Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Diverse > Forumsessies met politici > Forumsessies met academici en ideologen (2005) > Boudewijn Bouckaert - 7 feb. t.e.m. 13 feb.
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Boudewijn Bouckaert - 7 feb. t.e.m. 13 feb. Bouckaert is professor aan de Gentse universiteit en een opgemerkt figuur door zijn voorzitterschap van de 'liberale politieke club en denktank' Nova Civitas. Hij is tevens een vurig verdediger van het klassiek liberalisme en wordt daarbij wel eens bekeken als de oppositie binnen de heersende liberale klasse. Daarnaast is hij ook voorzitter van het OVV (Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen)

 
 
Discussietools
Oud 6 februari 2005, 13:50   #1
Michaël Bauwens
Vreemdeling
 
Geregistreerd: 22 februari 2004
Berichten: 97
Standaard democratie en mensenrechten

Geachte heer Bouckaert,

in een tekst van u (http://vva.vvb.org/opsomer2000-bouckaert.html ) lees ik dat liberale democratie in uw ogen voldoet aan "Een politiek systeem gekenmerkt door een controle op de regering door een verkozen volksvertegenwoordiging, een scheiding der machten, de wetgevende macht in handen van de volksvertegenwoordiging, een reële mogelijkheid van vreedzame alternantie van de regerende elites."
Democratie betekent echter 'volksheerschappij', maar uw schets doet mij meer denken aan een geïnstitutionaliseerde competitie tussen verschillende machtsgeile facties die omwille van die macht af en toe komen flemen bij de bevolking, om dan weer verder te doen met hun machtsspelletjes; de huidige situatie dus. In België heeft de bevolking op dit ogenblik dus geen enkele formele mogelijkheid om zelf de macht uit te oefenen (d.m.v. het Bindend Referendum en het Volksinitiatief), en het gebruik van het woord 'democratie' lijkt me dus totaal misplaatst. Wat is uw mening betreffende directe democratie dus?

In diezelfde tekst stelt u ook "Alleen datgene wat vitaal is voor het verder functioneren van het democratische spel kan buiten het bereik van democratische meerderheidsbeslissingen geplaatst worden." Dat snap ik niet. Wie beslist dan wat er 'vitaal' is en wat niet? Als dat niet de meerderheid is, dan is het een minderheid, maar waarom heeft die minderheid het recht om bepaalde zaken die zij 'vitaal' acht te betonneren, en heeft een andere minderheid, of heeft de meerderheid, dat recht niet? Zo schendt u het fundamentele gelijkheidsbeginsel en de basis voor democratie, en geeft u een vrijbrief aan machthebbers van alle tijden om datgene wat in hun ogen 'vitaal' is te onttrekken aan democratische besluitvorming. U mag dan gerust proberen die machthebbers met argumenten te overtuigen, sweet dreams are made of this, maar macht corrumpeert, daarom is het juist absoluut noodzakelijk dat juist "datgene wat vitaal is voor het verder functioneren van het democratische spel" in handen is van de democratie zelf, van alle burgers, want alleen door de macht zo sterk te verdelen kan je de 'corrumperende' werking ervan ontwijken.
__________________
zonder referendum, geen democratie
www.democratie.nu
Michaël Bauwens is offline  
 



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:38.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be