Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Debatclub > Links
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Links Dit forum is voorbestemd voor een beperkte groep die wil discussieren rond linkse thema's.
Om deel te nemen aan de discussies moet u zich hier aanmelden.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 20 januari 2005, 21:14   #1
Eylem
Vreemdeling
 
Eylem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 12 mei 2003
Locatie: mannen komen van mars en vrouwen van venus, ik ben van venus
Berichten: 7
Standaard De Turkse Che Guevara-Deniz Gezmis

De Turkse Che Guevara


In een meinacht van het jaar 1972 werd Deniz Gezmis, 26 jaar oud, in een gevangenis te Ankara opgehangen. Een kwart eeuw later zien zelfs zijn beulen hem als een idealist, als de Turkse Che Guevara.

door Erdal Balci


'IK STERF VOOR de onafhankelijkheid van mijn land en voor het geluk van mijn volk. Wij leefden voor ons volk, jullie leefden voor het Amerikaanse imperialisme. Ik groet alle revolutionairen. Weg met het fascis...' Hij kon zijn zin niet afmaken. De tafel werd onder zijn voeten weggetrapt. Het touw om zijn nek deed het verdere werk.
Dit tafereel werd die nacht nog twee keer herhaald. Deniz Gezmis, Hüseyin Inan en Yusuf Aslan vonden de dood in een meinacht van 1972. Turkije begint 26 jaar later te rouwen om drie twintigers die de Che Guevara's van Turkije wilden zijn.

DENIZ GEZMIS studeerde politicologie en werd door zijn charisma en kennis van de marxistische ideologie al snel de leider van de linkse jongerenbeweging. Hij en zijn vrienden hadden niets minder dan de redding van hun land voor ogen - het volk was arm en leed onder het militaire regime. Waarom zou hen niet lukken wat Che en Fidel in Cuba ook was gelukt? Ze gaven alles op, hun school, hun vriendinnen, hun families - en uiteindelijk hun leven.

Het avontuur begon op de universiteit. Maar hun harten klopten voor actie en bevrijding, niet voor hun studie. Ze besloten de bergen in te trekken om van daaruit de strijd te voeren tegen de machthebbers. Daarvoor moesten ze wapens hebben en om die wapens te kunnen kopen, hadden ze geld nodig. Ze beroofden een staatsbank in Ankara, maar de opbrengst viel tegen.

Wellicht was het beroven van een mitaire wapenopslagplaats een beter idee. En waar kon dat beter dan bij een Amerikaanse legerplaats, de hoofdschuldigen van het imperialisme? Wapens vonden ze niet, dus namen ze een zwarte Amerikaanse korporaal in gijzeling. Ze brachten hem naar hun studentenhuis en probeerden militaire informatie los te krijgen. De korporaal huilde vooral en de volgende dag lieten ze hem weer vrij.

Er was nog steeds geld nodig. In de snijdende ochtendkou dwongen ze een Amerikaanse militaire wagen tot stilstand en gijzelden ze de vier inzittenden. Ze eisten losgeld, anders zouden de Amerikanen vermoord worden. Terwijl de Turkse premier de jongens opriep hun verstand te gebruiken en 'hun handen niet met bloed te besmeuren', vertelden zij hun gevangenen in een huurpand welk onrecht Amerika de derdewereldlanden aandeed. Er kwam geen losgeld. Ook deze Amerikanen werden vrijgelaten.

ZE KONDEN NIET langer wachten. Twee bromfietsen hadden ze om naar de bergen in Oost-Anatolië te gaan. Vier man op twee bromfietsen, honderden kilometers te gaan, in de zinderende kou van Oost-Anatolië. Als ze in de provincie Sivas aankomen, zijn ze bijna bevroren.
Op de derde dag raakt de benzine op. Vijftien kilometer duwen ze de bromfiets voort. Het is donker, ze hebben honger, het is koud en ze hebben slaap. Vlakbij de stad Sarkisla worden ze aangehouden door de politie, die zich afvragen wat ze daar in de kou met die bromfiets doen. Ze moeten mee naar het politiebureau. Deniz trekt zijn pistool en beveelt de agenten weg te wezen. De agenten lopen achthonderd meter voor hun leven, terwijl Deniz en zijn vriend enkele keren in de lucht schieten.
Het duurt niet lang. De politie komt met versterking aan. Yusuf raakt gewond en wordt aangehouden. Deniz gaat de stad in en dwingt een soldaat zijn auto af te geven. Intussen weet de hele stad dat Deniz Gezmis met agenten en militairen vecht. Iedereen rent naar de balkons en de ramen om toe te kijken. De burgemeester rijdt met een megafoon door de stad en verkondigt dat wie helpt bij de aanhouding van de communist Deniz Gezmis persoonlijk door hem beloond zal worden. Deniz hoort dat en vraagt een jongen waar het huis van de burgemeester is. Even later trapt hij daar de deur in. De burgemeester stottert: 'Vergeef mij alstublieft, vergeef mij om deze kinderen.' Hij wijst op zijn kinderen en begint te huilen. Deniz gaat weer weg.
Hij kan niet tegen een leger van agenten en militairen op. In de ochtend is hij door zijn kogels heen en geeft hij zich over. De revolutie is ten einde.

BIJ DE STEMMING in het parlement over de vraag of Deniz en zijn twee vrienden opgehangen moesten worden, gingen de handen van alle rechtse parlementariërs de lucht in. Inclusief die van Demirel, de huidige president van Turkije. Demirel nu, in 1998: 'Het is niet goed om de gebeurtenissen van toen met deze tijd te vergelijken. Het waren andere tijden.'
Yildirim Aktuna, de voormalige minister van Volksgezondheid namens de rechtse Partij van het Juiste Pad nu: 'Het is absurd dat die jongens zijn opgehangen terwijl ze geen druppel bloed hadden vergoten. Het waren idealisten met harten vol vaderlandsliefde. Het wordt tijd dat de doodstraf in dit land wordt afgeschaft.'

De advocaat van de drie ter dood veroordeelden, Mukerrem Erdogan, herinnert zich de nacht van 6 zes mei 1972: 'Om 00.40 werd er op de deur van mijn huis geklopt. Mijn hart begon te bonzen. Ik begreep dat de tijd was gekomen. Al onze pogingen om de doodstraffen tegen te houden, hadden niets uitgehaald. Militairen brachten mij naar de gevangenis. Toen ik voor de cel van Deniz kwam, begon ik te beven van de zenuwen. Deniz onthaalde mij met een glimlach en zei: "Welkom." Door zijn houding werd ik ook rustiger. Zijn handen en voeten waren vastgeketend. Een cipier bracht een sigaret naar de mond van Deniz, die er diepe trekken van nam. "Deze laatste nacht rook ik tenminste sigaretten met filter, ook al zijn ze wat duurder", zei hij met een glimlach. Hij zei dat ze om de aanwezigheid van de advocaten hadden gevraagd, zodat wij aan de volgende generaties konden vertellen hoe zij zich gedroegen op weg naar de dood. Na een korte stilte vroeg de officier van justitie hem hoe hij zich voelde. Hij zei dat hij gelukkig was.
Even later gingen we naar Hüseyin. Hij vroeg me of zijn vader in Ankara op de hoogte was van de doodstraf. Ik wist dat hij het ook wist. "Wij geloven dat onze strijd ook na onze dood verder zal gaan", zei hij. Deze zin had hij als een vraag uitgesproken. Het was alsof hij een bevestigend antwoord van mij wilde. Ik bleef zwijgen.'
Die nacht werden de drie revolutionairen een voor een opgehangen.

EEN DAG LATER worden de families gevraagd om de lijken op te halen. De vader van Yusuf Arslan: 'Ze hadden de doodskist op een tafel gezet. Yusuf lag met zijn gezicht naar boven. Hij had laarzen, een grijze trui en een fluwelen broek aan. Zijn gezicht was geel geworden. Ik heb gehuild. Ik heb zijn gezicht gestreeld en gekust. Het touw had een zwart spoor op zijn keel achtergelaten. Zijn nek was zo hard als steen. Ik heb niet gezien wat de andere twee vaders deden.'
Deniz, Yusuf en Hüseyin wezen begeleiding door een imam van de hand. Op verzoek van de vaders kwam er wel een imam bij de begrafenis. Het motregende die dag. Behalve voor zeer naaste familie hadden de autoriteiten iedereen de toegang tot de begrafenis verboden.
Eylem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 januari 2005, 23:40   #2
GC
Minister-President
 
GC's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 juni 2002
Berichten: 4.609
Standaard

Waar is er meer info te vinden over de ideologische achtergrond van Deniz Gezmis? De enige linkse figuur uit Turkije die ik totnutoe kende was Nazim Hikmet (uiteraard).
__________________
Linkse Socialistische Partij
GC is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 januari 2005, 17:51   #3
@lpha
Parlementsvoorzitter
 
@lpha's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 november 2002
Locatie: 't Stad
Berichten: 2.323
Standaard

Met alle respect maar ik vind het vooral domme idealisten.
In je eentje (of met vieren in dit geval) de gewapende strijd aanbinden tegen een militaire dictatuur is pure waanzin. Gewapend verzet draait altijd op een mislukking uit zonder de noodzakelijke steun vanuit de bevolking. De les die eruit kan getrokken worden is dat men eerst aan de ideologische onderbouw én bovenbouw moet werken om het gedachtengoed ingang te doen vinden. Vervolgens is een geweldloze omwenteling mogelijk.
Btw: extreemrechts volgt ook die strategie, niet zonder succes tot op heden.
__________________
Milton Friedman: "In my opinion, the least bad tax is the property tax on the unimproved value of land, the Henry George argument of many, many years ago."
@lpha is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 januari 2005, 21:59   #4
Pie
Schepen
 
Geregistreerd: 10 februari 2004
Berichten: 430
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GC
Waar is er meer info te vinden over de ideologische achtergrond van Deniz Gezmis? De enige linkse figuur uit Turkije die ik totnutoe kende was Nazim Hikmet (uiteraard).
en Fehrire Erdal
__________________
Eerst de mensen, niet de winst!

www.pvda.be/lonen
Pie is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 januari 2005, 20:14   #5
Eylem
Vreemdeling
 
Eylem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 12 mei 2003
Locatie: mannen komen van mars en vrouwen van venus, ik ben van venus
Berichten: 7
Standaard

Citaat:
Met alle respect maar ik vind het vooral domme idealisten.
In je eentje (of met vieren in dit geval) de gewapende strijd aanbinden tegen een militaire dictatuur is pure waanzin. Gewapend verzet draait altijd op een mislukking uit zonder de noodzakelijke steun vanuit de bevolking. De les die eruit kan getrokken worden is dat men eerst aan de ideologische onderbouw én bovenbouw moet werken om het gedachtengoed ingang te doen vinden. Vervolgens is een geweldloze omwenteling mogelijk.
Btw: extreemrechts volgt ook die strategie, niet zonder succes tot op heden.
Je kan het domme idealisten vinden als je natuurlijk heel de geschiedenis daarover niet weet en welke gevolgen ze voor Turkije hebben gehad...
In eerste plaats zijn ze in Turkije een cultfiguur geworden die bij de normaal beschaafde bevolking van Turkije een bepaalde respect hebben afgedwongen door hun daden omdat ze in eerste plaats hun leven opgeofferd hebben voor een "vrij" Turkije. Met "vrij" Turkije bedoelden ze een land zonder imperialisme van Amerika.
De gevolgen zijn enorm geweest. Hun ideologie met name hun beeld over Turkije zijn door verschillende linkse groeperingen in Turkije overgenomen... Daaruit onstonden natuurlijk de onafhankelijkheidsbeweging van Koerden, in begin fase door apocular en in latere stadium als PKK genaamd. In eerte jaren waren ze communistisch ingesteld, maar met jaren hebben ze zich bewezen met hun nationalisme. Eigenlijk is PKK dus een latere stadium van THKO (partij van Deniz Gezmis) die zich daarna pro nationalistisch instelden...

Je kan het natuurlijk domme idealisten vinden zonder kennis... ik kan je argumentatie ook zinloos gaan verklaren zonder dat ik erbij nadenk waarom je zo hebt geschreven, maar natuurlijk blijkt hieruit dat we je kunnen vergeven door je gebrek aan kennis...
Eylem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 januari 2005, 20:19   #6
Eylem
Vreemdeling
 
Eylem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 12 mei 2003
Locatie: mannen komen van mars en vrouwen van venus, ik ben van venus
Berichten: 7
Standaard

Je kan via google over Deniz Gezmis alle informatie vinden... in alle talen..
Nazim Hikmet is een verbannen dichter geweest die daarna door Turkse staat als dichter van het jaar wordt uitgeroepen (hoe ironisch het ook mag klinken).
Dit hebben ze ook gedaan met Deniz Gezmis... Een paar jaar geleden besefte Turkse regering onder bewind van Suleyman Demirel dat ze een grove fout hebben gedaan, alhoewel Suleyman Demirel ook diegene was die zijn hand had opgestoken voor de doodsstraf van drie jongeren.
Maar ja zo is Turkije...

Fehriye Erdal is een andere kwestie... Zij is een aanhanger van DHKP-C die op zijn beurt een afscheiding is van Turks links in de jaren 70-80... Zij is helemaal een andere kwestie dan Deniz Gezmis en geen vergelijking mogelijk
Eylem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 25 januari 2005, 21:20   #7
@lpha
Parlementsvoorzitter
 
@lpha's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 november 2002
Locatie: 't Stad
Berichten: 2.323
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Eylem

Je kan het natuurlijk domme idealisten vinden zonder kennis... ik kan je argumentatie ook zinloos gaan verklaren zonder dat ik erbij nadenk waarom je zo hebt geschreven, maar natuurlijk blijkt hieruit dat we je kunnen vergeven door je gebrek aan kennis...
Je lijkt wel een moslim die een kafir gebrek aan kennis verwijt.

Uit dat mooi stukje proza kon ik helaas niets anders besluiten.
__________________
Milton Friedman: "In my opinion, the least bad tax is the property tax on the unimproved value of land, the Henry George argument of many, many years ago."
@lpha is offline   Met citaat antwoorden
Oud 26 januari 2005, 14:30   #8
GC
Minister-President
 
GC's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 juni 2002
Berichten: 4.609
Standaard

De Turkse linkerzijde is wel iets boeiend, maar tegelijk ook bijzonder tragisch. Als we zien wat nog overblijft van de ooit toch wel sterke traditie van arbeidersstrijd, dan moeten we nadenken over taktieken uit het verleden. Hoe was het mogelijk dat na de bewegingen eind jaren 1970 er een bloedige vervolging kwam. Waar is de vroegere ÖDP (eenheid van verschillende linkse groepen midden jaren 1990) naar toe en waarom heeft die partij de verwachtingen absoluut niet ingelost? Verder kunnen we ons ook vragen stellen bij de draai naar rechts in bepaalde PKK-kringen (inclusief Öcalan) of de waanzinnige politiek van de DHKP-C die ganse generaties revolutionairen laat sterven door hongerstakingen in de Turkse gevangenissen.

Soit, er valt veel over te zeggen. Er blijven vooral veel vragen over waar het juist fout gegaan is voor de Turkse linkerzijde en hoe daar vandaag in Turkije zelf iets aan kan gedaan worden.
__________________
Linkse Socialistische Partij
GC is offline   Met citaat antwoorden
Oud 30 januari 2005, 00:15   #9
Eylem
Vreemdeling
 
Eylem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 12 mei 2003
Locatie: mannen komen van mars en vrouwen van venus, ik ben van venus
Berichten: 7
Standaard

Ik denk in eerste plaats dat probleem is geweest door enorme bevrediging van zelfbeeld binnen bepaalde kringen door bepaalde individuen bij turks links. Iedereen had ineens behoefte om een bepaalde cultfiguur te gaan uitoefenen in hun kringen. We zien dit nog steeds de dag van vandaag in alle groeperingen in Turkije aan de linkse front.
Waanzinnig politiek van DHKP-C is uitgekomen omdat er geen dialoog mogelijk was tussen regering en mensen in de gevangenissen en de enorme bang voor aanslag op hun leven door folteringen. De gedachte om in doodsstaken te gaan kwam door een besluit om beter "zelfmoord" te plegen voor je ideologie dan vermoordt te worden voor je ideologie. En dit is zeer spijtig om te zeggen, maar langs ene kant is het door DHKP-C gebruikt als een campagne om aanhangers te krijgen en natuurlijk ook voor een grote stuk om de aandacht te vestigen op de situaties in de turkse gevangenissen.
De reden van PKK om naar rechts te verschuiven kwam eigenlijk toen ze tot een besef kwamen dat ze door linkse ideologie niet aan hun culturele en nationale rechten konden komen. In eerste plaats is het voor PKK een belangrijke prioriteit dat men in alle vrijheid koerdische taal,feesten kan beoefen zonder een gevolg aan vast te krijgen door de Turkse regering. Maar als je naar linkse front gaat kijken, is het bij hun de eerste prioriteit politieke ideologie en niet een identiteit, want in linkse front kan er verschillende nationaliteiten zijn, maar een koerd blijft een koerd. Je kan niet als een turk,belg,duitser een koerd worden. Dit is afhankelijk van je geboorte en ideologie is vrij om zelf te bepalen waarin je gelooft.
Eylem is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 14:14.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be