Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Maatschappij en samenleving
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Maatschappij en samenleving Dit subforum handelt over zaken die leven binnen de maatschappij en in die zin politiek relevant (geworden) zijn.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 15 januari 2007, 11:10   #1
IlluSionS667
Banneling
 
 
IlluSionS667's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2004
Berichten: 2.922
Standaard Over 'Moffenmeiden', zwarten en collaborateurs

Wat meer informatie over de verschrikkelijke repressie van 1945 vind je in volgend artikel, afkomstig van de website verzet.org. Deze website is allesbehalve een voorstander van de collaboratie. De werkelijkheid was dus waarschijnlijk nog erger, al lijkt mij dat al moeilijk.....Over 'Moffenmeiden', zwarten en collaborateurs
De tijd der verschrikkingenZodra de Duitsers vertrokken waren, kwamen de mensen naar buiten om te feesten maar ook de jarenlange opgekropte haat kwam eruit. Vermits er nagenoeg niemand overbleef om de orde te handhaven, zelfs vele mensen die er de laatste dagen en weken plotseling allemaal zich lid van het verzet noemden, schuimden de straten en de huizen af op zoek naar zwarten op wie ze hun woede konden botvieren.

Ze beukten de deuren van de collabo's in, sloegen alles kort en klein. Ze gooiden de meubelen en boeken door de vensters op straat en staken alles in brand, maar ook veel werd gewoon gestolen. Vrouwen die thuis achtergebleven waren werden dikwijls zwaar aangepakt. Als ze 'geluk' hadden, moesten ze enkel het gekende 'ritueel' ondergaan: kaalgeschoren worden en beklad met hakenkruizen. Na die ene dag zouden ze verder met gerust gelaten worden en verder een normaal leven kunnen leiden. Maar elders waren echte sadisten aan het werk.Zo werd de leidster van de Dietse Meisjesscharen van Zoutleeuw kaalgeschoren en daarna werd haar met hete pek hakenkruizen op haar hoofd gebrand. Van ellende heeft ze later zelfmoord gepleegd. In Bree werd bij een 15-jarig DM-meisje bij haar aanhouding de borsten doorboord met gloeiende priemen en werd ze acht keer verkracht. Haar vader die in bedwang werd gehouden met een machinegeweer, moest machteloos toezien.

Bij sommige DM-meisjes werden brandende sigaretten uitgedrukt op hun borsten of naalden onder hun nagels gestoken. Een zwangere vrouw werd op een tafel vastgebonden en met een matrak afgeranseld tot ze stierf. Een andere acht maanden zwangere vrouw werd door dronken verzetsleden mishandeld, verkracht en aan zwarte Amerikaanse soldaten afgeleverd. Ze overleed later in het ziekenhuis. De lijst van mensonterende vernederingen en martelingen is eindeloos.

In de gevangenissen en in de haastig opgerichte kampen gingen de mishandelingen verder. De gevangenen moesten uren met de armen in de hoogte staan, gaan liggen in een doodskist die dan werd dichtgenageld. Sommige gevangenen werden verplicht elkaar tot bloedens toe te slaan. Mannen werden verplicht hun eigen uitwerpselen op te eten, zich voort te bewegen als dieren, te blaffen en te wateren in houding zoals honden.

Vrouwelijke gevangenen, dikwijls meisjes van 17 of 18 jaar oud, kregen het hard te verduren. Tepels werden met sigaretten verbrand en allerlei voorwerpen, zoals geweerlopen, werden in het geslachtsdeel gestoken. Een ander meisje kreeg een prop in de mond, werd met geweld op een bed neergeduwd en verkracht, terwijl drie andere 'verzetsleden' haar benen en armen vasthielden.

De verkrachting werd daarna nog eens door drie anderen overgedaan. In Hasselt werden twee meisjes onder bedreiging van machinegeweren aan Amerikaanse soldaten 'aangeboden'. Eén meisje werd door negen en het andere door elf Amerikaanse soldaten verkracht.

Ook berucht was het interneringskamp in de Wollestraat in Gent waar op zeker ogenblik 4.500 mannen en 1.500 vrouwen zaten opgesloten. Op het middenplein stond een hondenhok waar een SS'r in lag. Om het kwartier moest hij blaffen en water uit het bakje oplikken, net als een hond. Ook in de kampen van Lokeren en Beverlo ging het er nagenoeg hetzelfde aan toe.

mei 1945: 2de golf van de Volksrepressie over het land

Wanneer de geallieerden in 1945 de concentratiekampen ontdekken en met ontzetting de gruwelijke realiteit van de gevolgen van de nazi-ideologie ontdekken, dringt deze verschrikking korte tijd later ook door tot de wereldopinie. Wanneer de uitgemergelde en uitgehongerde overlevenden van de kampen stilaan terugkeren naar ons land slaan andermaal de stoppen door bij een deel van de bevolking.

Bij de bevrijding in september 44 was de straatrepressie onvermijdelijk geweest omdat de overheid toen niet bij machte was om in te grijpen. In mei 45 had zij die macht wel degelijk maar faalde om de toestand te controleren of greep veel te laat in.

Eveneens Breendonk waar de laatste gevangenen door de nazi's op 31 augustus '44 naar de concentratiekampen werden afgevoerd, werd tijdens de repressie terug in gebruik genomen, deze keer om er de incivieken in op te sluiten. In 'Breendonk 2' zoals het tegenwoordig wordt herinnerd, ging het er bijzonder erg aan toe. Slagen, verkrachtingen en schijnterechtstellingen blijken aan de orde te zijn geweest. Sommige vrouwen prostitueerden zich om maar beter behandeld te worden.

Martha Clement, die verpleegster was geweest bij de DRK (Duitse Rode Kruis), werd zwaar aangepakt toen ze voor verhoor bij de krijgsauditeur moest. Ze werd tussen twee hagen van vier, vijf rijen uitzinnige mensen gestuurd die gewapend waren met messen, stokken, ijzeren staven en emmers pek en die sloegen waar ze haar maar raken konden. Aan het einde van de haag had Clement geen kleren meer aan haar lichaam, haar hoofdhaar was afgesneden, rug en armen met hakenkruizen beklad. Vervolgens werd zij naakt op haar rug en dan omgekeerd op haar buik en borsten een paar keer door een grintweg getrokken. Eens binnen werden brandende sigaretten op haar armen uitgeduwd en werd op dezelfde wijze een hakenkruis op haar linkerborst ingebrand. Tenslotte werden potten inkt over haar hoofd uitgegoten.

Zelfs de kranten keurden nauwelijks deze baldadigheden af. Titels zoals "Gerechtigheid. Geen genade. Alle verraders moeten onschadelijk worden gemaakt. Aan de families van de verraders moet de bevoorrading ontzegd worden. We moeten ze in concentratiekampen steken. We moeten ze hun burgerrechten afnemen." De Gazet van Antwerpen van 9 september '44 titelde: "De verraders in de leeuwenkooi? Wat is daar verkeerd aan."

Niettegenstaande ook een aantal leden van het verzet betrokken was, waren er ook veel die mensen, bezittingen en goederen beschermde. Verzetsleiders trachten zo goed het kon om orde op zaken te stellen. Maar in het algemeen was het verzet zwaar geschokt wanneer de omvang van de volksrepressie bekend werd.

De verzetsgroep de Witte Brigade van Marcel Louette voegde na de bevrijding in september 1944 de naam Fidelio toe aan de Witte Brigade. Fidelio was de schuilnaam van Marcel Louette. In de volksmond gebruikte tijdens de bezetting de bevolking de naam Witte Brigade voor alle verzetsgroepen en met deze naamsverandering wilde de groep zich distantiëren van de wreedheden begaan door 'zogezegde' verzetslui die zich als leden van de Witte Brigade voordeden tijdens de wilde repressie kort na de bevrijding. Sommige personen deden huiszoekingen ‘in naam van de Witte Brigade’, terwijl ze alleen op revanche uit waren, of erop uit waren zichzelf te verrijken. De echte Witte Brigade, groep Fidelio, kon niets anders dan zich uitdrukkelijk distantiëren van deze ‘huiszoekers'.

De Repressie en Epuratie

In de eerste maanden na de bevrijding had de Belgische regering te kampen met een overvloed aan problemen. Zo moest tegelijkertijd de oorlog tegen Duitsland verder gezet worden, en het Ardennenoffensief van december 1994 bewees dat een nieuwe bezetting van België een reeël gevaar was. Tijdens het Ardennenoffensief sneuvelden nog eens 2.500 Belgen. Bovendien was ons land vanaf 7 oktober 1944 tot en met 30 maart 1945 in de ban van de V-bommenterreur waarbij ongeveer 6.500 Belgen omkwamen.

Ze moest ook trachten het verzet in toom te houden en dat zou nog tot hoge spanningen leiden toen op 13 november 1944 de regering besliste om het verzet algeheel te ontwapenen. Daarnaast moest de bevoorrading terug georganiseerd worden, de economie heropstarten en last but not least: de collaborateurs berechten en bestraffen. De repressie verliep dan aanvankelijk zeer chaotisch.

Wie werd veroordeeld tijdens de eerste twaalf maanden na de bevrijding daarvoor was de repressie uitermate hard. Pas in de zomer van 1945 begon zich alles terug te normaliseren. Een Oostfronter die in oktober 1944 voor de rechter kwam, kreeg de doodstraf en 10 Oostfronters werden ook daadwerkelijk terechtgesteld.

Een jaar later, in november 1945 kreeg hij voor hetzelfde misdrijf een gevangenisstraf van minimum vijf jaar. De willekeur die in het begin van toepassing was en voor velen terecht onrechtvaardig overkwam noopte de regering om vanaf 1946 noodzakelijk correcties in de veroordelingen door te voeren: er werd op grote schaal gebruik gemaakt van genademaatregelen, vervroegde vrijlating en eerherstel.

Enkele cijfers

In vergelijking met de bestraffing van het activisme is de afrekening met de collaborateurs na de tweede Duitse bezetting veel ingrijpender. Tegen meer dan 400.000 personen werd een onderzoek gevoerd naar daden van collaboratie. Het leidt tot meer dan 57.000 strafrechtzaken en bijna 56.000 veroordelingen. Voor ongeveer 2.900 veroordeelden is de doodstraf het verdict en 242 sterven effectief voor een executiepeloton.

In feite is het werkelijke cijfer 237 want er waren ook 5 buitenlanders bij zoals bv de kampcommandant van Breendonk, Sturmbannführer Philip Schmitt die in 1950 werd terechtgesteld. Van de 237 terechtgestelde collaborateurs waren er 115 Nederlandstaligen (=48%) en 122 Franstaligen.

Bij de Vlamingen waren de bekendste geëxcuteerde collaborateurs Dr. August Borms (12 april 1946 in Elsene), Irma Laplasse (30 mei 1945 in Brugge), Leo Vindevogel (25 september 1945 in Gent), Karel De Feyter, Stefan Laureys, Theo Brouns en Marcel Engelen. Dom Modest Van Assche werd aangehouden op beschuldiging van verraad van twee broeders en stierf tijdens zijn gevangenschap in het Sint Jans Hospitaal te Brugge op 30 oktober 1945. Onder de terechtgestelde collaborateurs bevonden zich ook elf kampbeulen van Breendonk die na een geruchtmakend proces tussen 16 en 17 april 1947 in het openbaar werden gefusilleerd.

Ongeveer 20 tot maximaal 100 mensen stierven tijdens de 'straatrepressie' van september 1944 en mei 1945. Ongeveer 1.100 echte of vermeende collaborateurs werden door leden van het Verzet tijdens de oorlogsjaren omgebracht. En naar schatting 4.500 collaborateurs (3.000 Vlamingen en 1.500 Franstaligen) sneuvelden of werden als vermist opgegeven aan het Oostfront. Meer dan duizend collaborateurs konden aan hun vervolging ontsnappen door naar het buitenland te vluchten, vooral dan naar Zuid-Amerika.

De anderen krijgen een gevangenisstraf van diverse lengte, meer dan de helft een correctionele straf van minder dan 5 jaar. Dankzij een gratiebeleid gericht op strafvermindering zitten in 1950 nog maar ca. 2500 veroordeelde collaborateurs vast. Daarnaast verliezen zo’n 40.000 Belgen hun burgerlijke rechten (o.m. stemrecht), terwijl ze vaak ook economisch en sociaal worden gemarginaliseerd door boetes en ontslagen.

Honderdduizenden Belgen zijn zo op de één of de andere manier voorwerp van de naoorlogse zuiveringen, Franstaligen zowel als Vlamingen. Deze repressie is niet anti-Vlaams in de zin dat ze Nederlandstaligen vaker en harder treft. Wel worden relatief veel Vlaamsgezinden getroffen, enerzijds omdat een belangrijk deel van de Vlaamse Beweging collaboreerde, anderzijds omdat de omvang van de zuiveringen en de sfeer waarin ze verliepen tot ontsporingen leidt, waardoor sommigen ten onrechte het stigma van de collaboratie moeten dragen.

In 1961 (de Wet Vermeylen) werd beslist dat alle collaborateurs die spijt betuigden over hun oorlogsverleden hun sociale rechten konden terugkrijgen. Ook alle veroordeelden die minder dan drie jaar in de gevangenis hadden doorgebracht (in totaal waren dat 20.652 personen) kregen automatisch hun burgerrechten terug.
IlluSionS667 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 11:17   #2
Raf
Secretaris-Generaal VN
 
Raf's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 maart 2003
Berichten: 53.925
Standaard

Wat heeft dit met binnenlandse politiek te maken?!?
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Demper Bekijk bericht
Een blote mannenkont is pure kunst.
Stuyckisme 1: "Positieve discriminatie is immers ook racisme"
Stuyckisme 2: "Iemand op mijn werk probeerde me wijs te maken dat onze prins in Wallonië altijd al als prince Philippe door het leven ging."

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door duveltje382 Bekijk bericht
Als daar ne knappe gast zit mss,lieft met een strak kontje ......
De langverwachte outing van duveltje382
Raf is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 11:22   #3
IlluSionS667
Banneling
 
 
IlluSionS667's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2004
Berichten: 2.922
Standaard

Gebeurde dit niet in het binnenland, misschien? Zijn dit geen politiek relevante feiten?

Dit forum mist nu eenmaal een "geschiedenis"-sectie...
IlluSionS667 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 11:26   #4
Raf
Secretaris-Generaal VN
 
Raf's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 maart 2003
Berichten: 53.925
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door IlluSionS667 Bekijk bericht
Gebeurde dit niet in het binnenland, misschien? Zijn dit geen politiek relevante feiten?
Iets wat 60 jaar geleden gebeurde, noem ik niet "politiek relevant", zelfs al gebeurde het in het binnenland.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door IlluSionS667 Bekijk bericht
Dit forum mist nu eenmaal een "geschiedenis"-sectie...
Koetjes & Kalfjes.
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Demper Bekijk bericht
Een blote mannenkont is pure kunst.
Stuyckisme 1: "Positieve discriminatie is immers ook racisme"
Stuyckisme 2: "Iemand op mijn werk probeerde me wijs te maken dat onze prins in Wallonië altijd al als prince Philippe door het leven ging."

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door duveltje382 Bekijk bericht
Als daar ne knappe gast zit mss,lieft met een strak kontje ......
De langverwachte outing van duveltje382
Raf is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 11:38   #5
Bert Bubber
Provinciaal Statenlid
 
Bert Bubber's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 september 2004
Locatie: land van maas&kempen
Berichten: 683
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
Iets wat 60 jaar geleden gebeurde, noem ik niet "politiek relevant", zelfs al gebeurde het in het binnenland.


Koetjes & Kalfjes.
Wat 60 jaar geleden gebeurd is, is enkel politiek relevant als...voila, je neemt me de woorden uit de mond !!Als het nu 65 was geweest...
__________________

Laatst gewijzigd door Bert Bubber : 15 januari 2007 om 11:41.
Bert Bubber is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 11:47   #6
IlluSionS667
Banneling
 
 
IlluSionS667's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2004
Berichten: 2.922
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
Iets wat 60 jaar geleden gebeurde, noem ik niet "politiek relevant", zelfs al gebeurde het in het binnenland.
Zoals Orwell schreef in zijn boek 1984 : “He who controls the present, controls the past. He who controls the past, controls the future.”

Geschiedenis is relevant !
IlluSionS667 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 11:50   #7
Raf
Secretaris-Generaal VN
 
Raf's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 maart 2003
Berichten: 53.925
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door IlluSionS667 Bekijk bericht
Zoals Orwell schreef in zijn boek 1984 : “He who controls the present, controls the past. He who controls the past, controls the future.”

Geschiedenis is relevant !
Correctie: geschiedenis kan relevant zijn. In dit geval is er geen enkele link met de binnenlandse politieke actualiteit. Overigens is het kopiepeesten van hele lappen tekst zonder eigen mening/analyse tegen het forumreglement.
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Demper Bekijk bericht
Een blote mannenkont is pure kunst.
Stuyckisme 1: "Positieve discriminatie is immers ook racisme"
Stuyckisme 2: "Iemand op mijn werk probeerde me wijs te maken dat onze prins in Wallonië altijd al als prince Philippe door het leven ging."

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door duveltje382 Bekijk bericht
Als daar ne knappe gast zit mss,lieft met een strak kontje ......
De langverwachte outing van duveltje382
Raf is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 12:01   #8
baarle
Eur. Commissievoorzitter
 
baarle's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 april 2006
Locatie: waar mijn stella staat
Berichten: 8.427
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
Wat heeft dit met binnenlandse politiek te maken?!?
Kijk kijk, toch iets dat onze Raf een beetje ongemakkelijk gemaakt heeft...
__________________
baarle is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 12:04   #9
Raf
Secretaris-Generaal VN
 
Raf's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 maart 2003
Berichten: 53.925
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door baarle Bekijk bericht
Kijk kijk, toch iets dat onze Raf een beetje ongemakkelijk gemaakt heeft...


Ongemakkelijk? Waarom zou een topic over geschiedenis het mij "ongemakkelijk" moeten maken?
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Demper Bekijk bericht
Een blote mannenkont is pure kunst.
Stuyckisme 1: "Positieve discriminatie is immers ook racisme"
Stuyckisme 2: "Iemand op mijn werk probeerde me wijs te maken dat onze prins in Wallonië altijd al als prince Philippe door het leven ging."

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door duveltje382 Bekijk bericht
Als daar ne knappe gast zit mss,lieft met een strak kontje ......
De langverwachte outing van duveltje382
Raf is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 12:11   #10
IlluSionS667
Banneling
 
 
IlluSionS667's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2004
Berichten: 2.922
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
Correctie: geschiedenis kan relevant zijn. In dit geval is er geen enkele link met de binnenlandse politieke actualiteit.
Er is wel een link met de binnenlandse politieke actualiteit, zijnde het stigma op "extreem-rechts" en wat soms een heiligverklaring lijkt te zijn van de vroegere verzetslieden en onze Amerikaanse "bevrijder". Dergelijke historische feiten nuanceren dit.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
Overigens is het kopiepeesten van hele lappen tekst zonder eigen mening/analyse tegen het forumreglement.
Mijn eigen mening/analyse staat al gepost vlak voor het artikel :

Citaat:
Wat meer informatie over de verschrikkelijke repressie van 1945 vind je in volgend artikel, afkomstig van de website verzet.org. Deze website is allesbehalve een voorstander van de collaboratie. De werkelijkheid was dus waarschijnlijk nog erger, al lijkt mij dat al moeilijk.....
Nergens in het forumreglement staat hoe land die eigen mening/analyse moet zijn.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht


Ongemakkelijk? Waarom zou een topic over geschiedenis het mij "ongemakkelijk" moeten maken?
Waarom doet u anders zo moeilijk? Het is niet alsof dit de eerste keer is dat een topic gepost wordt over een onderwerp uit de 20ste eeuwse geschiedenis.
IlluSionS667 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 12:27   #11
Herr Flick
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 23 augustus 2002
Berichten: 24.515
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
Wat heeft dit met binnenlandse politiek te maken?!?

De Amnestie eis, bv, he Raf, ...
Herr Flick is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 12:29   #12
IlluSionS667
Banneling
 
 
IlluSionS667's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2004
Berichten: 2.922
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Herr Flick Bekijk bericht
De Amnestie eis, bv, he Raf, ...
Onder andere.... Was er niet recent nog een betoging mbt de amnestie-eis ergens in West-Vlaanderen?
IlluSionS667 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 13:12   #13
Anna List
Secretaris-Generaal VN
 
Anna List's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 89.044
Standaard

over amnestie gesproken, de Belgische staat heeft alle wandaden zoals in de openingspost beschreven wél juridisch weggeveegd met een amnestiemaatregel ...
__________________
Citaat:
“Laten we geld bijdrukken om het klimaat te redden.” Groen Europarlementslid Bart Staes 10/3/2019
Anna List is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 14:03   #14
schaduwrijk
Burgemeester
 
schaduwrijk's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 oktober 2006
Berichten: 596
Standaard

een moedige strijd illuSionS667 (hebben de twee grote SS trouwens een betekenis?), maar telkens een topic hierover openen hoeft niet. Dat mensen jaren op die collaborateurs hebben moeten zien die wijn dronken, rijker werden enzovoort kan wel eens tot wraakgevoelens leiden. U haalt het zelf boven, er was geen controle meer...
als nu blijkt dat X verschillende verkrachtingen enz op zijn kerfstok heeft, zou een groot deel van de bevolking die ook willen lynchen, maar wij rekenen (meestal toch) op de politie en de rechtstaat.
__________________
en hier, hier eindigt uw vrijheid...
schaduwrijk is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 14:13   #15
andev
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 2 februari 2004
Berichten: 22.898
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door IlluSionS667 Bekijk bericht
Gebeurde dit niet in het binnenland, misschien? Zijn dit geen politiek relevante feiten?

Dit forum mist nu eenmaal een "geschiedenis"-sectie...
Dat zal allemaal gebeurd zijn, juist... en waarom kom jij daar mee aandraven? Tijdens en na oorlogen gebeuren er vreselijke dingen die niet goed te praten zijn, zowat over ter wereld. In sommige landen hebben ze niet eens een oorlog nodig om de mensen op die manier te behandelen, is het "business as usual" om tegenstanders op een mensonterende manier te behandelen. Daar kun je waarschijnlijk honderd(en) boek(en) mee vullen. Dus: waarom juist dat, en waarom nu?
Maar ik denk wel dat ik het begrijp, hoor...
andev is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 14:17   #16
Anna List
Secretaris-Generaal VN
 
Anna List's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 89.044
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schaduwrijk Bekijk bericht
een moedige strijd illuSionS667 (hebben de twee grote SS trouwens een betekenis?), maar telkens een topic hierover openen hoeft niet. Dat mensen jaren op die collaborateurs hebben moeten zien die wijn dronken, rijker werden enzovoort kan wel eens tot wraakgevoelens leiden. U haalt het zelf boven, er was geen controle meer...
als nu blijkt dat X verschillende verkrachtingen enz op zijn kerfstok heeft, zou een groot deel van de bevolking die ook willen lynchen, maar wij rekenen (meestal toch) op de politie en de rechtstaat.
maar deze rechtstaat verkoos net al die misdaden onbestraft te laten door een algehele amnestie door te voeren voor die repressiemisdaden ...
__________________
Citaat:
“Laten we geld bijdrukken om het klimaat te redden.” Groen Europarlementslid Bart Staes 10/3/2019
Anna List is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 14:33   #17
IlluSionS667
Banneling
 
 
IlluSionS667's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 15 juni 2004
Berichten: 2.922
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schaduwrijk Bekijk bericht
een moedige strijd illuSionS667
Dank je

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schaduwrijk Bekijk bericht
(hebben de twee grote SS trouwens een betekenis?)
Hier is mij al eerder op gewezen, maar ik kan u verzekeren dat het hier om een puur esthetische maatregel gaat en je daar geen ideologische achtergrond voor moet zoeken.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schaduwrijk Bekijk bericht
maar telkens een topic hierover openen hoeft niet. Dat mensen jaren op die collaborateurs hebben moeten zien die wijn dronken, rijker werden enzovoort kan wel eens tot wraakgevoelens leiden. U haalt het zelf boven, er was geen controle meer...
als nu blijkt dat X verschillende verkrachtingen enz op zijn kerfstok heeft, zou een groot deel van de bevolking die ook willen lynchen, maar wij rekenen (meestal toch) op de politie en de rechtstaat.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door andev Bekijk bericht
Dat zal allemaal gebeurd zijn, juist... en waarom kom jij daar mee aandraven? Tijdens en na oorlogen gebeuren er vreselijke dingen die niet goed te praten zijn, zowat over ter wereld. In sommige landen hebben ze niet eens een oorlog nodig om de mensen op die manier te behandelen, is het "business as usual" om tegenstanders op een mensonterende manier te behandelen. Daar kun je waarschijnlijk honderd(en) boek(en) mee vullen. Dus: waarom juist dat, en waarom nu?
Maar ik denk wel dat ik het begrijp, hoor...
Het doel van deze en andere posts mbt de geschiedenis is om aan te tonen dat wat in onze geschiedenisboekjes staat wel heel zwart-wit is en dat er enorme grijze zones zijn die worden genegeerd. Niemand kan ontkennen dat Duitsland grote oorlogsmisdaden heeft gepleegd, maar ons verzet en de "bevrijder" heeft zich niet beter gedragen.

Deze en gelijkaardige draden dient als herinnering dat er in oorlog geen goeden en slechten zijn, maar enkel slechten... en dat de winnaar zichzelf altijd afschildert als de held en de tegenstander als de duivel. Er zijn maar weinig mensen die dit echter inzien, en deze rammelen voortdurend de mantra's af die door de geallieerde "bevrijder" zijn gecreëerd.

Het is erg cynisch hoe bijvoorbeeld anti-globalisten de Amerikanen tijdens WO2 huldigen en vandaag in Irak de huid volschelden, terwijl het gedrag van het Amerikaanse leger en de geopolitieke doelen van de Amerikaanse regering op al die tijd amper zijn veranderd.
IlluSionS667 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 januari 2007, 15:06   #18
Den Ardennees
Eur. Commissievoorzitter
 
Den Ardennees's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 juli 2004
Locatie: aan lager wal
Berichten: 9.970
Standaard

dit mag zeker niet vergeten worden, maar ik zie de relevantie van dit topic niet in.

Dat er in de repressie gruwelijke dingen gebeurd zijn is een feit, net als het feit dat tegenover verzetslui en politieke gevangen ook gruwelijke misdaden werden begaan.
__________________
Citaat:
Ivan DeVadder in "De keien vd Wetstraat"14/09/07: vindt u zichzelf 1 van de keien van de Wetstraat?
-Louis Tobback: goh, dat is niet aan mij om dat uit te maken
-Ivan De Vadder: wij vinden alvast dat u één van die keien bent
Den Ardennees is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 januari 2007, 18:15   #19
Boadicea
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Boadicea's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 maart 2006
Locatie: Antwerpen
Berichten: 10.419
Standaard

Deze discussie is trouwens al eens gevoerd geweest:

http://forum.politics.be/showthread....t=moffenmeiden
__________________
Opgepast voor geiteneukende honden:
http://www.youtube.com/watch?v=ZLyyrLC3cQc
Boadicea is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 januari 2007, 18:25   #20
La Chunga
Minister
 
La Chunga's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 juni 2006
Locatie: Waar ik me thuisvoel...Overal dus
Berichten: 3.594
Standaard

Best wel interessant maar op dit forum irrelevant.

Ik denk onmiddellijk aan het voornemen van de moderatie om het onderwerp 'Geschiedenis' toe te voegen aan de themafora.

http://forum.politics.be/showpost.ph...5&postcount=12

Hopelijk komt het er snel want op het forum 'Internationale Politiek' staan ook al enkele louter historische discussies.
Niet dat ze niet interessant zijn, integendeel, maar als op een forum over actuele, internationale politiek plots een topic wordt geopend over welke nationaliteiten tijdens WOII met de nazi's vochten, ontsnapt me de brandende actualiteit daarvan.
Dus dat het themaforum 'Geschiedenis' maar snel wordt opgestart, zou ik zeggen.
__________________
Let your sympathies and your compassion be always with the under dog in the fight--this is magnanimity; but bet on the other one--this is business. - Mark Twain

Laatst gewijzigd door La Chunga : 17 januari 2007 om 18:25.
La Chunga is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:16.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be