerde denkprocessen." Ze kunnen herinneringen vormen, gesprekken beschrijven en wat mensen droegen. “Behalve dat hun hersenen zijn uitgeschakeld en ze door de dood zijn gegaan. Wat volkomen een paradox is, zou niet mogen gebeuren. Als je geest gewoon een product van je hersenen is, als je hersenen zijn uitgeschakeld, zou er geen bewustzijn moeten zijn."
Video-interview over BDE en bewustzijn: https://www.closertotruth.com/series...-3#video-49279

Bewustzijn = bron van menselijke intelligentie.

Het lijkt er op dat de hersenen slechts een instrument zijn en wat het is dat gebruik maakt van het potentieel dat de hersenen bieden, iets anders is. Bij mensen met slechts 5% hersenweefsel weet die 'menselijke oorsprong' het goed bij te houden en goed te presteren, terwijl bij walvissen 6x zoveel hersenneuronen worden gebruikt om 'walvis te zijn'.

Herhaling: "Elke bewustzijnstheorie moet kunnen verklaren waarom zo'n persoon, die 90 procent van zijn neuronen mist, nog steeds normaal gedrag vertoont", zegt Axel Cleeremans, professor filosofie van de cognitieve wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles in België.
ArjanD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 november 2021, 15:42   #4
denkimi
Banneling
 
 
Geregistreerd: 24 juni 2020
Berichten: 3.700
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Nietzsche Bekijk bericht
Allemaal heel interessant. En ik ontken ook zeker niet de intelligentie van deze dieren. Maar op de vraag of deze dieren misschien wel intelligenter zijn dan wij: waarom onderzoeken wij dan hen? en zij niet ons?
Vanzelfsprekend zijn die dieren niet intelligenter dan wij. De grootte van de hersenen op zich heeft weinig relatie tot de intelligentie.

Kraaien zijn bijvoorbeeld veel intelligenter dan schapen.
denkimi is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 november 2021, 17:00   #5
ArjanD
Gouverneur
 
ArjanD's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 mei 2009
Locatie: Maastricht (NL)
Berichten: 1.235
Standaard

Het zou eerst de vraag moeten zijn "wat is intelligentie?"

Logischerwijs, wanneer mensen de term 'intelligentie' willen gebruiken als een vergelijkend middel, zullen ze dat doen in het licht van het duidelijke primaire belang van alle levensvormen, overleven, gecombineerd met het idee dat het vermogen om uit te blinken in wetenschap en filosofie, dwz technologische vooruitgang, de enige mogelijke significante indicator is van 'intelligentie'.

Vanuit zo'n perspectief is het gemakkelijk om walvissen te beschouwen als laagintelligente levensvormen die een paar miljoen jaar een beetje in de oceaan rond zwemmen en verder behoorlijk waardeloos zijn.

Kan men zeggen dat het anders is? Is het mogelijk om een intelligentie voor te stellen en te beschrijven die van groter belang is dan het vermogen om uit te blinken in wetenschap en filosofie, d.w.z. het vermogen om technologische vooruitgang te boeken?
ArjanD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 november 2021, 19:12   #6
ArjanD
Gouverneur
 
ArjanD's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 mei 2009
Locatie: Maastricht (NL)
Berichten: 1.235
Standaard

Naam: dolphin.jpg
Bekeken: 40
Grootte: 24,6 KB
ArjanD is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 05:47.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be