Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Mobiliteit & verkeersveiligheid
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Mobiliteit & verkeersveiligheid Een nieuw themaforum!

Antwoord
 
Discussietools
Oud 26 november 2021, 21:47   #1
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 46.104
Standaard Tesla wil geen $ 1,28 miljard EU-subsidie meer voor zijn batterijfabriek.

Tesla zou recht hebben op geschatte $1,28 miljard of 1,135 miljard Euro subsidie voor zijn batterijfabriek in Brandenburg, maar nu hebben ze die aanvraag ingetrokken.

De andere fabrieken die xxGWh aan batterijen maken in de EU zouden ook navenant veel EU-geld aan subsibie kunnen kasseren. Die regels zijn gelijk voor iedereen, of wie meer GWh/jaar maakt, krijgt meer.

Maar Elon Musk doet dat nu uit principe, omdat Tesla ook zonder dat geld kan, andere reuzen in de auto-industrie kunnen dat zeker ook.

Maar Elon Musk doet dat vooral om een signaal te zetten dat ze nu eindelijk de subsidiestroom naar fossiel zou kunnen doen stoppen.

Want dat heeft hij lang geleden ook altijd **gezegd, en getwittert.

Citaat:
It has always been Tesla’s view that all subsidies should be eliminated, but that must include the massive subsidies for oil & gas.

For some reason, governments don’t want to do that …

— Elon Musk (@elonmusk) November 26, 2021
https://www.teslarati.com/tesla-4680...-no-subsidies/

https://teslamag.de/news/verzicht-mi...e-fabrik-43417

Benieuwd wat de Europese media ervan gaat maken:

Citaat:
https://www.hln.be/buitenland/tesla-...lijn~ab411faa/

Tesla ziet af van Duitse staatssteun voor accufabriek nabij Berlijn

De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla zal geen staatssteun gebruiken bij de bouw van zijn geplande batterijenfabriek ten oosten van Berlijn. De aanvraag voor die staatssteun wordt ingetrokken, zo heeft Tesla vrijdag bekendgemaakt en het is door het Duitse ministerie van Economie bevestigd.
Citaat:
https://www.autoweek.nl/autonieuws/a...e-accufabriek/

Tesla is hard op weg om zijn bedrijfsactiviteiten in Duitsland uit te breiden. In Grünheide, nabij Berlijn, kan de productie van Tesla's bijna beginnen. Daarnaast wil Tesla ten oosten van Berlijn ook een nieuwe accufabriek bouwen. Daarvoor ziet de autofabrikant nu af van staatssteun.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken bevestigt het besluit van Tesla tegenover persbureau DPA. Waarom Tesla de aanvraag voor de subsidie intrekt, is niet duidelijk. Volgens persbureau Reuters gaat het om een bedrag van €1,14 miljard. De financiering was reeds goedgekeurd door de Europese Unie. Ondanks het intrekken van de aanvraag wil Tesla wel doorgaan met zijn plannen voor de accu- en recyclingfabriek in de deelstaat Brandenburg
Voorlopig wordt de tweet van Musk of Tesla betreft massieve fossiele subsidie niet gemeld, raar. Journalisme is?

** Een krantenbericht uit juni 2015 van LA Times toen Musk het wslk kotsbeu was altijd die vragen over hoeveel subsidies Tesla wel kasseerde...

Of de Fossiele Olifant niet zien die in de living staat, maar de kleine muis wel gezien heeft.

Citaat:
https://www.latimes.com/business/aut...602-story.html

Exclusive: Elon Musk: ‘If I cared about subsidies, I would have entered the oil and gas industry’

Elon Musk says the subsidies for two of his companies, Tesla and SolarCity, are “a pittance” compared with government support of the oil and gas industry.

JUNE 2, 2015 3 AM PT

Elon Musk says his companies don’t need the estimated $4.9 billion they enjoy in government support, but the money will help them move faster to transform the dirty business of energy.

Laatst gewijzigd door Micele : 26 november 2021 om 22:17.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 26 november 2021, 23:36   #2
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 46.104
Standaard

Aha, de eerste link die de betreffende tweet van de CEO citeert:

https://www.nu.nl/economie/6169938/t...n-berlijn.html

Laatst gewijzigd door Micele : 26 november 2021 om 23:36.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 november 2021, 15:12   #3
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 46.104
Standaard

Ondertussen circuleren de raarste verhalen over de mogelijke reden.

Die van Bloomberg kan er kortbij zijn:
Citaat:
https://tweakers.net/nieuws/190024/t...j-berlijn.html

De Bloomberg-bron die 'bekend is met de kwestie', verklaart dat het gaat om de voorwaarde dat de accutechnologie, de 4680-cellen, als eerste bij de fabriek in kwestie geproduceerd moet worden. Doordat deze Gigafactory her en der met uitstel te maken heeft gekregen, zouden de nieuwe cellen naar verwachting als eerste geproduceerd gaan worden in Tesla's fabriek in Texas. Tesla's verkiesbaarheid voor de subsidie zou daarom vervallen.
Alhoewel het nooit geen geheim was dat de pilootproductie van prototypes in US zou plaatsvinden, ruim vele maanden voor het weerhouden van de Tesla-subsidie-aanvraag dit volgens de regels van de EU.

Het Duitse programma Eubatin werd vooraf goedgekeurd voor in totaal 42 bedrijven, moeten gesubsidieerde systemen altijd de "eerste industriële toepassing" van een nieuwe technologie vertegenwoordigen.

En dat is voor Tesla nog altijd Berlijn (of geweest) , industrieel is nu echt geen prototype of testen van 4680-techniek of een pilootlijn.

Industrieel is serie-massaproductie, dus een industriële loopband van de nodige machines.

Ik heb toch altijd begrepen dat die EU-subsidie er kwam om minder afhankelijk te zijn van overzee geïmporteerde Aziatische batterijcellen (China, Japan, Korea). En dus worden dus alle hernieuwbare opslagtechnieken of whatever in de EU beloond met een subsidie om de miljardeninvesteringen draaglijker te maken.

Indien Tesla natuurlijk volop op Giga Texas gaat inzetten voor de massaproductie van 4680 cellen tja dan hoeven ze die EU-subsidie niet, want ze zullen wel genoeg krijgen van Texas. Als Bloomberg dit zo kan aantonen.

Ik volg dus ook dit vertaald artikel van teslamag.de

Citaat:
https://teslamag.de/news/tesla-keine...-gruende-43450

Tesla will keine Milliarden-Förderung für Batterie-Fabrik mehr: Rätseln über die Gründe
27. November 2021

Tesla en zijn CEO Elon Musk zijn altijd goed voor een verrassing. Het eind 2019 aangekondigde besluit om de Europese Gigafactory in Duitsland te vestigen, kwam geheel onverwacht en kort daarna werd bekend dat Tesla op de locatie ook eigen batterijcellen wilde gaan produceren. Dit viel ook goed in de smaak bij politici en het Federale Ministerie van Economische Zaken (BMWi) stelde er miljarden voor beschikbaar. Vrijdag maakte Tesla echter ineens bekend geen interesse meer te hebben. En de redenen waren aanvankelijk onduidelijk.

Musk herinnert aan 'vervelende omstandigheden'

Een verwijzing naar de mogelijke motivatie voor de kwijtschelding van de gerapporteerde 1,135 miljard dollar leverde CEO Musk zelf op. Op Twitter herinnerde hij eraan dat Tesla altijd principieel tegen overheidssubsidies was geweest. Later herinnerde hij zich ook de "zware voorwaarden" die in 2010/2011 zouden zijn toegepast op een lening van het Amerikaanse ministerie van Energie. Geen van beide verklaart echter waarom Tesla eerder een aanvraag had ingediend om de batterijproductie in Grünheide te subsidiëren.

Zowel het Handelsblatt als de Financial Times (FT) daarentegen publiceerden artikelen die, volgens hun presentatie, de uitleg bevatten - maar elkaar tegenspreken. Tesla zag zich genoodzaakt de batterijactie af te wijzen vanwege vertragingen bij de Duitse Gigafactory, schrijft de Britse krant. Volgens de regels van de EU, waarvan het Duitse programma Eubatin vooraf werd goedgekeurd voor in totaal 42 bedrijven, moeten gesubsidieerde systemen altijd de "eerste industriële toepassing" van een nieuwe technologie vertegenwoordigen. Vanwege de vertraging bij de goedkeuring van het Gigafactory-project in Duitsland, zal Tesla waarschijnlijk eerder op een andere locatie beginnen met de productie van batterijen.

Tesla kan celgeheimen beschermen

In deze versie anticipeerde Tesla alleen op een verwachte terugbetaling van de miljardenfinanciering omdat niet werd voldaan aan de voorwaarden voor hun betaling. Maar helemaal overtuigend is het ook niet, want al sinds september 2020 was bekend (en stond waarschijnlijk al langer op de planning) dat het bedrijf vlakbij zijn hoofdfabriek in Fremont een proeffabriek bouwt voor de productie van zijn eigen 4680-batterijen. En de hangende goedkeuring kan de start van de productie van Model Y in de Duitse Gigafactory vertragen, maar niet de batterijproductie, want het gebouw hiervoor wordt momenteel nog gebouwd (zie foto van deze week hierboven).

Meer specifiek meldde het Bloomberg-bureau, daarbij verwijzend naar een geïnformeerd persoon, dat Tesla had besloten om de massaproductie van zijn eigen cellen anders te starten dan eerder gepland in zijn Gigafactory in Texas. Dit zou betekenen dat het Duitse project niet langer voor financiering in aanmerking komt.

Een andere verklaring werd gegeven door het Duitse Handelsblatt onder de zelfverzekerde kop “Dit is waarom Tesla afziet van overheidssteun ter waarde van miljarden”. Musk maakt zich zorgen over handelsgeheimen en het beeld zou het verschil hebben gemaakt, staat in de openingscredits, maar de basis hiervoor zijn alleen meningen van experts. "Mogelijk" vreest Tesla om onderzoeksresultaten te moeten delen met concurrenten als die deels door de staat worden gefinancierd, vertelde een van hen aan de krant. Een insider (maar waarschijnlijk niet bij Tesla) zei dat het "heel goed mogelijk" was dat het bedrijf geen innovaties naar buiten wilde brengen.

Batterijplannen blijven bestaan voor Giga Berlin

Het tweede aspect van het Tesla-besluit wordt in het rapport "imago" genoemd. Kritiek op subsidies voor zijn bedrijf irriteert Musk tot in de kern, stellen de auteurs. Sinds een rapport hierover in 2015 heeft Tesla bijna geen staatssteun meer geaccepteerd, behalve de nieuwe Gigafactory in Texas. Maar allereerst moet er ook een financieringsaanvraag van enkele miljoenen euro's van de deelstaat Brandenburg openstaan voor de fabriek in Duitsland. Ten tweede zou zelfs een onconventionele CEO als Musk twee keer moeten nadenken over het opgeven van een gratis miljard alleen vanwege persoonlijke gevoeligheden - aandeelhouders zouden hem dat kwalijk kunnen nemen.

Dus blijkbaar weet niemand buiten Tesla echt waarom de financieringsaanvraag voor de Brandenburgse batterijfabriek is ingetrokken, en Musk zelf doet geen duidelijke uitspraken. Uiteindelijk is echter belangrijker informatie die in de bevestiging van het ministerie van Economische Zaken voor de ontheffing stond: Tesla wil ongeacht de financieringsvraag zijn batterijproductie voortzetten op het terrein van de Duitse Gigafactory.

Laatst gewijzigd door Micele : 27 november 2021 om 15:35.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 januari 2022, 21:23   #4
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 46.104
Standaard

Eerste Tesla made in Europa in beeld gebracht en identificatie ingezoomd.

https://twitter.com/tobilindh/status...69624847724547

Aan de hand van de VIN identificatie. Begint met XP7 enz...

De wagen heeft een nummerplaat van München, omdat het HQ van Tesla München is.

Tobias & co leggen het uit. Waarvoor de wagen zal gebruikt worden weten ze niet, testen op de openbare weg? Nadien crashtest EuroNCAP, alles is mogelijk.

Citaat:


https://twitter.com/tobilindh/status...724547/photo/3

Tobias Lindh @tobilindh

I saw a Model Y Performance today at #GigaBerlin.
I've had a look at the VIN. It is made in Germany.


Replying to @tobilindh
The VIN is confirming this car has been produced in Europe: it starts with XP which belongs to the range for The Netherlands which is the European HQ for Tesla. And the HQ can issue VINs for any plant within Europe.


Warum hat dieses auto eine München Nummer?
Tobias Lindh @tobilindh· Dec 31, 2021

Der deutsche Hauptsitz von Tesla ist in München.
·
Dec 31, 2021
Replying to @tobilindh
Does the existence of a VIN and a licence plate imply that it is a production unit, rather than a test unit? And does that imply that production has started?
Tobias Lindh
@tobilindh
·
Dec 31, 2021
No, I'm pretty sure it's just for testing.

Dec 31, 2021
Replying to @tobilindh
Und es ist bereits regulär zugelassen???

Tobias Lindh @tobilindh· Dec 31, 2021

Sieht so aus. Aber die Fahrzeuge die in Norwegen getestet werden müssen ja auch zugelassen sein.

Laatst gewijzigd door Micele : 1 januari 2022 om 21:31.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2022, 07:53   #5
kelt
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 29 juli 2004
Berichten: 28.667
Standaard

Het is ook duidelijk dat Tesla geen "handpoppetje" van geopolitieke spelletjes WIL worden....

De firma zal zijn cellen betrekken volgens een schema die de firma schikt,van waar het de firma schikt en in hoeveelheden die het de firma schikt.

Subsidies aanvaarden betekent : voorwaarden aanvaarden.

Uit alles wat we reeds van Mr Musk weten ,weten we dat hij daar amper nog geduld voor heeft....

Het is nog altijd formidabel dat hij zo WIL investeren in de EU,en dan nog bij de Moffen...

Laatst gewijzigd door kelt : 2 januari 2022 om 07:55.
kelt is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 januari 2022, 10:56   #6
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 46.104
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door kelt Bekijk bericht
Het is ook duidelijk dat Tesla geen "handpoppetje" van geopolitieke spelletjes WIL worden....

De firma zal zijn cellen betrekken volgens een schema die de firma schikt,van waar het de firma schikt en in hoeveelheden die het de firma schikt.

Subsidies aanvaarden betekent : voorwaarden aanvaarden.

Uit alles wat we reeds van Mr Musk weten ,weten we dat hij daar amper nog geduld voor heeft....

Het is nog altijd formidabel dat hij zo WIL investeren in de EU,en dan nog bij de Moffen...
Net daarom, want autos made in Germany is al altijd een begrip en benchmark geweest voor de hele ICE-autowereld.

Vele kennen nog de tijden (70ies) dat de Amerikanen meer van hun autos in Europa wilden verkopen, Japan en Korea deden dat ook (die hadden meer succes) enz...

Al die diverse modellen heb ik trouwens al eens proef gereden, meestal in Duitsland (ook zonder eigenaar te zijn).

Omgekeerd hebben de Duitsers wel een auto-imago opgebouwd in de ganse wereld en hun (relatief zuinige, en krachtig genoeg) autos vlotjes verkocht. Behalve bij emissies namen ze het niet zo nauw als USA en Japan. Moest ook niet met de achterlijke euronorm waar geen handhaving op bestond. (ik begin weer )

Waar ben ik gebleven aja de 20e eeuw made in Europe is nu wel aan het stotteren, maar ze zullen zich herpakken, ze kunnen ook niet anders.

Tesla, de Chinezen en Korea gaan het anders overpakken (It’s (also) The Batteries, Baby!), en wie weet herpakken de Japanners zich nog. Want net het Japanse Panasonic was een steun voor Tesla in moeilijke batterijtijden, en nu blijkt het ook andersom te zijn.

Dat Tesla zijn infrastructureel 4680-cel-to-body/temp°C-management (complex batterijpack watisda) niet al te rap volledig uit de doekjes gaat doen kan zeker meespelen. Dat is die +1 milj € subsidie niet waard.

De Duitsers hebben met hun vertragingen zelf een zetje gegeven dat Tesla duidelijk gekozen heeft voor Texas om daar de eerste cell to body productielijnen op te starten.

Laatst gewijzigd door Micele : 2 januari 2022 om 11:15.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 15:39.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be