Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Debatclub > Algemeen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Algemeen Hier kan een gesloten groep deelnemers debatteren over allerhande onderwerpen. Indien je wil deelnemen dan moet je toegang vragen bij de moderator via je control panel.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 21 augustus 2007, 08:56   #1
Maarten Malaise
Administrator
 
 
Maarten Malaise's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 1 mei 2002
Locatie: 't Stad
Berichten: 1.763
Standaard Cathy Berx: Uiteraard is creationisme verwerpelijk en dom…maar het bestaat (helaas)

Opiniestuk van Cathy Berx:
Uiteraard is creationisme verwerpelijk en dom…maar het bestaat (helaas)

Verbijsterd, kwaad en ontgoocheld… was ik toen ik na mijn jaarlijkse vakantie alles las wat de afgelopen dagen verscheen over wat ik zou gezegd hebben over “creationisme in het onderwijs”. Ik geef evenwel toe dat mijn tussenkomst wat precisie miste en nodeloos aanleiding gaf tot misverstanden.

Voor alle duidelijkheid: ik heb geen enkele boodschap aan creationisme of aan een letterlijke opvatting van welke religieuze tekst dan ook. Deze baren slechts fundamentalisme, integrisme en extremisme. Voor zover relevant: ja, ik verwerp het creationistisch gedachtegoed. Religieuze teksten zijn bovenal te interpreteren symbolische verhalen. Pseudo-religie voorstellen als wetenschap en de wetenschap (én religie) zo vervuilen is funest en gevaarlijk. Creationisme heeft ook niets te maken met mijn christelijke geloofsovertuiging waarin gefundeerde wetenschappelijke kennis en wetenschappelijke vooruitgang (o.m. de evolutieleer) perfect verzoenbaar zijn met een religieus zingevingskader en met het mysterie van de vrije en verantwoordelijke mens en wereld.

In mijn beruchte tussenkomst in de plenaire van 4 juli heb ik dan ook alles behalve een positieve waardering gegeven of willen geven aan het “creationisme”. Integendeel. Ik heb heel expliciet gewezen op het belang van de kennis van de Darwiniaanse evolutieleer als eindterm in het ASO – allicht te verruimen tot alle richtingen. Het is precies vanuit een zeer gedegen kennis van de evolutieleer dat leerlingen met een zeer kritische ingesteldheid creationistische teksten kunnen doorprikken als onzinnig en mogelijks gevaarlijk, wanneer ze ermee worden geconfronteerd.

Ik ben – zonder veel voorbereiding en nogal geïmproviseerd - om twee fundamentele redenen heel kort tussengekomen in het plenaire debat van 4 juli 07.

Ten eerste omdat minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke op vraag van collega De Ridder poneerde dat hij slechts een brief om verduidelijking zou sturen aan naar de erkende instantie van het katholiek onderwijs, alsof het katholiek onderwijs een manend vingertje van de politiek zou behoeven, om het te hoeden voor duistere, onzinnige en gevaarlijke ideeën.

Daarom stelde ik toen volgende bijkomende vragen aan de minister: “Waarom schrijft u ook niet naar de erkende instanties van alle erkende godsdiensten? Als ik lees dat die man (auteur van de The Atlas of Creation) ook nog verwijst naar Allah en de Koran, kan ik mij voorstellen dat er net zo goed redenen voorhanden zijn om ook een brief te sturen naar de erkende instantie van de islamgodsdienst en niet alleen naar de instantie van het katholiek onderwijs”. Hieruit blijkt toch een aperte depreciatie voor creationisme. Helaas werd dit deel van het verslag door niemand geciteerd…

Er is een tweede, meer principiële reden. Het is een grote verworvenheid dat Vlaanderen in de zogenaamde – steeds te actualiseren - eindtermen heeft vastgelegd wat leerlingen op het einde van een afgebakende periode, afhankelijk van de studierichting, moeten kunnen en kennen. Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van de overheid om daarover een gefundeerde uitspraak te doen. Het spreekt eveneens voor zich dat deze eindtermen wetenschappelijk verantwoord en gefundeerd moeten zijn. Van enige referentie aan creationisme (nepwetenschap én nepreligie) in de eindtermen kan dus absoluut geen sprake zijn!

Hoe scholen hun leerlingen tot die eindtermen brengen, beslissen ze in zeer grote mate zelf. Binnen ons grondwettelijk bestel zijn het dan ook niet de overheid maar wel de scholen – in het bijzonder de leerkrachten en directies – die, in nauwe samenwerking met de pedagogische begeleidingsdiensten, beslissen over wat in de lessen wordt aangeboden. De overheid schrijft niet voor welke boeken, teksten of opdrachten wél moeten worden gebruikt in de lessen. Voor zover het geen strafbare feiten bevat (bijv. mocht het bestaan: negationistisch, racistisch en (kinder)pornografisch “lesmateriaal”…) mag de overheid ook niet verbieden om bepaald lesmateriaal te gebruiken. Deze verworvenheden hoeden onze jongeren voor eenheidsworst én indoctrinatie.

Zeker in een digitaal tijdperk moeten (o.m.) leerlingen leren – en dat doen ze ook - dat niet alles wat gedrukt en geschreven staat ook waar, waardevol en waarachtig is. Ze moeten niet enkel leren wát in bepaalde teksten staat geschreven, maar ook wat er de mogelijke consequenties van zijn en/of wat de auteur ervan werkelijk beoogt. Daarom verkies ik een zeer kritische confrontatie door bijv. een leerkracht godsdienst (vak waarvoor geen eindtermen bestaan) met hedendaagse stromingen die de scheppingsverhalen in Genesis (Oud Testament) verhalen letterlijk nemen, misbruiken en zo de – door de leerlingen goed te kennen- evolutieleer trachten te perverteren (volgens creationisten ligt Darwin aan de basis van de Hitleriaanse rassentheorie) en te ontkrachten, boven een a priori taboe.

Kortom, finaal is het een kwestie van vertrouwen en geloof in de kritische zin van jonge mensen en de wijsheid van leerkrachten en scholen. Hopelijk is het –nodeloze- misverstand hiermee definitief de wereld uit.

Cathy Berx CD&V
Lid Commissie onderwijs.
Maarten Malaise is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 augustus 2007, 18:55   #2
Maarten Malaise
Administrator
 
 
Maarten Malaise's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 1 mei 2002
Locatie: 't Stad
Berichten: 1.763
Standaard

Ik verplaats deze discussie even naar het forum "Religies ....".
Maarten Malaise is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 augustus 2007, 23:17   #3
godisanidiot
Provinciaal Statenlid
 
Geregistreerd: 22 december 2006
Berichten: 615
Standaard

Lol, en ik die dacht dat niemand zo dwaas ging zijn om "creationisme" te bespreken in ons parlement
__________________
:: Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -- Steven Weinberg
:: Religion is mankind's "original sin" -- Christopher Hitchens
:: Religions are fossilized philosophies -- Simon Blackburn

Laatst gewijzigd door godisanidiot : 21 augustus 2007 om 23:21.
godisanidiot is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 10:02   #4
Esperanza
Eur. Commissievoorzitter
 
Esperanza's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 december 2004
Berichten: 8.453
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door godisanidiot Bekijk bericht
Lol, en ik die dacht dat niemand zo dwaas ging zijn om "creationisme" te bespreken in ons parlement
Maak je maar niet teveel illusies op dit vlak. Het creationisme annex Intelligent Design is wel degelijk in opmars :

Citaat:
(Reuters/DPA/ANP) 21 juli 2007.

Duitse politici en kerkleiders hebben verontwaardigd gereageerd op het voorstel van Karin Wolff, minister van Cultuur van de deelstaat Hessen, om het scheppingsverhaal een plaats in de biologielessen te geven.

In een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung pleitte de protestantse CDU-politica voor ‘moderne’ biologielessen. Volgens haar hebben de bijbelse verklaring voor het ontstaan van de wereld en de evolutieleer veel gemeen. "In feite overlappen de Bijbelse uitleg van de schepping in zeven dagen en de wetenschappelijke theorie elkaar op een verbazingwekkende wijze", aldus de bewindsvrouw.
Citaat:
(Reuters/DPA/ANP) 21 juli 2007.

Twee jaar geleden veroorzaakte de toenmalige minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven, in Nederland ophef door te pleiten voor een breed debat over het ontstaan van de wereld. Daarin zou ook plaats moeten zijn voor Intelligent Design, een Amerikaanse stroming die een 'bewust ontwerp' achter het leven op aarde vermoedt. Critici verweten haar religie en wetenschap te vermengen.
Nu begint het door te sijpelen naar Vlaanderen. Cathy Berckx wringt zich nu in allerlei bochten om haar uitspraak, vatbaar voor behoorlijk wat interpretatie, in het Vlaamse Parlement te nuanceren :

Citaat:
"Het is cruciaal dat leerlingen bijzonder kritisch leren om te gaan met wat hen wordt voorgelegd. Wat er in de evolutieleer ook staat, leerlingen dienen te worden geconfronteerd met teksten die daar haaks op staan".
Luc Van Den Brande, alias wij-dienen-open-te-staan-voor-verschillende-opvattingen, wenst geen commentaar te geven...
__________________
Etiam si omnes, ego non.

Laatst gewijzigd door Esperanza : 22 augustus 2007 om 10:12.
Esperanza is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 11:15   #5
godisanidiot
Provinciaal Statenlid
 
Geregistreerd: 22 december 2006
Berichten: 615
Standaard

Mijn pikante mail naar beiden is verstuurd.
__________________
:: Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -- Steven Weinberg
:: Religion is mankind's "original sin" -- Christopher Hitchens
:: Religions are fossilized philosophies -- Simon Blackburn
godisanidiot is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:36   #6
Lincoln
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Lincoln's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 22 februari 2004
Locatie: Ubi bene ibi patria()Qua Patet Orbis
Berichten: 10.541
Stuur een bericht via MSN naar Lincoln
Standaard

Creationisme is gemakkelijk te misbruiken aangezien het geen vaste kader heeft zoals de monotheistische godsdiensten, alhoewel creationisme meer dichter staat bij het monotheisme dan het darwinisme,.
__________________
"Moslim freedom, Now !!!"
"Free people around the ka3ba for a free faith around the world !"
Lincoln is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:43   #7
1handclapping
Europees Commissaris
 
1handclapping's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 juli 2003
Locatie: Antwerpen-Deurne
Berichten: 7.132
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door lincoln Bekijk bericht
Creationisme is gemakkelijk te misbruiken aangezien het geen vaste kader heeft zoals de monotheistische godsdiensten, alhoewel creationisme meer dichter staat bij het monotheisme dan het darwinisme,.
Appelen staan dichter bij citroenen dan appelsienen ?
monotheïsme = een verzameling godsdiensten
darwinisme = een wetenschappelijke theorie

de vergelijking gaat dus helemaal niet op ; nu is het el zo dat diverse godsdiensten al ooit eens moeilijk deden over wetenschappen = zoel godsienst als wetenschap zijn kind van het menselijk denken & daar kan nog veel en lang over gesofistikeerd worden zoals
godsdienst werkt met onwrikbare "eeuwige" waarden
& wetenschap laat altijd ruimte voor onderzoek en nieuwe kennis, revisie.

Het is een foute opvatting als zou de wetenschap altijd in tegenspraak zijn met godsdienstige "dogma's" ie. dat een "wetenschapper" in wezen
a-religieus zou (moeten) zijn.

De gereviseerde momenteel geldige evolutietheorie hoeft dus helemaal niet in tegenstrijd te zijn met eender welke religie.

Het is wel zo dat volgens de letter van de pentateuch God de wereld ca; 6500 jaar geleden zou hebben geschapen - spitsvondige bijbelexegeten

vermelden daar zeer graag bij dat de duur van een "bijbels" jaar niet altijd overeenkomt met de huidige aardse jaren.. een spitsvondigheid ? Misschien - maar die mensen kunnen wel degelijk ter goeder trouw zijn.
__________________
Deze gebruikersnaam wordt niet meer benut - maar wel mijn werkelijke naam : Roger Verhiest

Laatst gewijzigd door 1handclapping : 22 augustus 2007 om 13:51.
1handclapping is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:46   #8
StevenNr1
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
StevenNr1's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 mei 2004
Berichten: 11.387
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door godisanidiot Bekijk bericht
Mijn pikante mail naar beiden is verstuurd.
?
StevenNr1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:46   #9
baseballpolitieker
Banneling
 
 
baseballpolitieker's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2006
Berichten: 10.530
Stuur een bericht via MSN naar baseballpolitieker
Standaard

Kan iemand mij eens zeggen waar je antroposofisme zou kunnen plaatsen in samenhang met de evolutheorie en het creationisme...?
baseballpolitieker is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:48   #10
StevenNr1
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
StevenNr1's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 mei 2004
Berichten: 11.387
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door baseballpolitieker Bekijk bericht
antroposofisme
op google vind ik meer met uitgang 'ie', soit, kan je eens zeggen wat je ermee bedoelt?
StevenNr1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:49   #11
lombas
Secretaris-Generaal VN
 
lombas's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 juni 2005
Berichten: 44.543
Standaard

Als je zegt dat God aan de basis ligt van het ontstaan van ons universum, ben je een extremist?
__________________
Born but to die, and reas'ning but to err. (Pope)
lombas is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:49   #12
Lincoln
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Lincoln's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 22 februari 2004
Locatie: Ubi bene ibi patria()Qua Patet Orbis
Berichten: 10.541
Stuur een bericht via MSN naar Lincoln
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door 1handclapping Bekijk bericht
Appelen staan dichter bij citroenen dan
Qua vorm en zuurheid wel, de kleur en geur dan weer niet,.
__________________
"Moslim freedom, Now !!!"
"Free people around the ka3ba for a free faith around the world !"

Laatst gewijzigd door Lincoln : 22 augustus 2007 om 13:49.
Lincoln is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:50   #13
baseballpolitieker
Banneling
 
 
baseballpolitieker's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2006
Berichten: 10.530
Stuur een bericht via MSN naar baseballpolitieker
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door StevenNr1 Bekijk bericht
op google vind ik meer met uitgang 'ie', soit, kan je eens zeggen wat je ermee bedoelt?
Antroposofie is idd correct... Ik bedoel daarmee wat er mee wordt bedoeld... Ik weet er dingen over maar die zijn niet strak samengetrokken en ik durf mij dus niet uit te spreken over het algemene van de antroposofie... Daarom mijn vraag...

Laatst gewijzigd door baseballpolitieker : 22 augustus 2007 om 13:50.
baseballpolitieker is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:50   #14
Lincoln
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Lincoln's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 22 februari 2004
Locatie: Ubi bene ibi patria()Qua Patet Orbis
Berichten: 10.541
Stuur een bericht via MSN naar Lincoln
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door lombas Bekijk bericht
Als je zegt dat God aan de basis ligt van het ontstaan van ons universum, ben je een extremist?
Bij sommigen wel.
__________________
"Moslim freedom, Now !!!"
"Free people around the ka3ba for a free faith around the world !"
Lincoln is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:55   #15
StevenNr1
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
StevenNr1's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 mei 2004
Berichten: 11.387
Standaard

@baseballpolitieker: misschien is dit interessant? (zit er hier ook geen Jos Verhulst op het forum?)
StevenNr1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 augustus 2007, 13:57   #16
Tavek
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 45.624
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door lombas Bekijk bericht
Als je zegt dat God aan de basis ligt van het ontstaan van ons universum, ben je een extremist?
Dat is een aanname die niet waarschijnlijk is. Een goede systems engineer schrapt deze in de eerste ronde
Tavek is nu online   Met citaat antwoorden
Oud 23 augustus 2007, 10:20   #17
StevenNr1
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
StevenNr1's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 mei 2004
Berichten: 11.387
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door lombas Bekijk bericht
Als je zegt dat God aan de basis ligt van het ontstaan van ons universum, ben je een extremist?
Als je dat de kindertjes als onderwijs wil aanbieden wel in mijn ogen
StevenNr1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 23 augustus 2007, 11:49   #18
baseballpolitieker
Banneling
 
 
baseballpolitieker's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2006
Berichten: 10.530
Stuur een bericht via MSN naar baseballpolitieker
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door StevenNr1 Bekijk bericht
@baseballpolitieker: misschien is dit interessant? (zit er hier ook geen Jos Verhulst op het forum?)
Als ik er iets van zou verstaan wel.
baseballpolitieker is offline   Met citaat antwoorden
Oud 23 augustus 2007, 13:01   #19
StevenNr1
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
StevenNr1's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 mei 2004
Berichten: 11.387
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door baseballpolitieker Bekijk bericht
Als ik er iets van zou verstaan wel.
Ik verstond ook niet alles maar het punt is volgens mij dat antroposofisten (of toch een zekere Jos Verhulst die artikels in die lijn zou schrijven) de evolutietheorie (in de praktijk) niet (willen) begrijpen.
StevenNr1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 23 augustus 2007, 13:54   #20
Judokus
Parlementsvoorzitter
 
Geregistreerd: 7 juni 2006
Berichten: 2.232
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Esperanza Bekijk bericht
Maak je maar niet teveel illusies op dit vlak. Het creationisme annex Intelligent Design is wel degelijk in opmars :

Nu begint het door te sijpelen naar Vlaanderen. Cathy Berckx wringt zich nu in allerlei bochten om haar uitspraak, vatbaar voor behoorlijk wat interpretatie, in het Vlaamse Parlement te nuanceren :

Luc Van Den Brande, alias wij-dienen-open-te-staan-voor-verschillende-opvattingen, wenst geen commentaar te geven...
De hele discussie over I.D. en Creationisme is typisch voor protestantse landen. In katholieke landen (waaronder België) is dit een no-issue.

De Katholieke Kerk heeft nooit problemen gehad met de evolutietheorie. Dankzij haar leergezag kan de bijbel geïnterpreteerd worden op één manier, die de evolutie niet in strijd ziet met het geloof.
Het debat is wel levendig bij de protestantse kerk-(gemeenschap)-pen) zoals in de V.S.A., Nederland, bepaalde Duitse staten. De 'Sola Scriptura' van de protestanten keert zich tegen zichzelf: men interpreteert de Bijbel als hoogste leergezag, en hoe letterlijker hoe juister... En alle exegese smijt men overboord. Jammer! De Bijbel is een mooi en prachtig boek, een parel in de literatuurgeschiedenis. Maar je moet ze kunnen duiden, wat de bedoelingen waren van de bijbelse schrijvers:

Het eerste scheppingsverhaal is geschreven in Babylonische ballingschap... het joodse volk was haar land en haar tempel kwijt, en zat bovendien in een Mesopotamische cultuur dat vergeven was van goden, geesten en afgoderij. In dit onjoods milieu hebben de ballingen, teruggrijpend op een genre dat leefde in Babylon nl. het mythische genre, een lied geschreven van troost.

Dat lied bestond uit 7 strofen, en met 1 refrein: "Het werd avond en het werd dag, en God zag dat het goed was."

De joodse schrijvers wilden aantonen dat de zon, de maan, de sterreen... geen Babelse afgoden waren. Er was maar één God, nl. 'Ik die is' (=JHWH). Alles kwam van God, en waren dus 'maar' schepselen. De hele kosmos werd ontmythologiseerd, afgoden en geesten verloren hun statuut.

Daarenboven werd de tempel, die men kwijt was gespeeld, een nieuwe betekenis! De hele kosmos was nu Gods tempel. De twee lampen die naast de ark stonden in de tempel, waren nu 'de zon' en 'de maan' die God aan de hemel plaatste. De natuur werd zo de nieuwe tempel voor de joden. Dus waren ze óók in Babylon in hun tempel.

Daarbij speelt de zevende dag een zeer particuliere rol. Het heilig getal van de Babyloniërs en de Sumiërs was 6 (denk aan de geometrie 360°, tijdmeting 12u,...) Bij de joden wilden dit overtreffen: 7! En de zevende dag, was geen dag van werk en labeur zoals in Babel, maar een dag van rust! Want God was geen God die zijn volk tot slaaf maakte, maar ontknechte en een exodus-God was.


Met die bril moet je dus het eerste scheppingsverhaal lezen. En ik hoop ook dat men in het katholiek onderwijs deze bril blijft doceren. Want als men dat niet meer doet, komt men ten prooi van letterlijke en naiëve lezingen.
__________________
pAx Et BoNuM
Judokus is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 14:05.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be